lördag 28 mars 2020

Kristna ekonomitips

Dags för lite andlig spis i form av sinnesrobönen, eller egentligen bara kortversionen de kör hos Anonyma Alkoholister:
Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.


Jag vet inte hur den biter på alkoholism, men den är ett bra rättesnöre för privatekonomi. Nästan all ekonomi, och mycket annat också, går att dela in i det man kan påverka och det man inte kan påverka. Man kan ha åsikter om sin hyra och sin lön, men de flesta kan egentligen inte förändra dem. Vill vi ha högre lön och lägre boendekostnad får vi flytta och byta jobb.

Avkastningen på våra investeringar har vi lite mer makt över. Det är åtminstone lättare att sälja ett innehav än att byta arbetsplats. Men när världens börser och råvaror dippar samtidigt är vi rätt maktlösa där med.


Våra konsumtionskostnader ligger däremot nästan helt i våra händer. Okej, ska vi åka bil kan vi inte börja tillverka eget bränsle (fast jag är lite sugen på gengas), men vi kan välja att cykla istället. Vad vi handlar i form av mat, alkohol, tobak, nöjen, hemelektronik och heminredning bestämmer vi helt själva.

Det är där modet kommer in. Modet att sätta ner foten och bestämma att jag skiter i om det verkar konstigt att inte ha Netflix och julgran, eller att ta med matlåda till jobbet när alla andra köper dagens lunch för 95 kr. Det är så många människor som bara glider med och gör som släktingarna, vännerna och grannarna. Kanske ger det dem sinnesro, i brist på mod och förstånd.

12 kommentarer:

 1. Hörru, lunch på stan kostar 125:- (minst) om man ska käka utan öl. Det är svårt att hitta billigare i kvarteren kring Stureplan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Runt Stureplan kan jag tänka mig att det är andra priser som gäller, men det finns en pizzeria på Regeringsgatan, rätt nära Nalen, som åtminstone för några år sedan var klart billigare än det mesta därikring.

   Radera
  2. Hehe, den pizzerian är riktigt skabbig, jag skulle inte äta där igen om jag så fick betalt. Nalen däremot, där har de bra lunch, men den kostar 140.

   Radera
  3. Är inte alla pizzerior skabbiga? Jag upplevde den inte som värre än någon annan, men det är som sagt några år sedan.

   Radera
  4. Många pizzerior är skabbiga, men långtifrån alla. Kvalitetsnivån har höjts de senaste åren i Stockholm. Eataly, Pizza Posto, Meno Male, 1889 serverar bra pizza, men det är klart att de är betydligt dyrare än en förortspizza, även om förortspizzerian råkar ligga på Regeringsgatan.

   Radera
  5. Det var väl mest priset jag gillade, men inte ens förortspizzor är billiga längre. För tio år sedan fanns det pizza för avhämtning för 34 kr. Idag kostar det mer än dubbelt i alla lägen och då gör jag hellre min egen.

   Radera
 2. Är vi maktlösa med ekonomin? Absolut inte, det ligger helt och hållet i dina egna händer hur du väljer att uppfatta det som händer. Antingen rycks du med i den hopplösa och svarta mediala verkligheten. Eller, så väljer du att se enorma affärsmöjligheter som öppnar upp sig. Det var mycket länge sedan jag såg något lika galet. Bara att sedan vänta ut en normalisering tids nog. Eller som nu i senast då det gick på några dagar, rörelser som i en normal värld rimligen borde ha år.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. På börsen finns absolut möjligheter att påverka inkomsterna, särskilt när det skakar på det här viset.

   Radera
 3. Det var väl runt 40 år sedan jag började skita i om jag verkade konstig för omgivningen. Därifrån har det accelererat exponentiellt. Närmar mig nu snabbt M. Ugglas tes "dom säger att jag skiter i allt, men det skiter jag i".

  Men det skiter jag i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ändå känns Magnus Uggla som den mest fåfänga och imageuppfyllda människa man kan tänka sig :).

   Radera
  2. Mot slutet har han mest framstått som en lite ängslig, snäll och väluppfostrad pensionär. Troligtvis för att han alltid varit dylik...men nu skiter i att försöka framstå som något annat. :)

   Radera
  3. Jag har mest sett honom som en rik överklasskille som hela tiden måste låtsas vara rebell, vilket bara blir fånigt.

   Radera