söndag 29 mars 2020

Lucy in the sky without diamonds

Jag hackade nyligen på restaurangbranschen som tycks helt oförberedd på en kris av den typ vi har nu. Jag medger ändå att de har svårlösta utmaningar i och med att kunderna kan sticka snabbt samtidigt som löner och lokaler ändå måste betalas.

Den här gången är jag ännu mer övertygad om min sak. Möt Lucy Beaugard. Hon är 32 år och har jobbat som frilansfotograf i eget företag sedan 2009. Alltså hela sitt yrkesverksamma liv eller nära på. Men i och med coronavirusets inträde på marknaden rämnar hela hennes värld.

The 32-year-old works as a freelancer, booking mostly editorial and commercial work related tothe restaurant industry (she’s shot photos for Curbed sister siteEater). On Wednesday, March 11, she lost half her business as clientscalled to cancel work. That figure rose to 75 percent the next day.By Friday, all her work for the next two months was gone.

Tufft läge, inte bara för att inkomsterna tryter utan – ännu värre – för att hon saknar alla former av skyddsnät och backup-planer. Hon är osäker på om hon klarar hyran för april, och då bor hon ändå tillsammans med två vänner och delar på hyreskostnaden. Övriga räkningar fastslår hon redan nu kommer vara omöjliga att betala.


Låt oss summera. Hon är 32 år, ensamstående, frilansande företagare på tolfte året. Hon bor i en hyresrätt som delas på tre, hon har inga sparade medel och när kunderna sviker hamnar hon i en finansiell och existentiell kris. Så vad gör hon när hon inser att det hon i tolv år kallat karriär egentligen bara var en hobby och att hon under alla dessa år inte lyckats åstadkomma någon som helst trygghet för sig själv?
Now, she’s desperately trying to fill her days with running, puzzles, and Netflix”.
Jag kan komma på ungefär hundra grejer hon borde prioritera framför att lägga pussel! Ta reda på hur illa det egentligen är istället för att konstatera att hyran kanske går att klara, skaffa ett riktigt jobb eller en rik man, bygg upp en vuxen människas privatekonomi, försök att hitta fotokunder utanför restaurangbranschen (som uppenbarligen ändå inte betalade tillräckligt mycket för att du skulle gå runt på riktigt), gör en affärsplan, skaffa en buffert...

Nej, om man skulle ta och kolla om det är något på burken...

Jag kanske verkar helt hjärtlös när jag spyr galla över en kvinna i ekonomiskt trångmål, men jag skulle snarare se det här som en chans för henne. Nu blev det plötsligt väldigt tydligt att hon är en frilanshippie utan framgång. Vänta inte tio år till då möjligheten till barn och familj också är borta. Innan du vet ordet av det sitter du som en bitter ekonomibloggare och vräker ut ditt hat över andra frilansares tillkortakommanden. Vänta här, vad hände nu...?

39 kommentarer:

 1. Vänta nu?
  Du har ju bi-sysslan!��
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt mitt liv är fyllt av bisysslor. På det sättet är jag lite av Lucys motpol, jag försöker tjäna pengar på allt jag företar mig. Dock inte alltid det lyckas.

   Radera
 2. Det förvånar och skrämmer mig att svenskt näringsliv är så sårbart. Att nystartade företag kan ha det svårt är förklarligt. Men alla andra borde kunna klara en svacka under några månader utan att behöva få statlig hjälp. Hur tänker politikerna ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast just det här exemplet är från USA. Och här vill jag för ovanlighetens skull försvara politikerna. Det här tycker jag helt och hållet är den enskilde näringsidkarens ansvar.

   Radera
 3. Instämmer, förvisso går mer pengar till kontantinsatser och sådant idag för yngre men det är ändå bisarrt att man inte ens har en månadslön i buffert.

  Nog för att det är små marginaler i den här typen av yrken men kan man inte spara gör man något fel. För förutsätter att dessa resturanger mm behöver göra löpande investeringar då och då. Även om man lånar till dessa måste det finnas någon sorts marginal för att beviljas lån. Tror mycket av debatten när det här har lugnat sig kommer handla om just detta: varför ska det offentliga ta så stor risk åt det privata.

  Samtidigt förstår jag att det för deras del inte handlar om en vecka eller månad hit eller dit utan om osäkerheten ifall det här skulle fortgå en längre tid med sjunkande efterfrågan som följd även efter normalisering. Det är nog främst det som gör att de flesta söker stöd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, många företag gör permeteringar/varsel pga osäkerheten om hur länge detta ska fortgå. Det är en defensivtaktik att lägga ner nu så att man har resurser att starta upp igen när marknaden svängt istället för att blöda bort alla resurser innan det vänder så att man inte har råd att skala upp igen.

   Radera
  2. Fast jag undrar om hon har lagt några kontantinsatser. Hon verkar ju inte äga något.

   Jag tycker att även anställda bör ha marginaler, men deras inkomst är ändå betydligt säkrare än småföretagares. Det är helt galet hur man kan ha drivit företag i tolv år och få problem direkt inkomsten faller.

   Dessutom helt utan drivkraft att ta tag i det. Inte utan att jag undrar hur hon fick för sig att starta eget.

   Radera
 4. Lyxfällan för företag bör kanske lanseras.
  Tycker det är märkligt med företag utan buffert. T.ex den i media kände krögaren som offentligt pratar om sin ångest över att verksamheten hen byggt upp under 20 år nu riskerar rasa. Var finns ansvaret över sin egen och sin personals ekonomi?! Oroväckande om det inte finns mer marginal än så i företagens ekonomi?
  Med förhoppning om att ni är friska och krya (och har en buffert;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyxfällan företag! Det hade jag följt! Pitcha idén direkt

   Radera
  2. Nu har jag inte sett Lyxfällan på väldigt länge, men jag tyckte många avsnitt handlade om sådana här exempel, företagare med mycket låga inkomster och ingen buffert.

   Radera
 5. Hej

  Träffade 4 företagare i fred konsult,cafe,resturang och mindre byggfirma.
  Det är tvärstopp överallt.
  De kan ej betala hyran på Lundbergs var svaret ni får gå i konkurs.
  När går första fastighetsbolaget i konkurs ?

  Men på pappersbruken i Värmland är det fullrulle det blir skogen som räddar Sverige som alltid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skogen är en reell tillgång. Jag bävar för när staten börjar beskatta skogsägare så hårt att de inte längre orkar.

   Radera
  2. Full rulle i dubbel bemärkelse!

   Nu kan dessutom folk återanvända tomhylsorna till olika former av påskpynt. Fram med vattenfärgerna och allsköns skräp och tag bild och visa upp i sociala medier. Mest kreativa sätt att ge en bild av "Påsken 2020" vinner. OBS! Man kan använda det man hittar på skogspromenader också.

   Radera
  3. Påskpynt slutade jag med för 40 år sen, men bara för att reta folk utan toapapper skulle jag kunna tänka mig att börja igen :).

   Radera
 6. Svar
  1. Tack, man får försöka ha lite självdistans också.

   Radera
 7. Det här var helt enkelt ett jävligt skojsigt inlägg. Lite Släng dig i Brunnen känsla. Det ryckte lite i mina mungipor, och det händer inte ofta ska du veta. Vesuvius med tillhörande bildtext är klockren och gränsande till hur det verkligen gick till.

  PS.
  Bittra karlar i Norrland importerar kvinnor från Sydostasien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Ja, vi reagerar alla olika på kriser, men en egenföretagare som fördriver dagarna med pussel och Netflix när skiten träffar fläkten var i magstarkaste laget för mig.

   Radera
 8. En del av att bli vuxen är ju att skaffa sig en buffert. Livet är inte toppen jämt, shit happens. Jag kan inte tycka synd om alla som inte kan klara en månad när det blir svårt. Läste tex i DI häromdagen en intervju med en restaurangpamp som pratade om hur svårt det var nu. Intervjuaren frågade lite försynt hur det kan komma sig att ingen buffert verkar finnas. Restaurangkillen svara att i den här branschen är det ur hand i mun som gäller, ingen sparar för morgondagen. Är det liksom inte dags att bli vuxen istället för världen verkar rasa ihop efter några veckor i kris?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "I den här branschen är det [idioti] som gäller". Men sluta med det då!!!

   Radera
 9. Eller alla artister som går med i ett upprop där de tycker att Spotify ska starta en välgörenhetsfond för att kompensera dem för uteblivna konsertintäkter. Ett tips: om du vet att du är i en bransch där du vet att intäkter är väldigt volatila och osäkra, skaffa dig en BUFFERT och tro inte att Daniel EK ska komma ridande på en vit springare och baila ut dig..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag fattar inte heller varför Spotify ska gå in som ställföreträdande förmyndare för dem.

   Radera
  2. Kan inte alla artister starta en var sin egen välgörenhetsfond? Som de kan söka medel ur vid behov.
   Man kan kalla den "min egen buffert"-fonden.

   Radera
  3. Lysande idé! Inte bara artister förresten, alla borde ha en "min egen buffert"-fond för trängande behov när man är mindre bemedlad.

   Radera
 10. Många snyftreportage just nu. Finns som tur var många hjältar som kämpar på tråts allt som städpersonal och butikspersonal. Jag har provat båda jobben inga jobb jag saknar men lkkväl viktiga.Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hatten av för den yrkesstolthet många visar upp.

   Radera
  2. Ja, en sån här kris visar vilka som är hjältar på riktigt och vilka som mest har hittepåjobb. All respekt till alla som jobbar inom vård, omsorg, skola, lag ordning och andra kritiska yrken.

   Och sorry alla hittepåare - ni som tex jobbar på Voi, Vosh, Ayo, Aimo, Lime, Bird, Voi, Circ, Wind, Moow, Tier, Glyde och allt vad ni heter - allt kommer rulla på fint utan majoriteten av er, på lite större hjul kanske, men det kommer gå toppen..

   Radera
  3. Det där låter mer som diagnoser än som företag. "Gick ju och drog på mig ett voi-virus här i höstas..."

   Radera
 11. haha, ja, det gör det faktiskt. Bara Voi var värt 24 miljarder sek för inte så länge sedan, antar att de 10-12 sparcykelföretagen tillsammans hade en värdering på i runda slängar +100 miljarder. Varje kris har sina bubblor...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen sjukt hur en massa nya företag värderas helt hutlöst vare sig de går med vinst eller inte, och oavsett om det är IT-startups eller sparkcyklar.

   Radera
 12. Förhoppningsvis går Sverige betydligt starkare ur det som nu råder. På 90-talet blev det djup kris och sedan nödvändig utrensning, besparingar och förnyelse. Omstart. 30 år senare är vi där igen, måste varje generation ha sitt eget problem för att fatta något alls?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar nästan så. Till vårt försvar är det himla svårt att greppa en finanskris på ett teoretiskt plan.

   Radera
 13. Jag är väl lite diskvalificerad för att kommentera detta då jag är i en högmarginalbransch. Men det första tipset jag fick när jag började köra eget, spara ihop kapital till ett år på bänken. Mitt syfte med att köra eget har varit att slippa en chef och kunna bestämma själv, varför det blev rätt självklart att spara ihop till det där året, istället för att maximera löneuttaget.

  Har gjort många dåliga investeringar i närtid och i dåtid, men att sälja av Spiltan högräntefond den 13:e, som jag hade firmans friår i var ett bra beslut :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det säger sig självt att när man tappar den fasta inkomsten den 25:e varje månad måste man ha marginaler för det. Inte så många räknar med pandemier, men man kan tappa viktiga kunder, man kan bli sjuk osv.

   Ett års utgifter låter absolut rimligt. Det tycker jag ju för övrigt att alla borde ha, även löneslavar.

   Radera
 14. Rik man låter som en idé och efter din självdistans låter ni som en perfect match. Två flugor i en smäll liksom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, för tusan! En kvinna som levt hela sitt liv utan framförhållning, bevare mig väl!

   Radera
  2. Och dessutom något slags hippie-bohem.

   Vi gillar olika!

   Radera
  3. Japp, hon är säkert ett kap för någon annan (till skillnad från mig, ska sägas), men jag skulle hålla mig undan. Förutom hennes personliga egenskaper har jag aldrig velat bo i USA.

   Radera