lördag 21 mars 2020

”Ska jag behöva ta hand om mina egna barn?!”

Igår fick jag se ytterligare ett prov på människors totala ansvarslöshet kring sina egna liv. Det var Expressenjournalisten Frida Sundkvist som gick i taket över att hennes ekonomiska förutsättningar skulle kunna ändras tillfälligt.


Jag tolkar det som att hon kan bli tvungen att vara hemma med sina egna barn eftersom skolan har stängt och att hon då kan få den tillfälliga föräldrapenning som politikerna nu diskuterar. Den finns redan, men har tidigare tillämpats exempelvis när ett barn är allvarligt sjukt, inte när hela samhället är sjukt.

Jag följer inte Frida Sundkvist på Twitter, men brukar av någon anledning ”taggas in” i dylika trådar. I detta fall med önskemålet ”Skriv något smart om denna bortskämda journalist”. Och det var fler som var kritiska, så många att Sundkvist några timmar senare kände sig nödgad att göra ett nytt inlägg.


Det gällde alltså inte henne, var i all världen fick vi det ifrån? Kanske för att hon skrev ”jag ska vara hemma” och ”klara mig på 10 papp”. Förresten var det någon som påpekade att det inte alls skulle bli ”10 papp” utan snarare 16-17, men det viftade journalisten bort med ”Du, det hjälper inte” och sedan det ännu stöddigare ”Håll dig långt ifrån mig om du ska vara dryg”.

Uppenbarligen ingen idé att skriva direkt till Sundkvist, så jag skriver här istället och tipsar den övriga världen om att inte skaffa sig utgifter man inte klarar. Enligt Sundkvists egen uppgift har hon 11000 kr i månadshyra samt skulder att betala. Om det stämmer att hon skulle ha 5000-6000 kr kvar när hyran är betald borde det ändå täcka hennes utgifter inklusive studieskulder (för jag utgår ifrån att hon inte lyckats skaffa sig bolån utan att äga sin bostad), men eftersom hon gör en annan bedömning borde hon väl inte ha skaffat sig en så dyr bostad.


För varför är det självklart att Frida Sundkvist ska kunna slå ner sina bopålar på gångavstånd från jobbet i ett lagom fint, segregerat område och att staten ska fylla på hennes kappsäck med precis så mycket pengar som krävs för att gå runt utan att behöva kompromissa? Jag antar att svaret återigen skulle bli ”Gå och lägg er”. Jag hoppas att jag aldrig hamnar i den djupa sömn som tycks vara hennes normaltillstånd. Så förskonad från vett, hyfs och inte minst verklighetsförankring.

22 kommentarer:

 1. Bra skrevet,,,
  Behövs en rejäl lågkonjunktur en urblåsning.
  Hela samhället har levat i en bubbla,,,bostäder ??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar så. Fast det här tror jag mest handlar om något jag skulle vilja kalla socialdemokratibubblan. Vi är så vana att staten ska fixa allt åt oss att vi har glömt hur man gör själva. Det var ju fyra generationer sedan.

   Radera
 2. Din kommentar Sparo är det bästa jag läst på mycket länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det var det roligaste jag läst på mycket länge.

   Radera
 3. Man börjar undra om vissa människor finns på riktigt eller om de är skapade i en trollfabrik. Är det verkligen bekräftat att denna människa jobbar som journalist, borde vederbörande se sig om efter ett nytt jobb. Så låga och taskiga kommentarer som denna person skriver på sitt twitter trodde jag inte var möjligt för en person som lever på att formulera sig i skrift. Jag fattar dessutom inte syftet med ursprungstweeten alls. Sina barn tar man väl själv hand om? Fru Snålgris tar hand om vårat barn som är hemma för att dagis stängt pga för få barn. Vi klarar oss utmärkt. Men visst, nu lever vi inte på marginalen som många verkar gilla att göra. Har man boendekostnader på 11-12000 kr krävs det rejäla buffertar för att täcka in, eller är det så att det alltid är "någon annans ansvar" att betala så fort det krisar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, jag har sett dumheter från henne tidigare. Fast jag minns inte att hon behandlar alla mothuggare så respektfullt. Livet tycks tära på henne.

   Ja, det är alltid någon annans ansvar. Det är enklast så.

   Radera
 4. I morgonnyheterna på tv 4 intervjuades en egen företagare som var massör, tjänade tydligen väldigt dåligt på sin verksamhet,men tillräcklig för att livet skulle hållas flytande. Kvinnan hade inget sparat och klagade över hur hon skulle kunna klara sig de närmsta månaderna. Hur kan man leva ur hand i mun när man är runt sextio, inte ha någon buffert och sedan klaga. Likadant med Frida,hon får väl flytta ut till förorten och köpa sig en lägenhet där.
  Dessutom behöver journalistkåren flytta på sig, så det är väl bara att ta tillfället i akt och leva som man lär./Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, med alla företagare, frilansare och projektanställningar som finns nu tycker man att det borde bli fler som skaffar buffert, inte färre.

   Radera
 5. Låt oss vända på detta Micke. Det positiva med det som händer är att svensken kanske, kanske eventuellt vaknar ur sin tärnrosasömn.
  Kanske inses äntligen att det inte fungerar när man bränner av alla pengar på genus, bidragsmigration och annat likvärdigt. Kanske en mindre kris var det som Sverige behövde i nuläget? Precis som på 90-talet.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att vuxendagiset höjer nivån en aning och att det blir mer beredskap/sjukvård och mindre trams.
   Att gemene man/kvinna i någon större utsträckning lär sig (Äh, jag klarade mig!/Äh, det kommer inte att hända igen!/Öh, Corona är väl en öl!/Hur kul är det att ha pengar man inte använder, staten måste ta sitt ansvar!)
   Jag är alltså lätt oenig med Micke&Co från igår.

   Radera
  2. "Att gemene man/kvinna i någon större utsträckning lär sig lär sig tror jag inte" ska det stå.

   Radera
  3. Investeraren: Det är det jag hoppas på, att folk ska börja ställa krav både på sig själva och på samhället i stort.

   JoEs: Jag är kanske mer av en optimist. Det är jag nog inte, men jag är övertygad om att en del lär sig saker. Andra kommer aldrig att utvecklas, vad som än händer.

   Radera
 6. Hon skriver ju vettigt i vanliga fall, men här verkar hon tappat det totalt. Visst, journalister är väl ett viktigt yrke, men jag föredrar nog att de sköter våra kärnkraftverk, el- och vattenförsörjning hellre kommer till jobbet än självupptagna journalister. Och som journalist borde hon ha en buffert. Lev som du lär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag läser aldrig hennes texter i Expressen (eftersom jag aldrig läser Expressen), men på Twitter tycker jag allt som oftast att hon är helt skogstokig.

   Radera
 7. Det låter som något som ligger i många journalisters DNA - ni kommer väl ihåg vilket j-vla liv det blev bland främst journalisterna när Wibble sa att det är bra/eftersträvansvärt/nödvändigt att ha en årslön på banken, det som nuförtiden anses som helt normalt att ha i storleksordningen 3 månaders i buffert. Här var det hat och hot i åratal i sträck, det spyddes galla från i princip alla tangentbord som någon journalist använde under dessa år.

  Journalister är som kärringen mot strömmen där det klagas och ältas i alla former om och om igen tex nu när det det förhatliga näringslivet inte vill köpa annonser av tidningsmakarna längre. Ett näringsliv som de (journalisterna) i åratal och i hundratusentals artiklar har smädat årtionde efter årtionde och nu när företagarna kan ta sina pengar och få minst lika bra eller väsentligt bättre utväxling, ja då ojar sig journalisterna över det "dumma näringslivet och företagarna".

  Eftersom de flesta av dem (journalisterna) är röda - eller sympatiserar med dylika grupper - så förväntar de sig naturligtvis att pappa staten ska träda in och betala, för staten är god och näringslivet är onda. Om inte så är nog förväntningarna att alla journalister ska garanteras anställning i elfenbenstornet med huvudkontor på Gärdet i Stockholm, nämlligen statliga SVT, SR och UR.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte att det blev ett jävla liv på de flesta om Wibbles buffertidé, inte bara bland journalister. Men visst, den yrkesgrupper slår mig absolut inte som mer ansvarstagande än andra, snarare tvärtom.

   Radera
  2. Jag tycker förvisso att Wibble var lika dum i huvudet som alla journalister var.

   Det blir lite festligt att stjäla hälften av folks pengar och sen hävda att man måste spara en stor del av den halva man får behålla för av staten kan man inte förvänta sig någonting trots deras stöld.

   Nu var det inte det hon sa men i klarspråk är det så alla politiker beter sig, både förr och nu.

   Så både Wibble, resten av politikerna och journalisterna borde hålla käften.

   I övrigt är det klart lämpligt att ha ett sparande för oförutsedda utgifter och detta skulle bli lättare utan politikers stöld, där en del ges till journalister som sitter och gråter. Man vill bara skrika håll käften!

   Radera
  3. Wibble var ju folkpartist, så helt hundra kan hon inte ha varit.

   Det ofantliga skatteuttaget är en stor del av problemet. Med en mindre stat hade vi aldrig vaggats in i tron att staten alltid vet bäst och tar hand om oss. Om vi fick behålla en större del av våra pengar (och ansvaret) skulle det kännas mer naturligt för fler att se om sitt eget hus.

   Radera
 8. Det hela slutade dock med att regeringen inte gjorde en prioritering. Sådan är medias makt, som i det här fallet svingas vilt. Prioritering bör göras, för ensamstående eller icke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är väl (tyvärr) den här historien långt ifrån slut än. Men kan man vara hemma med sina barn och få 17000 kr efter skatt för det tror jag att över 99 procent av världens befolkning har svårt att förstå gnället. Jag är en av dem.

   Radera
 9. Och jag är ytterligare en av dem som tycker att 17 tkr netto för att vara hemma är otroligt generöst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hur jag än funderar känner jag att enda sättet att inte tycka det är ifall man upplever att det är ett arbete att ta hand om sina barn, ett arbete med en extern arbetsgivare (staten).

   Men av Frida Sundkvist själv fick jag på Twitter höra att detta tänkesätt beror på att jag är man och att åsikten äcklade henne. Jag frågade på vilket sätt mitt kön var relevant, men blockerades då. Så det var tydligen inte lätt att svara på.

   Radera