tisdag 31 mars 2020

”Ryssen kommer!”

Ska man tro svenska myndigheter finns inget viktigare för Putin och Ryssland än att destabilisera Sverige. I mer än två år har det varnats för ”ryska påverkansoperationer”, men hittills har jag inte hört ett enda trovärdigt exempel på det. Inte ens när jag frågat, för det gör jag ibland. Jag lider nämligen av defekten att jag vill veta varför saker är på ett visst sätt och jag förstår inte vad Ryssland skulle ha att vinna på ett instabilt Sverige.


Om Putin lägger all vaken tid på att lägga krokben för Sverige borde det ju gå att rabbla upp några attacker, men han är tydligen smartare än så. För mitt otränade öga verkar det snarare handla om svensk hybris. Svenska myndigheter beter sig som killen eller tjejen som sitter på krogen fem i tre och tycker sig ha svårt att värja sig för potentiella beundrare trots att nästan alla andra redan har gått hem. När ska det gå upp för Sverige att Ryssland inte skulle invadera även om det vore riskfritt – de vill inte ha oss!

Senast var det Säpo som i sin årsbok med tillhörande presskonferens fastslog att Kina, men framförallt Ryssland bedriver ”säkerhetshotande verksamhet för att påverka Sverige och nå säkerhetspolitiska mål”. Det finns många exempel, upprepar man i rapporten. Det märkliga är att man inte nämner ett enda av dem.

Ser jag tillräckligt allvarlig ut förstår ingen att jag skämtar.

Däremot berättar Säpo att ryssarna är i maskopi med våldsbejakande högerextremister. Vilka dessa är exemplifieras inte heller. Bara att ”det är en mix av olika ideologier” och handlar om radikalnationalism, rasism, främlingsfientlighet, antisemitism, utanförskap, segregation, antifeminism, kvinnoförakt och avvikande åsikter i frågor som djurrättsaktivism, klimataktivism, HBTQ, jämställdhet och jämlikhet.

Det vore ärligare om Säpo sa: ”Ge oss obegränsade ekonomiska resurser och befogenheter för i princip alla människor är potentiella terrorister.” Om exakt all kritik mot någon svensk eller något svenskt fenomen är en rysk påverkansoperation förstår jag att de är rädda. Jag har själv, faktiskt även här på bloggen, någon gång kritiserat svenska politiker och myndigheter, så nu undrar jag bara en sak:
Vlad, var fan är mina rubel?!

64 kommentarer:

 1. OM inte ryssen kommer? Vem f-n gör det då? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte. Jag är mer rädd för svenska politiker än för ryska.

   Radera
 2. Ja, nu kommer jag ju inte med några källor här.. Så förstår om du inte riktigt litar på detta heller..

  Anledningen till att främst SÄPO inte ger exempel är för att man aldrig vill visa för främande makt vad man känner till. Anledningen till att man inte gör detta är för att då kan annan makt (både fiende och nuvarande vänner) börja räkna ut hur ditt system fungerar och därför bli bättre på manipulationen och angreppen.

  Med det sagt så är det flesta exemplen som finns antingen i högerextrema kretsar (där det finns koppling till att ryssland har direkt eller indirekt biståt med "info" och pengar), vänsterextrema kretsar (samma sak som vid höger), men främst är det inom MP, V och diverse vegan och miljö-grupper som Ryssland har agerat. Detta genom att ge dem falsk information om varför vissa beslut fattas i sverige samt vad konsekvenserna av dessa beslut skulle bli. Samma sak så sprider de information och ekonomiskstöd till "fredsorganisationer" i sverige som är emot NATO och ökade resurser till militären.

  Utöver detta så har det massa så kallade nättroll på internet som i princip bara sprider dynga om vad som helst och säger at alla medier/myndigheter/politer/valfritt ljuger om saker. Detta är inte för att driva någon specifik agenda utan handlar om att få folk att sluta lite på något överhuvudtaget och därför sluta ta in information.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att du inte kommer med källor för jag vill verkligen veta vilka dessa högerextrema kretsar är och vari kopplingen består. Det jag sett är av typen "Chang Frick på Nyheteridag är högerextrem och han kan prata ryska", alltså ren nonsens.

   Men allra mest undrar jag varför Ryssland skulle vilja lägga två strån i kors för att påverka Sverige. DET måste man väl åtminstone kunna avslöja. Om det är så alltså, så man inte bara hittar på för att få högre anslag.

   Radera
  2. Två agendor med rysslands agerande i sverige.

   1: Då gotland är geografiskt viktigt ur militärsynpunkt, därför vill ryssland inte att sverige ska bli mer vänliga med NATO. Dessutom genom att påverka sveriges militär så blir det lätt att gå in och ta över gotland i fall av krig.

   2: Genom att söndra sverige så kan du också påverka EU. Ryssland vill ha ett svagt EU för att kunna expandera sina egna positioner. Därför är ryssland aktiva i alla EU-länder.

   Radera
  3. 1. Men ju svagare Sverige blir, desto fler röster kommer höjas för att vi behöver Natos hjälp. Alla länder har en krigsmakt - sin egen eller någon annans.

   2. Och det behöver EU hjälp med? Med diverse Benny Hill-figurer vid rodret kan Putin lugnt ta ett steg tillbaka och invänta kraschen. https://www.youtube.com/watch?v=zTv3OjsmNFk

   Radera
 3. Svt har också flera gånger råkat publicera information från krelm rakt av. Exempel på detta är när det i Urkaina och Georgien var "incidenter" istället för att kalla det krig och dylikt. Mycket av det som rapporterades kring Gasledningen som skulle byggas är infekterat av ryskpropaganda (mest troligt amerikansk också).

  En sak som man vet att de flesta psyops i världen sysslar med är att skicka ut olika typer av propaganda för att se vilka nyhetssidor som nappar snabbt, så att man vet vilka man ska rikta in sig på vid fortsatt spridning. Lite samma metod som telefonförsäljare använder till kunder som man kan lura på skit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte säker på att det är så medvetet när SVT kallar incidenter för krig, eller ens när de benämner IS-terrorister som IS-krigare eller IS-resenärer. Deras journalister har ofta en låg utbildningsgrad och antagligen en stundtals hög arbetsbörda som gör översättningarna lite sådär.

   Sedan förnekar jag inte att Ryssland har underrättelsetjänst. Det har nog nästan alla länder. Liksom PR-maskiner. Sverige har exempelvis Svenska Institutets sweden.se vars syfte är att bättra på Sverigebilden. Det är dock inte detsamma som att Sverige arbetar för att destabilisera Ryssland.

   Radera
  2. Precis, påverkan är alltså att se till vilka texter som journalister går först till och översätter. Precis som Amerikanska ambasaden försedde TT med "neutrala nyheter" på 60-talet (finns en dokumentär om detta på p3). Det handlar alltså om att se till att nyttiga idioter vänder sig till propaganda istället för att själva göra något jobb.

   Sveriges offentliga propagandakrig är ju just om en bra sverigebild. Troligtvis sysslar vi med elakare saker också men det är inget som man vill att folk ska veta (dock är sånna här påståenden exakt det som rysstroll gör).

   Radera
  3. Men du förutsätter att det är av illvilja? Det stämmer nog i vissa fall, men jag tror inte att man ska underskatta lathet.

   Vilka rysstroll? De enda trollfabriker som avslöjats har ju haft sin bas hos svenska Socialdemokraterna på Sveavägen 68.

   Radera
  4. Dokumentären går (om jag inte minns helt fel) ganska bra igenom hur man gjorde och varför. Samma princip gäller idag för olika avsändare. Alltså lathet av journalister uttnyttjas av smarta människor som sysslar med propaganda. Genom att se till att aftonbladets första googling leder till din sida så kan du påverka vad aftonbladet skriver i den aktuella frågan (eller en push-notis i journalistens mobil). Sedan är detta en sanning i mediasverige (för att folk ännu en gång är lata och inte orkar koll upp vart aftonbladet får det ifrån). Om det bara är journalister som gör ett dåligt jobb av lathet är det ju klantigt men inte propaganda. Så det mesta felaktiga nyheterna vi har idag är ju mycket riktigt lathet och inte propaganda.

   Menade egentligen rysstroll mer som ett koncept än faktiskta ryssar. Det finns botnett från ryssland men när det gäller mänskliga användare som sprider dynga så verkar det främst vara nyttiga idioter eller Sossar som får betalt i Sverige. Men ännu en gång nyttiga idioter som lyckas med att få bra spridning kartläggs för att nyttja i framtida kampanjer.

   Radera
  5. Det är ju just det, är det inte faktiska ryssar är det heller inte rysstroll. Allt makten och deras hantlangare inom media ogillar går att vifta bort som rysk propaganda, så sätter man en etikett på dem genom att hitta på en avsändare. På så vis slipper man kommentera kritik för genom att göra det spelar man dessa "ryssar" i händerna.

   Radera
 4. Är mer orolig för Dansken, historiskt så här de alltid attackerar oss när vi minst annat!

  Tror faktiskt att antalet krig mellan Sverige-Danmark är mest av alla mellan två nationer. Rätta mig gärna om jag har fel där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan nog stämma. Åtminstone finns det en massa orter mest (eller enbart) kända för fredsavtal efter våra dispyter med danskjäv... danskarna.

   Radera
  2. Dansken? Jag skulle fan ta mig bli tacksam om Dansken fick nog och avsatte Löfven-träsket och tog kommandot själva.
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  3. Men samma fråga gäller för såväl danskar som ryssar - what's in it for them? Är det Sveriges djupa kunnande inom genusvetenskap de vill åt? Och varför lägga kraft på att få till ett allt mer instabilt grannland? Om det finns ett svar på den frågan kommer nästa: Vad kan de göra för att destabilisera som inte svenska politiker och myndigheter gör ännu mer effektivt själva?

   Radera
 5. Det man kan lita på är att det yttre hotet består, det antar bara olika skepnader.

  Det är fantastiskt att The Matrix ser så olika ut om man betraktar den från insidan eller utsidan!
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är mer rädd för det inre hotet, helt enkelt eftersom jag vet att krafter i Sverige har en agenda och en anledning att försöka påverka svenskar. Så länge ingen kan bevisa att detta också gäller krafter i Ryssland kan jag inte ta dem på allvar.

   För övrigt är jag troligen den ende svensk som inte sett Matrix.

   Radera
 6. Tycker du ska göra ett undantag och se den!
  Tror verkligen du har förutsättningar att förstå den!
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inga principer som gjort att jag missat den. Jag tar mig bara inte tid till att titta på film, med några få undantag har det gett mig mindre än vad jag investerat i det i form av tid.

   Det kan mycket väl hända att jag ser Matrix, bara inte de närmaste veckorna. Just nu hinner jag knappt sova.

   Radera
 7. Spot on, Micke!
  Har också undrat vad Ryssland skulle tjäna på de omfattande påverkansoperationer ledande politiker hävdar de utsätter Sverige för.
  Samtidigt har SAMMA politiker velat begränsa den grundlagsskyddade yttrandefriheten genom införa censur på sociala medier & även hotat Google, FB, youtube m.fl. med höga böter om de inte får bort det som såssarna kallar "hat" så fort det bara går.
  Att tro att såssarna inte gillar att bli kritiserade är bara en "myt" för vem kan låta bli att älska Stefan Löfvén...?
  Att SÄPO kategoriserar som ett förskolebarn för att dels kunna underblåsa "högerextremism" (som såsseregeringen gärna vill) dels samtidigt hävda hotet är lika stort från vänsterkanten/Ryssland är verkligen en balansakt på slak lina...
  När ska oppositionen uttala orden: "Kejsaren är naken!?"

  Hälsar Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det ska underförstått bara förstås vad Ryssland har för intresse i svensk undergång. Hotet från företag som Google är betydligt mer reellt och begripligt.

   Innan oppositionen kan fastslå att kejsaren är naken måste vi få en opposition ;-).

   Radera
  2. :-) Ja det är lustigt med oppositionen som varje gång bollen ligger på "straffpunkten" istället för att klippa till väljer att gå därifrån.
   Löfvén passar samtidigt på att klappa sig själv på axeln & flyttar fram positionerna.
   Trevlig kväll!
   Hälsar
   Lars D

   Radera
 8. Jag gillar generellt rationella resonemang och logik. Så ibland har jag också förhållit mig skeptiskt till vissa politiska beslut. Särskilt dem där politikern uttalat säger att de inte tänker räkna något.Jag är en rysk agent jag med. Alternativt från deras trollfabrik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del ologiska resonemang håller säkert, och en del är logiska, bara det att vi inte ser logiken. Men när många upprepar samma sak som en sanning och när man frågar hur de menar får man antingen inget svar (troligen för att de själv bara upprepar något de hört) eller något i stil med att "fattar du inte det är du en del av problemet" blir jag väldigt skeptisk.

   Radera
 9. Du tror alltså seriöst att underättelsetjänsten bara hittar på för att få fler kollegor? Allt det de säger här har ju varit uppenbart länge nu. Ser man utvecklingen i Ryssland sen invasionen av Georgien så finns det all anledning till oro. Vi är mitt i kalla kriget igen och det är inget man kommer kunna fantisera bort. Metoderna och målen Säpo beskriver här är samma som Sovjet hade så inget nytt under solen. Mer än att västvärlden inte fullt ut verkar förstått att vi är villebråd idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Du tror alltså seriöst att [sätt in valfritt påstående som aldrig sagts]" var ingen bra start, men kan du förklara vad Ryssland har för intresse av att sabba Sverige, hur de går tillväga och varför det trots flera år av påstådda "ryska påverkansoperationer" inte finns några som helst bevis för dem är jag idel öra.

   Radera
  2. Nej det var en väldigt syrlig start. Men Säpo är ändå våra ögon och öron för landets säkerhet. Att du tramsar bort deras varningssignaler på det här sättet irriterar mig. Det är inte tyckerier från random blogg eller kommentarsfält utan samlad kunskap från allt vi har i underättelsetjänst. Och slutsatsen den kommer fram till är att Ryssland är ett hot mot rikets säkerhet. Totalignorerar man det är man rätt snett ute.

   Radera
  3. Tänk, jag tycker tvärtom att det är Säpo som tramsar bort varningssignaler. En ganska tydlig varningssignal som borde hamna inom Säpos arbetsområde, var en rätt stor lastbil som slaktade fem personer på Drottninggatan. Vad gjorde Säpo åt det? De konstaterar i rapporten att antalet islamistiska terrordåd sjunkit och Sverige är det land i västvärlden som tar emot klart flest uzbeker, fortfarande!

   "Slutsatsen" är att Ryssland är ett hot mot rikets säkerhet? Jag vet inte om man kan kalla det slutsats när det inte backas upp med några som helst fakta på en hela 74 sidor lång rapport där man anser sig ha plats att dilla om antifeminism som ett terrorhot. Vore avsändaren en annan skulle det kallas skvaller. Fortsätter denna utveckling är det Säpo som kommer att bli totalignorerade när fler än jag slutar att se dem som en professionell och seriös organisation. DET irriterar mig.

   Radera
  4. En politisk fråga först och främst. Lockar man hit 100000+ okända människor från hela världen helt utan koll och registrering och vill att alla myndigheter ska leva med det blir resultatet efter det. Vi ser det över hela samhället.

   Vår migrationspolitik är inte Säpos fel och inte EUs fel. Det är Sveriges fel. Syniska politiker och lama väljare som röstat med fötterna istället för röstsedlarna eller sagt ifrån.

   Underättelsetjänsten avslöjar av naturliga skäl inte gärna sina metoder och verktyg. Varför kräva det? Ser de att det finns ökad risk för terrorism bland gruppen antifeminister måste de ju varna.

   Och är det konstigt om det gör det? Hatideologin feminism tillåts prägla det mesta i samhället på ett väldigt märkligt sätt. Och följaktligen har vi en stor grupp motarbetade förödmjukade människor med litet hopp om framtiden. Det är mumma för en fientlig nation att utnyttja. Och nu skriver tydligen säpo att de ser verklig rysk inblandning i den gruppen?

   Ska en antifemist bli orolig för att fientlig nation vill utnyttja en eller att någon varnar för att det finns manipulatörer i kretsen?

   Har kort om tid men vill gärna svara dig så forcerar inlägget litegrann här.

   Radera
  5. Jag håller med om att migrationspolitiken inte är Säpos ansvar, men det faktum att vi bevisligen fått in militanta islamister hamnar på deras bord. Eller borde åtminstone göra det om de inte har fullt upp att jaga antifeminister.

   Jag har aldrig krävt att underrättelsetjänsten ska avslöja sina metoder. Jag säger bara att om det här hotet om ett samarbete mellan Ryssland och svenska extremister (hur extremt antifeminism är kan diskuteras) ska tas på allvar av exempelvis mig bör det kunna beläggas på något sätt.

   Radera
 10. Off topic här, men såg en ganska kul programserie igår med Keyyo på SVT play "1/2 rum och kök",där de hjälpte trångbodda att fixa till boendet och få det mer kvadratsmart. Dessutom besökte programledaren olika mindre boenden, tiny houses, båtboende, bilboende samt en kille som bodde i en verkstad.
  Tänkte att det kanske vore något för dig att se och få inspiration ifrån inför kommande flytt eller bara för att det är kul./Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Ingen aning om vem (eller vad?) Keyyo är, men det låter verkligen som ett program jag skulle ha intresse av. Hoppas att det ligger ute ett tag för just nu är det för mycket på mitt schema.

   Radera
  2. Programledaren är lite ungdomligt tramsig men jag gillar henne. Programmen är c a trettio minuter, så inte alltför långa./Em

   Radera
  3. Inte så off topic, hon är född i Ryssland, vem vet kanske en rysk spion!?

   Radera
  4. Aha, så nu håller t o m SVT på med ryska påverkansoperationer? Det här var värre än jag trodde! Jag föreslår att Säpo omedelbart griper och förhör programdirektör Jan Helin innan han blir Sveriges diktator direkt underställd Putin.

   Radera
 11. Jag kan tänka mig att Putin landsätter ett brohuvud på Gotland med motivet att skydda gasledningarna.
  Coronan kan ha det goda med sig att NATO inte fortsätter vara lika intresserad av Europa och Sverige och detta i sin tur gör att Putin inte blir lika rädd att NATO placerar en framflyttad frontlinje i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den allra bästa internationella viruskonsekvensen hoppas jag blir ett kraftigt försvagat EU som på sikt faller ihop. Besvikna italienska funktionärer har de senaste dagarna demonstrativt vikt ihop sina EU-flaggor och hängt upp sina egna. När allt detta är över hoppas jag att de följer britternas exempel och att ännu fler länder hänger på.

   Radera
  2. Ja antingen slutar det som så detta helt politiskt drivna euexperiment. Eller så slutar det med att nordeuopa får pynta alla andras utgifter. Det finns liksom inget annat alternativ när man ska gå till sängs på det sättet Bryssel velat.

   Radera
  3. Ja corona har verkligen visat att EU inte verkar leverar när det gäller. När sviterna av Corona är över kommer nog ganska många fundera på en exit.

   Radera
  4. Jag hoppas det! Själv hade jag taggarna ut redan innan, men jag tror att en del eu-vänliga röster blivit lite svagare och mer tveksamma de senaste veckorna. I takt med att Carl Bildts röst blivit än mer skrikig och desperat :).

   Radera
 12. 1. Sankt petersburg, Rysslands näst största stad och Kaliningradenklaven ligger båda längs Östersjön. Gotland sätter press på de två punkterna.
  2. Nordstream, en rysk gasledning till Tyskland som går längs Gotland ger ryssarna möjlighet att stänga av gasen till östeuropa utan att tvinga Tyskland att agera är användbart.
  3. En stor del av Rysslands handel går via Östersjön.
  4. Baltikum är separerat från resten av Nato vilket omöjliggör det för Nato att placera för viktiga spelpjäser på den fronten utifall de skulle få storstryk och inte kan falla bakåt. En flygbas på Gotland skulle minska riskerna.
  5. Sverige och Finland har lovat att gå samma väg. Om Sverige börjar titta västerut och finnarna hänger med så har Natos positioner flyttats från Oslo till Viborg i norr.

  Jag tycker inte att Sverige ska gå med i Nato men att Ryssland har ett intresse av att Sverige fortsätter vara halvneutrala är uppenbart för den som är semikompetent i geopolitik. Dock är man ju även korkad om man tror att Sverige är vad Putin ligger och drömmer om på nätterna... Det finns en del större fiskar om man säger så. Typ Turkiet, Saudiarabien, Polen och USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. "Gotland sätter press" - hur då? Sveriges försvar är ju i princip nedmonterat och om jag inte minns alldeles fel har vi inte en endaste värnpliktig (eller vad det heter nu) på Gotland.

   2-3. Ja, Ryssland har intressen i Östersjön, men Sverige har ju inte precis hotat dem, mer än med en eller annan huvudlös tweet från någon S-märkt politiker som borde ha satt in alkolås på sin mobil.

   4. Flygbas på Gotland känns osannolikt och väldigt oberoende av "ryska påverkansoperationer".

   5. Okej, det håller jag med om, men det enda eventuella påverkansoperationer skulle kunna lyckas med vore att provocera fram detta.

   För det är väl där knäckfrågan ligger. OM Putin skulle bry sig om Sverige (håller med om att alla de länder du nämner borde vara mer intressanta), varför jobba med anonyma internetkampanjer eller liera sig med "svenska högerextremister"?

   Radera
  2. Jag kanske ska förtydliga att mina punkter avsåg varför Ryssland inte vill att Sverige ska gå med Nato avseende de fyra första punkterna. Exempelvis med "sätta press" menar jag att det skulle sätta press på Ryssland om Nato hade tillgång till Gotland. Sveriges styrkor på Gotland är ingen big deal vad tror du USA hade placerat där om de kunnat?

   Tanken med militärnissar är ju att de alltid tittar på vad för sorts hot som kan dyka upp. Det är ju klart att de vill stoppa att Sverige kanske går med i Nato och att Nato sedan förstärker svenskt territorium som leder till ett RYSKT säkerhetshot.

   Ett exempel är ju alla galna amerikanska och ryska "kalla krigetplaner" som blev offentliga. De hade planerat för allt och lite till med eventuella motdrag som kunde sättas i verket. Exempel detta scenario: Ungern stjäl kärnvapen och använder de mot Natoländer utan Sovjets samtycke...WTF? I jämförelse är Rysslands vilja att motverka svenskt natomedlemskap mycket mer realistiskt.

   Det jag håller med dig om är att det finns större fiskar för Ryssland än Sverige. Men Sverige är definitivt en viktig fråga för Ryssland på den europeiska fronten.

   Redigerade SVENSKT till RYSKT

   Radera
  3. Jag tror varken att USA eller Nato vill ha oss, så det känns rätt lugnt (för ryssen alltså). Men om Putin - mot alla odds - tänker engagera sig i Sverige tror jag inte han gör det genom att liera sig med svenska antifeminister.

   Radera
 13. Jag tror: (inte underrättelseofficer...så lika bra vilstolsgeneral som du i detta fall)

  Att Säpo inte alltid kör med 100% ärlighet. De är nämligen människor och vi är inte alltid rationella, men jag tror det ligger något i vad de säger om Ryssland.

  Inte för att Sverige är något militärt hot eller särskilt intressant, utan för att vi är ett av de närmre landen intill Ryssland som verkar ha det bra, trots vårt styrelsesätt.

  Kan inte vara roligt för Rysslands få ledare att det verkar bå lyckligt folk utanför Ryssland som inte har en enväldig härskare. De egna innevånarna kan ju få idéer. Att då med enkla medel få ett land som Sverige att framstå som sämre hjälper då Ryssland internt.

  Förr var det bilder på svenska Systembolaget inför midsommar, med rubriker om matbrist...
  Idag är det nättroll som skriver saker som upprör. Kostar inte många kronor. Får de någon officiell att nappa på artikeln så är det jackpot. Då kan de hemma referera till en officiell källa.

  Så Jo jag tror Ryssland har goda skäl utifrån sin synvinkel att se till att föra cyberkrig mot sina grannar....men jag tror inte det beror på att de vill ta över. Utan för att de vill sitta kvar på sina poster.

  I Sverige så låter man alla prata, sedan tillsätter man en utredning....och sedan rinner det ut i sanden och ledarna kan sitta kvar.
  I Tyskland så pekar man med hela handen. Agera är viktigare än resultat. Och så sitter ledarna kvar.
  I Ryssland så vet alla att Ryssland är bäst....om de inte är det så visar du att Ryssland är bäst, och så får ledarna sitta kvar.

  Olika kulturer, samma syfte.

  Min gissning, vill du ha fakta får du nog bli delaktig i underrättelse, men då får du nog inget säga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men om det ligger något i vad de säger om Ryssland (jag öppnar dörren för det, åtminstone försöker jag) borde det väl finnas något lite gryn av fakta att backa upp det med. Hur ser de här påverkansoperationerna ur, vilken svensk organisation samarbetar med Ryssland om detta...? Jag tycker inte att jag begär mycket när jag synar bluffen (?) och ber om något slags bevis för äktheten i de här "vargen kommer"-fasonerna efter alla dessa år. Jag förstår att allt inte går att skriva i en offentlig rapport, men får man ihop 74 sidor om att svenska extremister samarbetar med ryska botar får man banne mig komma med något konkret om man vill bli tagen på allvar.

   "Kan inte vara roligt för Rysslands få ledare att det verkar bå lyckligt folk utanför Ryssland som inte har en enväldig härskare."

   Antyder du med detta att demokratin och folkets inflytande skulle vara större i Sverige än i Ryssland?

   Radera
 14. Rysslands taktik är att sprida desinformation i alla länder, där Sverige är ett i mängden. Kan man inte bli starkare får man göra andra svagare. Långsiktigt vinner de på att ofrivilliga troll (som du i detta fall) får oss att tvivla på våra myndigheter.

  Finns ju hur mycket källor som helst om du googlar på "Sputnik propaganda" tex. om hur ryska pengar används i detta syfte

  /Christer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, där borta på internet finns "hur mycket källor som helst"? Och bevis på att de stämmer också? Lustigt att jag aldrig hittat det och att ingen av de som påstår att det finns har visat det, bl a inte den anonyma person som just kallade mig "ofrivilligt troll".

   Radera
  2. Snubben från msb tog upp det här på gårdagenspresskonferens om Corona (vid 14). Kanske värt att kolla för dig. Där har han lite exempel på vilken typ av information som de kör med. Syftet är främst inte att påverka Sverige i detta fall utan att påverka andra genom att påverka uppfattningen om hur Sverige hanterat Corona.

   Radera
  3. Ja, det är ju himla praktiskt för en myndighet att säga att "alla som påstår att vi gjort fel är nyttiga idioter för främmande makt". Så slipper man både att göra rätt eller besvara kritiken.

   Radera
  4. Ja, som du har varit inne på tidigare så tror jag att SÄPO får problem med trovärdigheten främst på grund av att S, MP, V har som taktik att föröjliga och anklaga alla som säger emot dem i vad som helst för att vara rasister/nazister/rysstroll/motsvarande. Detta gör att när man varnar för riktiga desinformatörer så antar alla att det bara är vanligt sosse-käbbel.

   Radera
  5. Ja, det är det min rubrik antyder. För ropade man "vargen kommer", nu är det ryssen. Världen är full av riktiga faror, så då gör man klokast i att spara överorden till dem.

   Radera
 15. Putin jobbar inte bara för att destabilisera Sverige. Det handlar om Europa (EU), USA, och resten av världen där de har ett intresse av att påverka. Det är därför de "samarbetar"/stödjer de mest obskyra grupperingar till höger eller vänster, de de kan hitta. Vad sägs om https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/bKr43q/putinvanligt-mc-gang-oroar-i-slovakien

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan du nämna ett enda sådant gäng i Sverige? Det må vara mc-gäng, politiskt parti eller fågelskådarförening. En enda organisation där det finns någon som helst substans bakom att de skulle ha ett samarbete med Putin.

   Hur obskyrt det där mc-gänget är vet jag inte, eller om Putin styr dem. Det var en rätt tunn soppa i artikeln med många "de som kallats" och "som kan tänkas sympatisera med ryska mål". Kanske gillar Putin bara att åka båge och såg en chans att uppfattas som lite folklig, jag har ingen aning. Och - som vanligt - det verkar inte Aftonbladet heller ha.

   Den tidning du länkar till har ropat "ryssen kommer" kanske högst och längst av alla, inte minst ledarskribent Anders Lindberg. Men samma där, inte något konkret, bara skvaller.

   Radera
  2. SD är ju ett gäng som gärna vurmar för ryssen, om än utan motorcyklar, likt de flesta extremhögerpartierna i Europa. Intressant att du missat det faktum att forna öststater, tex Ungern, spottat fram högerextrema partier i ledande ställning som sedan ifrågasätter fri press, fria domstolar samt bidrar till splittring inom EU samtidigt som de håvar in miljardstöd. Ryssland har flera projekt i landet...

   Radera
  3. Så SD har ett samarbete med Ryssland för att destabilisera Sverige?

   "Intressant att du missat..." Jag visste inte att man måste skriva om världens alla ämnen i samtliga kommentarer för annars har man missat det. Beträffande de fria domstolarna vet jag inte om de är mindre politiserade i Sverige än i Ungern. Vet du? Våra domare utses av politiker och våra nämndemän ÄR i stor utsträckning själva politiker, så som svensk ska man nog vara försiktig med att slå sig för bröstet i det ämnet.

   Är det högerextremt att ifrågasätta fri press betyder det att exempelvis de bägge socialdemokraterna Annika Strandhäll och Veronica Palm är högerextremister för de ifrågasätter all press som inte är statlig (SVT & SR) eller köpt av staten genom presstöd (DN m fl), alltså de minst fria medier man kan tänka sig.

   Radera
  4. Nej. Det ingår "inte att man måste skriva om världens alla ämnen i samtliga kommentarer... annars har man missat det". Eftersom du verkar ha svar på alla inlägg i denna tråd som ifrågasätter din syn på ryssen antog jag att du verkar veta saker som varken säpo eller andra till synes mer insatta har en aning om. Fri press kan man såklart diskutera, men i flera länder är det nu slutdiskuterat; turkiet, ungern, polen mfl. Åker du i fängelse eller blir av med jobbet i Sverige för att du har en annan åsikt? Nä, inte än så länge. Jag kan dock hålla med om att nämndemännen inte behöver vara från de politiska partierna, men, hur ska det fungera annars, utsedd jury, statsanställda?

   Radera
  5. Jag tyckte bara att det var konstigt formulerat eftersom varken jag eller någon annan nämnt Ungern, men plötsligt var det en grej att jag inte skrivit om landet.

   Jag vet inte om jag har en "syn på ryssen", det är väl närmast det inlägget handlar om. Jag tycker att det är konstigt att svenskars samarbete i ryska påverkansoperationer blivit Säpos viktigaste uppgift eftersom jag främst sett det som skrämselpropaganda i skvallerpressen.

   Ja, det är faktiskt ganska många människor som blivit av med jobbet i Sverige för att de har fel åsikter. En och annan har hamnat i fängelse också, men det är ovanligare. Kanske skrivs det inga spaltmeter i statsstyrd media om det, men det betyder inte att det inte sker. Om det är ovanligare än i Turkiet, Ungern eller Polen vet jag inte.

   Det var du som nämnde att andra länder "ifrågasätter fria domstolar". Som att vi skulle ha sådana i Sverige :-).

   Radera
 16. I rest my case: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ygemans-ryska-natattack-var-svenska-aktivister

  Ygeman "attackeras" av en tant på Södermalm, men vidhåller att det såklart är ryssen som är honom i hälarna. Vad jobbigt det ska vara att leva ett liv som seriefigur.

  SvaraRadera
 17. Såg en tweet och kom och tänka på det här inlägget:
  https://twitter.com/wesyang/status/1278783601174339601?s=19

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så många konspirationsteorier i den Twittertråden att jag blir helt matt. Undrar om det är för att de själva aldrig tänkt en självständig tanke som de förutsätter att alla andras åsikter är koordinerade från högre ort (det är min konspirationsteori).

   Radera