onsdag 1 april 2020

Frivillig hemtjänst

Nu är det mycket skräck, död och elände i samhället, men en märkbart positiv sak är spontan hjälpsamhet. Folk hjälper personer ur riskgrupper att handla och göra ärenden. Delvis i organiserade volontärgrupper, men ännu mer i privata initiativ. I min trappuppgång har det kommit upp anslag med människor som lämnar sitt telefonnummer och erbjuder sig att handla åt grannar som inte kan eller bör utsätta sig för risken.


Det har jag inte gjort, men har ändå handlat åt grannar den senaste veckan. Både mat och vin (ingen langning, mottagarna har åldern inne med 60 års marginal). Jag är inte den sällskapliga typen, men jag gillar att vi kan hjälpa varandra i svåra tider.

Men varför bara i svåra tider? Det kostar nästan ingenting att fråga grannar om man ska handla åt dem också när man ändå åker. Eller hjälpa till med något annat. Sedan jag flyttade till det här området har jag handlat, snickrat, skjutsat, sparkat igång någon dator, skottat snö och gått ut med hundar, men också fått hjälp att bära, lånat bilar och böcker.


För läsare på landsbygden kanske det är fullständigt självklart att bry sig om sina grannar, prata med dem, dra upp en bil med traktorn och låna verktyg och maskiner av varandra. För större städer skulle jag tro att det är ovanligt. ”Någon annan” får fixa, deras barn eller barnbarn, eller varför inte kommunen?

Så när nu börsen rasar och folk dör som flugor, kan vi nu inte hjälpas åt att ta tillbaka samhället från politiker och myndigheter? Även när ordningen återställs, så att det kommer något bra ur detta och inte bara elände. Eller är jag för positiv nu?

10 kommentarer:

 1. Vänta bara tills Maggan och skatteverket sätter klorna i alla hjälpsamma människor. Även om de inte fått betalt för att hjälpa till så kan man alltid förmånsbeskatta mottagaren. Nu när folk inte arbetar och betalar skatt så får man leta andra inkomstkällor till sktten.

  Pengarna ska in!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, pengarna ska ju in på något sätt, så jag utesluter inga nya skatter. Det brukar inte Maggans parti heller göra :(.

   Radera
  2. En nygammal skatt som skulle göra succé i dessa tider är väl arvsskatten? Jag menar varför skall staten gå lottlös ur detta?

   Radera
  3. Jajamensan! Höll på att skriva "Ge dem inga idéer", men jag har varit säker i flera år på att arvsskatten återinförs. Första gången jag uppmanade bloggens läsare att planera för detta var 2016:
   https://sparosverige.blogspot.com/2016/10/forberedd-pa-arvsskatten.html

   Radera
 2. Appropå skatt så har många initiativ startat till förmån för Coronakrisen såsom att närliggande restauranger bjuder på vårdpersonalen på "lunch". Mänder med pizzor, hamburgare och liknande skjutsas ut. Lite win-win. Vården får mat och resturangerna håller personalen i jobb och kan samtidigt göra lite reklam. Frågan är när skattemyndighten börjar granska detta.

  I ett fall samlades istället lunchpengar in och närmare 150 000 donerades till en arbetsplats. Nu började problemen eftersom i Sverige är det problematiskt att ta emot monetära gåvor, risken finns nu att ledningen beslutar att pengarna ska lämnas tillbaka eller att de försvinner in i den allmänna budgeten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir det utbredd och långvarigt kan det mycket väl hända. Att någon politiker just nu skulle våga beskatta småföretagare som hjälper vården tror jag däremot inte. Inte för att de inte skulle vilja, men de vill ju vinna nästa val också.

   Radera
 3. Jasså du bor med sådana möjligheter, det borde förmånsbeskattas väl? Du har väl skickat in momsen på snöskottningen du nämnde?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte tagit betalt för att skotta, så då blir det 25 % av 0.

   Radera
 4. det är ett intressant fenomen man ibland ser vid snöoväder. helt plötsligt börjar folk att hjälpa varandra på ett sätt man aldrig ser annars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tror att det var förra (eller förrförra, mitt minne för sånt här är obefintligt) när folk stod här och skottade fram varandras bilar och lånade ut skyfflar till höger och vänster. Det är lite mysigt.

   Radera