onsdag 8 april 2020

Livets små mysterier

Jag säljer mycket begagnat. Däremot köper jag inte så ofta, men nu har jag fått en inblick från den sidan. Jag behövde nämligen ett kylskåp och tänkte att det kunde vara klokt att köpa begagnat. Ett sånt där kombiskåp med hälften frys och hälften kyl. Fast fördelningen där var inte jätteviktig. Inte måtten heller, men självklart var jag inte hur flexibel som helst.

Eller är det självklart? Jag trodde det. Ska man ha skåpet i ett kök och inte som reservutrymme i garaget är man rimligtvis ganska låst både beträffande höjden och bredden. Det finns skåp som är 155 cm höga ända upp till över två meter, så det finns variationer. Bredden är lite mer given. De flesta är 60 cm, men det finns både 55 och 70 också.

Typ standardmått, tror jag...

Varför jag undrar om det är självklart att man inte kan köpa vad som helst är för att över hälften av de privatpersoner som sätter ut sådana här skåp till försäljning inte anger några mått alls. Inga andra uppgifter heller. En vanlig annons ser ut ungefär så här:
Kyl o frys, äldre modell. 1000 kronor, först till kvarn!
Varpå jag (och troligen alla andra som vill köpa den) ringer eller skickar ett meddelande för att fråga:
 1. Vad är det för märke?
 2. Vilken modell?
 3. Hur hög är den?
 4. Bredd?
 5. Är dörrarna höger- eller vänsterhängda? Det framgår inte av bilderna.
 6. Finns det några skador på den?
 7. Är den komplett?
Om man får svar (annat än ”Jag ska kolla, återkommer”, vilket de sällan gör) blir det ofta bara svar på hälften av frågorna. De två sista frågorna kan tyckas överflödiga. Har skåpet synliga, tydliga skador eller om det fattas lådor och hyllor skulle väl det ha framkommit både av annonstexten och bilderna? Nej då! Ibland fick jag svar av typen ”Det är en krosskada på ena sidan” (strax utanför bild).

Ursäkta, ingår stolen?

Eller också säger de inget. Jag vet inte om säljarna gillar att träffa folk, så att de helst ser att man åker och tittar på skräpet på vinst och förlust eller om de tror att man inte ska märka att kylen har en fotbollsstor buckla, men i vissas värld är ingenting att betrakta som relevant information. Jag åkte och kollade på en kyl som visade sig vara 20 cm lägre än säljaren svarat på mejl, och en annan som skulle vara felfri, men som visade sig ha både bucklor, repor och färgskav på samtliga sidor.

Till slut fick jag tag i ett jättefint skåp för en femhundring från ett buffel- och rugbyfritt kök, men efter den här erfarenheten fick jag ändå klart mer förståelse för dem som betalar femtusen för ett nytt skåp med garanti och utan krosskador.

32 kommentarer:

 1. Frågan om dörrarna är vänster eller höger hängda är oxo onödig.
  På alla kyl och fryskåp har fästen för att lätt ändra detta. Be sedan om att få en bild på typskylten. Goggla sedan om siffrorna. Elektrolux tex Dom två första i tillveknings nr är vecka den tredje och fjärde är år vitvaran är tillverkad. Mvh Mats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är verkligen alla skåp lätta att hänga om? Jag såg möjligheten någonstans i bakhuvudet, åtminstone på Electrolux, Whirlpool och andra stora märken, men var inte säker.

   Hade jag bett om en bild på typskylten hade jag nog inte fått några svar. Ofta fick jag inte ens svar på lätta frågor som vilket märke skåpet hade eller ifall det redan var sålt. På de skåp där jag inte visste var gångjärnen satt hade de ju inte ens tagit en bild på skåpet invändigt. Men jag tar med mig skyltkunskapen för framtida kylskåpsköp.

   Radera
 2. Längre?

  Jag trodde man pratade om höjd, bredd och djup och inte längd. men vad vet jag. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det trodde jag med, så jag blir nyfiken på vart jag pratat om ett skåps längd.

   Radera
  2. Lägre står det. Alltså att måttet för höjd var mindre än angivet.

   Radera
  3. Ja, "lägre" har jag skrivit på ett ställe (skåpet skulle vara 187 cm och när jag, 184 cm, blickade ner på dess ovansida insåg jag att antingen var det fel eller också har jag växt) och där tycker jag att det var korrekt ord.

   Radera
  4. Aha, det är jag som inte kan läsa alltså...

   Radera
  5. Bättre det än att det är jag som inte kan skriva (fast det händer också).

   Radera
 3. Bra reflektion. Spenderar mycket tid på blocket och förundras ofta hur dåliga annonser det finns. Rekordet är väl bilannonsen där det inte framgår vad det var för bil...

  Funderar på att bli blocketkonsult och hjälpa folk med sina annonser mot betalning. Alternativt bara dryg besserwisser som tar som livsuppgift att meddela alla anonnsörer deras annonsbrister.
  //Vardagsanalyser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag kan inte förstå hur de tänker (eller om de gör det). Skulle jag sälja en kyl skulle jag ange alla mått jag kan tänka mig samt ta bild från alla vinklar och närbilder på eventuella skador. Själv är jag en fredlig människa som bara tackar för mig och går ifall något visar sig vara felaktigt, men har viss förståelse för den som efter att ha ringt och fått veta att skåpet är felfritt lackar ur när det visar sig ha fem tydliga skador.

   Märkligare att inte uppge märke på en bil, men för kylar gissar jag att var fjärde Blocketannons saknar den uppgiften och det är också bra konstigt i min värld.

   Många skulle behöva anlita dig som Blocketkonsult. Tyvärr tror jag ingen i den potentiella kundgruppen fattar det själva.

   Radera
 4. 1.
  Flera har faktiskt svårt att ens sätta sig in i situationen att vara den som läser vad man skrivit. Man har fokus på sig själv och omedvetet utgår man ifrån att andra läst ens tankar eller vet det man själv vet om sin produkt.

  2.
  För många frågor = för mycket text att ta in och förstå. Lägg därtill punkt nr 1 igen.

  3.
  Många många människor har inte svenska som modersmål och misstolkar information - helt utan att veta om det. Lägg därtill punkt 1 och 2.

  4. Summan av 1, 2, 3 = Grava kommunikationssvårigheter med omgivningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, folk verkar inte kunna tänka ett steg till. Bara att läsa igenom annonsen och tänka "Om jag vore kund, fick jag svar på allt nu?" skulle lösa mycket.

   Punkt 3 är jag osäker på. Det är många invandrare på Blocket och många har långtifrån perfekt svenska. Men att det skulle vara ett skäl till att svara fel på frågor om varan har några fel eller synliga skador undrar jag. Och definitivt inte skäl att inte uppge korrekta och utförliga mått samt ta bild på både ut- och insida av en kyl.

   Radera
  2. Sparo, det är ett kulturellt särdrag att vilja redovisa i text och bild in i minsta detalj, speciellt det som är felaktigt, dvs särdraget är i mångt och mycket svenskt (nordeuropeiskt). Det är många från andra länder som skakar på huvudet i oförmåga att förstå vad allt det där ska vara bra för, att redovisa i detalj.
   Jaja, inte alla osv osv osv, men många.

   Radera
  3. Du kan ha rätt, men då är det ändå frikopplat från brister i språket.

   Radera
 5. När jag läser din berättelse blir jag intresserad av hur du efter du väl hittat ett skåp som passade, hur du fick hem det. En snabb sökning ger vid handen att det handlar om 60-70 kg, det är väl inget som en långlöpare som du tar på ryggen och springer upp för trapperna hemavid med?
  Och hur gjorde du med det gamla skåpet? Finns det efterfrångan på blocket för den som "reservdel" kanske?

  Jag kanske går händelserna i förväg här, det ligger en följetong om vitvaruhändelsen i Sparos liv och väntar, uppladdade och schemalagda blogginlägg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är klen, men envis. Vi var två personer som tog det i varsin ända uppför de 35 trappstegen. Tungt som fan, men det gick. Men så mycket kan jag säga att om jag någonsin börjar tillverka kylskåp kommer min modell ha greppvänliga handtag i överkant - det finns ju fan inget att ta i. Drog fast ett spännband för att överhuvudtaget kunna få grepp om det.

   Det gamla skåpet släpades ner i bilen och levererades på närmaste soptipp, saknad av ingen. Så nej, det känns inte som att denna vitvarurockad var tillräckligt starkt material för fler inlägg.

   Radera
 6. Har märkt samma sak vid köp av bildelar på blocket. Vill du köpa en dörr eller skärm till din gamla bil vill du ju gärna veta färg och helst färgkod om du är petig. Kanke får man betala extra för många ord i annonsen eller så har vissa personer svårt med för meningar innehållande mera än varunamn och pris. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns en maxgräns för antalet ord, men i kylskåpsfallet kändes det inte som att det var anledningen till den missade informationen. Mitt exempel ovan (”Kyl o frys, äldre modell. 1000 kronor, först till kvarn!”), tio ord, kan mycket väl ha varit autentiskt. Det fanns nog kortare också.

   Radera
 7. Jag tillhör de som betalade för att få levererat ett nytt kylskåp och bortforsling av gamla. Det hade blivit för komplicerat annars utan bil och släp samt bärare. Nu kom det en kille från Elon som hade en trappklättrare som tog kylskåpet uppför trapporna. Beställde på nätet gjorde jag också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har kombi, så det är "bara" första och sista biten som blir besvärlig. Men jag har full förståelse för ditt sätt, ännu mer nu.

   Radera
 8. Har helt slutat sälja på Blocket, det blir alldeles för mycket strul. "Kompis, halva priset, jag står nästan utanför dörren om några timmar, kanske!" Eller "Du kan väl skicka varan, så får du pengar om jag vill ha den?" Folk som ber mig åka hem till dem med det jag säljer. Inte dyker upp på avtalad tid och inte heller klarar av att berätta det via telefon eller SMS. De som vill byta mot nästan nya vinterdäck, en "ganska" fräsch skinnjacka, Rikskuponger, presentkort till någon nykonkad resebyrå, gratis behandling på en skönhetssalong i Södertälje, en kasse öl eller en superfräsch stereo från 90-talet. Sedan har vi en och annan som lyckas ta sig hela vägen till mig och vill ha rabatt "för det var ju så långt att åka ju, bensin är ju dyrt ju". Orkar inte.

  Nu säljer jag enbart på Tradera, och det fungerar riktigt bra. Kan vid sällsynta tillfällen vara svårt med betalningen trots att jag mejlar, SMS:ar, ringer och Tradera ligger på. En gång talade jag med frun i hushållet och bad henne att prata med sin man, då kom pengarna på två minuter … För att inte tala om haschtomten som tog tre veckor på sig att hämta upp en samling jazzskivor (jag må ursprungligen vara från Norrland, men efter tre veckor kan det hända att även jag tycker att det är dags att få fart på skotern.)

  Men i övrigt är jag glad.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lite samma erfarenheter av Blocket och slutade i stort sett också sälja där för många år sedan. Skulle jag göra det nu hade jag skaffat ett anonymt kontantnummer så att jag kan be folk som förtjänar det att dra åt helvete.

   Jag får också påminna om betalning ibland på Tradera, men oftast räcker det med något extra mejl.

   Radera
 9. Håller med! Brukar också ägna en del tid åt att fråga var saker finns. Det är rätt stor skillnad på om man måste åka 5 mil inom länet eller kan promenera till prylen. Handlar dock främst på Facebook. Kanske är tydligare på blocket. /Frihetsmamman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det står åtminstone vilken kommun det är. Och visst, att åka och titta på en felmätt kyl några kilometer bort må vara hänt, men är det på andra sidan stan har jag bränt ett par timmar.

   Radera
  2. Jag har ju små barn så det är ofta typ kläder eller leksaker. Jag kan absolut ta en 10 minuters promenad för att kolla på en vårjacka i storlek 116, men knappast värt att köra bil en timme för. Det verkar inte folk fatta och ser därmed till att man måste fråga om stadsdel eller tom stad. Rätt ovärt för ett plagg för 30 kronor...

   Radera
  3. Det kan jag fatta. Även för mig är det värt en del att slippa åka runt. Särskilt när man inte vet om det är en meningsfull resa.

   Radera
 10. Sparo, du vet väl att snålheten ibland bedrar visheten? Släpa ett kylskåp upp och nerför trappor, själv :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag brutit ryggen hade det inte varit värt det, men nu är det uppe :).

   Radera
 11. När jag sätter in annons skriver jag så mycket information som möjligt och har foton från alla håll och beskriver alla skador och annat. Det finns flera anledningar att jag gör detta:

  Jag vill inte slösa min tid och vill därför inte att någon hör av sig i onödan.

  Jag vill inte slösa min tid och vill därför inte att någon kommer för att titta ska upptäcka något jag inte berättat som gör att de går därifrån eller får en anledning att börja pruta.

  Jag vill inte slösa min tid och vill därför bara att de som är hyfsat säkra på att de vill köpa min grej hör av sig för att komma och titta.

  Jag vill inte att en köpare ska höra av sig efter köpet för att påvisa någon brist för att försöka häva köpet. Jag vill då kunna säga, ”det stod i annonsen”


  Jag tror väldigt många som sätter in annonser är lessa på alla dessa idioter till spekulanter och vill på något sätt påvisa att de som säljare är de ”som bestämmer” genom att vara dryga och dumma. Jag tror de försöker skicka signalen att ”säljaren har alltid rätt”. ”Du kan få köpa min grej bara om *jag* vill det och passar inte det dej kan du dra åt h-e”. ”Vill du veta något om et jag säljer så får du stå med mössan i handen och be snällt och jag svarar bara om det passar *mig*”

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör som du och av samma anledning. Skulle dessutom skämmas ögonen ur mig om den potentielle köparen kunde påvisa en del av de fel jag beskriver här uppe.

   Intressant teori om säljarna. Kan stämma, men faktum är ju att det i slutändan alltid är köparens marknad. En sak är värd exakt så mycket som någon är villig att betala, det blir ännu kinkigare på begagnatmarknaden.

   Radera
  2. Jag tror att många säljare lägger ut på annons som ett alternativ till att slänga grejen och är inte alltid så intresserad av pengarna det kan inbringa.

   Vissa säljare inser nog innerst inne att det är lite onödigt att slänga det fullt fungerande kylskåpet. Man sätter ut en annons med tanken ”någon annan kanske kan ha nytta av det” i något svagt ögonblick av känslan att vara den barmhärtige samariten. Försäljningen ska då vara minst lika snabbt och smidigt som att åka till återvinningen eller gå till soprummet med grejen. Därav blir tiden som läggs på att fotografera och formulera annons och tålamodet med spekulanter oerhört kort.

   Många tycker nog också att eftersom priset är så mycket lägre än vad de själva anser den är värd (väldigt ofta övervärderar en säljare värdet av det den säljer) så tycker de sig ha rätt att bete sig hur som helst. Det påminner lite om lågprisflyget strategi där priset är sanslöst lågt men resenärerna istället får finna sig i att behandlas som boskap.

   Själv har jag slutat att sälja och köpa på Blocket eftersom jag alltid blir irriterad på motparten. Jag använder uteslutande Tradera för där kan man slippa träffa motparten och processen är mycket mer strukturerad och bestämd på förhand.

   Radera
  3. Som mångårig säljare av begagnat vet jag att de i så fall tänker fel. Ju mer info du har i annonsen desto mindre jobb blir det att sälja. Att ta fem bilder istället för en, mäta och skriva ut alla mått tar man snabbt igen senare i försäljningsprocessen.

   Visst är Tradera enklare, men just kylskåp är det nog ingen som letar efter där.

   Radera