torsdag 2 april 2020

Välkomna till min värld

Jag hörde en elitidrottare säga att ”så här har vi det jämt”. Det hon menade var karantän under tävlingssäsong, att undvika folksamlingar för att inte bli sjuk och att ständigt vara uppmärksam på om någon i deras närhet skulle hosta.

Även jag känner att omvärlden den senaste tiden börjat leva som jag. Människor lägger upp bilder på nätet av sina hemmakontor som något exotiskt. Jag har jobbat från mitt hemmakontor i decennier och i möjligaste mån kört möten över Skype och telefon. Jag kan t o m ståta med ett riktigt skrivbord till skillnad från Placeras Jesper Norberg som tvingats inreda med sin strykbräda.


Halvvägs in i arbetsdagen har jag i ur och skur lagat mat vid min egen spis och har inte ätit ”dagens lunch” på flera år, men det är inte bara under kontorstid övriga svenskar är på väg ikapp min värld. Jag är sparsam, undviker onödig konsumtion, håller koll på ekonomi i allmänhet och samhället i stort.

Den senaste månaden har det blivit en grej att Melodifestivalen ställts in, liksom alla idrottsserier, mästerskap osv. Så även på medieområdet har min konsumtion normaliserats eftersom jag inte sett Melodifestivalen på över 30 år och hellre tillbringar en kväll med att rengöra kakelfogar med tandborste än framför tv:n tittandes på fotboll.


Ingen vet hur denna pandemiska verklighet ska utvecklas, men kanske blir en av dess effekter att jag kommer att framstå som nästan helt normal.

30 kommentarer:

  1. Under antiken skulle knäckebrödsmiljonär kallas för stoiker. Inget konstigt filosofiskt, men Platons grottliknelse är ständigt aktuell...
    "Om någon av fångarna nu skulle kunna lösgöra sig från sina bojor, och passera förbi muren och elden och genom grottmynningen ut i den verkliga världen, skulle han omedelbart bländas av solen, som han aldrig hade sett förr. Men när hans ögon vant sig vid ljuset, skulle han kunna se de verkliga föremålen, vars skuggor han tidigare sett, och han skulle förstå att hans liv hittills varit ett sken. Skulle han dock av någon anledning välja att vända tillbaka in i grottan, skulle han ha mycket svårt att övertyga fångarna i grottan om vad han sett, och därtill skulle hans ögon, nu ovana vid mörkret, ha svårt att peka ut skuggorna på väggarna, och han skulle göra sig till åtlöje."/Janteallergikern

    SvaraRadera
    Svar
    1. Platon var en fiffig kille, men jag är osäker på om det är "knäckebrödsmiljonärer" eller "tvångskonsumenter" som går att likställa med grottfolk.

      Radera
  2. Jag lider självklart av kraftig bias, men jag skulle nog påstå att "tvångskonsumenter" sitter fastkedjade som grottmänniskor medans knäckebrödsmiljonären i högre omfattning tänker själv med påfallande likheter med stoicismens tankegods.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersom mina grotterfarenheter är begränsade kan jag inte helt bedöma jämförelsen, men knäckebrödsmiljonärer har åtminstone valet att gå ut ur grottan medan människor fastkedjade vid sina lån är mer låsta i situationen.

      Radera
  3. Använder du något speciellt medel på borsten? Pepsodent Whitening grout protection eller nåt? Fogarna ser ju redan rena ut, men du är kanske perfektionist? Grout betyder kakelfog förresten. Något för tandkrämsproducenter att satsa på?


    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar använda diskmedel, såpa eller klorin, lite beroende på hur smutsigt det är. Och ja, den fogen var ren, men det var bäst ljus där.

      Radera
  4. Om man skall använda analogin i vårt fall, har filosofen (knäckebrödsmiljonären) redan lämnat grottan, men återvänt och försöker nu övertyga de som stannat kvar i grottan. Olika tider olika medium, men en filosof likaledes.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gjorden liknande jämförelse en gång, om ugglan som sett dagsljus och ville övertyga de andra ugglorna om att det fanns färger i världen. Det blev förbannade och skrek ännu högre än tidigare att världen minsann är grå:
      https://sparosverige.blogspot.com/2017/04/ugglor-mot-utveckling.html

      Radera
    2. "Jag gjorde en" skulle den kommentaren börjat, men det förstod ni.

      Radera
  5. För närvarande är jag i princip normal. Exklusive då eventuell nätshopping som resten av världen ägnar sig åt.

    Det är då ändå en välsignelse att människor i normalfallet inte är som oss. Då voe vi tillbaka på medeltiden inom kort.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har sedan länge slutat att bry mig om hur världen skulle se ut om alla vore som jag. Uttryck som "när grisar flyger" är ju fullt realistiska i jämförelse.

      Radera
    2. Nä det är sant. Det lär aldrig inträffa. Troligtvis.

      Nu känner jag för att hålla en Tage Danielsson monolog....

      Radera
    3. Jag anar vilken, men står fast vid jämförelsen :).

      Radera
  6. Samma här. Jobbat mycket hemifrån senaste åren. Har ett fullt inrett arbetsrum och bra internet, skrivbord och kontorsstol. Vi har länge beställt mat på nätet. Gymkort slutade jag med för flera år sedan och inredde gäststugan till hemmagym istället. Har tagit promenader och motionerat utomhus länge. Ogillar att trängas i stan och vara ute och shoppa. Äter väldigt sällan på restaurang eller cafe.
    Detta som nu många upplever som förändring och nytt för dem har varit min vardag länge.

    Men jag har också förändrat mitt beteende. Jag har åkt in till Stockholm City på helgen eftersom där är mindre trängsel än i grönområdena som nu folk verkar ha upptäckt är ganska trevliga att vara i. Jag har t.o.m. fikat på cafe i Stockholms innerstad på ett nästan folktomt cafe bara för att testa. Jag har börjat gå lite i affärer nu när de är nästan folktomma och letar efter vrakreor som jag snart hoppas på ska dyka upp i krisens kölvatten. Jag passar på att köpa aktier nu när alla andra säljer.

    Min slutsats är att jag fortfarande inte är normal jämfört med alla andra utan nu passar jag på att göra en del av det alla andra har slutat att göra.

    Jag skrattade gott åt en stad-och shoppingälskande bekants facebookinlägg häromdagen som handlade om hur skönt, trevligt och vackert det var att vara ute i naturen, ”och gratis är det också”. Duh!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att fler gjort samma reflektion. Och jag unnar dem så gärna att tro att de uppfunnit hjulet och nu lever i en helt unik och tidigare aldrig testad värld, "och gratis är det också" :-D.

      Jag har också ändrat mitt beteende. Tvättar händerna så ofta att jag börjar bli rädd för att det är osunt, håller rejält avstånd till människor även utomhus och undviker folksamlingar ännu mer än tidigare.

      Radera
  7. He he. Ja vi är nog ganska många som ägnat åt oss åt viss social distansering sedan barnsben. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äntligen får vi vår upprättelse ;-)!

      Radera
  8. Kan bara instämma. Välkommen till vår familjs värld. Om man nu för en sekund lägger åt sidan det faktum att Corona skapar död och lidande för väldigt många så kan jag bara säga - bring it on. Vår familj har i ganska stor utsträckning varit corona mode i åratal. Inga anställningar att förlora. Barn som mår mkt bättre av distansundervisning och som äntligen får vara som alla andra barn. Och andra funktionsutmaningar som gör att familjen snarare fungerar bättre i corona mode, ialla fall relativt mot alla andra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att lägga åt sidan det där med död och lidande bara :(.

      Radera
    2. Ja, visst är det inget man helt kan lägga åt sidan, men man kan ändå välja själv att försöka göra det bästa av situationen och försöka se ljusglimtar, istället för att som många verkar göra och totalt överfokusera på Corona - sitta och titta på nyhetsuppdateringar dagar i ändå och när coronanyheterna inte räcker till så går man in och hyr lite pandemifilmer att gotta sig åt (ja, Contagion är den mest hyrda filmen just nu..). Eller göra som Alex Schulman - sitta och blogga på daglig basis om den mardröm han ständigt tycker sig befinna sig i. Outhärdligt lyssna på sånt gnäll. Nu fattas det väl bara att Knausgård sätter igång en blogg med namnet Min Kamp där han ständigt uppdaterar oss om hur svårt han har det just nu..

      Radera
    3. Absolut, man måste göra det bästa av situationen. Mitt riktmärke i livet är just Schulman. Jag brukar tänka "Hur skulle Alex Schulman agera i det här läget" och så göra precis tvärtom.

      Radera
    4. Helt rätt! Jag gör det samma fast med diverse politiker.

      Radera
    5. Ja, det funkar ofta mkt bra att göra som Schulman, fast tvärtom. Schyffert är nästan bättre dock. Den sistnämnda sitter väl just nu och funderar på hur han kan göra en välgärning med alla sina miljoner, fast sedan fakturera någon annan?

      Radera
    6. Ska man göra tvärtemot diverse politiker riskerar man att få jobba ihjäl sig.

      Tror ändå jag föredrar Schulman som motpol framför Schyffert. Kan inte förklara det, mest en känsla.

      Radera
  9. En Alex Schulman Contrarian! Den var strålande bra, den anammar jag direkt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lyckligtvis är vi en stor klubb :)

      Radera
  10. Tack för att man är välkommen till din värld. ;-)

    Men jag varken är eller kommer att bli "normal".
    Har en massa årsringar, erfarenhet från helt olika jobb och har bott såväl i ute i ödemarken som nästan mitt i stan.
    Det man får ut av det är anpassningsförmåga. Något jag vet kan vara ganska användbart i dessa tider.

    För min del är det ju nästan som vanligt eftersom jag fortfarande jobbar ute hos kunder. Handlar mer sällan. Har ökat den fysiska sociala distansen. Tvättar händer. Tvättar händer. Tvättar händer.

    (När jag skriver det här har vi just passerat en miljon smittade.)
    Den här pandemin kommer att förändra världen i grunden. Undrar vad som kommer i stället?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att normalitet är överskattat, det är inte anpassningsförmåga. Det är tvärtom användbart i alla tider.

      Jag har inte riktigt greppat detta än. Ibland känns det som vanligt, ibland känns det som att det kommer bli decennier av ekonomisk depression.

      Radera
    2. Nu börjar EU problemen komma fram iaf.

      https://www.irishtimes.com/news/world/europe/coronavirus-european-solidarity-sidelined-as-french-interests-take-priority-1.4216184?mode=amp

      Radera
    3. Det där tycker jag att jag hört i flera veckor, att den europeiska solidariteten och frihandeln det annars talas så mycket om blev till tomma ord så fort det var skarpt läge. Och jag förstår det, alla står sig själva närmast. Det är bara en av alla orsaker till mitt EU-motstånd.

      Radera