onsdag 22 april 2020

Olika artiststrategier

Första gången jag stod på scen som ståuppkomiker var min uppgift (förutom att överleva) att påa den norska komikern Tommy Steine. Det här var på 1900-talet när han var ung och ganska okänd. Idag är han en av Norges kändaste artister.

Dock inte bara känd för att han är en duktig komiker. Hälften av artiklarna om honom handlar om pengar, skulder och bilar för miljoner. Och så ett och annat bråk med kollegor. Jag tyckte att han var supertrevlig, men har förstått att han uppfattas som en diva och knappast skulle röstas fram som Årets norrman.

Ursäkta, skulle jag kunna få tillbaka min mjärde?

Förrän nu kanske. Pga sin oförmåga att hålla i pengar och gissningsvis rätt höga omkostnader drabbades han stenhårt av att tappa alla vårens och sommarens uppdrag, men till skillnad från andra artister gråter han inte ut i media eller tigger om pengar från politikerna eller den uteblivna publiken. Han tog istället jobb som butiksbiträde och har också anmält sig som frivillig i jordbruket:
Jag är frisk och rask och kan bidra om bönderna behöver hjälp med vårsådden.
Se och lär, artister! Förutom att Steine kan se sig själv i spegeln (om än en lite bredare än han behövde 1999) lär det knappast skada hans varumärke. Tydligen väljer även norska artister gärna tiggerialternativet:

Vipps är Norges swish.

Jag är inte målgruppen för någon form av artisteri, men när coronakrisen är över skulle jag tusen gånger hellre betala pengar för att se en artist som sorterat potatis för att försörja sig än en som bett om allmosor och statliga bidrag.

23 kommentarer:

 1. "Corona raderade alla inbokade kulturjobb i Anna-Lena Brundins kalender. Nu har ståupp-artisten backat 40 år och återvänt till sitt ungdomsjobb, som sjukvårdsbiträde."

  Timanställd dessutom! Det är rätt snyggt gjort! /nils

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade jag missat, men håller med om att det var riktigt snyggt gjort av henne med.

   Radera
  2. Exakt vad är det "som är snyggt". Människan agerar för att bevara sin anständighet och sitt levebröd. Det är väl så som det borde vara en självklarhet att göra, eller? Men det är klart, miljontals människor i vårt land behöver ju inte göra så idag, de ska leva på staten tills bankrutten tydligen? Med politrukernas goda minne.
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  3. Att hon gör just det, som uppenbarligen inte är en självklarhet för många andra i branschen. Och att i det här läget ge sig in i vårdbranschen tycker jag är extra lovvärt, smittorisken borde bli avsevärt högre än i många andra yrken.

   Radera
  4. Sedan kan jag undra om Anna-Lena verkligen behöver detta för sitt levebröd. Hon har varit framgångsrik artist och föredragshållare ända sedan hon gjorde tv-program med Lill-Marit Bugge på 80-talet. Med ett vettigt sparande borde hon sedan länge vara ekonomiskt oberoende med marginal.

   Radera
  5. Visst kan man ana ett visst mått av varumärkesbyggande i dessa fall. Inget direkt fel i det tycker jag, i slutändan är det ändå vad man gör som kan göra skillnad, oavsett motiven.

   Radera
  6. Absolut! I bägge de nämnda fallen skulle jag säga att det handlar om mycket varumärkesmedvetna individer, men när deras handlingar samtidigt är vettiga utan den aspekten ser jag det snarare som ett extra plus. "Man måste vara om sig och kring sig för att man ska få nåt på sig och i sig", som Thore Skogman skaldade. Han tror jag för övrigt inte heller hade startat en swishinsamling för sig själv nu.

   Radera
 2. Heder åt alla de som som drar sitt strå till stacken och samtidigt bidrar till sin egen försörjning.

  Du får göra/bli vad du vill, men du måste alltid se till att kunna försörja dig själv, det har alltid varit mitt mantra till mina nu vuxna barn. Och till min glädje och stolthet med lyckat resultat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, i alla fall försöka. Blir man sjuk eller så är det en annan sak, men som Tommy säger i citatet här uppe har han möjlighet att försörja sig på annat sätt.

   Det vore en annan grej om komiker eller andra artister gjorde Youtube-videos och bad om swish-bidrag från uppskattande tittare, men att bara sitta på arslet och vänta på pengar för ingenting är inte okej någonstans.

   Radera
  2. Mina föräldrar sa något liknande: om du pluggar eller jobbar är ditt val men det är inget alternativ att ligga hemma och inte göra något.

   Radera
  3. Det ger ju inget heller även om man skulle ha råd att göra det.

   Radera
 3. Ja, det handlar om en attityd, du ska så långt möjligt fixa det själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, och det är banne mig ingen skam att göra ett okvalificerat jobb även om man skulle ha hög utbildning och fantastiska meriter.

   Radera
 4. Verkligen inte, tvärtom tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har den fullaste respekt för alla som trots knepiga tider tar sig samman och försörjer sig på vad som helst. Ja, inte telefonförsäljning eller knarkhandel, men annars.

   Radera
  2. Sparo, men tiggeri och för den delen rån är alltså ok i din bok?

   Radera
  3. Anonym: Jag vet inte vems bok du läst, men inte är det min. Uppenbarligen har du inte ens läst bloggtexten du kommenterar.

   Radera
 5. KB,kulturbolaget i Malmö, streamar konserter. På hemsidan kan man köpa stödbiljetter för olika valfria summor.

  Kreativt och fantastiskt. Det fungerar tydligen rätt bra. Kanske jag skulle kolla. /nils

  SvaraRadera
 6. Jag gillar också de många kulturinstitutioner som ger föreställningar och konserter över webb-stream. Bra sätt att nå ut till fler och sköter man det rätt kan man ge bra mervärde till sponsorerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alla initiativ att tänka utanför boxen för att kapitalisera på sina resurser under krisen är lovvärda.

   Radera
 7. Heder åt denne norrbagge.

  Förstår inte att man idag skriker efter folk i sogsbruk, bärplockning och jordbruk när det sitter hur mycket folk som helst arbetslösa. Jag får inte det hela att gå ihop. Detta är dessutom jobb som passar alla nytillkomna raketforskare som handen i handsken, jobben har i princip inga krav på kunskap mer än att du kan röra på dej och är någorlunda normalbegåvad. Det borde vara hur enkelt som helst att sätta dessa människor i arbete, men av någon anledning går det inte...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Kommer en text om det så småningom.

   Radera