torsdag 16 april 2020

Medelsbrist

Fattig, illikvid, pank, black... Jag har just lärt mig att det finns ett annat ord som beskriver fenomenet slut på kontot – medelsbrist.

Det är anledningen till att Migrationsverket inte betalar ut den dryga halva miljon till Åsele kommun som man beslutat för att kommunen ska göra ”insatser för nyanlända med särskilda behov”. ”Nyanlända” var ett ord som kom till när man plötsligt kom på att ordet invandrare var nedsättande på något vis. ”Särskilda behov” kan givetvis betyda vad tusan som helst, ungefär som ”särskilt utsatta områden”. Särskilt utsatta för vadå?!

Kommunens ekonomichef säger sig aldrig tidigare ha hört ordet medelsbrist. Det hade inte jag heller, men en webbsökning visar att det faktiskt finns. Det används mest inom juridiken och betyder då ”bristande ekonomiskt underlag för finansiering”. Slut på kontot alltså.


Kommunalrådet är socialdemokrat. Det framgår av artikeln, men också av hans språkbruk när han använder det av socialdemokrater mest populära ordet 2020, ”oacceptabelt”. Det betyder att knyta näven hårt i fickan, på socialdemokratiska. Alltså att inte göra någonting mer än att markera sitt missnöje.

För man attackerar inte sina egna, särskilt inte i ett parti där skiljaktigheter på något SSU-möte på Bommersvik 1983 fortfarande spelar roll vid nya utnämningar fyra decennier senare, och kommunalrådet är inte dummare än att han fattar att om han höjer rösten nu kommer det ses som kritik mot partikamrater i regeringen och på den berörda myndigheten. Samtidigt vill han bli omvald och därför visa Åseleborna att han minsann inte är en politisk dörrmatta.


Nyheter blir mycket roligare om man helt går in för att analysera orden istället för att ta till sig att en av myndigheterna med allra störst budget har slut på pengar. Och som medborgare undrar jag när avkastningen från flyktinginvandringen som det pratats om ända sedan det där SSU-mötet -83 ska komma. Då när nyanländ betydde att man just kommit och en stor grupp av människor inte kallades ensamkommande.

23 kommentarer:

 1. Sundbyberg är ett särskilt utsatt område. Utsatt för kaffestank dvs, från rosteriet som ligger ganska centralt.

  Det suger för mig som försöker sluta med koffein. Jag är djupt kränkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får glädjas åt att det inte är exempelvis en sulfitfabrik. Tänk den som tvingas känna den stanken hela dagarna samtidigt som de försöker sluta med papper :).

   Radera
 2. Larsson,

  Du är klockren som alltid!

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det är ditåt jag strävar, men jag håller inte med om att jag alltid lyckas.

   Radera
 3. Jag är inte född i Sverige, och är inte lika "fartblind" när det gäller att vara uppmärksam på nyspråkstermer som svenska nationen älskar att vältra sig. Försökte luska i uttrycket "ensamkommande flyktingbarn från Afganistan", och alldeles för många individer passar in i följande beskrivning - ensamkommande (ankar"barn", med "borttappade" föräldrar, hitkomna i grupp, vissa t.o.m. med egna olajvande barn), flyktingar (grundlösa obeviljade asylansökningar, hitflyttade från sina hemländer som inte är i krig, samt att Sverige är inte grannland till ngt land i krig), barn (lajvare, med "bortappade" handlingar, vissa med tjänstgöringserfarenhet inom militären i Iran, de flesta åldersbestämda som vuxna, vissa med egna barnfamiljer), från Afghanistan (från Iran, Pakistan och Afganistan), och som åker på semester till länder som de "flytt" från.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att komma utifrån (eller överhuvudtaget att på ett djupare sätt än de flesta kunna ta del av journalistik på andra språk) är nog ett bra sätt att få en större helhetssyn och inte låta sig fintas bort av ord.

   Samtidigt tycker jag att vi andra också borde klara det. En del "ensamkommande barn" har ju vid medicinsk bedömning ansetts vara över 40 år och även om man kan hävda att vi alla är Guds barn blir det fånigt när detta inte tas in i rapporteringen. Jag ser dagligen bilder i flödet på demonstrerande 16-17-åringar där i princip ingen skulle kunna vara minderårig. Idag såg jag t ex denna:
   https://twitter.com/thereseverdun/status/1250691884097384448

   Radera
 4. Du slår världsrekord i bra slutklämmar åtminstone ett par gånger i veckan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag försöker. Kul att höra att det uppskattas.

   Radera
 5. Invandrartäta förorter kallas numera för socioekonomiskt utsatta områden.
  Problem kallas numera för utmaning.
  Finns säkert fler uttryck som plötsligt byter namn.
  Niclas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man skulle säkert kunna kalla flera av storstädernas förorter för socioekonomiskt utsatta, men det borde i så fall gälla även landsbygdsorter där det i stor utsträckning bara bor svenskar. Annars är det just bara ett namn man hittat på för att dölja något annat.

   Radera
 6. Den här mediala svenskheten som innebär att nya och oftast helidiotiska ord måste till för allt som är problematiskt. Vad beror det viruset på, och kan det utrotas tro?

  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om det är ett nationellt problem, men kanske. Svårlöst hur som helst, särskilt eftersom problemet eskalerar.

   Radera
 7. Avkastning från invandring?! Wtf är det för fel på dig? Vi pratar om människor.

  Men visst, vill du ha avkastning så... Vad sägs om arbetskraft till vården? Eller (vilket du kanske anser viktigare) nån som plockar våra svenska jordgubbar? (Vilka de tydligen är brist på just nu)

  En gång i tiden tyckte jag du var både rolig och intressant. Nu verkar det som du tillbringar för mycket tid på obskyra websidor... Gräv dig upp nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi pratar om människor, men du förstod nog ändå vad jag menade, att de som förespråkat hög flyktinginvandring till Sverige sagt att det på sikt lönar sig. Jag bara undrar hur lång den där sikten är för jag har inte sett några tecken på det än. Sedan kan man såklart propagera för hög invandring ändå, av andra skäl. Men de som åberopar ekonomiska fördelar är svaret skyldig så här långt.

   Varför jag skulle tycka jordgubbar är viktigare vård blev lite oklart för mig. Saknas argument månne?

   Vet inte heller vad du menar med obskyra webbsidor. Antagligen sidor vars åsikter du inte delar. Själv försöker jag ta del av lite av varje, så det gör mig säkert skyldig till detta "brott".

   Radera
 8. Är född i landet men, om man tänker att dagens ungdom kostar pengar till efter gymnasiet dvs ca 20 år och sedan ett sabbatsår , resa mm och sedan högskola på ca 4 år då är man kanske runt 25. Skall sedan jobba tills man är 60 iom man vill gå tidigare, kommer väl att leva tills man blir runt 80 så då blir det i runda slängar 45 år man är tärande och 35 är närande. Kan man då kanske ta bort de första 25 åren och ersätta dem med vidareutb/uppgradering på 5 år ger det ändå ett plus på 20 år. just saying . Gillar ju naturligtvis din blogg, men lite mycket av bs just nu och kanske inte så nyanserat . Chipp o hej leverpastej

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där låter jättebra i teorin, men tyvärr har det aldrig funkat så i Sverige och troligen ingen annanstans heller. Jag skulle inte sänka mig till att kalla det du skriver onyanserat bs, men eftersom för många hitresta aldrig blir närande, definitivt inte efter fem år, går inte ekvationen ihop.

   Radera
 9. Äldreomsorgen där jag jobbar skulle inte klara sig utan de nyanlända, både unga ensamkommande och lite äldre. Om alla dom bara flyttade en dag så är jag rädd för att våra äldre inte ens skulle hinna få komma upp varje dag. Som bonus är dom väldigt måna om våra äldre, och trevliga att jobba med. Fast vem vet, vi kanske bara hade tur där jag bor och jobbar?!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns jättemånga duktiga invandrare i vården, men har du tittat hur det ser ut i väntrummet? Även där finns invandrare, faktiskt i en ännu större proportion. Vet inte om någon djupdykt just i äldreomsorgen, men här är lite siffror från vården i stort:
   https://uvell.se/2020/03/06/flyktinginvandring-raddar-inte-varden/

   Radera
  2. Lustigt att den där sajten inte rapporterar siffror över läkare, där är nästan en tredjedel utrikes födda, något som sparar Sverige mycket pengar (en läkarutbildning kostar ca 1 miljon). Men det verkar ju vara en sajt med oklara motiv - "påverkan".
   http://www.arbeidslivinorden.org/nyheter/nyheter-2015/article.2015-09-22.1592016468
   Tycker också det har gått mot mer hat och mindre kul på denna blogg, säger tack och hej nu efter att ha läst av och till några år. Du verkar ju ha ekonomi och kropp i ordning, kanske dags att gå vidare med något som ger dig något mer... Ta dig an ett fosterbarn, bli äldrestödjare eller ut och träffa kul folk bara, vettja! :) Peace out

   Radera
  3. Jag vill inte krossa dina illusioner, men den tredjedelen kommer nog sällan kommer från de länder som Åsele tagit emot sina flyktingar ifrån.

   Men som sagt, man tar till sig vad man vill och uppenbarligen är min blogg inte intressant för dig. Jag tror inte att vi löser det genom att JAG tar mig an ett fosterbarn utan att DU väljer andra sidor på internet. Det går säkert bra för det lär vara stort.

   Radera
  4. Eftersom jag mycket sällan befinner mig i väntrum så här jag ingen koll på det. De ensamkommande ungdomarna från främst Afghanistan pluggar på gymnasiet, jobbar extra kvällar och helger och alla lov. Men vi hade kanske extra tur med "våra" ungdomar i vår inlandsort. Tråkigt nog är det bara ett fåtal som läser till vårdjobb, så vi får se hur vi klarar oss om de lämnar äldreomsorgen.

   Radera
 10. Tack, det där väntrummet har jag oxå lagt märke till. Jag säger inget mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Lika bra det, annars får du kommentarsfältsmaffian efter dig ;-).

   Radera