lördag 11 april 2020

1/2 rum och kök

Jag fick ett tips i kommentarsfältet. Em tyckte att jag skulle kolla på SVT-serien 1/2 rum och kökdär de hjälpte trångbodda att fixa till boendet och få det mer kvadratsmart” och djupdök i udda och små boenden som en husbil och en segelbåt.

Så jag såg den och önskar så att jag hade tyckt att den var bra. Både för att jag gillar att få rekommendationer och fattar att det kommer sluta om jag totalsågar alla, men också för att jag tror att världen skulle bli lite bättre om folk tänkte utanför boxen, eller i detta fall utanför radhuset.


Och okej, den var inte värdelös. Det fanns ett och annat fiffigt inredningstips och någon intressant personlighet, men det blir så uppenbart att produktionen saknar hjärta för detta. Programledaren är en 23-årig youtuber som säkert är en snäll och trevlig människa, men hon saknar helt intresse för tiny houses etc. Jag klandrar henne inte, vore jag en ung youtuber hade jag säkert också sagt ja till SVT. Men om castingen inte bara handlat om att tillfredsställa den målgrupp man tänkt sig (ungdomar på väg till eller i sitt första boende?) hade det kunnat bli jätteintressant.

Istället försöker man pressa in så mycket som möjligt på en halvtimme: att hjälpa till att skapa plats (vanligtvis förvaring under sängen), snabbintervjua de boende (”Hur träffades ni?”), göra ett kort reportage från ett udda boende (”Oj, har du spis i köket fastän du bor på en båt?!”) och avslutningsvis sammanställa kostnaderna, handskrivet och kladdigt på blädderblock för att garantera att ingen hinner fatta (”Ekonomi är så tråkigt, men vi måste väl säga något...”).


Om tio år kanske jag ger SVT en ny chans. Vill jag fördjupa mig i små, udda boenden (och det vill jag) går jag hellre till Living Big In A Tiny House eller Tiny House Giant Journey som leds av människor som själva valt att bo så. Den förstnämnda har ibland över fyra miljoner tittare. Visst, Youtube är större än SVT och engelska större än svenska, men det handlar nog också om att de vet vad de pratar om. Testa det, SVT.

10 kommentarer:

 1. Problemet för SVT är väl att de numera tror att de inte behöver anstränga sig det där lilla extra, för att framstå som något helt annat än statens propagandabyrå. De får ju skatt så det räcker att driva hela SVT, TV4 och mer mycket därtill. Det hör är det första oppositionen borde lägga ned. Alla har väl nu förstått att vården behöver pengarna istället?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske. Åtminstone har jag känslan av att de släppt att upprätthålla illusionen av opartiskhet i nyhetsrapporteringen och att det blev värre efter SVT-skatten, det här att öppet stötta politiska kandidater i andra länder t ex.

   Men jag är inte säker på att självgodheten i nöjesproduktioner drabbades då, det tror jag kan vara en mer gradvis process som beror på andra saker - inkompetens och oförmåga att förstå vad de konkurrerar med som lett till en allt större desperation att få nya tittare.

   Radera
 2. Tror inte SVT finns kvar om 10 år... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är jag mer optimistisk (eller kanske är det pessimistisk). Många tar idag del av SVT:s utbud varje dag och de ser SVT som sin främsta nyhetskälla. Framtiden talar inte för linjär-tv, men jag tror att SVT i någon form finns även 1930.

   Radera
 3. Jag såg avsnittet där de byggde ett sängpodium inkl kaninhus i en enrummare. Allt byggdes upp på förvaringsskåp och det var väl en bra tanke, men sängen och kaninhuset hamnade i nivå med fönstret. Jag bara tänkte att hur kul är det att ligga och sova (med mera...) i nivå med själva fönsterrutan, med tanke på både insyn och risk att råka slå till rutan i sömnen. Och de lär inte kunna ha fönstret öppet för risken att kaninen hoppar ut via fönsterbrädan. Jag förstår inte hur folk tänker när de bygger så. Hade det inte varit bättre att lösa problemet med att de hade köket i en garderob i hallen...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gjorde precis samma reflektion, att här ska de ligga som i skyltfönster. Blir nog inte mycket "kaninaktiviteter" då ;-).

   Köket tyckte jag däremot var rätt smart som det var. Som de själva konstaterade var det verkligen ett enmanskök, men det har jag märkt att mitt också är trots att det är fem gånger större.

   Radera
 4. Tycker ändå att det var ett lovvärt försök av SVT att visa något där människor inte bara bor i jättekåkar som i det där programmet "Husdrömmar" eller det utflippade "Vem bor här?", där folk försöker överträffa varandra i inredning. Sen finns det förstås massor på Youtube som är fantastiskt vad det gäller Tiny houses och kvadratsmart inredning.
  Vet inte om jag bara inbillar mig men tycker allt har blivit sämre på televisionen sen den börjat finansieras via skattemedel.
  Deckare där de står och skär i lik eller står framför en sån där tavla med brottsmisstänkta och håller möte med sina kollegor, det är tjatigt, längtar efter nya grepp,nästan så att man hellre föredrar miss Marple. Tråkiga tv 4 som kör massor med repriser och har ständiga reklamavbrott. Leif G W börjar också bli lite trött och tröttsam som orakel. Tycker televisionen verkar gå på tomgång, hade förväntat mig mer för pengarna./Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att det var ett lovvärt försök. Jag önskar bara att de hade försökt lite bättre. Så himla svårt kan det väl inte vara att bestämma vad man vill göra, ha en tydlig linje och hitta en programledare intresserad av boende och byggnation och samtidigt har lite personlighet. Jag tycker konkurrenternas varianter med Room Service, Bygglov och allt vad de heter varit bättre. T o m Ernst.

   Jag har knappt sett tv på tio år och var inte imponerad tidigare heller. Det fina med licens var att vi som inte ville ta del av utbudet slapp finansiera det.

   Radera
 5. Du kanske gillar kanalen Exploring Alternatives på Youtube. Handlar om folk som bor lite annorlunda. Bl.a. små lägenheter, folk som bor på båt, off grid, fire vid 35 osv.

  SvaraRadera

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips! Skummade den nu och känner inte igen någonting, så den har jag nog missat helt.

   Radera