måndag 13 april 2020

Bortskänkesfynd upphämtat

Bortskänkes.se har jag tipsat om förr, men aldrig testat. Det har jag nu.

Häromkvällen fick jag en ingivelse att skaffa ett skrivbord till lägenheten jag ska sälja. Av någon anledning har det ju blivit populärt med hemmakontor nu och jag hörde någon boss på Hemnet säga att köparna tittar efter möjligheten att inreda ett sådant. Lika bra att hjälpa dem på traven, tänkte jag, och skapa ett kontor åt dem.

Att köpa ett skrivbord för att någon som tittar på lägenheten kanske vill sätta in ett eget kändes ändå som överkurs. Så då kom jag att tänka på Bortskänkes. Sökte på skrivbord i Stockholms län och fann ett i grannkommunen. Det var inlagt samma dag, så det sista jag gjorde innan jag gick och la mig var att dra iväg ett mejl till innehavaren att jag gärna vill ha bordet.

Jag tänkte inte mer på det. Det var inte så att jag studsade ur sängen för att kolla om jag fått svar, men morgonen därpå fick jag det.


Mindre än en timme senare var jag hemma igen med mitt nya bord. Omodernt och inte helt i nyskick, men fint, funktionellt och väldigt gratis.

Jag har själv sålt möbler begagnat (bl a ett skrivbord från just det rum där jag nu ställt detta) och vet att det är svårt att göra pengar på det. Kanske hade det här bordet gått att sälja för en hundring, men det enda som är säkert är att det hade tagit mer tid. Likaså hade det gått att köra till tippen, men det hade också varit lite bökigare, så jag tror att de var nöjda att någon kom och hämtade det mindre än ett dygn efter att de lagt ut det. Och själv fick jag ett skrivbord till kostnaden av ett par liter bensin – kanon!


Nu är jag i ett läge då jag försöker göra mig av med det mesta, men jag minns när jag flyttade hemifrån och spred ut möblerna från pojkrummet över två rum och kök. Det blev i luftigaste laget, men eftersom jag var en snåljåp redan då köpte jag bara någon möbel begagnad i Gula Tidningen (googla, ungdomar) och fick några andra av släkt och vänner som ledsnat på sina.

Det tog säkert ett halvår innan det såg vettigt ut. Jag har förstått att ett populärt alternativ är att gå på Ikea och shoppa loss för 25000 eller ännu mer, men oavsett om det är pappas kreditkort, delbetalning i 24 månader eller rentav den egna lönen som ryker är det pengar som ska ut.

Vore jag idag den där nittonåringen med klen skäggväxt hade jag med hjälp av ett par burkar färg och ett hyrsläp från macken inrett hela bostaden med bortskänkesinredning till en totalsumma av en tusenlapp. Förmodligen hade det sett bättre ut än vad det gjorde 1991 och så hade jag lärt mig något på ”köpet”.

15 kommentarer:

 1. Filmtips angående udda boende: Hemma i Hampstead, tramskomedi med Diane Keaton. Dock en del intressanta boendeperspektiv. Apropå just ingenting:).

  SvaraRadera
  Svar
  1. SVT igen... Blev lite skeptisk till dem senast, men det var i och för sig ingen spelfilm. Det mest intressanta boendet jag sett i drama kan vara Karlsson på taket :).

   Radera
  2. filmen handlar om något som har hänt på riktigt, mannen ifråga som levde tills för ett par år sedan,(en envis och något tjurig gubbe), byggde sig ett litet tiny house, inte lika tjusigt dock som de som kan byggas idag men fullt beboligt, i ett hörn av Hampstead Heath.
   Givetvis ville någon bygga lyxbostäder där efter ett antal år och det blir rättegångprocesser.Lite kärlekstjafs och sånt ingår förstås också.
   Mot sluten gör han husbåt av huset./Em

   Radera
  3. Låter faktiskt intressant. Blir den för seg kan jag ju alltid spola till husscenerna.

   Radera
 2. Appropå ditt kvitter, nog såg han allt lite sliten ut BoJo, men klarade av att framföra sitt budskap med elegans.
  Undrar om det är själva sminket på SVT som gör att just politiker som framträder där alltsomoftast är obegripliga, eller är det måhända den självupplevda situationen som bringar klarhet till framförandet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boris ser väl sällan ut som hälsan själv, men visst borde han vara sliten efter att nyss släppts ut från intensiven.

   Jag försöker undvika politikertal, särskilt svenska, men är det politiker i allmänhet och inte bara Stefan Löfven? För han känns som att han verkligen inte har fallenhet vare sig för tal eller debatt. Jämför man honom med Jonas Sjöstedt blir hans retoriska oförmåga än tydligare. Även Åkesson, Reinfeldt och Persson spelar/spelade i en högre division. Tycker jag, men jag har som sagt dålig koll.

   Radera
  2. Är man en mästare på förhandlingar, såsom Löfven säges vara, spelar övrigt ingen som helst roll enligt Sveavägen 68. Och hör sen!

   Radera
  3. Med tanke på att han lyckades behålla makten efter valet trots att det såg mörkt ut på pappret och sedan klarat sig undan nyval med hjälp av direkt och indirekt stöd från hälften av riksdagspartierna är han gissningsvis betydligt bättre på förhandlingar än att tala offentligt.

   Radera
 3. Försökte du pruta? Många på blocket gör ju alltid det, oavsett priset :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, men jag var lite orolig för att han faktiskt skulle vilja ha betalt och det hade jag vägrat rent principiellt. Har sett annonser på Bortskänkes där det stått något kryptiskt om "hittelön", men här var det inget pengasnack alls.

   Radera
  2. Låter som upplägget svenska staten har: vi ger dig pengar (dvs du får bidrag), gratis!,
   medan vi ser till att du betalar genom ett av världens högsta skattetryck. Och så skär vi politiker emellan och ser även till att säkerställa att våra egna dessutom får del av den forsande pengafloden.

   Det verkar inte vara så många politiker som ger bort grejer på dessa sajter ännu, men väńta bara, snart införs det med säkerhet någon sorts avgift, (skatt har de lärt sig att undvika att kalla det) ska ni se, kanske döps denna till något i stil med "kompensationsavgift för coronadrabbade" eller något liknande som passerar med klapp på axeln.
   Hur många miljarder drar tex Blocket in varje år och pappa staten får ingen som helst del av detta - rent ut sagt är det stöld av statens pengar och måste åtgärdas å det snaraste. Det inser ju varje människa.....

   Radera
  3. "Ingen del" är mycket sagt. Blocket AB gör varje år miljonvinster som svenska staten beskattar. 2018 blev vinsten 220 miljoner.

   Radera
 4. Bra tänkt med att hjälpa spekulanter att kunna se hur de kan inreda hemmakontor, Micke!
  Har det varit svårt att få din mammas lägenhet såld, Micke?
  Ha en fin dag!
  Hälsar
  Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte hur svårt det "borde" vara, men jag hade räknat med att det skulle gå snabbare.

   Radera