torsdag 30 april 2020

Falsk matematik

Svensk arbetslöshet ökar, liksom i många länder. Logiskt, det permitteras och varslas till höger och vänster. Nu till något mindre logiskt.

Skogs- och jordbruket brukar den här tiden på året plocka in säsongsanställda polacker och ukrainare för att hjälpa till med sådden, men nu har de svårt att komma hit med stängda gränser i alla länder (utom ett, men det ger sig ju självt när alla andra stängt). Samma sak för torvmossarna och så småningom bärplockningsföretagen.


Lands chefredaktör vill ha lagändringar för att få permitterade anställda att kunna hoppa in. Jag förstår inte riktigt varför. Som hon mycket riktigt påpekat har SAS kabinpersonal med framgång hoppat in i vården, så då borde väl alla möjliga kunna hoppa in i jordbruket?

Vad jag heller inte förstår är varför man måste komma åt korttidspermitterade kontorister när det redan finns gott om heltidsarbetslösa. För ett par veckor sedan skrev ett gäng flyktingaktivister en debattartikel som gick ut på att de c:a 9000 som fick stanna tack vare den så kallade gymnasielagen nu borde få amnesti eftersom de riskerar utvisning när de pga arbetslöshet inte uppfyller villkoren för att få stanna.


Vad hindrar dem att plantera skog eller bryta torv? Frågan gäller även andra långtidsarbetslösa, både svenskar och invandrare. Sveriges stigande arbetslöshet har länge skyllts på bristen av enkla jobb. Jag har varken planterat granplantor eller brutit torv. Det är nog slitsamt, men jag kan inte tänka mig att det kräver någon högre kompetens och är man arbetslös med någon form av försörjningsstöd får man inte vara för kräsen. Eller får man det? Jag vet inte, tycker bara att det är konstigt.

40 kommentarer:

  1. Jag har planterade granar (eller om det var tallar) redan som tolvåring och det är nog till och med enklare än man tror. Enkelt i betydelsen okomplicerat alltså, för fysiskt jobbigt är det.

    För att få a-kassa lär man ju vara tvungen att acceptera alla jobb man har kompetens för. Men det är nog bara på pappret, jag tror inte det är särskilt strikt i praktiken.
    Men hur är det med försörjningsstöd, behöver man ens vara arbetssökande då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har sett det göras och det ser ju ut som ett lätt jobb, men att det är fysiskt ansträngande har jag inte svårt att tro.

      Det är nu över 25 år sedan jag själv var arbetslös en kort period, men då var det verkligen inte bara på pappret. Tråkigt om det har ändrat sig för det tycker jag var det enda som var bra med systemet då.

      Bra fråga om försörjningsstöd! Är man arbetsför måste man nog egentligen vara arbetssökande, men existensminimum har ju blivit någon slags mänsklig rättighet i Sverige, så jag tvivlar på att man går miste om pengar genom att arbetsvägra.

      Kanske är det nu vi får se det. När antalet "enkla jobb" varit snudd på obefintligt kunde man kanske krypa under radarn genom att sakna utbildning eller aktuell arbetslivserfarenhet, men det borde inte hålla för att vägra plocka jordgubbar.

      Radera
  2. När jag gick i folkskola så fick vi en dag per är vara ute och plantera skog. Alla var med. Vi var cirka 11 år. Kommer inte ihåg att det var så fysiskt ansträngande men att det var väldigt varmt. Jag kommer också ihåg ersättningen, en sockerdricka och två bullar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur som helst, om du och Kalle klarade det vid 11 och 12 måste ju vuxna människor göra ett okej jobb om de inte är rörelsehindrade.

      Men jag tycker lönen lät lite klen. Där borde facket ha protesterat.

      Radera
  3. Jag har skrivit till Arbetsförmedlingen och tipsat dem om det du just föreslår. De svarade (!) att deras uppgift är att koppla samman arbetssökande med arbetsgivare. När jag frågade om hur många arbeten de förmedlat fick jag svaret att någon sådan statistik finns icke.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har de förstått sin uppgift. Bara att göra den också.

      I den statistik jag sett låg de obetydligt över ett (!) förmedlat arbete per AF-anställd och år. Vet inte hur gammal den är eller om det gällde hela landet, men det är svårt att inte sammanfatta det med uselt.

      Radera
    2. Undra när de ska koppla samman arbetsgivare till arbetssökande. I mitt fall som arbetsgivare som sökte personal var hjälpen från AF obefintlig.

      Radera
    3. Jag har liknande erfarenhet, och hört många andra säga samma sak. En kompis hörde en radioreklam från AF att de hade massor av praktikanter att erbjuda, helt kostnadsfritt. Så han ringde AF eftersom hans företag kunde ha nytta av en praktikant.

      Först förstod de överhuvudtaget inte vad han pratade om. Efter många om och men kunde de få fram en kille med ADHD som hade två timmars resväg med kollektivtrafik. När arbetsgivaren frågade om det verkligen skulle funka för en ADHD-kille att åka fyra timmar om dagen för det här jobbet hade AF inte funderat över det. Det hela rann så småningom ut i sanden och nästa gång han har behovet kommer han inte ringa AF.

      Radera
    4. Hur är det ens möjligt att det "inte finns statistik" på antalet arbeten de förmedlat? Pappersarbete för deras del måste innebära hänga gubbe.

      Radera
    5. Dessutom borde de ju kunna presentera siffrorna för oss ägare/medborgare som en ren demokratigrej.

      Radera
  4. Det bör vara ungefär lika fysiskt ansträngande som att gå en skogspromenad och plocka svamp.

    Ser inte vad fysiskt ansträngande har med saken att göra. Jag är hantverkare. Mångt mycket mer fysiskt ansträngande än att gå i skogen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina fördomar om hantverkare säger att de helst parkerar firmabilen i trapphuset så att de absolut inte behöver gå en meter mer än nödvändigt och därför omöjligen kan göra en rättvis bedömning av hur jobbigt det är att gå i skogen ;-).

      Men jo, lite har det med saken att göra för orkar man inte jobbet blir man värdelös för arbetsgivaren. Om någon exempelvis skulle anställa mig som flyttgubbe hade de troligen förlorat pengar på det även om Arbetsförmedlingen hade betalat hela lönen.

      Radera
    2. Förstår att du aldrig har satt en planta i hela ditt liv ;)
      Det är ingen stig man går på utan oftast väldigt ojämn terräng med både rötter, sten och ris efter avverkningen man ska ta sej fram mellan/över. Så håll dej till svampplockningen ;)

      MVH
      Poor bastard

      Radera
    3. Ja, det är en himla skillnad på att gå på skogsstigar och över stock och sten. Jag försöker göra det sistnämnda ibland eftersom jag inbillar mig att det är nyttigt, men då har jag ingenting att bära på och behöver inte böja mig ner.

      Radera
  5. Det borde vara tidernas största skandal detta, och media borde vara på vänstern dagligen om detta faktum, tills det blir ordning. Men icke. Istället ska det som konsekvens skäras ned på det nödvändiga som tex sjukvård, äldrevård och skola. För pengarna måste fram till bidrag, istället för att se till att friåkarna ställs krav på. Lösningen är enkel som du påpekar, men det saknas politisk vilja från S.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är också förvånad att nästan ingen media gjort kopplingen mellan de enkla jobb som efterfrågats och att det nu saknas bärplockare och hantlangare i jordbruket. Det är något galet med att varje sommar ta in asiatiska och sydeuropeiska gästarbetare för sådana jobb.

      Radera
  6. Jag har planterat ett antal tusen plantor både täckrot och barrotsplantor. Täckrot är inte så ansträngade att plantera, det är mest att få ner röret och plutta i plantan. Men barrotsplantor är inte lika roliga att plantera eftersom det är nogare med rötterna så det blir mycket att böja sej ner hela tiden. Har man då 2 'väskor' på sidan fulla med plantor samt verktyget så kan det vara lite påfrestande för en som inte är van eller inte har något pannben ;)

    MVH
    Poor bastard

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan jag gott tänka mig, men om alternativet är att betala ut arbetslöshetsersättning borde det finns ekonomi i att låta även människor som inte har optimala förutsättningar för jobbet ge sig ut i skogen och göra det bästa de kan.

      Radera
    2. Det tycker jag också, finns det arbete som man kan utföra så borde man inte kunna få någon arbetslöshetsersättning. Säkert någon som blev kränkt nu :)

      MVH
      Poor bastard

      Radera
    3. Jag har svårt att se det. Det närmaste jag kan tänka mig är att man tar fram exempel på människor som tvingats ut i arbetslivet med rubriker som "Kjell har obotlig cancer - nu tvingas han plocka hundbajs". Men det är inte de jag pratar om, jag åsyftar de som är arbetsföra men som inte hittar jobb.

      Radera
    4. Det var de jag syftade på, men var kanske lite otydlig i min formulering ;)

      /Poor bastard

      Radera
    5. Nej då, det var glasklart. Jag ville bara betona att jag inte heller är helt hjärtlös :).

      Radera
  7. Det var en planteringsarbetsledare som igår sade att man behövde en säsong på sig att bli riktigt bra på det. Antar han menar tillräckligt effektiv för att få en vettig lön. Skall du ut bland mygg och knott och svettas i skog och mark behöver du pannben och driv. Tror att många långtidsarbetslösa har tappat den förmågan om de haft den och då hjälper inte någon slavdrivare eller hot om indragna bidrag. Skall man kunna arbeta hårt måste man börja redan som barn tror jag. Men visst inget är omöjligt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men hur ska man göra för att få pannben och driv? Enda chansen är väl att göra det? Några blir kanske bra, några okej och några helt värdelösa, men man kan ju inte bara ge upp om en stor grupp människor som helt obrukbara.

      Radera
  8. Amen!
    Håller med dig till 100%, Micke!
    Aldrig stött på en så "curlad" grupp någonsin som just de ensamkommande.
    Finns massa annat man skulle kunna lyfta kring just den grupp men om vi ska hålla oss till ämnet så borde denna SÅ kompetenta grupp av... humhum... "unga vuxna" absolut fixa att plantera skog, samla torv och plocka bär.
    Har för egen del planterat skog som tonåring och instruktionerna tog en kvart. Skogen är halvvuxen idag, så jag måste trots kort instruktion ändå fått till det.

    Trevlig Valborg!

    Hälsar
    Lars D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, jag fattar det inte. Jobb behöver göras i Sverige och människor i Sverige behöver jobb. Lösningen borde inte behöva vara att flyga in människor från hela jorden för att utföra sommarjobb så länge det finns arbetslöshet här.

      Radera
    2. De ensamkommande jag känner går i gymnasiet, jobbar extra kvällar helger och lov inom handel, äldreomsorg, hotell, sommaren även skogsplantering, samt bärplockning också. Dessutom är de väldigt hjälpsamma om någon behöver hjälp. Fast vi har kanske haft tur där jag bor eftersom de ensamkommande integrerats så pass bra, och är så omtyckta på sina jobb.

      Radera
    3. Jättebra! Men ja, att döma av debattartikeln ovan, och otaliga vittnesmål längs vägen (https://www.expressen.se/debatt/den-obekvama-sanningen-om-gymnasielagen/) verkar ni ha haft tur. C:a 9000 personer fick 2015 stanna utan flyktingskäl tack vare gymnasielagen och skulle få permanenta uppehållstillstånd om de klarade av skolan och sedan skaffade sig fast arbete. Av dessa 9000 har sjutton stycken klarat uppgiften.

      Radera
  9. Vi fick besked förra veckan av BillerudKorsnäs att de måste skjuta upp den skogsplantering vi planerat på ett skifte, just av anledningen att de inte hade den utländska arbetskraft som de vanligtvis hade tillgång till..


    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det verkar vara ett reellt problem.

      Radera
  10. Det är ett lätt jobb. T o m jag klarade av det i 14-årsåldern som extraknäck bredvid skolan. Alla som vill och inte är fysiskt handikappad (får man fortfarande säga så?) klarar av det. Mygg och knott som någon nämnde ovan kan man freda sig mot. Värre är det med bromsar och gråpågar som bits så det gör ont ända in i märgen... Men det går också efter ett tag. Egentligen är det ett fint jobb. Ofta tyst och lugnt om man jobbar med någon som inte måste prata hela tiden. Har man tur ser man lite djur också. Men spöregnar det kan man hålla sig för skratt.
    /R, originalet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fan, är det bara barn som planerar skog :)?

      Håller med om det där med broms och mygg. Myggen kan man klä sig emot och skulle man få några stick är inte det heller hela världen, men broms tar ju verkligen en tugga ur huden.

      Radera
    2. Jag tog ett karriärkliv och reparerade stängsel runt betesmarker hos en bonde sen. Bättre betalt och betydligt mer spänning när tjuren stod ett par meter bakom och frustade. Sen var det upp ett par pinnhål till när jag fick måla paddockar. :-)
      Samtidigt hade jag ett extrajobb på en betongindustri där jag plockade betongprodukter från löpande band och lade på pallar...

      Jag har varit arbetslös i 2 veckor direkt efter lumpen och hann inte ens få ersättning då karenstiden var just 2 veckor. Jag har alltid hävdat att det finns jobb om man kan tänka sig att göra vad som helst. Men jag får ju erkänna att numera är jag rätt så kräsen när jag närmar mig 50 och har 2 universitetsutbildningar och 35 års arbetslivserfarenhet om jag räknar med att jag började sommarjobba redan i 12-årsåldern i ryggen.
      Nu har jag dock snart skrapat ihop tillgångar så att jag inte heller behöva jobba mer om jag inte vill så nu kan jag kosta på mig att vara just kräsen, men nog skulle jag jobba ändå.

      Jag ser ibland med avund på dem som sköter om parkerna i staden och tänker att det vore najs att avrunda arbetslivet utomhus med en kratta i händerna.

      R, originalet

      Radera
    3. I måttliga mängder kan sådana jobb vara trevliga.

      Radera
  11. Det är mycket som är väldigt konstigt i Sverige. Varför ska utländska säsongsarbetare behövas? Borde vara nyttigt för svenska ungdomar o arbetslösa att få lära sig att jobba ordentligt för att tjäna pengar. Själv jobbade jag hårt under somrarna med liknande plockeriarbeten på ackord, de som latade sig vilket många gjorde fick skjuts hem med 10-20kr i avförtjönst för en dag. De mest bortklemade lämnades o hämtades av föräldrarna vid åkrarna... Vi som var där för att tjäna pengar kom oftast på cykel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jättenyttigt! Det närmaste jag kom var att jag rensade sly några veckor en sommar och det var det mesta motion jag fick det året.

      Radera
  12. Jag är inte så fruktansvärt gammal, född 1985, men jag växte upp med "ett jobb är ett jobb" attityden - att sitta i kassan på ICA, plocka skräp, eller bryta torv är fan inget att skämmas över. De permitterade kan gott låta jobben gå åt de som verkligen behöver dem. Jag själv betraktades som en lovande forskare, men hamnade snett och jobbar nu huvudsakligen med administration. Den enda gången jag behöver tänka under en normal arbetsdag är när jag står framför mikron och ska värma dagens lunch - resten är rutin. Jag är rädd att skälet till de många säsongsanställda utifrån är att svenskarna helt enkelt inte vill ha jobben. En bidragande faktor kan nog tyvärr också vara att personer utifrån inte har koll på sina rättigheter och därför kan luras och utnyttjas.

    //Nemo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte attityden har så mycket med ålder att göra utan att det mest handlar om värderingar man fått med sig hemifrån.

      Och ja, svenskarna vill nog hellre sitta på ett luftkonditionerat kontor och jobba i media. Möjligen kan det handla om lön också, men jag tror faktiskt inte att det är så dåliga löner på säsongsanställningar. Det brukar jämna ut sig efter skatt.

      Radera
  13. Viktigt att du tar upp detta!
    Jag har tänkt samma tanke. Varför går vissa arbetsföra och kvitterar ut stödpengar samtidigt som bärplockare och skogsplanterare måste in utifrån?

    Även på närmare håll än skogen finns behov. Staden behöver städas från allsköns skräp som klenbegåvade dräller omkring sig. Detsamma gäller vissa återvinningscentraler.
    Jag dristat mig även till att gissa att acceptansen för "kompetensregnet" till Sverige skulle öka radikalt om man till mans kunde se dem bidra mer konstruktivt än genom sittstrejker på Medborgarplatsen.

    /"Surgubben"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut skulle acceptansen öka. Det gäller även svenskar som "dräller omkring". I höstas skrev jag ett inlägg om två svenskar med rimligt attraktiva utbildningar (vård respektive lastbilskort):
      https://sparosverige.blogspot.com/2019/09/bidrag-ar-efter-ar.html

      Jag fattar inte hur ett land samtidigt kan ha människor som inte jobbar för att det inte finns några jobb, och brist på okvalificerad arbetskraft.

      Radera