fredag 1 maj 2020

Ta eget ansvar eller flagga gult

Av alla förvirrade kampanjer som går ut på att ge pengar åt människor som inte förtjänat det kan Flagga gult vara en av de märkligaste.

Det är organisationen Ort till Ort som redan tidigare tycker att ett ”bra boende ska vara tillgängligt för alla, och inte villkoras av ekonomiska förutsättningar och/eller stora skulder”. Det senaste är att ”alla drabbade under coronakrisen” som bor i hyresrätt ska få tre hyresfria månader. Detta eftersom de enligt egen uppgift ”i åratal har finansierat våra hyresvärdars vinster”. Därför hänger de ut gula tygstycken på sina balkonger. Lite oklart på vilket sätt det ska ge dem gratis hyra, men min invändning är den vanliga: Vem ska betala?


Corona har drabbat alla, mer eller mindre, troligen även hyresvärdar. Vari ligger rättvisan i att de dessutom ska sponsra hyresgästernas liv? Det är inget brott att hyra ut bostäder och om dessa hyresgäster är missnöjda med avtalet sedan ”åratal” stod det dem fritt att hoppa av eller aldrig flytta in.

När privata fastighetsägare går i konkurs hör jag aldrig dylika organisationer komma till deras undsättning. Det var ju bara ondsinta kapitalister, så låt dem brinna i helvetet? Att de jobbat stenhårt och tagit ekonomiska risker för att kunna äga det där hyreshuset struntar Ort till Ort i. Likt hungriga fågelungar skriker de efter bättre service, lägre hyra och nu också ett fullt finansierat boende, för det är minsann en rättighet.


Jättefint om hyresgäster på obestånd kan ha en dialog med sin hyresvärd, men tycker man att ett bra boende, god mat, en fin bli och underbara semesterresor ”inte ska villkoras av ekonomiska förutsättningar” behöver man sätta sig i skolbänken och ta reda på hur världen fungerar.

15 kommentarer:

 1. "Jättefint om hyresgäster på obestånd kan ha en dialog med sin hyresvärd" - detta!

  De som är på obestånd ska naturligtvis föra en dialog och be att få senarelagd eller reducerad hyra men en hyressänkning för alla verkar inte rimligt. Om någon har bott många år och prickfritt betalat hyran i alla år är jag rätt säker på att de flesta hyresvärdar skulle vara fullt beredda att ge en eller två månader gratis för att få möjligheten att behålla en god hyresgäst.

  Många har dock kvar sina arbeten med full lön och det finns inget skäl till att de ska få en hyresreduktion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är ju sen om du när du får höjd lön kommer å berättar att 'nu skulle det vara ett bra tillfälle att acceptera höjd hyra.' Men visst, det är bra med dialog. Hyresvärdar är som de flesta, det är enklast att acceptera sämre villkor om de får tidigt varsel.

   Radera
  2. Utlandsutdelaren: Just så! Har man varit en bra hyresgäst har man något att komma med till förhandlingsbordet. Dessa människor tycks helt bortse från förhållandet mellan rättigheter och skyldigheter.

   Redaktionen: Nej, det är bara åt ena hållet man kan hänvisa till yttre omständigheter. Hyresvärdar har ju ändå så mycket pengar att de badar i Liebfraumilch och tvättar sig med gravlax...

   Radera
  3. Borgare i Mercedes! 😁 Tack för dagens referens till Veiron!

   Radera
  4. Weiron i ottan hade i alla fall lite humor i sin kompromisslöshet :).

   Radera
 2. Håller med, envar är ansvarig för sina utgifter och skulder. Men eftersom näringslivet nu skriker i högan sky efter statliga stöd (=dina och mina skattepengar), framstår detta gula krav som fullt rimligt.

  Det är, menar jag, dags för våra multimiljardärer , som i rådande system blivit obscent rika, att kliva fram. Denna kris kommer förmodligen (tror jag) att pågå i flera år, långt efter att det akuta medicinska hotet är under kontroll.

  Missförstå mig inte, jag är kapitalist och för en fri marknad (men dock för en rimlig välfärdsstat).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte att ett orimligt krav tar ut ett annat. Bara för att man bor i hyresrätt är man inte fri att strunta i buffert utan att det får konsekvenser.

   Jag vet inte hur många multimiljardärer det finns och vad de ska/kan göra.

   Radera
  2. Vad jag menar är att båda kraven lika (o)giltiga, vi är överens.

   Stycket om multimiljardärer blev kanske spetsigare än tänkt. Vad jag menar är att kapitalstarka ägare borde stötta sina företag i samma utsträckning som staten (=du och jag) gör, kanske kunde man t.o.m. ha förhoppningar om innovationer som underlättar krisförloppet..

   Radera
  3. Jadå, jag tycker att företag av alla de sorter också har ett ansvar att balansera sin budget. Det ropas så himla mycket på staten nu, som att folk blivit helt oförmögna att ta hand om sina egna liv.

   Radera
 3. Ser man hur Sverige har utvecklats sista 20 åren så är väl detta hyresgnäll fullt rimligt? Vi är ju världens rikaste land, då har man råd att försörja allt och alla, utan att någon gör rätt för sig. Funkar inte det så kan vi väl alltid höja skatterna på världens redan högst beskattade invånare, för de har ju redan hela 15 procent kvar efter all form av skatt är dragen?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är att pengar inte är en oändlig källa för någon. Hyresvärdar är antingen kommunala bolag (som bevisligen inte har alla pengar i världen), enskilda fastighetsägare (som sällan är snuskrika) eller aktieägda bolag, bestående av en massa privatpersoner och institutioner. Jag tror att dessa människor ser en elak Joakim von Anka framför sig, helt frikopplat från verkligheten.

   Radera
  2. Där jag bor har de privata hyresvärdarna varit skit, köper och säljer om vartannat, utan tanke på framförhållning mer än för sig själva. Har tusen gånger hellre ett kommunalt bolag än giriga privata fastighetsvärdar.

   Radera
  3. Jag har bara bott i hyresrätt med det kommunala bolaget som ägare. Det var inte heller någon höjdare.

   Radera
 4. Man häpnar gång efter gång... Alla ska bara ha en massa alltid. Börjar bli riktigt tröttsamt. Direkt stötande faktiskt. Oavsett boendeform ska alla ha en buffert o har man det ej ja då får man ta konsekvenserna, nej förlåt, vi befinner oss i Sverige, landet utan konsekvenser...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget land är fritt från konsekvenser. Man kan skjuta fram dem, men de kommer.

   Radera