söndag 17 maj 2020

Emil, 21

Kort uppföljning till texten om unga som gnäller över att de inte har råd att köpa sitt boende, som jag kände blev lite negativ. Det kanske SVT också kände när de radade upp offer på offer som väntade på samhällets hjälp, så då följde de upp med Emil som hjälper sig själv.

Emil visste att han inte skulle trivas i lägenhet och påpekar också, helt riktigt, att det inte behöver vara dyrare att bo i hus än i lägenhet. Så han köpte ett hus som 20-åring och förklarar att det handlar om prioriteringar. Både när det gäller att spara och att man kanske inte kan köpa drömhuset i drömläget.

Min dröm, inte Emils.

Han verkar ändå inte vara typen som suttit och räknat pengar (som jag i den åldern) utan har ett brinnande intresse för folkrace. Inte den dyraste motorsporten, men dyrare än väldigt mycket annat. Om man inte försöker tjäna pengar på sin hobby (kanske är vi släkt ändå?). 2016 blev han ”Årets ungdomsentreprenör” i Kopparberg för sitt arbete för virtuell bilsport.

Den enda virtuella bilsporten jag känner till är Grand Theft Auto, som väl mest går ut på att spöa pensionärer och köra ifrån polisen, men jag har en känsla av att den här killen ägnar sig åt något mer produktivt.

Hej, vi söker hantverkarjobb!

Så unga utan hopp, sluta gnäll på hyresmarknaden eller att bankerna inte lånar ut tillräckligt med pengar. Gör istället som Emil, ”prioritera rätt saker”. Varken banken, staten eller skolan kommer förverkliga dina drömmar utan troligen mest sätta käppar i hjulen. Gör det själv, bevisligen går det.

9 kommentarer:

  1. Så är det, ungdomar är mer ansvarsfulla än vad som anses i gemen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror tyvärr inte det, men det finns definitivt de som är det.

      Radera
    2. Relativt nyss var jag själv något av ungdom. De flesta av mina jämnåriga var absolut inte ansvarsfulla. Jag har ansett mig själv vara ungefär vad man bör förvänta sig av en ung människa medan de flesta andra var dåliga. Missade tentor, slut på kontot, skylla tjockismagen på staten osv.

      Radera
    3. Det sista var lite lustigt :-). Mycket kan man försöka skylla på staten, men...

      Radera
  2. Vad tror du, är det karaktäristiskt för socialistiska länder som Sverige, detta att allt alltid är någon annans fel och att individen alltid är totalt hjälplös? Själv tror jag det eftersom politikerna gör allt de kan för att i tidig ålder impregnera alla i den tron, vilket i sin tur ökar politikernas makt.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sverige är lika socialistiskt som USA är en högerextrem diktatur. Plakatretorik gagnar inget.

      Är man vuxen och tror att staten gullar med alla, är man nog inte fullt informerad. Är man barn och tror att staten gullar med alla har man nog föräldrar som tillhör den förra kategorin.
      /nils

      Radera
    2. Jag tror generellt att man ska vara försiktig med att utmåla något som typiskt svenskt, typiskt kvinnor eller typiskt snickare. Breda penslar målar dåligt.

      Men med det sagt tror jag att utvecklingen går åt ett och samma håll. Som jag skrivit förut någon gång flyttade min mamma hemifrån, 70 mil, när hon var 16. Det hade jag aldrig fixat. Själv flyttade jag hemifrån när jag var 19, och det skulle nog anses ganska extremt idag.

      Radera
    3. Min kära granne, cyklade som 16-åring 13 mil till sitt nya jobb med två års arbetslivserfarenhet i bagaget redan. Mina vänner i tonåren flyttade hemifrån som 15-åringar.
      Som 14-åring passade jag en 8 månaders bebis och hade allt ansvar dygnet runt en hel vecka själv, skulle vara idag det. Vi klarade oss bra i livet men det var alldeles för tidigt. Runt 20 är nog bra att börja ta helt vuxenansvar.

      Radera
    4. Jag vet inte vad som är lagom tid, borde variera. Men nog känns det som att det som var "normalt för 50 år sedan vore extremt tidigt nu.

      Radera