onsdag 20 maj 2020

Heja Lidl!

När vi pratade plastpåsar i kommentarsfältet häromveckan efterfrågade jag butikslösningar. För den som inte läst och inte orkar gå igenom 60 kommentarer så skrev jag så här:
Jag skulle gärna ta med egna återanvändningsbara påsar för frukt&grönt-inköp, men att varje gång betala kilopris på 20-50 kr för en påse jag tagit med själv blir nog till slut ganska dyrt. Jag har ingen lösning, men ser fram emot en sådan. Det rimliga vore ett standardkärl som går att köpa i butiken och som kassörskan sedan kan räkna bort från vikten.


Påsen är slitstark, är tillverkad i återvinningsbar polyester och kan tvättas i maskin. Redan efter fem användningar är påsen mer miljövänlig än den vanliga engångsplastpåsen. Påsen finns tillgänglig i samtliga Lidl-butiker och kostar 14,90 kronor för en förpackning om två. Påsen väger 8 gram och vikten dras bort i kassan.

Nu har jag egentligen bara en fundering. Varför kostar två små polyesterpåsar femton spänn? Materialet borde ligga långt under en krona. Jysk har en klart större variant för samma pris och då ingår det ändå blixlås, jämfört med Lidl-påsen som försluts med snöre. Sänk priset (Lidl eller någon annan) så är jag med på tåget.

26 kommentarer:

  1. Två små polyesterpåsar kostar femton spänn för att butiken räknar med att tillräckligt många ska köpa påsarna ändå. Ingen som förordar marknadsekonomi kan ha synpunkter på det, eller?

    Man får lära sig att allt man ska sälja är för billigt och allt som man ska köpa är för dyrt. I princip.
    /nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag vill inte förbjuda dem att sätta det priset, det är inte det jag menar. Men nog kan vem som helst få ha synpunkter på priset.

      Radera
  2. Det var mastig prissättning! Köper man den där påsen har man nog helt slutat bry sig om priser.
    Själv undrar jag ju varför en polyesterpåse (som också är en plast) inte behöver beskattas lika hårt. Är det ingen som tänkt åka till Indien och slänga dem i Ganges?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju det som är dummast i den här soppan, att plastpåsar är ett av de miljövänligaste sätten att få hem sina varor. Skatten handlar inte ett dugg om miljön, man bara räknar med att få acceptans för skatten genom att hänvisa till den. Och troligen är det likadant med de här påsarna. "Köp dem om du är för miljön."

      Radera
    2. Jag ser många plastpåsar runt omkring i vår svenska natur, även om problemet kan vara större i andra länder. Problemet är att de har en tendens att hamna i naturen. Det är problemet, inte i första hand miljöavtrycket vid tillverkningen.

      Malmö Stad har förbjudit plastpåsar vid torghandeln på Möllevångstorget. Numera är det papperspåsar eller eget emballage som gäller. Och sällan har torget varit så "rent" som nu.
      /nils

      Radera
    3. Jag ser aldrig plastpåsar i naturen, men hur mycket av plasten i matbutikerna sitter i bärkassarna som säljs i kassan - 2-3 procent? ALLT i butiken är ju plastförpackad, särskilt den ekologiska maten.

      Radera
  3. wish och aliexpress har, köpte ett 50 tal i olika storlekar redan i höstas, kostade inte många kronor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet är att man då får beta kilopris för dem varje gång man handlar, till skillnad från Lidls egen påse som räknas bort vid vägning. Inte mycket pengar, men irriterande.

      Radera
  4. personligen lægger jag frukt å grønt løst bara, å sen packar jag dom efter kassan i egen påse. helt gratis :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har gjort så med en del grejer de senaste veckorna, sånt som inte rullar så bra och kan tvättas efteråt, för transportbandet lär inte vara rent.

      Radera
  5. Kom på att jag läste någonstans att man kan göra egna påsar av "duschbollar" då kan du själv välja vilken förslutning du ska ha ( viktmässigt) blev ganska många påsar av en boll som kosta typ en tia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har jag ägnat en stund åt att ta reda på vad tusan duschbollar är. Känns som ett knepigt jobb om man inte är lite händig och hälften av länkarna till duschbollar visade utgångna produkter, hälften var texter om att de går sönder hela tiden, så det verkar svårt att hitta rätt där.

      Radera
  6. Lidl försöker erbjuda en lösning på ett politiskt problem. Det länder dem heder. Relativt snabbfotade är de också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, därav min uppmuntrande rubrik. Sedan hade jag önskat lite mer, men de är klart bättre än alla butiker som inte gjort någonting i frågan.

      Radera
  7. Till frukt kan väl samma typ av papppåse som används till sopkärlens matavfall användas (butiker drar av priset för påsens vikt i kassan och kan maskera det genom höja kilopris på varan).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte mig emot, men de kanske hellre ser att vi köper deras specialpåsar till överpris. Sen vet jag inte om alla energibolags papperspåsar har samma vikt, men så är det kanske.

      Radera
    2. Känns som det borde gå att lösa, oavsett ev skillnad på vikt. En anekdot från mitt tidigare jobb i livsmedelsbutik: hade en stamkund som gick steget längre. Hon skalade även bananerna innan vägning. Som hon sa "man ska ju inte betala för något man inte äter". Det var bara att nicka och le och låta henne betala för skalfria bananer!

      Radera
    3. Haha! Där har vi en vinnare i Årets Snåljåp!

      Men det väcker nya frågor. Om man äter potatis med skalet på, ska man då betala ett högre kilopris än de som skalar eftersom man får mer nytta av varan? Kommer att tänka på muffin top-avsnittet i Seinfeld:
      https://www.youtube.com/watch?v=_z9NyQnDdz4

      Radera
  8. Lidl kör greenwashing, det är sedan gammalt.

    Bäst var när de gjorde kampanj om att de sålde ekologiskt kaffe, mjölk och bananer. Anledningen var snarast att det då inte fanns någon konkurrent som INTE sålde ekologiskt kaffe, mjölk och bananer då efterfrågan är så hög.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Miljö känns helt klart mer som ett försäljningsargument än något annat. Jag är inte ens säker på om ekologiska produkter generellt är bättre för miljön.

      Radera
    2. Det är det inte då produktiviteten är mycket lägre, så skulle hela världen köpa ekologiskt skulle det bli massvält och krig. Dessutom är utsläppen högre så ännu en "grön myt" att ekologiskt är lösning på allt.

      https://www.landlantbruk.se/lantbruk/forskare-ekologisk-odling-samre-for-klimatet/

      Radera
    3. Nu lär det väl aldrig bli aktuellt att hela världen skulle köpa 100 procent ekologiskt, och jag tror inte ens att de mest inbitna sagt att ekologiskt skulle vara lösningen på allt. Men kritiken i den artikeln hör man ofta, att ekologisk odling är ineffektiv. Dessutom är varorna ofta väldigt inplastade och har transporterats lååångt.

      Radera
    4. Du har rätt att inget går till 100%, inte ens skatten i Sverige^^.
      Men vad som tycks vara fint är så spännande i detta land. Plastpåsar från Brasilen som är tillverkade på sockerrör på mark som gjorts tillgänglig genom skövling av regnskog ses ibland som fantastiskt medan fossila "närproducera" plastpåsen är världens värsta mördare.

      Radera
    5. Ja, hittills har ingen lyckats övertyga mig om att det är bättre att flyga hit ekologisk mat från Brasilien än att köra hit den från Uppsala.

      Radera
  9. På Flying Tiger Copenhagen kan man nu köpa 3 liknande nättygpåsar med snördragsko för 14:90. Ordinarie pris det dubbla. Rymmer 2 liter. Butikerna har rabatt på massor av saker, antagligen för att få folk i butikerna att verkligen shoppa loss när de väl kommit in.

    Snålis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra! Nu börjar det likna något :-)

      Radera