tisdag 5 maj 2020

Eltandborste

Jag är inte känd för att ligga i framkant när det gäller tekniska innovationer, men jag blir förvånad varje gång jag hör talas om någon som fortfarande inte använder eltandborste trots att alla undersökningar visar att den tar bort mer bakteriebeläggning och plack än manuella tandborstar, samt minskar risken för tandköttsinflammationer.


I bakåtsträvarlandet USA är det visst bara 17 procent som använder eltandborste, men där tror man ju på gud och att jorden är platt också. Men även i Sverige lever den manuella tandborsten. ”Sweden! Who could believe it...?

Jag fattar inte! En tandborste kostar typ tvåhundra spänn, alltså mindre än ett tandläkarbesök. Då får du inte en som blinkar och spelar en glad melodi när borstningen är klar, utan en vanlig Braun eller Oral-B som borstar och håller tyst, men det är ju allt som behövs. Okej, borsthuvudena är inte helt gratis, men i jämförelse med tandläkarräkningar är de det.


Är de som borstar manuellt elallergiker eller hatar de pengar (som jag baserat på människors allmänna beteende misstänker blivit vanligare på senare år)? Jag vet inte, men jag är nyfiken. Borstar du eller någon du känner tänderna med en manuell tandborste? Har ni i så fall även andra medeltida ritualer?

49 kommentarer:

 1. Jag borstar manuellt. Övriga medeltida ritualer i hushållet är väl att vi dansar runt en fallossymbol i anslutning till midsommar....

  SvaraRadera
 2. Manuell tandborstning. Jag har dock bara haft ett tandläkarbesök som involverat en borr i hela mitt liv (för kanske 20 år sedan). Och sen visserligen ytterligare några besök hos tandhygienist.

  Osäker på hur mycket annat medeltida jag gör, men för några veckor/månader sedan blev jag sugen på att testa så kallade "skitstickor" när toapappret började minska i butikerna. Det torde väl vara en rimlig motsvarighet i andra ändan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nog en bra liknelse :).

   Radera
 3. Manuell, även fast jag har en eltandborste i badrumsskåpet. Ogillar den vibrerande känslan i eltandborsten, det är min ursäkt. Och att jag har väldigt god tandstatus enligt tandläkaren bidrar till att jag fortsätter med den manuella :). Men att eltandborsten var så mycket bättre visste jag inte, det tål att funderas på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det viktiga är ju att tänderna blir rena, så funkar det ändå är det väl lugnt. Men jag tyckte ursäkten var sådär. Det är väl inte så himla kul att borsta tänderna oavsett, tänker jag.

   Radera
 4. Jag och frun borstar manuellt, men Lilla Snålgris (som vi hjälper) borstar oftast med eltandborste. Vanans makt är stor, men håller med, det blir bättre med en eltandborste, lite som att polera bilen med trassel eller polermaskin... vilket tar bort mest repor och går fortast?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog aldrig haft en bil värd att polera, men jag förstår liknelsen.

   Radera
 5. Jag borstar med eltandborste men tycker att borsthuvudena är ohyggligt dyra. Ungefär som det var med Polaroidkamerorna, dom kunde nästan ge bort kamerorna och ände tjäna pengar eftersom bildkassetterna var då otroligt dyra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller som mobiltelefoner förr - "Köp telefonen för 1 kr ihop med det här abonnemanget med hög månadskostnad plus samtalsavgift!"

   Jag håller med. Å andra sidan håller de mycket längre än manuella borstar, men visst kostar de.

   Radera
  2. Jag vill bara förtydliga att mobiltelefoner säljs fortfarande på det viset.

   Radera
  3. Jaha, hur lyckas jag missa den reklamen? Spelar ingen roll så länge jag gör det. Det var tröttsamt redan på 1900-talet.

   Radera
 6. Eltandborste då det ger överlägset genast känsla. Har inte lagat en tand på nästan 20 år så och använt eltandborste lika länge så tror den lite högre kostnaden har betalat sig med råge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär samma här förutom att en gammal rotfyllning (lyckligtvis min enda) gick sönder i december 2018 och sedan hade jag klippkort hos tandläkaren halva 2019 för att få ihop skiten. Jag tror också att eltandborste varit en mycket god investering för mig.

   Radera
  2. Kan bara instämma. Har haft stora problem med lagningar innan jag skaffade eltandborste. Inte ett hål sen dess :)

   Radera
  3. Innan jag tittade på detta hade jag gissat att minst 90 procent kör elektriskt.

   Radera
 7. Renast skulle det givetvis stå

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast nog går det fortare att få den också, se genast var inte helt fel.

   Radera
 8. Borsthuvuden köps med fördel på engelska ebay till en bråkdel av orginalmärkespriserna. Jag valde dom som gav lägst pris per borsthuvud inkl. frakt - och kan inte säga att jag märkt att de skulle hålla kortare tid eller så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra! Det är en himla skillnad för priset var man handlar och det behöver vi alltid påminna oss om. Själv har jag skaffat ett skapligt lager (vet inte hur det gick till), men ska absolut kolla in engelska Ebay när det blir dags.

   Radera
 9. Kör med manuell, 6:- st, har funkat fint i snart 40 år...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funkar det så funkar det. Själv skulle jag aldrig våga chansa.

   Radera
 10. Är tandläkare, borstar manuellt. Jag gillar inte formen på el-tb-huvudena, de är för breda/tjocka och kommer inte åt lika bra som jag gör med ett smalt borsthuvud. Känns renare när jag borstat manuellt helt enkelt. Sambon däremot har märkt stor förbättring med elvarianten. Så det är väl individuellt som så mkt annat, även om det för folk i genomsnitt blir renare med eltandborste.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska inte försöka debattera med en tandläkare, men finns det inte en massa olika varianter av borsthuvuden?

   Förresten har min tandhygienist lurat på mig två varianter av mellanrumsborstar för att komma åt där det stora borsthuvudet inte når.

   Radera
  2. Jodå, det finns en massa varianter men jag gillar inga av dem... tycker även de flesta vanliga tandborstar har för breda/tjocka huvuden, jag är väl kinkig!
   Tandhygienister är sjukt nitiska med munhygien (värre än tandläkare...) så de brukar ge jättebra tips på vad som funkar för var och en. Själv kör jag med tandtråd, har för trångt för mellanrumsborstar men de är ofta kanonbra.

   Radera
  3. Själv har jag tyvärr olika mått, så ska jag vara riktigt seriös borde jag utöver tandtråd använda två tjocklekar på mellanrumsborstar och där går nästan gränsen för mig.

   Radera
  4. Ja, det är väldigt få patienter som är motiverade nog att hålla på med så många attiraljer. Inte ens alla de som har alternativet ”annars har du förlorat alla tänder inom fem år” gitter använda mellanrumsborste... Men snålhet är en bra drivkraft i många fall!

   Radera
  5. Snålhet är (som vanligt) en bra drivkraft, men rädslan för krångel längre fram räcker långt för mig. Jag vill att mina tänder ska funka tills jag blir 100, så det räcker för noggrann tandborstning, en mellanrumsborste, tandtråd och fluorsköljning, men den smalare mellanrumsborsten tycker jag får ersättas med det andra.

   Radera
 11. Kör med snus!
  Inga tandtroll överlever i den miljön!
  Visst är snuset dyrt men noll kr till tandläkaren.
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om tandläkaren håller med ;-). Jag har sett bilder av snusares munnar som inte sett så kul ut. Just det här är tobaksfritt:
   https://www.expressen.se/halsoliv/snuset-frater-sonder-tanderna/

   Radera
  2. Expressen, vad vet dom!
   En rejäl snus och tre stadiga wiskey, ett till varje ben, kommer kvinnfok ändå, då vet man att dom är pigga i bäret!
   Kalle56

   Radera
  3. Jag hade nog kunnat leta upp någon seriösare tidskrift (svårt att gå åt andra hållet), men tog första länken jag hittade.

   Radera
 12. Kör med manuell tandborste, har aldrig haft några hål (är 28år). Jag kör med en mindre variant som egentligen är för barn, tycker jag kommer åt bättre med då.

  Andra medeltida saker jag pysslar med är rakningen som sker med säkerhetshyvel med dubbelsidiga blad. Fick röd och irriterad hud av rakapparaten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag skrev till någon tidigare - funkar det så gör det. Å andra sidan finns det säkert människor som tillverkat sin egen tandborste av vasstrån och inte heller har hål, men jag skulle inte rekommendera det.

   Säkerhetshyvel med dubbelsidiga blad vet jag inte vad det är, men så medeltida låter det inte.

   Radera
 13. Det är en såndär som man bara byter ut själva bladet på och så raktvål och borste som man själv gör skum med. För håret så kör jag dock med maskin, där vill jag kunna välja längd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, hade jag ingen aning om. Men raktvål har jag använt.

   Radera
 14. Köpte min senaste i Tyskland, de har billigare priser på elektronik än hemma. Lite dålig dock på att byta borste ofta nog.

  Min ritual är att jag köper ett par J&J-aktier oavsett pris varje gång tandläkarbesöket avläggs utan behov för återbesök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid värt att kolla runt på nätet, men märkligt ofta har jag hittat svenska leverantörer som varit prisvärda på elektronik. Allt är väl ändå tillverkat i Kina, bara frågan hur mycket mellanhänderna roffat åt sig.

   Kul aktiestrategi! På samma sätt skulle man kunna köpa Opus när bilen går igenom besiktningen på första försöket.

   Radera
 15. Oral B har en egen tandkräm också !! Det visste jag inte !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har provat den. Inte imponerad.

   Radera
 16. Är det bara jag som har funderat mycket på fenomenet eltandborstbatteri? Jag hävdar med bestämdhet att medan världens teknologi har rört sig framåt med stormsteg det senaste decenniet så har antal borstningar per laddning inte rört sig framåt alls..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, men har det rört sig framåt på batterifronten i allmänhet? Jag vet bara att min telefon från 2004 måste laddas max en gång i veckan medan alla med nya telefoner tycker att det är helt naturligt att de måste laddas varenda dag.

   Radera
  2. ja, kan bara hålla med, skrev nedan innan jag såg ditt svar...

   Radera
 17. I och för sig så har världens populäraste smartphone inte heller rört sig framåt nämnvärt. Klarar fortfarande knappt av en full arbetsdag. Och inte minusgrader norr om Dalälven. Och man får inte ladda den över natten för då förstörs batteriets livslängd snabbt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte bara minusgrader, även regn och snö. Väder, helt enkelt.

   Radera
  2. Bättre att ladda den över natten än att låta den ladda ur dock. Det om något förstör moderna batterier.

   Radera
  3. Jaha, är det så? Det verkar inte gå att vinna, men det är väl det som är meningen, att man ska köpa nytt hela tiden eller helst oftare.

   Radera
 18. Jag kör manuell, brukar inte ha problem med tänderna och slipper tänka på en till sak som behöver sladdar/vara inkopplad i eluttag för laddning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast laddningen för eltandborstar är rätt okomplicerad.

   Radera