Och jag kan inte låta bli att
fascineras över skolväsendets handlingsförlamning och de ungas
dumhet. Skolinspektionen konstaterar att unga vuxna har låg kunskap
om ekonomi. Men så fixa till utbildningen då! Enligt
Skolinspektionen är lärarna i ämnet hem- och konsumentkunskap sällan ekonomer utan ”kommer från restaurangsektorn”. I samband
med coronakrisen har det ju framgått vilken
fingertoppskänsla de har kring ekonomi i krogsvängen.
Fast någon av de unga Sveriges Radio
intervjuar säger: ”Man (lustigt att alla som fuckar upp sin
ekonomi pratar om sig själva i tredje person, som att de saknar eget
ansvar) glömmer bort att betala.” Hur utbildar man bort det –
genom att säga ”Var inte dum i huvudet”? Så länge merparten av
ungjävlarna inte söker sig till Unga Aktiesparare utan får sin
input från privatekonomiska giganter som Alex Schulman och Sigge
Eklund lär inte den uppmaningen funka.
Normalt vill jag inte förbjuda dåliga
affärer, men när ungdomar i reportaget skrattande säger att de
hamnat hos Kronofogden ”många gånger” undrar jag hur det går
till. Jag trodde i min enfald att betalningsanmärkningar betydde att
man inte kan fortsätta att handla på kredit. Tydligen inte.
En vanlig missuppfattning, det sista du skriver. Som privatperson får man betalningsanmärkning först när du har fått ett s.k. utslag om betalningsföreläggande. Som företag du dock betalningsanmärkning direkt när ansökan om betalningsförläggande registreras.
SvaraRaderaFörenklat så ser processen ut såhär för en privatperson: Faktura (30dgr frist) --> Påminnelse (10 dgr frist) --> inkasso (10 dgr frist) --> ansökan om betalningsföreläggande (omedelbart) --> om man inte svarat på brevet från KFM så kommer man försöka bli delgiven --> utslag om betalningsföreläggande. -
Först HÄR kommer alltså betalningsanmärkningen, vilket alltså kan vara typ 2-3 månader efter första fakturan... så man får rätt bra tid på sig.
Det kan därför vara helt korrekt som citatet du skriven ovan att man "hamnat hos KFM" flertalet gånger, då har man antagligen betalat för sig innan ansökan om BF blev ett Utslag.
(därefter, om fordringsägaren fått ett BF-utslag så kommer företaget mest troligt gå vidare till att ansöka om "Verkställighet" dvs att KFM tar pengar från lönekonto, beslagtag tillgångar etc.
Mvh en som jobbar inom inkassobranschen
Bra förtydligande!
RaderaOch dumt system. Även om man är oskyldig (det kan ju vara en olöst konflikt så att man faktiskt inte ska betala räkningen) borde man inte kunna handla på kredit innan ärendet är bort från KFM.
Det där stämmer inte riktigt. Ungdomar vet att man ska bestrida en ansökan om betalningsföreläggande.Om man bestrider ansökan så kan man aldrig få en "betalningsanmärkning" genom Kronofogdens försorg.
RaderaSen är det helt omöjligt att bli delgiven av Kronofogden om man inte vill bli delgiven.
RaderaDet låter som ett rätt trögt system med andra ord.
RaderaSystemet bygger på att människor skriver under delgivningskvittot och skickar in det till Kronofogden. Så länge folk gör det, så är det så klart ett fungerande system som anonyme inkassohandläggaren skriver ovan.
RaderaMen vad finns det för incitament att göra det? Finns det några fördelar överhuvudtaget?
RaderaFör privatpersoner inga alls. Kronofogden tjänar pengar på varje ansökan och så länge den finns hos myndigheten ( 300 kr per år). Dom tycker det är ett bra system :) Sen har dom alltid "just nu längre handläggningstider på grund av många ansökningar". Då får man mer pengar från staten givetvis. Man är enligt lag tvungen att skicka ansökan på deras pappersblankett. När blanketten kommit till dom så scannas den in ändå och sedan är det ett datoriserat förfarande och ärendet får en "handläggare". Handläggaren skickar ut till den skuldsatte och frågar om den håller med om skulden som ovan nämnts och ber den skicka in delgivningskvittot. Om personen inte gör det, läggs det för framtida delgivning av Kronofogdens delgivningsman. Denne har ett schema där ett viss område betas av under en viss period. Öppnar ingen vid det tillfället, så provar man nästa gång samma område finns på delgivningsmannens schema. Kronofogden meddelar då sen som ansökt att den skuldsatte inte kunde delges och att man kan vända still till tingsrätt.
RaderaSammanfattningsvis: Kronofogden får 300 kr för ansökan oavsett. En googling visar att det sker 1 miljon ansökan per år=Kronofogden får 300 miljoner kr bara på att ansökan skickas in.
Insåg nu att min text ser rätt rättshaveristisk ut :O)
RaderaMen den bekräftar mina fördomar (vilket kanske betyder att jag är rättshaverist), att det är bäst att hålla sig undan och att systemet är "riggat" för dem som inte vill göra rätt för sig.
RaderaJag minns från min egen skoltid, en lektion från hemkunskapen där de nämnde ekonomi. Vi skulle klippa ut inredningsgrejer från en tidning och klistra på ett vitt pappersark för att bygga ett fiktivt rum. Vi skulle också anteckna priset för att få till någon slags pedagogisk poäng. Vi hade dock oändlig budget så några i klassen gjorde en grej av att göra så dyra rum det bara gick.
SvaraRaderaJag inredde ganska spartanskt, då jag är något av en asket. Dock lyxigare än jag kom att faktiskt leva nästkommande 10-15 år. Jag blev kritiserad av läraren för att jag använde en väldigt liten budget.
Jag saknar en paragraf i läroplanen som handlar om privatekonomi. Jag jobbar som mattelärare och brukar räkna på lån och ränta o.s.v. med motivet att varna eleverna för oansvarig ekonomi. Tyvärr handlar det nog mycket om vilken lärare man har i skolan.
RaderaSjälv minns jag ingen ekonomi alls från hemkunskapen. Möjligen något om ekonomi kring mat, men det var den gamla tidens hushållslärarinna som förmodligen inte hade något stort ekonomiintresse.
RaderaFår man kritik för att man INTE bränner sin budget utan lever med marginaler är det kanske bättre om de stryker den lektionen också :-(.
Mycket handlar nog om lärare, ni har ett viktigt jobb. Jag hade en fantastisk ekonomilärare på gymnasiet som tog igen tappet, men jag är ändå född snål.
Märkligt att privatekonomi ska vara så svårt, det är ju inte rocket science direkt (som det heter).
SvaraRaderaDelvis tror jag problemet är att hemkunskap låg i årskurs 9 (och då är det så långt borta för de flesta det där med lön, lån och amorteringar. Kanske bättre att lägga ett antal obligatoriska timmar i något ämne på gymnasiet.
Oavsett vad man kommer att syssla med i framtiden kommer alla att behöva förhålla sig inkomster och utgifter, så det är väl så viktigt som att läsa, skriva och räkna.
Erik
På min tid låg hemkunskap i åk 7 & 8 och det tycker jag snarare är för sent än för tidigt för privatekonomi. På gymnasiet ska ju eleverna vara nästan vuxna.
RaderaPrecis som du skriver är det ett för viktigt område för alla för att slarva igenom.
Biten med IKEA katalog minns jag med fasa. Redan då kändes den helt meningslös, menar om man kommer till IKEA med 25 000 i budget när man är 19-20 och ska fixa möbler till sin första lya så tvingas man prioritera direkt. Det funkar liksom inte att ta en hästenssäng för 30 000 och sen tro att man ska ha råd till mer. Det är lite darwin över detta, fattar man inte det när man är 14 så hjälper det nog inte vilken kursplan man har.
SvaraRaderaJobbar extra som hemkunskapslärare och har börjat visa kidsen ränta på ränta effekten av att klippa sig hemma till 0 kr kostnad och istället lägga 1200 kr per år i en aktieindexfond, 400 kr per frisörsbesök x 4.
In på miljonärskalkylatorn och ställ in på 20 år med 8 procent avkastning, ca 64 000 om jag minns rätt.
En del av ungarna tycker det är fantastiskt andra skiter fullständigt i det så lite olika reaktion.
Det går nog inte att frälsa alla ungar, och en del kommer aldrig förstå att man inte i längden kan handla för mer pengar än man har, men enda chansen är att får se hur det funkar. Om varken lärare eller föräldrar visar intresse för pengar är det nog lätt hänt att man blir en vuxen utan ekonomiintresse (och pengar).
RaderaFyra frisörsbesök à 400 kr blir ju 1600 och inte 1200. Eller missuppfattade jag exemplet nu?
Nej men du påtalade mina egna mattebrister vilket var mycket ofint av dig. 1600 ska det såklart vara. Räknade på 3 besök per år till en början vilket var bra för då var det 100 kr i månaden. Då är vi närmare 80 000 kr.
RaderaMen ett generellt problem med privatekonomiundervisnig i skolan är att det är inbäddad i dels hemkunskapen och del samhällskunskapen men som så ofta när det är många som har ansvar så blir det ingen som gör nått. Matten vore ju en given plats att kasta in det på.
Jag utgick faktiskt ifrån att jag hade missförstått. Måste jobba på mitt självförtroende.
RaderaTror förresten att många klipper sig tio gånger. Själv brukar jag köra varannan vecka, så då blir det 26 (fast med trimmer).
Ja, matte känns som en bättre plats. Inte minst för att varken hemkunskapslärare eller samhällskunskapare känns ekonomiintresserade i allmänhet.
Det sorgligaste av alltihop detta är att det är de som är absolut sämst i varje klass på ekonomi som sedan tycks gå ut i livet och komma på att det ska bli politiker. Alltså tror sig ha i uppgift att hantera andras pengar med så lite förnuft som möjligt.
SvaraRaderaDet gick ju bra det här, säger de sedan strax innan konkursen. Klart vi inte ska ha undervisning i ekonomi.
Mvh investera-pengar.blogspot.com
Där tror jag de stora problemet är att många av dem aldrig haft hand om pengar innan. Några år på en ekonomiavdelning tycker jag skulle trumfa fikaträffar och flygbladsutdelning i ett ungdomsförbund, men allt fler politiker går tidigt in i yrkespolitikerrollen och blir kvar där.
RaderaSigge Eklund borde ju vara åtminstone lite haj på ekonomi. Hans pappa Klas är känd ekonom och skrivit den mycket lästa kursboken "Vår ekonomi: en introduktion till samhällsekonomin".
SvaraRaderaÅ andra sidan hänger han med Alex Schulman, en man som koketterar över hur dålig han är att hålla i pengar.
RaderaMen jag tror inte att Sigge är idiot. Jag syftade mer till att deras podd gör reklam för snabblån och casinospel - ingen bra kombo för den grupp unga människor med klent intellekt och ytliga intressen som jag utgår ifrån är målgruppen för podden.