lördag 9 maj 2020

Sjöberg floppar

En del idrottare väljer mellan att satsa på idrotten och att doktorera. Patrik Sjöberg var inte en av dem. Efter ett par månaders pandemi med några avbokade uppdrag konstaterar han att han inte kan betala hyran eftersom han ”har noll inkomst och ganska höga utgifter”. Märkligt nog tänker denne gamle idrottskämpe att ansvaret för detta ligger någon helt annanstans:
Det kommer bli väldigt intressant att se hur regeringen, staten och samhället kommer stötta sådana som mig då. Eller kommer man stå och skratta åt mig och säga att 'där fick du'?


Han har varit världsmästare och haft världsrekordet i höjdhopp, tagit medalj i tre OS och är världens tredje bäste höjdhoppare genom tiderna. De senaste tio (?) åren har han varit en populär föredragshållare och för närvarande går det att boka fyra olika föredrag av honom. Han fakturerar garanterat sexsiffrigt för en timme på scen. Vid sidan av detta har han gjort massor av tv och gett ut en bok som sålde som smör.

2018 omsatte hans aktiebolag 2,4 miljoner. Det är max tjugo föredrag, så även om vi tänker bort royalties från tv, bokförsäljning och annat låter det inte som att han jobbat ihjäl sig. Men ”ganska höga utgifter” tycks vara en underdrift. I ett konsultbolag utan anställda eller behov av maskiner eller ens lokaler är 2,4 Mkr otroligt mycket pengar. Trots det blev vinsten det året 29000, det är 1,2 procent! Med en axelryckning så loj som bara han klarar konstaterar Sjöberg: ”Jag har inte några besparingar”. Nej, han har till och med lån! Hur är det ens möjligt att vara så värdelös på att hålla i pengar?!

Fäll ner pungen och landa!

Men inte kan de väl slänga ut honom på gatan, resonerar han, och bekräftar samtidigt alla fördomar om tröga idrottsmän. ”Det kommer bli väldigt intressant för jag kan knappast vara den ende som sitter i samma situation.” Sant, i den riktiga världen som du förhoppningsvis snart ska få uppleva är det fler än du som sitter i skiten även om ingen av de andra haft dina ekonomiska förutsättningar. Verkligheten är inte ett spel med tre extraliv.

38 kommentarer:

 1. För alla som undrar varför det gått åt så mycket pengar, kan jag berätta att det är dyrt med kokain.
  Men Patrik är tydligen beredd att ta "vilket jävla jobb som helst" och det är ju hedervärt. Men troligtvis inte sant för när det kommer till kritan duger nog inte jordgubbsplockning, lokalvård eller hemtjänst för honom heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om han är beredd att ta vilket jobb som helst förstår jag inte varför han inte redan gjort det. I artikeln beskriver han det ju som att det är ofrånkomligt att han inte kommer kunna betala hyran och andra räkningar. Jag får uppfattningen att det redan hänt eftersom han spekulerar i vräkning.

   Så olikt Tommy Steine som jag skrev om tidigare (https://sparosverige.blogspot.com/2020/04/olika-artiststrategier.html) som skaffade ett riktigt jobb i en matbutik när hans vårkalender bokades av. Det hade Sjöberg också kunnat göra om han bara ville.

   Radera
 2. En undring från en okunnig! Vad har dessa tatuerade armar kostat? Hade dessa pengar investerats i en global indexfond hade det varit en bra början. Nu skall samhället gå in. Man tror knappt det är sant!!

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är lika okunnig i det ämnet, men visst har det funnits pengar. Ta bara 2018 när han omsatte 2,4 miljoner. Borde ganska lätt ha blivit en miljon i vinst där och åtminstone en halv miljon i sparande. Hade suttit fint nu.

   Radera
  2. Fast det var väl bolaget som omsatte 2,4 mille och gjorde 29' i vinst? Även om det förstås hade varit smart att låta pengar ligga kvar i bolaget kan ju Hr Sjöberg ha tagit ut en tämligen generös lön och åtminstone i teorin lagt in en del av denna i ett privat sparande. Även om kokainteorin förvisso låter vederhäftig den med ;-)

   Trevlig blogg förresten - hittade den nu idag när jag försökte ta reda på om familjen Sanati finns i verkligheten och fick träff på ett inlägg från i somras... :-D

   Radera
  3. Jag vet inte om det talar FÖR hans sak. Hur som helst verkar pengarna borta nu.

   Tack! Vad kul att familjen Sanati (mindes inte ens att de hette så) gjorde att någon hittade hit. Och om jag minns rätt fanns de på riktigt, även om jag är övertygad om att de drog på lite extra. För så jävla korkade tror jag inte att de är på riktigt.

   Radera
  4. Nej allt ska väl skruvas till för att bli "bra TV". Även skämskuddeshowen Lyxfällan, även om det på något sätt känns svårt att tro att siffrorna de sätter upp på tavlan skulle vara helt gripna ur luften. Samtidigt kan man väl hoppas att en och annan får sig en tankeställare när de ser det - själv undrar jag mest (de få gånger jag råkar ratta in det) om det på allvar kan vara så illa ställt med konsekvenstänkandet hos en såpass stor andel av mina landsmän. Uppenbarligen tycks det förhålla sig så...

   Radera
  5. Jag har träffat en Lyxfällandeltagare som redan i programmet gav intryck av att faktiskt inse orimligheten i sitt liv och styra upp det, men det handlar nog mer om att göra bra tv än att rädda liv. Själv har jag inte sett det alls sedan de bytte programledare från ekonomer till personliga tränare och B-journalister.

   Radera
 3. Man ser om sitt hus och rättar mun efter matsäcken. Ett solklart fall av egen förskyllan. Människan borde ta till skämskudden och inte offerkoftan./Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det verkar inte som att han ens reflekterar över eget ansvar här utan "nu är det så här och vad ska staten göra åt det?".

   Radera
 4. Alltså hans förväntningar på samhället tycker jag är ett hån mot resten sv oss som kämpar i vardagen. Försökte lära min unge att man måste prioritera och att brödbak sparar pengar som man kan göra annat kul för. Jag använde fem prylar som representerade lika höga valörer och gjorde olika exempel utifrån vardagen. Känns som en bättre investering av tid än höjdhopp efter att ha läst detta. /Frihetsmamman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser det inte som ett hån utan är mest fascinerad över att han helt verkar ha missat hur ett samhälle funkar. Han tycks tro att det finns ett samhälle med obegränsade resurser som fiskar upp alla som plumsar i vattnet. Alltså kan han inte ha träffat en enda människa som varit i den situationen.

   Radera
 5. Detta är inte bara pinsamt och skrattretande, samt en skam för Sverige. Det är direkt provocerande mot alla som sliter stenhårt i vanliga arbeten för brödsmulor i jämförelse med honom.

  Enligt allabolag.se har hans enmansaktiebolag fakturerat för 14 miljoner senast nio åren, 2010-2018. Som du nämnde är hans omkostnader i princip noll. Inga anställda, inga fordon, maskiner eller lokaler. Det han behövt är en dator, en mobil och en revisor, vilket är försumbart i sammanhanget.

  Av dessa 14 miljoner har han ackumulerat tagit utdelningar på 800 tkr (vilket är rätt blygsamt) med en fakturering på 14 mkr. Tillgångarna 2018 är ungefär samma som när bolaget startade 2010. Räknar man baklänges med skatten och andra avgifter har alltså runt 13 miljoner gått till lön och tjänstepension (haha?) under nio år. Justerat för avgifter och skatter har han haft ett nettoinflöde av cash till privatekonomin på 52 000 kr/mån i nio år. Till detta runt 600 000 kr i utdelningar netto samt avsättningar till tjänstepension på runt 1 mkr.

  Är man enmansföretagare med den omsättningen borde det inte heller vara några konstigheter att ha en bra inkomstförsäkring som ger honom samma lön i minst sex månader följt av ytterligare sex månaders a-kassa. Är han 55 bör han ju dessutom kunna börja plocka ut sin tjänstepension.

  Heter man dessutom Patrik Seamountain bör man under cirka 30 års tid kunnat odla väldigt lukrativa sponsorkontrakt och andra typer av trevligt royalty-projekt där man lånar ut sitt varumärke.

  Så ja, det övergår mitt förstånd hur denna människa ens kan prata om ekonomisk kris. Dessutom redan efter två-tre månader.

  Än mer pinsamt blir det i artikeln när han först pratar om "pengar är ingen drivkraft" för att i nästa kommentar säga "jag har höga kostnader".

  Jag skulle snarare säga att pengar är en extrem drivkraft om man tycker det är kul/viktigt med en livsstil som kräver höga kostnader.

  Sick!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hans omkostnader borde i alla fall vara 0, men i praktiken tycks de vara runt 99 procent. Sedan jag slutade resa runt i jobbet brukar mina omkostnader i företaget ligga på runt 10000 kr/år med undantag för de år jag gör något större inköp, typ en dator. Jag är nästan imponerad över hur han lyckas hitta den mängd utgifter han gör.

   Det känns nästan inte som att han ser en koppling mellan sina utgifter och sin ekonomiska situation, vilket är fantastiskt i sig.

   Radera
  2. Räknas inte lön som kostnad för företaget?

   Radera
  3. Jo, egentligen gör det det i aktiebolag, men i den typ av redovisningsmodell som Sjöberg 242 AB valt redovisas inte lönen sedan 2016.

   I en enskild firma, som jag har, blir lönen i stort sett liktydigt med vinsten, så när jag pratar om mina omkostnader är det utgifter exklusive lön.

   Radera
  4. Tack för förklaringen.

   Radera
  5. Jag kände att den blev rörig, men det var det bästa jag kunde :).

   Radera
 6. Han bor ensam i en hyresrätt på 140 kvadrat i centralaste Göteborg. Han kan börja med att byta ner sig till en liten etta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marie Antoinettes brödjämförelse kommer upp i mitt huvud. Han ser förmodligen inte 140 kvm mitt i Göteborg som extremt, det är bara en lägenhet liksom.

   Dock är det märkligt att inte journalisten ställer frågor om detta. "Har du förståelse för om någon med en bråkdel av dina utgifter ser dig som en bortskämd tramspotta när du sitter och gnäller trots att du tjänat mer pengar än del allra flesta?" Eller: "Vart försvann pengarna? Hur kan man ha miljonutgifter i ett enmans konsultföretag?"

   Radera
 7. En sorglig inblick i dagens Sverige. Vi lever ju i ett land där besparingar är det som slås ned på av politrukerna. Här ska istället uppenbarligen belånas långt över taknocken, och skjut helst alla de där "kapitalisterna", de som försöker se om sitt hus?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Patrik Sjöberg ser sig antagligen som en riktig knegare.

   Radera
  2. Säkerligen. Och till skillnad från os som härstammar från den väldigt fattiga Småländska myllan sedan 1800-tal. Där svälten fick folk att migrera. Men ett landskap som sedan reste sig, med eget arbete. Arbetsklass på riktigt, inget ja hipster vm.

   Radera
  3. Han var säkert arbetarklass en gång i världen, men precis som i sportens värld kan man inte leva på gamla meriter.

   Radera
 8. Det intressanta är väl att han inte inser svaret på sin egen fråga om hur kan kommer stöttas av det offentliga. Han kommer stöttas på samma sätt som alla andra, t ex genom a-kassa eller i sista hand socialbidrag/försörjningsstöd. Men han menar kanske ett särskilt stöd för kändisar med palatslika bostäder och ett behov av att inte knega som alla andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet naturligtvis inte hur (eller om) han tänker, men jag tror inte att han räknar med ett särskilt kändisstöd. Han tror nog att alla som behöver ska få precis den hjälp de behöver för att inte behöva kompromissa i sitt liv.

   Radera
 9. När jag var konsult i eget AB fakturerade jag ungefär lika mycket. Jag tog ut lön till brytpunkten ca 35000kr/mån. Tog ut max aktieutdelning ca 100 000kr om året.

  Avsatte maxbelopp till periodiseringfonder, ca 20% av omsättningen varje år. Avsatte sedan max avdragsgill tjänstepension, ca 35% till av lönen. Avsatte sedan en stor del till s.k. direkpension, dvs i företaget skattade pengar avsedda för pension. Resten av vinsten fick ligga kvar i bolaget.

  Jag ser ingen anledning till att inte Patrik kunnat göra detsamma och haft en rejäl buffert idag som han hade kunnat leva många år på utan att dra in en krona till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju inte sett hans bokföring utan bara vad som går att fram hos Allabolag, men han verkar ju ha bränt nästan alla pengar redan i företaget vilket är mer skrämmande än imponerande, men jag kan inte låta bli att fascineras över hans totala brist på överlevnadsinstinkt. Jag trodde alla elitidrottare hade den egenskapen.

   Radera
 10. I sanning sorgligt, men det sägs ibland att "all reklam är bra reklam", och kanske kan uppmärksamheten generera några extra kronor på kontot. Extra sorgligt också för min del eftersom jag ofta tyckt om Patriks egna och skarpa deltagande i olika debatter. Hans uttalande angående stöttning från samhället är märkligt. Självklart ska han få samma stöttning som som alla andra; när egna företag är likviderade/konkursade, tillgångar sålda och förbrukade kan han anmäla sig till socialtjänsten för ansökan om försörjningsstöd, precis som alla andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, han verkade inte helt osympatisk och verkar ju ha haft sin del av problem utan egen förskyllan så det är synd att allt rasar nu.

   Särskilt underhållande tyckte jag hans diskussioner med Stefan Holm om vem som varit bäst av dem var. Där visade han prov på logiskt tänkande, men det tycks helt borta nu.

   Radera
 11. Såvitt jag minns skrev Sjöberg i sin bok hur han under höjdhoppskarriären tog emot betalningar kontant svart plus att han har en större summa utomlands. Har glömt exakt hur just den ersättningen såg ut och bråken med friidrottsförbundet om prispengarna och beskattningen.
  Att utöver det sätta av lite kapital inför tuffa tider som en vuxen människa och hålla i pengarna när man behöver kan inte vara svårt för Sjöberg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ytterligare frågor jag hade velat se i intervjun. Jag har inte läst boken, men blev jag satt att intervjua honom hade jag gjort det.

   Men även om höjdhoppspengarna vore helt borta nu (bortlurade av någon smart manager eller bortsnortade på kändisfester) har han ju tjänat bra pengar på att hålla föredrag. Precis som du skriver vore lite buffertsparande inte för mycket begärt.

   Radera
 12. Det är klart grabben ska ha Swishstålar, det har han ju förtjänat.
  Patrik, öppna ett konto så ska du se att stålarna formligen rasar in. Gåvor utan krav på mottjänster är ju skattefria, du behöver inte ens längre fiffla med kontanter och svarta pengar.
  Som kändis drar han lätt in några miljoner om året, skattat och klart. Varför hålla på med föredrag, bokföring, avsättningar, skatteinbetalningar och revisor när allt är så mycket lättare nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, så länge han har ett företag tydligt förknippat med varumärket Patrik Sjöberg tror jag nog att han får räkna med att skatta för Swishpengarna, likt Lamotte som ofta kritiserats för sin Swishfinansiering.

   Det skulle säkert funka för Sjöberg. Åtminstone ett tag, i längden tror jag de som betalar vill ha något tillbaka och vad kan han då göra? Hålla videoföredrag, men då bränner han det materialet för framtiden.

   Radera
 13. Har inte så mycket med totala inlägget att göra men att Sjöberg skulle ta 6-siffrigt för 1h på scen tror jag inte alls på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske inte om han uppträder på bibliotek (vet inte om han gör den typen av gig), men snackar vi fullt föredrag på en mässa arrangerad av Riksidrottsförbundet eller dylik institution tror jag att han har god marginal ner till hundratusen.

   Radera
 14. OT:

  Det "nya" viruset fanns i huvudstaden redan 1913!

  https://youtu.be/mG2zXuFnleE?t=240 (tid 4:04)

  SvaraRadera