Själva skatten ogillar jag, men jag har inte köpt plastpåsar på
decennier så mig drabbar den inte och jag kan inte förmå mig till
ett engagemang. Det märkliga nu tycker jag är den fördröjda
reaktionen. Jag spekulerade i denna skatt i ett av mina första blogginlägg,
för över fyra år sedan, och vill minnas att diskussionen inte var
purfärsk då heller.
Ändå kändes inte opinionen mot skatten halvljummen ens i höstas. Möjligen lite hårdare när skatten skulle beslutas, men allra mest nu. Jag vet inte hur många ilskna kommentarer i sociala medier jag sett den senaste veckan. Varför? Att kämpa mot en lag som röstades igenom för flera månader sedan är lite som att dra igång ett upprop mot Ölandsbron.
Ändå kändes inte opinionen mot skatten halvljummen ens i höstas. Möjligen lite hårdare när skatten skulle beslutas, men allra mest nu. Jag vet inte hur många ilskna kommentarer i sociala medier jag sett den senaste veckan. Varför? Att kämpa mot en lag som röstades igenom för flera månader sedan är lite som att dra igång ett upprop mot Ölandsbron.
Jag förstår att det här är en reell
utgift för dem som köper några kassar ett par gånger i veckan.
Det blir lätt flera tusenlappar per år, så ändrar de inte
beteende kommer det att gräva en grop i plånboken. Men de visste ju
detta! I engelskspråkiga bröllop brukar prästen säga ”speak now
or forever hold your peace”. Kanske långsökt, men jag tycker att
det passar bra här med.
Väldigt många som man ser i affären som har bråttom at tkasta upp varorna, sen drar man näst intill reflexmässigt fram 4-5 plastkassar från paketet under rullbandet. Dessa kanske får sig en tankeställare när de läser kvittot, eller bryr de sej inte.
SvaraRaderaVi kör med bärkassar vi fått gratis från citygross, willys. Handlar inte så mycket utan det räcker med max två stora tygkassar för alla våra grejor. Skrymmande grejor som toapapper bär man vid sidan om. Hushållsavfall som plast och brännbart läggs i "nedbrytbara soppåsar" som är ungefär lika stora som en plastpåse och som köpts på rulle när det var extrapris. Räcker antagligen några år.
Exakt den där reflexen har jag sett och förundrats över, i alla år. Jag kör också med tygkassar och har inte betalat för en enda. Det har inte ens med ekonomi att göra, det är praktiskt eftersom de håller mycket bättre än sladdriga plastpåsar.
RaderaJag hoppas att du är noga med att tvätta dina tygpåsar.
Raderahttps://www.expressen.se/leva-och-bo/darfor-kan-shoppingpasen-gora-dig-sjuk/
Jag tvättar mina ibland, men de kommer å andra sidan aldrig i kontakt med kött så risken för tarm- och bajsbakterier känns låg.
RaderaJa folk är konstiga men då ser vi ju vilken nytta skatten gör. Hade den inte införts så skulle folk nog aldrig ändra sitt betende. Handlat i tygkassar sen många år efter jag blev Mr spara å innan kollat att mina plastpåsar kostade mig 600 om året. Mvh Mats
SvaraRaderaFast vari ligger nyttan? Plast verkar ju vara ett av de miljövänligaste alternativen. Förutsatt att vi inte slänger påsarna i havet när vi är klara med dem, men det brukar vi ju inte göra i Sverige.
RaderaJag retar mig mest på att plastskatten lanserats som miljötilltag. Som om svenska plastpåsar på något magiskt sätt hamnar i Ganges och flyter ut i havet. Men alla andra plastförpackningar som chips, brödpåsar och ketchupflaskor etc, det klarar vi att sortera utan skatt?
SvaraRaderaKostnaden är egentligen försumbar för mig som konsumerar 10-15 påsar per år. Men jag kommer ändå gå över till papperspåse som numera kostar hälften av plast.
Ja, det verkar inte handla ett dugg om miljö utan om att regeringen och dess lydpartier inte vill behöva prioritera i sina utgifter.
RaderaJag har väldigt svårt för papperspåsar. Till skillnad från plast och tyg förvarnar de ju inte innan de går sönder. Dessutom tar de mycket större plats när man viker ihop dem för att man inte behöver dem.
Just denna skatt har väl att göra med att vi har krav från EU att minska förbrukningen av just plastpåsar? Jag är personligen emot kravet från EU, skatten känns dock som ett nödvändigt ont just pga detta dåliga krav.
RaderaSen är jag vädigt odrabbad av denna skatt, senaste året tror jag att jag kommit upp i typ ett 10-tal plastpåsar totalt för egen förbrukning, pga klantigt nog glömt min flergångspåse (enda undantaget var ett tillfälle då pappa hanldade åt mig när jag var sjuk). Så i värsta fall får väl denna skatt kosta mig 30 kr för det kommande året... Det som hänt är ju liksom att de gått från väldigt dyra till svindyra, borde inte påverka så mycket tycker man...
Det går alldeles utmärkt för Sverige att göra som alla andra länder i EU, rata påbud man inte gillar. Särskilt när man har bra argument, att vi omvandlar våra plastpåsar till biogas.
RaderaNär jag glömmer påse stoppar jag fickorna fulla, fyller lökpåsen med andra livsmedel och travar i famnen så att jag ser ut som den idiot jag är när jag glömt egna kassar. Lyckligtvis händer det inte ofta.
Jag gör precis likadant kan jag ju nämna så gott som alltid när jag inte har påse. När jag väl köpt påse har det varit för att det blivit så mycket att jag fått ge upp dessa försök vilket lett till att det blivit typ 2-3 påsar på en gång. Så uppskattar väl kanske 3-4 gånger per år vilket leder till 6-12 påsar per år.
RaderaFör mig går det på rutin. Bilens baklucka är full av tygkassar och minnet sitter i händerna. Det är bara om jag handlar spontant när jag ändå går förbi en butik och de dessutom råkar ha ett oplanerat extrapris som det spricker. Senaste gångerna det hänt (detta är inte ens en gång om året) har det funnits gratis fryspåsar vid kassan att packa i, men det gör det säkert inte längre nu när plastpåsar blivit hårdvaluta.
RaderaKom bara ihåg att inte använda ekologiska tygkassar eftersom dom är det sämsta miljövalet (måste användas 5 gånger/vecka i 77 år för att den ska motsvara 1 plastpåse)
RaderaMinst miljöpåverkan är plastpåsen om man använder den för sopor och sen bränns.
Jag använder inte kassar som en miljöaktion utan för att få med mig saker, men jag har dem så länge det går och har lagat flera av dem.
RaderaMr.Zorg: Nu är väl just den delen väldigt omtvistad då den byggde på en oerhört förenklad uträkning. Om jag inte minns fel så använde man någon uträkning där man genom att ändra två antagna parametrar väldigt lite var nere på strax under 20 år (för att man ska få en uppfattning av hur exakt denna uträkning är).
RaderaDessutom har jag hört att just den siffran gäller specifikt nedbrytning av ozonlagret. Till exempel utsläpp av koldioxid var siffran betydligt lägre och där var vi nere på realistiska siffror där en tygpåse som används normalt blir bättre förhållandevis kort sikt.
I slutändan så var den slutsatsen jag hört att denna siffra på 5 gånger/vecka i 77 år är så ryckt ur sitt sammanhang att den säger ganska exakt noll och ingenting då den utelämnar så mycket specifika förutsättningar för att siffran ska gälla.
Att den utelämnar specifika förutsättningar håller jag med dig om.
RaderaDe tog aldrig upp t.ex plastpåsarna som dem flesta matvarubutiker använder(i Sverige), t.ex jag handlar mycket på Ica och deras påsar är av återvunnen plast (80%) som är insamlat i Sverige och även producerat här.
Vet inte hur det är med Coops men de är iallafall nedbrytbara och sen har påsarna blivit tunnare(mindre plast)
Problemet med tygpåsarna är för mig inte att hålla länge utan att så fort dom ser sunkiga/skitiga ut låt oss säga efter ett par år så finns det många som bara slänger och köper en ny "finare" kanske med nån flagga eller annan skit på.
Jag har kanske låga krav på tygpåsar, men jag kör dem i tvättmaskin om de blir smutsiga. Någon har jag nött ut så att tyget blir så tunt att den är bortom räddning, men det tar ett bra tag.
RaderaSå du lappar och lagar alltså inte? Det går att laga över 25 år gamla påslakan, därför borde även tygpåsar gå att rädda. Men du kanske inte vill lägga ned tiden? Jag kör samma påslakan som jag hade som barn, de är jättemjuka och mysiga!(Har rätt många så varje slits inte så värst.) Själva lakanen och örngotten har inte hållit sen dess förstås.
RaderaSnålis
Mina påslakan brukar bli trasor och i det läget känns de bortom räddning. Vet inte hur länge de håller, men jag brukar använda samma lakan hela tiden. När de tvättas åker de ner i tvättkorgen på morgonen och är tillbaka i sängen på kvällen.
RaderaNär man har med egen kasse till affären, då vet man att man är gammal.
SvaraRaderaI så fall var jag gammal redan i 25-årsåldern. Jag skulle vilja vända på det och säga att när man beter som att det är en oförutsedd händelse att man kommer ha med sig mat ut från matbutiken, då är man tanklös alternativt dement.
RaderaBrukar inte handla mycket i min lokala ICA affär, men ibland händer det. köpte frukt och tog en plastpåse, såg sen att de tog 50 öre betalt för den. Inte mycket pengar men det stör eftersom jag brukar använda dem som soppåsar, 50 öre dit och 50 öre hit, blir pengar som jag hellre använder till annat som en fika på stan t ex./Em
SvaraRaderaDet där är definitivt ett problem. Köper man frukt och grönt i lösvikt är det svårt att komma undan. Hittills har ingen tagit betalt av mig (Willys har gått över till papperspåsar som får till följd att kassörskan måste öppna dem och titta vad man köpt, men de är gratis). Jag kan också tänka mig att lägga lösa grönsaker på transportbandet. Tråkigt eftersom skatten ju inte är butikens fel, men den är inte min heller. Hade gärna tagit med eget emballage, men jag vill inte betala butikens kilopris för det.
RaderaJag använder mig av en stor Ikeakasse när jag handlar. Motsvarar ca tre vanliga plastpåsar och går att bära över axeln. Hårda/tunga varor i botten och lätta/ömtåliga överst så får allt plats. Mycket smidigt tycker jag.
SvaraRaderaJag har några Ikeakassar (originalet, inte kopian för 19000: https://sparosverige.blogspot.com/2017/04/allting-gar-att-salja-med-mordande.html), men tycker att de funkar dåligt för mat. De är för vida i öppningen och packar man dem fulla skulle de säkert väga tjugo kilo. Men till tvätt är de kanon.
RaderaFattar inte riktigt det där med tygkassar, är man sykunnig så finns det ju massor med hållbara tyger som man kan sy kassar av. Gammalt tyg säljs ju på loppisar och liknande, bara att återanvända. Tror att det är bättre än plastkassar ur miljösynpunkt.
SvaraRaderaMina syslöjdskunskaper är lite diffusa nu (och var ärligt talat inget vidare för 30 år sedan heller), men visst låter det rimligt. Fattar inte heller riktigt hur en köpt tygkasse som används några hundra gånger kan bli en sådan miljöbov. Om så är fallet kanske man borde se över tillverkningsprocessen.
RaderaBeror nog på att bomull är en av de mest vattenkrävande grödorna.
RaderaFör en enkel t-shirt behövs nästan 3000 liter vatten.
Bomull förstör mycket av våra vattendrag runt om i världen.
Du har ju t.ex Aralsjön i Uzbekistan som ett bra exempel där 90% av sjöytan är borta - Aralsjön va världens fjärde största sjö.
Vi har ju flyttat all vår textilindustri utanför våra gränser så vi märker inte av det(syns inte finns inte)
Jag vet inte hur det ser ut hemma hos andra, men jag har kanske 5-6 tygkassar och 200 t-shirts. Om det (som jag antar) är den vanliga fördelningen är det märkligt att kritiken riktas in på just tygkassar.
RaderaVisst är det så,med tanke på hur vattenkrävande ett par jeans är och hur illa det är med textilindustrin och dess förgiftning av miljön känns inte kritiken mot just tygkassar proportionerlig. Skulle tro att det finns hur mycket textil som helst att återvinna och sy tygkassar och annat av.
RaderaVet inte varför, men det känns symptomatiskt för just miljöfrågor, att sila mygg och svälja tygkassar. "Jajaja, visst bränner de bildäck där borta, men skit i det nu för vi ska ha en demonstration mot sugrör..."
RaderaPlastpåse med 70% skatt är bara början.. När nu staten snart måste skapa "jobb" så kommer det ju krävas en hel del in till kistan. Jag tänker mig att en skatt på inkomst nära upp mot 100%. Hur man ska kunna mörka undan det får vi se. För att visa att vi är på banan igen och skydda vår korona så kommer vi göra mycket för arr fixa nya snabba jobb. Dessa kommer såklart hamna under staten, vilka är de som lätt kan hitta på nya arbetstillfällen och fixa det hela lite snyggt. Men det kommer kväva all verksamhet, då de kommer suga ut det mesta av allt. Vilket till slut kommer leda till att det inte längre är värt att jobba och slita på riktigt. Om man tjänar mer på andra genom att sitta på ett kommunhus och äta gräddtårta hela dagen, så kommer de flesta att välja den enkla vägen. BOM sorgligt slut. Sen tar nästa fas vid..
SvaraRaderaHöjer man inkomstskatten till uppemot 100 procent skapar man definitivt jobb. Eller rättare sagt, man frigör dem. Nej, då är nog tramsiga punktskatter som plast- och SVT-skatt att föredra för våra makthavare.
RaderaSkatten motiverades i propositionen med att "förhindra spridningen av mikroplaster". För övrigt så ligger punktskatt på bärkassar inom medlemsstatens "rätt" och är inte harmoniserad överhuvudtaget. Som någon nämnt ovan så "vill" EU att det ska ske en minskning av plastkassar. Det är dock i formen av ett direktiv och ett medlemsland kan inte tvingas till ohemula skatter (man är dock skyldig att redovisa sitt arbete). Målet är att varje person i EU inte ska förbruka mer än 40 kassar per år, från 2026 :O) Värt att notera är att en stor del av remissinstanserna till regeringens förslag avstyrkte det. En del ifrågasatte behovet och att nedskräpning minskat. Naturskyddsföreningen var så klart av motsatt åsikt, de ville att skatten skulle öronmärkas för miljöåtgärder.
SvaraRaderaDen som tror att plastkasseskatten kommer att öronmärkas för "miljö" får väll tro det :O)
Så länge Sverige är bäst i klassen på EU-anpassning (och det har jag en känsla av att vi var redan innan vi gick med) och dessutom är en av allt färre nettobetalare till kolossen tror jag inte precis vi riskerar något genom att inte införa sånt här.
RaderaJag har faktiskt inte ens hört någon i debatten påskina att pengarna de får in på plastskatten kommer att gå till miljöåtgärder. Möjligt att det finns någon som tror det, men i så fall verkar de förstå hur de skulle framstå genom att säga det högt.
Jag glömde en liten petitess. Människor verkar tro att staten tar alla de 7 kronorna för plastkassen. Skatten är dock 3 kr. Hade ICA, Willys eller andra avstått från att ta sin del (och även höja den), så hade priset på en plastkasse varit oförändrad :O)
RaderaSå långt är jag med, att skatten är 3 kr, men är det i sann elbeskattningsanda moms på det också? Det skulle kanske framgå av kvittot om jag köper en, men så viktig är inte vetskapen.
RaderaJag tror mataffärerna gör rätt strikt företagsekonomiskt. Den butik som lockar med billigare plastkassar skulle antagligen inte få fler kunder, och dessutom riskera statens vrede och den kan bli kostsam.
Jag jobbar med förvaltningsrätt så det känns överkurs att leka besserwisser på områden jag inte behärskar. Alltså om moms :O)
RaderaSpelar ju heller inte så stor roll om det är 3 kr plastskatt eller 2,40 + moms. Blev bara nyfiken.
RaderaHandlade potatis idag. I butiken fanns det en skylt vid potatisen om att påsen kostade 38 öre. På kvittot fanns sedan ingen påse med. Jag undrar om det är så att kassapersonalen missar att slå in sånt eller om de har fått order om att "glömma".
SvaraRaderaICA i min del av Stockholm "bjuder" på den lilla påsen även fast den ska beskattas.
RaderaIntressant! Tror knappast att de först säger att de ska ta betalt och sedan med flit inte gör det. På det sättet retar de upp kunder utan att ens få betalt för det.
Radera38 öre tyder förresten på att man lagt på moms på 30 öre (=7,5 öre), men jag ska försöka släppa den autistgrejen nu ;-).
Nästa gång jag köper potatis ska jag lägga alla i matkorgen. Sen när jag kommer till kassan så häller jag bara ut min 4kilo på bandet, går fram till kassan..sen betar jag. Häver ner allt i säcken o går..
SvaraRaderaMan blir lite sugen. Tyvärr blir ju demonstrationen lite felriktad eftersom det inte är butiken, och än mindre kassörskan, som hittat på de här dumheterna.
RaderaMicke- det är inte mot butiken än mindre kassörskan vi riktar kritiken.
SvaraRaderaMen om alla gör som så att hälla ut 4 kilo lös potatis på bandet, så kommer butiken snabbt ordna upp detta.
Och det räcker kanske med det, även om skatten skulle bli kvar. Då kommer den flyttas från plast mot potatis..osv vi ska inte tro att skatten tas bort, bara att den märks mindre..
Höns är på väg nu om du minns, det var ett tag sen, men jag rapporter gärna vidare..dyra ägg blir det nog..
Om jag satt i kassan och var och varannan kund hällde upp fyra kilo potatis på bandet skulle jag nog ändå ta det lite personligt.
RaderaMen vad menar du att butiken ska göra? I min butik bytte de ut plastpåsarna i frukt&grönt-avdelningen mot papper. Troligen inte miljövänligare, men bökigare kassahantering eftersom varje påse måste öppnas och kontrolleras.
Nej, minns inte, men så har jag också lite av en hönshjärna.
Om det blir ett stort problem för Ica supermarket eller dyl, Att var eller varannan kund väller ut 4 kilo lös potatis på bandet tänker jag att de löser problemet med de dyra plastpåsarna för potatis och låter de vara gratis. De tjänar in tiden i kassan, istället för att ta betalt för påsen.
SvaraRadera1 kilo mandelpotatis, 500 gram kingedward. och resten blandat, rakt ut på bandet bara..
-micke du har långt ifrån en hänshjärna.
jag läste mycket och skrev en del här för en tid sedan. Efter det har vår familj skapat ett nytt liv nu på landet. Från stans slösa på allt till livet på landet, där vi tar till vara på saker och ting.
För många år sedan skrev jag till dig om ett storbygge i Linköping där det var en del tveksamheter runt det kommunala bolaget..jag var i kontakt med corren den lokala pressen. en hel del skit kom upp efter det. Sedan dess har jag låg profil...
Påsarna kommer ju kosta ändå. Jag föredrar att kostnaden hamnar på dem som tar dem och inte läggs ut på övriga varor.
RaderaAh, då ringer det en klocka även om jag tror att det är flera "gröna-vågare" i kommentarsfältet med liknande utveckling. Spännande hur som helst.
Grön våg, låter dåligt. Jag önskar jag kör min egen :)
Raderavi bodde förut i stan, gjorde av med allt vi fick in..
Nu efter tre år med lite sparande, andra levnadsvillkor, helt annat tänk kring ekonomi. Så har vi gjort exit på bomarknaden. Vi kan lätt leva på mindre än en lön..Kycklingarna kommer i morgon ;)
så jävla kul, sen står gris, och jägarexamen på tur..
Kul! Det där låter som bra grund för en blogg jag vill följa. Jägarexamen har aldrig lockat mig, men kycklingar och grisar är fascinerande djur.
RaderaKöpte tomater på City Gross nyligen. Lilla genomskinliga fruktpåsen tog de 38 öre för i kassan. Tänkte att det var okej då tomaterna var riktigt billiga. (Å andra sidan köper jag inte tomater om de inte är så billigare heller.) Funderar på att sy egna fruktpåsar. Tips hur göra det enkelt i denna situation? Det går inte att ta med egna (om de inte är i annan färg eller uppenbart inte butikens egna) eftersom de som sitter i kassan tror att det är taget i butiken.
SvaraRaderaEn snålis
Har samma problem. Tror även att själva kassabandet kan vara något av en bakteriehärd eftersom alla och deras moster lägger saker på det. Lösningen kan bli att köpa inplastade grönsaker.
RaderaDet jag stör mig mest på med skatten är att den är regressiv - fattiga betalar relativt mer än de med höga inkomster och stort sparande. Kommer den hjälpa miljön? Förmodligen inte. Så enda reaktionen är att den gör det dyrare att vara fattig.
Just den regressiva skatten är väl det ironiska i Sverige. "Fattigt" folk "luras" att rösta på partier som sätter dit "de rika", "de rika" flyttar bar om tillgångarna medan "de fattiga" är de som själva påverkas i slutändan.
RaderaPå mitt Willy's står det om kostnaden på 38 öre men denna vecka har ingen av kassörskorna slagit in kostnaden så fått fruktpåsarna gratis.
Undrar om epidemin kommer förändra det politiska landskapet. Vi har haft 10+ år där känslor styr, nu är vi mitt i blodiga verkligheten där känslor inte funkar, så kommer vi gå tillbaka till landet i "våra" drömmar eller verkligheten efteråt?
Snålis: Jag skulle gärna ta med egna återanvändningsbara påsar för frukt&grönt-inköp, men att varje gång betala kilopris på 20-50 kr för en påse jag tagit med själv blir nog till slut ganska dyrt. Jag har ingen lösning, men ser fram emot en sådan. Det rimliga vore ett standardkärl som går att köpa i butiken och som kassörskan sedan kan räkna bort från vikten.
RaderaRedaktionen: Å andra sidan är ju inkomstskatten progressiv och jag förstår inte riktigt logiken i det. Men att denna skatt inte kommer hjälpa miljön kan vi vara helt eniga om.
ABC: På mitt Willys har de som sagt gått över till papperspåsar. Att döma av opinionsundersökningarna blir förändringen möjligen att vi blir ännu mer auktoritetstrogna. Snudd på en majoritet har stort förtroende för en statsminister som med undantag för ett bandat, osäkert tal i stort sätt hållit sig undan.
Angående fruktpåsarna anar jag lite snålhetsinkonsistens över tid. I alla fall om du tidigare var villig att betala kilopriset för sådana påsar. Rimligen borde du väl redan förut varit villig att fylla bandet med massa lös växtlighet om du tycker kilopriset för egen plastpåse blir för högt.
RaderaJag kan köpa invändningen om alla egna emballage skulle vara mkt tyngre än en fruktpåse. Men typ brödpåsar bör väl ha en liknande kostnad som viktkostnaden för en fruktpåse?
Den stora skillnaden bör väl vara att du inte längre får någon påse. Vilket inte framstår som en tillräckligt stor kostnad för att motivera beteendeförändringen.
Självscanning bör vara en partiell lösning. Då kan ju varan vägas utan påse och därefter läggas i eget lämpligt kärl.
Ja, om jag tidigare köpte en paprika och la den i en fryspåse fick jag kanske betala 29,90 kr/kilot för både paprika och påse, men då fick jag ju en påse. Ska jag ta med egen påse till affären vill jag inte behöva betala för (bokstavligt talat) ingenting. Inser att det handlar om väldigt lite pengar, men det är ju dessutom pyssel att ta med egen påse. I nuläget misstänker jag att jag också kan bli tvungen att upplysa kassörskan om att påsen inte är deras utan min för att inte risker att få betala 30-38 öre för den, utöver kilopriset.
RaderaSjälvscanning låter som en tänkbar lösning. Här känner jag att butikskedjorna gärna får hitta på nya, kreativa varianter.
Ö&B har 3-liters och 1-liters genomskinliga zippåsar, 10-pack för 10 kr. Håller förhoppningsvis länge så att de betalar sig kom jag på nu.
SvaraRaderaMan kan använda tunna små tvättpåsar med dragkedja.Lätta att köra i tvätten också. Väger lite mer än plastpåse, men kan användas för frukt och grönt man väger utan påse och sedan bara lägger i.
Annars kan man se till att köpa ett gäng fruktpåsar á 38 öre styck från butik där man annars aldrig handlar och som har tydligt tryck på påsen, tex "ICA". Då är det uppenbart inte andra butikers påsar, utan medhavda. Nu tycker jag att jag var lite smart faktiskt!
En snålis
Zippåsarna låter som en god idé om man självscannar.
RaderaJag handlar aldrig på Ica, så där vet jag inte hur de ser ut, men i de butiker jag handlar (Willys, Lidl, City Gross, i den ordningen) är påsarna väldigt anonyma. Alldeles oavsett tror jag att man måste göra kassörskan uppmärksam på att de inte ska ta betalt för påsen och det riskerar ju att framstå som lite hysteriskt. Därför skulle jag vilja att det fanns påsar som tydligt ska undantas, som en standardpåse med given vikt som kan räknas av i kassan.
Denna plastpåseskatt är en nagel i ögat. Jag återanvänder dem och när de är slitna så blir de soppåsar. Det drabbar handlande cyklister värst där plastpåsen är överlägsen andra alternativ. Frågan är var man klagar? Det gäller inte bara detta, utan alla idiotiska lagar. Jag upplever att ingen politiker lyssnar ändå då dessa är avskärmade från verkligheten. Det krävs att folk organiserar sig för att ens göra sig hörda. Hoppas vi blir bättre på de
SvaraRaderaCyklister? Jag cyklar inte själv, men gjorde jag det hade jag i första hand valt ryggsäck eller cykelkorg vid transport med packning.
RaderaI efterhand är det nog ingen idé att klaga och det var min främsta poäng med texten, att nästan ingen sa något innan lagen klubbades igenom eller ens när beslutet var taget. Däremot när priset ändras i butikshyllan. DÅ vaknar folk och då är det ju så dags. Det enda politiker bryr sig om är röster, så lyckas man piska upp ett motstånd INNAN beslut kan det finnas chanser. Men små, eftersom skrämmande många människor bara tar del av politikerstyrd media. Antingen statstelevision eller presstödsmedia som i stort sett säger vad partierna säger åt dem och lägger energi på att tysta eller förlöjliga avvikande åsikter.
I min krets var det många som reagerade när det blev känt att lagen ska verkställas, men sen verkar man bara låta sig köras över. Tycker att vi som folk behöver ruskas om och vakna till lite. Vi kan få bort dumma lagar, om vi byter ut de styrande mot lite vettigare personer.
RaderaOm det finns vettigare personer som vill. Och jag förstår dem i så fall, skulle själv inte vilja bli politiker.
Radera