torsdag 14 maj 2020

Virussparande?

Såg en fråga i flödet: ”Spar ni pengar på covid-19?” Frågeställaren räknade upp flera utgifter som hon dragit in på tack vare karantänlivet. Det var pedikyr, klädinköp, öl och kaffe på stan mm. Jag tänkte efter och kom fram till att mitt svar är: Nej. Jag har varken suttit på uteservering eller fixat naglarna i år, men det har liksom inte med virus att göra. Det är kallt och jag har egen nagelsax.

Och jag är inte sinnessjuk.

Jag har inte haft anledning att åka kollektivt med lokaltrafiken i år, men hade jag haft det skulle jag ha sparat in den kostnaden. Jag är kanske färdig med SL för all framtid, men har ju inte sparat pengar genom att jag hittar på potentiella utgifter jag inte haft.

Möjligen har jag förlorat inkomster, men jag kan inte peka på något konkret där heller. Börsinnehavet har tappat några procent, men det blir ju ännu mer abstrakt. Lustigt egentligen, min ekonomi – förhållandet mellan inkomster och utgifter – är normalt osäkrare än de flestas, men i coronatider tycks jag ha blivit Mr Stabil.


Har era plånböcker påverkats av pandemin? Kan det vara så att det här sitter mest i huvudet eller har jag bara en fantastisk förmåga att tänka bort verkligheten?

45 kommentarer:

 1. Plånboken har inte påverkats nämnvärt faktiskt. Du brukar ju inte gilla att läsa månadsrapporter, men de har de senaste månaderna blivit rena kopior av varandra, så tråkigt stabil har vår hushållsekonomi varit. Senaste "stora" utgiften var två nya däck till bilen. Sen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men om de blivit stabilare än tidigare har de väl ändå påverkats? Äh, jag fattar vad du menar.

   Radera
 2. Min har påverkats positivt. Framförallt för att övriga familjemedlemmar inte ”kan” spontanspendera lika mycket ute på stan längre vilket sänkt månadskostnaden rätt rejält för familjen som sådan vilket i längden då påverkat min positivt.

  Hoppas min blir hemförlovad flera år ur ett ekonomiskt perspektiv....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som att du skulle må bra av lite mer uppdelning. Jag tror själv att många förhållanden skulle må bra av att inte ha gemensam ekonomi, och att barn lär sig mycket på att hushålla med en vecko- eller månadspeng tror jag till och med att det finns forskning på.

   Radera
 3. Borde inte utgifterna gå upp, jag menar alla affärer är ju öppna som vanligt och folk har mer tid än tidigare när de slipper pendlingstidslöseriet plus att de har mer tid att fundera på allt nytt de kan köpa?
  Så med Systembolaget öppet som vanligt och nu när alkoholpriserna är på rea, sådär halva priset, jämfört med krogen så borde det ju med vanlig ekonomisk teoribildning öka efterfrågan ordentligt, dvs coronan borde medföra fler alkoholister och alkoholskador. Att du får ett väsentligt bättre vin för 400 kr på bolaget jämfört med vad du får för samma peng på krogen är ju välkänt.

  Och som telefonförsäljare brukar säga: alla pengar går ju åt varje månad och det här är ju en bättre produkt....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det också vara. Jag har lite förhoppning om ökat försäljningsresultat på Tradera i vår eftersom jag utgår ifrån att en och annan klickar hem auktioner i ren tristess.

   Fast det där med Systembolaget förstår jag inte. Många av de som handlar mycket där nu hade väl troligen handlat en del på krogen annars, till högre pris.

   Jag har nog aldrig låtit en telefonförsäljare prata tillräckligt länge för att säga något så jävla dumt :).

   Radera
  2. Affärerna har INTE öppet som vanligt! Och de bemödar sig inte heller att uppdatera sina hemsidor om att de ändrat. Inte ens de stora köpcentrumen orkar meddela att alla affärer öppnar 2 timmar senare och stänger 1-2 timmar tidigare än vanligt.
   Jo, jag försökte köpa en födelsedagspresent en vardag kl 11:30 i ett av Stockholms större köpcentrum. det gick inte. Övriga familjen gick dit senare på dagen och blev precis, på nåder, insläppta i affären de ville till kl 17:55.
   Normala öppettider är 10-20.

   Alla är inte lediga, alla är inte ens beordrade att jobba hemma på distans!

   Radera
  3. Jag tror inte att "Anonym 14 maj 2020 09:55" menade att precis ALLA butiker har öppet som vanligt och exakt INGEN har påstått att det inte finns de som jobbar precis som vanligt (jag gör det själv även om hemifrån är "precis som vanligt" för mig).

   Men jag håller med om att informationen på företags hemsidor ska stämma, dåligt uppdaterad info är sämre än ingen info alls. Själv retar jag ihjäl mig på hemsidor vars "driftinfo" inte uppdateras med hänvisning till att "vi har mycket att göra", vilket nästan alla företag har när det är strul i driften, dvs just när man har nytta av driftinfosidan.

   Radera
 4. Jag har absolut lägre inkomster nu på grund av att jag måste vabba mycket.
  Dagis har en ny policy som säger att barn måste hem direkt om dom nyser och dom är inte välkomna alls om dom snorar de minsta.
  De kvittar om det är allergi och finns läkarintyg.
  Men jag är inte så ledsen för de.
  Jag har ju fortfarande 80% av min lön och får vara hemma med fint vårväder.
  Jag har bland annat hunnit olja altanen och måla om huset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trist, men förstår om personalen är lite extra känsliga nu.

   Undrar hur många som passar på att vabba och distansjobba samtidigt nu.

   Radera
  2. Det är säkert en del.
   Själv har jag inte den möjligheten.
   Det är svårt att jobba på distans som truckförare. 😂

   Radera
  3. Ja, det blir som den gamla skämtteckningen:
   - Jag jobbar hemifrån idag.
   - Men vad fan, Benke, du är ju spärrvakt!

   Radera
 5. Hej,

  det är ungefär samma för vårt hushåll. Det har sparats in lite på bensinkostnad eftersom vi inte åker och handlar en gång i veckan numera, utan handlar istället en gång per månad. Bufferten har minskat till förmån för ett ökat förråd av livsmedel och förbrukningsartiklar, vilket hänger ihop med att vi handlar mer sällan numera. Därtill har planerade projekt på tomten skjutits upp eftersom det inte är lika roligt att åka runt till byggvaruhandlare för dessa projekt, men det blir mer inget inställt utan bara uppskjutna projekt. Mer jobb utförs hemifrån vilket också minskar behovet av bensinutlägg för transport till och från arbetsplatsen.

  Så bortsett från förändringar i periodisering av kostnader så har så gott som ingenting förändrats. Onödig konsumtion är inget för oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter ändå som ni har sparat lite. Men jag skulle inte kalla att ta sig till jobbet för onödig konsumtion ;-).

   Radera
 6. Jag har turen att ha ett jobb som kan skötas hemifrån så min arbetssituation har inte förändrats mer än att jag inte träffar kollegorna fysiskt utan allt sker via datorn. Efter ett par veckor insåg jag också att det inte var hållbart i längden att sitta vid soffbordet så jag tog mig i kragen och röjde bort några års avlagringar av diverse papper från mitt skrivbord så jag kunde sitta vid det.
  Ekonomin har snarast påverats positivt eftersom jag inte äter ute utan all mat lagas hemma förutom att det blir pizza eller annan take-away någon gång. Jag är annars en sån där lurad/lat/oekonomisk individ som äter lagad lunch för dryga 90 spänn om dan (personalrestaurang). Däremot har kostnaden för kaffe gått upp då jag inte längre har fritt kaffe som på kontoret, men det kompenseras garanterat av att maten är billigare.
  Eftersom min sambo har vissa riskfaktorer att ta hänsyn till är vi också mycket försiktiga med kontakter så något flängande i köpcentrum och meningslös shopping blir det inte heller (vilket det iof sällan blivit annars heller då jag upplever det just meningslöst).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man sluta äta restauranglunch finns bra pengar att äta. Undrar om inte en del av dem som nu sluppit kostnaden är ovilliga att börja betala 90 kr för en måltid igen.

   Radera
  2. Visst - även om det är svårt att låta bli när det är så bra mat som där jag jobbar och de närmaste kollegerna normalt äter där. Dock har man faktiskt sen kontoret flyttade inrett så att det går att värma matlådor på ena sidan matsalen och restaurangen finns på andra sidan, så alla kan faktiskt äta tillsammans även om vissa köper mat och vissa har matlåda. Så det är väl bara att medge att det förmodligen kommer att visa sig att jag är lat och bortskämd när väl isoleringen tar slut...

   Radera
  3. Jag kan fatta grejen, det är bekvämt, men själv har jag alltid tyckt att det varit lite kul att försöka bräcka restaurangmaten med mina matlådor à 7 kr.

   Radera
 7. Som arbetande inom sjukvården....inkomsterna har stigit pga betydligt fler jobbade timmar och inställda ledigheter.

  Utgifterna är nog likartade. Möjligtvis lite lägre pga mindre shopping, men generellt inga onödiga inköp i familjen så jag tror det kommer tillbaka en större post senare. Levt lite på reserverna.

  Börsinnehavet har backat något men jag har med inkomsterna kunnat handla på mig innehav som förhoppningsvis står sig. Mest är det dock indexfonder, så vi får se.

  Kom dock ihåg att hälsan > pengar.


  Med vänlig hälsning
  THZ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fler arbetstimmar brukar vara ett effektivt sätt att förhindra shopping.

   Men visst har du rätt i att hälsa är viktigare. Pengar går alltid att streta ihop nya, hälsa har man bara en.

   Radera
 8. Sparar massor inga kontrollanter på bussarna sedan pandemin brukar bli 1-4 gånger per månad som jag åker fast/ "tvingas betala" annars ����

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men blir det inte väldigt dyrt att köpa skämskuddar ;-)?

   Radera
 9. För mig har det blivit dyrare, kör bil till jobbet istället för pendeltåg. Från att tanka en gång i månaden så blir det nästan var fjärde dag.

  Annars är det ingen skillnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade också tagit den kostnaden om det inte vore möjligt att gå. Pendeltåg känns som rysk roulette. Sex resor och du har fått det där jävla viruset.

   Radera
 10. Jag tänkte faktiskt skriva ett eget blogginlägg om det där framöver, för intressant nog så har det för min familj lett till ett rekordsparande. Corona har alltså påvisat potentialen i ekonomin :) Fruntimren tycks framför allt hålla bättre i pengarna idag. Det är min tydliga observation.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 11. Mina utgifter har minskat i ungefär samma takt min inkomst (är deltidspermitterad). Då sparandet är rätt konstant i kronor så är kanske den lilla bonusen att mitt sparkvot har ökat en aning (procentuellt). Man får ta vara på det lilla!

  Mvh
  https://smackieinvest.blogspot.com/

  SvaraRadera
 12. Mitt sparande har ökat pga minskade biljettkostnader från de dagar jag inte ids gå till eller från jobbet. Detta pga hemmajobb. En del jobbrelaterade uteluncher/middagar har också försvunnit även om jag mestadels lever på matlåda. Den största spareffekten har uppstått på grund av inställda privatresor. Jag ser det också som att utlandsresorna för resten av året är inställda så semester kommer att tillbringas hos föräldrarna. Transportkostnaden dit blir dock betydligt högre än normalt eftersom jag inte har lust att sätta mig på allmänna färdmedel utan ska hyra bil för en månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lönar det sig inte att köpa en skrotbil istället för långtidshyra?

   Radera
 13. Vi lever säkert 8.000 kr i månaden billigare nu än normalt. 12.000 istället för 20.000 på två pers.

  Den största delen är att sommarens utlandsresor är inställda men det brukar också bli något restaurangbesök, Norra Brunn, bio eller liknande varje månad som nu varit noll i ett par månader och verkar bli noll ett tag till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, det var ingen dålig besparing! Är det så dyrt att gå på Norra Brunn :)?

   Radera
  2. Ja de har höjt arvodet till komikerna sen du slutade så Norra Brunn med två öl är klart dyrare än andra exemplet bio, även om godispåsen är stor. Men som sagt halva besparingen är resorna, andra halva besparingen består av en mängd småposter. Delvis drivna av ökad motivation att både köpa mer aktier och bygga upp större buffert till kommande kriser. Vi blev nog lite slöa och nöjda och därmed slösaktiga när allt var frid och fröjd 2019.

   Radera
  3. Jaja, är man krögare i centrala Stockholm och vill kunna stänga igen butiken 2,5 månad per år kan man inte skänka bort ölen ;-).

   Lite avundsjuk på att kunna välja att slöa med snålandet när det känns rätt. Men bara lite.

   Radera
 14. Jag har mer pengar över faktiskt. Slipper köra till och från jobbet, kan jobba mer och få mer lön, slipper ha fina kläder på mig, handlar sällan så det är bara bra här :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter helt klart som att du dragit vinstlotten :)

   Radera
  2. Intressant det där med kläder. Jag har normalt "konsultkostym" i form av jeans, skjorta och kavaj på jobbet. Jeansen har jag iof nu med men annars är det t-shirt och fleeceväst - oftast har jag inte ens strumpor hemma. Så jag minns inte ens när jag hade skjorta på mig senast (eller tja, bör ha varit i början av mars när jag fortfarande jobbade på kundens kontor).
   Anekdoten jag tänkte berätta var att min flickvän efter ett par veckors hemarbete påminde mig om att jag hade några skjortor hängande på balkongen (man kan ju använda dem mer än en dag om man vädrar dem några dagar) och att jag kanske borde ta in dem så de inte skulle bli solblekta.

   Radera
  3. Enklast att köra vita skjortor så blir de inte blekare :).

   Jag läste om en daytrader som jobbade hemma, men alltid klädde sig i kostym för att signalera till sig själv att han var på jobbet. Själv tycker jag att det är en av de stora fördelarna med att jobba hemma, att man inte behöver bry sig. Jag kan sitta i morgonrock hela förmiddagen. Men jobbar jag mycket och är allmänt asocial blir det mycket t-shirt och det är ju också lite trist.

   Radera
 15. Inget traktamente då resor i tjänsten är indragna. Inget "passa på att köpa nåt jag eller barnen behöver" när man är i ett billigare land än Sverige på tjänsteresan. SL-kortet byttes ändå traditionsenligt mot cykel för halva familjen efter påsk, så där är ingen skillnad.

  De kostnader som försvunnit, men som tyvärr tär på välbefinnandet, är barnens deltagande i tävlingar - inga resor, boenden eller anmälningsavgifter.

  Även om det är köpläge på aktier och fonder så har ju utdelningarna som skulle användas till det minskat betydligt.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har aldrig fastnat för cykel. Tyvärr, det är ett bra transportmedel.

   Men är det verkligen köpläge på aktier och fonder, det är frågan.

   Radera
 16. Har inte sparat i någon större omfattning. Iom hemarbete måste jag köpa frukt och kaffe själv, vilket är en kostnad. Jag har tidigare cyklat till jobbet och att jag inte längre gör det gör mig nog mest fet, inte rikare.

  Sen kanske man på mikronivå kan se att vi "sparat" pengar på att vi har betydligt färre kläder i omlopp så vi tvättar betydligt mindre nu när vi kan lattja runt i reklam-t-shirtar som får duga flera dagar i rad, även om de har fläckar. Iom färrecykelturer tvättar jag inte heller håret och duschar lika ofta. Men vi betalar istället för egen el till våra jobb-datorer så det jämnar nog ut sig och blir netto noll.

  Samtidigt har det blivit lite dyrare med mat (Willys priser har stigit på mycket av det vi köper) och matkampanjerna sämre. Vi har också lägre inkomster pga mer VAB och egen sjukdom än vanligt. Sen har vi gjort något så (i FIRE-kretsar) konstigt som att stötta restauranger och en del butiker som har det kämpigt. Det kostar också och är något vi nog inte hade gjort om det inte vore för Corona.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är kanske nu vi inom FIRE inser just hur avskalade våra liv är förresten? Iom att vi från början inte skulle kunna tänka oss att köra bil till jobbet, handla bara för skojs skull och liknande så sparar vi absolut noll på att spendera hela dagarna hemma. För många av oss (inte för dig kanske) så är det ju en rejäl skillnad mellan det vanliga kontorsarbetet och att arbeta hemifrån, men ändå känns det inte som att vi sparar några pengar på det. Då är det nog så att vi inte på känsla spontanköper pizza på väg hem från jobbet eller svänger in på H&M och köper en klänning för att det är skoj. Frågeställaren du hänvisar till kanske däremot brukar det och därmed sparar en del pengar? En kollega till mig lyfte tex att han sparar mycket för att han slipper glömma lunchen hemma (och äta ute för 109 kr) och låta sig övertalas att plocka upp sushi på hemvägen. Det känns HELT främmande för mig.

   Radera
  2. Kaffe är ändå otroligt billigt om man kör vanligt bryggkaffe.

   Håller med om att Willys priser gått upp. En grej jag reagerade på förra veckan var champinjoner som gått upp från 37 till 44 kr på ett bräde. Och paprikan ligger ofta runt femtiolappen eller ännu högre. Jag vill under 30 för att handla, men det är en sån vara som kan röra sig.

   Du är en finare människa än jag. Jag stöttar ingen som inte förtjänar det, och gör de det behöver de inget stöd :).

   Radera
  3. Lustigt att du tog upp champinjonerna, det är nämligen helt klart den vara som stör mig mest! Vår lokala Coop har nu gått ut och matchar eller ligger under Willys priser så nu blir det till att bunkra tomatkross och bönor där istället för Willys. Det är liksom en Coop Nära-liknande butik. Det säger en del om att Willys prisökning nog inte helt beror på ökade livsmedelspriser i Coronans tider.

   Radera
  4. Samtidigt kan jag inte minnas när de höjda priset förra gången. Måste ha kostar 36,90 kr/kg i 5-10 år. Men är de inte billigast får det vara.

   Även tomatkrossen har ökat. Eldoradoburkarna kostar 5,50 nu, 4,90 innan. Känns ändå billigt. Försökte köpa det på Ica för många år sedan. Tror de tog 13 kr, typ 2012.

   Radera