”Nu finns det ju en viss samling inom industrin för att ta det här tillfället att växla om till en mer hållbar, grön produktionsprocess. Vidare tror jag att pandemin kommer att speeda på mot såväl gigekonomi som hemifrånjobb i större utsträckning än idag. Folk kommer gå mot lägre intjäning, mer deltid, men högre livskvalitet. Tror jag tralala.”Låter som bra grejer i mina öron, andra kan tycka annorlunda. Jag delar inte riktigt optimismen, men här är några bra grejer som skulle kunna hända eller i viss mån redan hänt.
1. I kriser lär vi oss att hjälpa varandra. Det hoppas jag fortsätter.
2. Folk har sett att ”experter”
inte är en enhetlig grupp med en gemensam, statisk åsikt, så nu
kanske vi slipper höra ”Lyssna på experterna” som jag alltid
upplevt som ett rätt fattigt argument.
3. Nedstängningen av världen visar behovet av ”närodlat”. Jag hoppas att vi slutar låta Asien producera precis allt vi behöver, att vi skaffar oss inhemsk produktion och att var och varannan människa börjar odla och fixa saker själv.
4. Vi lär oss att uppskatta våra hem och vad vi har. Kriser ger nya perspektiv.
3. Nedstängningen av världen visar behovet av ”närodlat”. Jag hoppas att vi slutar låta Asien producera precis allt vi behöver, att vi skaffar oss inhemsk produktion och att var och varannan människa börjar odla och fixa saker själv.
4. Vi lär oss att uppskatta våra hem och vad vi har. Kriser ger nya perspektiv.
5. Folk kanske lär sig att ta hand om sig själva genom att storhandla, hålla i sina pengar och tänka själva. Jag vet, det låter som en utopi och det gäller även nästa punkt.
6. Vi kan slippa EU. Osannolikt, kan tyckas, men jag tror att vi kan se tillbaka på coronakrisen som början till slutet för den europeiska unionen. Den kom ju till för att främja fred och frihandel, men när det kom till kritan visade det sig att alla står sig själv närmast. Frankrike hade inga problem att beslagta fyra miljoner ansiktsmasker som Mölnlycke importerade från Kina för att leverera till Spanien och Italien. I en EU-fri värld hade de nått sina slutdestinationer.
7. Att slippa EU kanske ändå är för optimistiskt. Men kan vi i alla fall få slippa sparkcykelepidemin? Låtom oss bedja att de företag som hyrt ut sparkcyklar av olika slag, som sedan ligger och dräller på trottoarerna, går i konkurs nu. Det var en dålig idé från början till slut.
8. Den senaste månaden har man annars sluppit trängas på gång- och cykelbanor. Jag har sluppit springa i sicksack eftersom promenerande fotgängare lämnar plats och håller sig på ena sidan. En och annan har till och med lyft blicken från mobiltelefonen ibland. Måtte det fortsätta.
9. På ett personligt plan hoppas jag
att folk får mer förståelse för arbete i hemmakontor. Jag har
inte haft en fast arbetsplats sedan år 2000 och jag slutar aldrig
förvånas över att folk som känner mig tycks tro att det innebär
att jag alltid är ledig, eller åtminstone maximalt flexibel. Om de
nu själva jobbat hemma kanske de fattar att det inte funkar
så.
Fast de som bara suttit hemma och degat de senaste veckorna kanske får ännu mindre respekt, och precis som vanligt finns det också gott om människor som aldrig lär sig ett enda dugg. Vad tror ni andra – har ni lärt er något? Tror ni att mänskligheten gör det?
Fast de som bara suttit hemma och degat de senaste veckorna kanske får ännu mindre respekt, och precis som vanligt finns det också gott om människor som aldrig lär sig ett enda dugg. Vad tror ni andra – har ni lärt er något? Tror ni att mänskligheten gör det?
Det kommer bli precis som vanligt. Efter ett år är pandemin något som tyvärr bara finns i historieböckerna. Mvh Mats
SvaraRaderaI det stora hela tror jag att du har rätt, men av oss som envisas med att försöka bli klokare genom livet kan det tänkas att vi plockar upp ett och annat. Och hoppas jag lite på EU, att det här blev ett uppvaknande för många som hört flosklerna om gemenskap och synergieffekter, och trott på dem.
RaderaNja, de inbitna eu-förespråkarna är allt för långt från verkligheten för att ens observera detta haveri. Och även om de har insett det, så kan de aldrig förmå sig att erkänna det. För de är den sortens människor. Eller hur?
RaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Om du pratar om Carl Bildt har du rätt, men det finns ju gradskillnader. De första EG-förespråkarna som svängt och var emot träffade jag på nyårsnatten när Sverige blev medlem. De var gissningsvis de minst inbitna, eftersom de ändå röstat för, men det slutar inte där. Opinioner svänger.
RaderaInnan jobbade jag hemifrån kanske en dag i månaden i genomsnitt. Efter kommer jag jobba hemifrån minst nån dag eller två i veckan, garanterat.
SvaraRaderaHelst skulle jag flytta ut till en stuga i skogen och jobba hemifrån permanent.
Krisen har väl i alla fall visat för cheferna att det skulle fungera, och det känns positivt.
Kul!
RaderaJag hade särskilt en chef som inte trodde på distansarbete. Märkligt nog hade han inget emot att jag kopplade upp mig mot företagets nätverk och jobbade på helgdagar, men på kontorstid ville han se att jag var där och arbetade (som att han skulle ha förstått vad jag gjorde). Han är pensionär sedan länge, men chefer med den synen kan ha fått en knuff åt rätt håll nu.
En fråga som uppstår är om anställda ska ha högre eller lägre lön? Högre eftersom kontorets maskiner och yta inte behöver användas. Lägre eftersom minskad kostnadsbild pga minskat resande, lägre (gissar jag) produktivitet och större egen flexibilitet gällande när man måste jobba.
RaderaJag har inte tänkt på det, men tycker kanske inte att lönen ska påverkas så mycket. På nya jobb får väl arbetssökande värdera hur mycket deras tid är värd, med dessa nya förutsättningar. Och på jobb som ändras nu pga läget borde både arbetsgivare och arbetstagare kunna få fördelar.
RaderaJag killgissar att efter "Corona" så kommer vi se en rejäl progagandakampanj för hur mycket sämre Storbritannien klarat Corona och att det är tack vare den pågående Brexit. Slutsatsen kommer vara att mer makt måste öveföras till EU så att vi "bekämpar pandemier gemensamt".
SvaraRaderaSäkert, men det är ju helt enkelt inte sant och i det långa loppet hoppas jag att falska argument inte funkar.
RaderaÄr du ärlig när du skriver att folk lämnar extra plats på gångbanan? Underbart ställe du måste bo på då. Här i Göteborg har jag tre månader in i pandemin ännu inte upplevt något tillfälle när mötande fotgängare tydligt hållit sig på sin sida.
SvaraRaderaJa, det händer oftare nu än tidigare att folk makar sig åt sidan. Så sent som igår mötte jag fyra personer i bredd på ett motionsspår. I höstas hade jag fått stånga mig igenom, men igår skyndade sig personen närmast mig att gå in framför de andra så att jag fick åtminstone en meters avstånd till dem.
RaderaMen visst finns det fortfarande mobilzombies som irrar från sida till sida så att man får kliva ner i diket för att vara säker på att inte bli hostad på.
Jag hade en tant idag i Göteborg som gick ut på gräsmattan bredvid gångbanan och vände ryggen till mig. Hon hade halsduk virat över mun och näsa. Sedan när jag passerat fortsatte hon sin gång. Det hade varit minst en meter mellan oss om vi gått på varsin sida av gångbanan.
RaderaJag tycker att i min del av Göteborg, Härlanda-Örgryte, så håller sig i vart fall äldre sig åt ena sidan och många går även på led när de möter en men det finns väldigt många som struntar i det.
Det där hade kunnat vara jag, minus halsduken.
RaderaFörhoppningsvis kommer nuvarande arbetsgivare att börja tillåta att jobba hemifrån i större utsträckning. Tyvärr är hemarbete fortfarande förbjudet enligt nån sorts regel om säkerhet (myndighet). Obegripligt, speciellt i dessa tider. På fler ställen jag varit på anses hemarbete vara nåt onaturligt och jobbigt som måste motarbetas, t.ex. måste man på nåt ställe ha skriftlig tillåtelse från chef vid varje tillfälle man ska jobba på distans (stor industrikoncern i Småland). Jag tror det är betydligt mera vanligt att obehindrat kunna jobba hemma i storstäderna än här "ute på landet".
SvaraRaderaHoppas även att fler ser över sina transportmedel och tänker på hur man påverkar miljön. Luften och vattnen är ju bättre än någonsin på de smutsigaste ställena på jorden. Venedigs kanaler, Kina i allmänhet, Indien i allmänhet osv. Cyklar, elbilar, hemestrar... allt som bidrar till minskad smog kanske får en liten knuff uppåt
Hur menar du förbjudet? Vi som jobbar heltid från hemmakontor i eget företag är ju inte förbjudna att verka.
RaderaAtt det är vanligare i storstäder beror nog på funktionellt internet, och att det kan ta en timme att transportera sig fem kilometer på morgonen.
Att tro på ökat miljötänk tror jag är att dra det långt.
Håller med om det mesta men ett par punkter vill jag kommentera:
SvaraRadera"2. Folk har sett att ”experter” inte är en enhetlig grupp med en gemensam, statisk åsikt, så nu kanske vi slipper höra ”Lyssna på experterna” som jag alltid upplevt som ett rätt fattigt argument."
Experter ät oftast, men inte alltid, noga med att påpeka att det de säger är en prognos eller åsikt baserat på det de vet för närvarande. De olika vetenskapliga debatterna och åsikterna är ju det som genom historien faktist drivit det gemensamma kunskapsläget framåt. Den som vet mycket inom ett område, vet också hur ännu mycket mer som det återstår att veta.
Vilka ska man lyssna på istället för experterna, menar du? Politikerna (men de brukar du ju såga längs med fotknölarna)? Prästerna? Imamerna? Starka ledare? Eller?
"6. Vi kan slippa EU. Osannolikt, kan tyckas, men jag tror att vi kan se tillbaka på coronakrisen som början till slutet för den europeiska unionen. Den kom ju till för att främja fred och frihandel, men när det kom till kritan visade det sig att alla står sig själv närmast. Frankrike hade inga problem att beslagta fyra miljoner ansiktsmasker som Mölnlycke importerade från Kina för att leverera till Spanien och Italien. I en EU-fri värld hade de nått sina slutdestinationer."
Jag är till skillnad från dig för EU, bla just för att motverka de egoistiska tendenser som dyker upp vid kriser. Frankrikes agerande var bedrövligt, men det blev ju faktiskt levererat vad jag förstått https://www.di.se/nyheter/frankrike-backar-om-beslagtagna-svenska-masker/.
Påståendet "I en EU-fri värld hade de nått sina slutdestinationer" förstår jag inte alls, det får du gärna förklara närmare.
2. Jag menar inte att man inte ska lyssna på experter, men det har funnits en villfarelse att experter sitter inne med något slags facit som vi andra bara har att lyda. De som inte fattat det förut bör vid det här laget förstå att två experter inom samma område kan ha diametralt olika åsikter, inte bara kring detaljer. Att då försöka döda en diskussion med "Lyssna på expert A, hon vet såklart vad hon talar om" håller inte när expert B, med lika lång erfarenhet tycker annorlunda.
Radera6. I en värld utan EU hade en så osedvanligt obehaglig människa som Emmanuel Macron inte haft den makt han har idag.
EU har gett oss nackdelar som en stor union av typen EU eller Sovjet ger. Det har försvarats med att vi skulle ha fått fördelar som frihandel, men jag tycker att pandemin än tydligare än tidigare visat att när det kommer till kritan är nackdelarna alltid starkare.
På vilket skulle EU överhuvudtaget kunna motverka något negativt i krissituationer? Finns det exempel på det? Själv har mitt EU-motstånd växt kraft från en redan hög nivå.
Det svåra med att visa hur bra EU-medlemskapet varit för Sverige är att vi inte kan backa bandet 25 år och leva om tiden sen -95 utan EU-medlemskap för att få en jämförelse. Jag är dock övertygad om att de siffror som forskare tagit fram kring hur mycket Sverige tjänat ekonomiskt som samhälle på att vara med i EU är rimliga. Även om det säkert finns viss statistisk osäkerhet handlar det om många miljarder - även efter vår medlemsavgift är betald - och det betyder helt enkelt att vi alla är "rikare" idag än om vi inte hade gått med i EU, vår välfärd är högre och samhället har helt enkelt mer resurser än vi annars haft.
RaderaSen ska man inte glömma att EU från början startades som ett fredsprojekt i spåren efter andra världskriget när embryot i form av den sk kol- och stålunionen bildades. För svensken i allmänhet som inte sett krig i landet sen ryssen var och stökade kring Ratan och Sävar för i dagarna 211 år sen (svensken i allmänhet kan förmodligen inte säga var Ratan och Sävar ligger heller om man inte som jag är uppväxt i närheten...) är det förmodligen lätt att glömma den aspekten av EU. Men fråga en genomsnittlig fransman eller belgare - särskilt de som bor i gränstrakterna mot Tyskland - så tror jag de är ganska glada över att kunna säga att det nu gått 75 år sen de senaste behövde få hela sin infrastruktur nermald till grus.
Visst tusan finns det saker med EU som behöver förändras, det är jag den förste att skriva under på, men på det stora hela är det mycket bättre att vara med än att inte vara det. Britterna kan sitta på sin ö och sura så får vi se hur glada de är om några år...
Nej, visserligen kan vi peka på Norge och Schweiz som klarat sig bättre och stått utanför, men jag håller med om att det inte finns ett facit. EU hade heller inte varit den obehagligt starka union den varit om inte småländer med plånböcker, som Sverige, backat upp systemet.
RaderaSen talar jag inte enbart om pengar i den frågan. Jag ogillar hela konceptet EU och den demokratiätande svulst den blivit. Kol- och stålunionen på 60-talet var något helt annat, men det är inte relevant eftersom det inte är den vi gick med i.
Ja, vi får se hur det går för GB. Jag lyckönskar dem av hela mitt hjärta och gläds med dem att de sluppit ur klorna.
Både Norge och Schweiz är speciella fall med speciella förutsättningar som Sverige dessvärre inte har. Norge har oljan och har pengar på banken för att driva landet i princip oberört i över tio år om de skulle vara på det humöret även om allt stannade. Schweiz har dels sitt inarbetade bankväsende och dels ett läge mitt i Europa som gör dem till både en attraktiv handelspartner och ett viktigt transitland. Man är dessutom ett helt annat samhälle än Sverige med konservativa vanor (kvinnor arbetar i väsentligt lägre grad) och en hårt reglerad invandring.
RaderaJag betraktar tvärtom INTE EU som en "demokratiätande svulst" på det hela taget utan en organisation som arbetar för att utveckla alla medlemsländer. Självklart finns det problem och avarter man behöver diskutera, nivån på var olika typer av beslut ska fattas behöver ändras på i vissa fall, och det kräver fingertoppskänsla för att skapa en rimlig balans i makt och inflytande mellan länder med så olika storlek och ekonomi som EU består av. Men jag är övertygad om att ett Europa utan EU hade varit ett mycket sämre Europa. Det finns en anledning till att inte minst länder i forna Östeuropa valt att vara med.
Jag håller som sagt var med om att vi inte kan jämföra Sverige med Norge och Schweiz, men på en del EU-förespråkare låter det som att det fanns två val, att gå med eller dö ut, och då är det svårt att inte snegla på dem som valde en tredje väg med stora framgångar. Därför blir det lite lustigt när du i nästa andetag tar de gamla östeuropeiska staterna som exempel. Så då passar det att jämföra ;-).
RaderaTrots att jag hängt med någotsånär i politiken under de 25 år som gått ser jag ytterst få (om några) exempel på att EU skulle vara "en organisation som arbetar för att utveckla alla medlemsländer". Kan du ge något konkret exempel på att demokratin utvecklats eller att politikerna kommit närmare folket tack vare EU? Ett enda?
EU är vad jag förstår främst ett freds- och utvecklingsprojekt, där det handlar om att utveckla handel och materiell standard. Även om EU t.ex. i nuläget har synpunkter på Polens och Ungerns demokratiska avarter är varje land självstyrande och förväntas väl helt enkelt vara det. Men EU tolererar inte vad som helst.
RaderaOm det är "lustigt" att jag tar upp de östeuropeiska länderna vet jag inte. De har ju erfarenhet av att leva under förtryck av en icke vald ockupant eller aggresiv kolonialmakt (Sovjetunionen kan inte beskrivas som något annat) och ser EU som en garant för sitt oberoende - vanligen i kombination med medlemskap i Nato.
EU har gjort enormt mycket för den ekonomiska utvecklingen i många av medlemsländerna, och vi som tillhör den "rikare" delen av unionen har såklart bidragit - vilket jag inte ser några problem med så länge man kan se resultat. Det handlar t.ex. om infrastruktur som vägar, järnvägar mm men det gör också att vår handel förbättras och det tjänar vi själva på.
Sen finns det som jag tidigare skrivit behov av att förändra EU på flera områden. Ett uppenbart exempel är det stolliga i att hela EU-parlamentet flyttar från Bryssel till Strasbourg en vecka i månaden för att hålla session, det kostar miljarder per år. Och många kanske inte tänker på att nära hälften av EU's budget går till jordbruket i form av olika former av stöd. Jag brukar säga att vi borde se till att turista mycket mer i länder som Frankrike där vi redan betalat stora delar av den utmärkta maten med EU-pengar, så att vi får något slags återbäring på det vi betalat ;-)
Väldigt mycket text, men jag tolkar det som ett nej på min avslutande fråga. Inte ett enda exempel alltså. Vet inte om det lindrar, men du är i gott sällskap. Ingen annan EU-förespråkare tycks heller kunna ge ett konkret exempel på att EU gjort något bra för demokratin. Det blir mest "EU är ett freds- och utvecklingsprojekt", vilket jag är övertygad om att såväl Sovjetunionen som Hitlers Tyskland också ansåg sig vara. Men om vi fokuserar på vad de gör och inte vad de säger ser jag väldigt lite av det.
RaderaPrecis avslutat mitt första investerarmöte via Google Meet. I vanliga fall hade jag behövt åka in till sthlm city, nu kan jag sitta kvar på gården norrut. Så skönt! Kommer nog aldrig återanpassa mig till ett liv i stan, om det nu är positivt eller negativt att börja bli eremit..
SvaraRaderaEn dråplig Corona effekt är att alla människor som i vanliga fall älskar att tillbringa helgen på IKEA, MoS, eller andra hemskheter - de har nu blivit naturälskare. Alla något lättillgängliga naturområden är plötsligt fulla med nyblivna naturälskare. De är som nyfödda kalvar - alla åker till samma ställen, de kan inte köra bil på småvägar, de kan inte parkera, de pratar överdrivet hurtigt, de vet inte hur man möts på en stig, de tycker att en regndroppe är jätteläskigt för då flyr alla på nolltid till bilen, de har konstiga skor och så vidare. men får väl ändå säga att det positiva väger över när så många nya grupper kommer ut i friska luften. Kul fenomen är det ialla fall..
I mitt fall har jag inte ändrat mig så mycket. Det har bara blivit mer accepterat att vara... jag.
RaderaDu har nog rätt om naturen. Inte tänker på det, men under gårdagens skogspromenad träffade jag massor med människor på otillgängliga stigar. Varenda grillplats var befolkad och det hör inte heller till vanligheterna.
"Inte tänkt" skulle det ha stått.
RaderaMin spaning får bli att fler kan arbeta hemifrån och att fler upptäcker plattformar som Skype, Teams och liknande för interaktiva möten istället för fysiska. Kommer själv minska på resandet och arbeta hemifrån när möjligt.
SvaraRaderaSedan skulle det inte skada om även lagstiftarna och skatteverket anpassade sig lite. Nu är det väl i princip omöjligt att göra några avdrag för hemmakontor. Att de inte gillar företagare är väl underförstått då nivåer för traktamenten och bilersättning knappast följer med kostnadsutvecklingen i samhället i övrigt.
Där har de helt klart ett jobb att göra.
RaderaJag vill ogärna försvara politiker och skattmasar, men som företagare kan man dra av för hemmakontor och till skillnad från lönearbetare kan vi dra av resor från första kronan.
Beloppen för hemmakontor är väl rätt låga, schablonavdrag för enskild firma, max 2000 kr/år om egen fastighet, det dubbla om det inte är din eller närståendes fastighet.
RaderaÄven i hyresrätt är det dubbla beloppet som gäller. Om du inte har ett helt avskärmat rum som du använder bara för din näringsverksamhet, då kan man räkna andelen av månadskostnaden. Samtidigt går det ju att vända på det. Hur stora extrakostnader har man för att man jobbar hemifrån ibland? Lite ström. Kanske en bra stol.
RaderaKommer många behöva större bostäder om man även ska jobba hemifrån? Någon månad vid köksbordet går väl bra, men i längden vill man ju ha en riktig arbetsplats som man inte behöver plocka upp/ner varje dag. Dessutom vill man ju ofta sitta ostört från resten av familjen när man jobbar. Det är nästan den största anledningen till att jag hellre jobbar på kontoret än hemma. Summa summarum tänker jag att det går åt en eel yta, om inte ett helt rum. Inte vill man sitta i en klädkammare och jobba hela veckorna heller? Men större flexibilitet med när man åker till kontoret eller inte vore helt klart önskvärt. Och det krävs nog rätt liten skillnad i hur många som pendlar för att trafiken ska förbättras avsevärt.
SvaraRaderaBeror kanske på hur folks bostäder ser ut. Jag skulle inte kunna tänka mig att bo utan något slags skrivbord. Men det där med familj och kunna stänga en dörr är helt klart en poäng om man delar bostad.
RaderaFlextid är guld värt. Förvånad att inte alla arbetsgivare försöker ordna det, om möjligt.
Det är ju olika från kontor till "kontor". Själv sitter jag i ett kontor med öppet bås (sämre kontorsmiljö än i 90-tals klassikern 'Office space', har ni inte sett den så gör det!). Tycker mitt köksbord är grymt mycket bättre, och efter 2 månaders hemarbete är känslan av att behöva gå tillbaka inte positiv.
RaderaÖppna kontorslandskap är ett fruktansvärt påfund och även om det finns individuella skillnader tror jag inte att det finns en undersökning som visar att arbetarna mår bättre i den miljön än de gjort i mindre enheter med väggar och möjlighet att stänga dörrar.
RaderaJag hoppas att acceptansen för att jobba hemifrån ibland ökar, det känns som att chefen har trott att man gör det för att mygla. Jag slipper så många onödiga möten nu som gör att jag får mycket mer gjort.
SvaraRadera/Anna D
Det där låter vanligt. Kanske kommer det försvinna lite onödiga möten också. De där som inte tjänar något till, för att "stämma av" något som lika gärna kan mejlas på femton sekunder.
Raderahttps://whiskeyriversoap.com/products/a-candle-for-fucking-meetings-new
Radera"All to tell me you’d put feedback in the Powerpoint? Because you couldn’t put that in a fucking email?"
RaderaJust så!
Har ett tips på att muntra upp sig själv när "zombies" är i vägen för löpning. "Smyg" (de märker inget hur mycket de flåsar) upp precis bakom dem, och flåsa sedan till ordentligt, i princip i nacken. De flesta brukar hoppa till av rädsla så det är säkert att passera jämte dem utan att man måste räkna ut en kurs för en kollision när de går lika rakt som någon som tagit sig lite väl många supar på krogen.
SvaraRaderaDu är en ond människa. Men det låter lite roligt :).
RaderaAdrenalin när man är trött så :). Har aldrig så elaka tankar som när jag i slutet av en löprunda.
RaderaFör mig är det nog ofta tidigare. På slutet känner jag mig tillfreds och orkar inte reta upp mig. Om det gått skapligt.
Radera