tisdag 21 april 2020

Gymdöden

De svenska gymmen stängde ett tag helt. Nu är de öppna, men utifrån vad jag sett verkar de gå trögt. Frågan jag ställer mig är om det här blåser över. Jag har en teori om att det kanske inte gör det, att gymtrenden är över.

Jag tänker så här. På gym är människor nära varandra. Jag har i alla fall inte sett ett gym med luftig inredning. Som om det inte räckte står, sitter och drar man i maskiner som andra svettiga människor har samma kontakt med strax innan och efter, och så är det omklädningsrum och duschar. Jag har aldrig varit någon gym-entusiast, men det lär väl vara fler än jag som drar sig lite för riskerna, inte bara nu utan också längre fram.


Dessutom har många gymnaster redan vant sig vid alternativen. Varenda elitidrottare verkar ha lagt ut träningsfilmer i hemmamiljö som alla kan ta del av helt gratis, man kan köpa hem kettlebells och annat, och snart har väl alla kommuner byggt ett eller flera utegym som inte heller kostar något att använda. Kommer man vilja börja betala årskort på SATS eller Friskis & Svettis igen?

Som jag ser det finns två kategorier av människor på gym – de som gillar att träna och de som inte gör det. Den första gruppen tror jag tar sig i kragen och fixar ett hemmagym nu. Eller hittar andra träningsformer, börjar springa eller köper en dyr cykel. Den andra gruppen gick ju bara och väntade på ett skäl att slippa gå på gymmet. Om de istället hamnar i tv-soffan med chips och dipp eller gympar med Paolo Roberto på Youtube vet jag inte, men för gymkedjorna kan de vara förlorade.

"Du tar första kicken, jag bangar..."

SATS-aktien som är noterad på Oslobörsen gick från 29 till 11 kr på mindre än en månad. Sedan dess har den hoppat upp några kronor, men det är fortfarande långt upp till riktkurserna på 20-30. Jag är ändå inte sugen, varken på aktien eller att gå på gym.

38 kommentarer:

  1. Har själv aldrig gillar gym, men flera bekanta tycker det är "skönt att komma hemifrån, från barnskrik och annat", de lämnar helt enkelt sin partner med barnen och pyser iväg en sisådär 3 timmar 3 gånger i veckan och "tränar". Det verkar svårare för den andre att komma med motargument när det rör sig om hälsovård och träning, än om det hade varit t.ex. ett biobesök eller fika med gänget.

    Jag kan förstå det hela, speciellt de som har flera eller mycket skrikiga/aktiva barn, men antagligen har du varit på jobbet 9 timmar redan och fått din "vuxentid", är det då så viktigt att sticka iväg ytterligare en stund på kvällen, är det är som "värst" med matning, ombyte, dusch/bad etc? Jag hade inte gjort det i alla fall. De som jag känner som har småbarn och tränar kommer ofta hem väldigt sent runt 9.
    Jag kostar på sin höjd på mig en promenad i skogen några kvällar i veckan, tar ca 30 minuter, då har jag fått min tid "för mig själv"... och frun är nöjd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har en poäng i att man kommer bort från den övriga familjen om man går på gymmet. För detta funkar ju även utegym eller en lång cykeltur, men hemmagymmet har inte denna "fördel".

      Jobbar man heltid och har lite restid betyder det där upplägget att man i stort sett inte träffas alls tre dagar i veckan. För mig verkar det underligt mycket, men om bägge parter trivs med det är det såklart bra.

      Radera
  2. De flesta jag känner betalar inte sitt gym medlemskap själva, utan det är arbetsgivaren som står för det. Friskvårdsbidrag tror jag de kallar det och det verkar vara så vanligt att det kanske är kollektivavtalat?
    Om min bekantskapskrets är representativ tror jag gymmen är tillbaka i full fart om ett år (eller vad det nu tar att få fram vaccin eller immunitet). När någon annan betalar, kan man ju lika gärna fortsätta vara medlem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I och för sig, men friskvårdsbidraget går ju att använda även till andra aktiviteter och grejer. Allt från startavgifter i tävlingar till löparskor.

      Radera
    2. Nej, friskvårdsbidraget kan inte användas till startavgifter eller utrustning. Källa: min arbetsgivare och Skatteverket.

      Radera
    3. När jag läste på om detta funkade det för startavgifter så länge det var lagidrott. Exempelvis funkade anmälningsavgiften till fotbollskorpen, men inte Stockholm Marathon. Men det kan ha ändrats.

      Radera
    4. Inga startavgifter men däremot fotvård, massage, PT, liftkort odyl, där varje tillfälle kostar mindre än 1000 kronor är okej enligt skatteverket som friskvård. Däremot är det inte ett krav att en arbetsgivare går med på just detta, eller att de ens har friskvårdsbidrag (kollektivavtal eller ej). De flesta har det dock som en förmån, och får kanske på köpet lite sundare medarbetare.

      För att göra det ännu mer invecklat finns det även något som heter naturaförmån, det brukar vara att alla anställda får ett träningskort på ett utvalt gym. Då kan man få både gymkort och sen friskvårdsbidraget till massage. /MVH hon som sitter med lönerna och alltid måste uppdatera sig i dessa frågor.

      Radera
    5. Så inga startavgifter till laggrejer heller alltså? För (eftersom jag har en känsla av att du sitter på facit här) visst var det väl så tidigare att exempelvis korpidrott i lag kunde omfattas av friskvårdsbidrag?

      Radera
  3. Tror gymmen fortsätter. På Friskis och Svettis har de massa gruppass som verkar populära. Har 300m till Friskis och har därför aldrig någon ursäkt till att inte gå. Riktigt lyxigt faktiskt. Har aldrig gillat lagsporter så har verkligen fastnat för gym senaste året. Springa är bara ok under de varma månaderna så blir dåligt med springande. Kan man kötta roddmaskin istället och ha lite vikingatrummor i hörlurarna och låtsas man är på väg att plundra England.

    Gym är en smidig idrott man kan göra nästan när som helst och tar max 1 timme. Passar bra när man är småbarnsförälder

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns absolut bra grejer med gym, jag menar inte att sänka dem på det viset. Tror bara att det kommer att ta emot för människor att frivilligt uppsöka trånga utrymmen där man utsöndrar kroppsvätskor.

      När det gäller löpning tycker precis tvärtemot. Under vinterhalvåret funkar det alltid, med undantag för spöregn och om det blir riktigt kallt (-15 eller mer). På sommaren däremot, när det är +20 eller mer i kombination med starkt solsken är det bökigt att få till bra pass. Någon sommar sprang jag nästan uteslutande på natten.

      Radera
    2. " att frivilligt uppsöka trånga utrymmen där man utsöndrar kroppsvätskor" - hmm, visst kallades det väl för bastuklubb förr i tiden, men som kom att förbjudas av staten?

      Nåväl, numer går väl citatet under den mer allmänt accepterade benämningen vuxenmys.... ;-)

      Radera
    3. Jag insåg redan när jag skrev det att det lät ännu snuskigare än det faktiskt är.

      Radera
  4. Jag hoppas att gymmen tänker till nu och effektiviserar fullt ut. Tränar på ett obemannat gym nu där tillgängligheten är i princip 24/7 och för detta pröjsar jag 3000 kr/år (som jag dessutom får via friskvårdsbidrag). Prisvärt, verkligen. Kör 5-6 pass i veckan nästan året runt, så ni kan ju själva räkna på vad ett besök kostar.

    Tycker man skulle kunna kapa priset ytterligare genom att göra det 100 % obemannat och dessutom kapa alla onödiga gruppytor och omklädningsrum (som typ tar upp mer än halva lokalen).

    Har länge stört mig på att jag som inbiten styrkelyftare måste betala för stora dyra gympa-ytor. Förr i tiden kunde man pröjsa bara för styrkedelen, men förmodligen insåg de väl att det inte skulle bära sig om inte alla fick vara med och finansiera svindyr gymnastik-yta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tillägg: frågan någon gång på SATS varför de inte hade obemannat och fick då något tramssvar om att de stod för lite mer "exklusiv" träning där allt skulle vara personligt. Suck. Pinsamt. Vill man ha gemenskap på gymmet kan jag rekommendera styrkeklubbar eller motsvarande, inte att det står någon i receptionen och ler på betalning.

      Radera
    2. Antar att gruppgympa-entusiasterna tycker tvärtom, att man kan ta bort de fria vikterna och fylla upp med spinningcyklar istället :).

      Radera
    3. Du har väl läst i villkoren att det inte är tillåtet att sova på de här gymmen som har öppet dygnet runt? Antar att man haft några som gjort det, jag menar ett uppvärmt sovställe, med toa och dusch för endast 250 kr i månaden, det är billigare än ett sl-kort och hos SL har du ju varken toa eller dusch.

      Men om villkoren även stipulerar att tält är förbjudna på gymmet vet jag inte, det skulle kanske annars kunna vara en möjlighet för de som kreativa. Det är ju ganska svårövervakat vad som pågår inne i tältet via kamerorna de har på gymmet, ta med en hantel in i tältet och så tränar du där mellan klockan 01 och 06.

      Radera
    4. Attans :)! Men jag har faktiskt förvånats över att detta funkat. Kanske inte att ingen flyttar in på gymmet, men det skulle kunna bli efterfest ibland.

      Radera
    5. Om du är där 6ggr/vecka är det knappast du som betalar för andra, snarare motsatsen, hade alla med gymkort varit där så ofta hade de behövt 5-10ggr större ställe (gruppytor eller inte) och priset hade blivit därefter!

      Radera
  5. Njae, klart det kommer ta ett tag att komma tillbaka till normalt liv efter det här. Men tror faktiskt inte att det är början på någon gymdöd. Svårt och inte många som har plats för ett hemma gym. Du ersätter ju inte styrketräning på gymmet med en cykeltur (även om det också är bra såklart)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, renodlad styrketräning ersätts inte med konditionsträning, men jag gissar att de stora gymkedjorna lever på medelålders motionärer som går på gym för att de vill kunna se på tv samtidigt som de springer mer än inbitna styrkelyftare.

      Radera
  6. Har två 20 kg hantlar hemma som jag kör lite husmorsgymnastik med. Men definitivt blir det åter till gymmet så snart möjlighet ges. Det är mer brudar i tights på gymmet än hemma... ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. I värsta fall får du väl kicka igång någon gammal Susanne Lanefelt-video på Youtube och ha i bakgrunden när du tränar :).

      Radera
  7. Jag sade upp gymkortet för några år sedan när jag bytte arbetsgivare till en som inte hade friskvårdsbidrag. Istället rensade jag ut gäststugan jag har och byggde hemmagym där med grejor jag antingen köpte på rea eller fått gratis av folk som velat bli av med sina nästan nya träningsgrejor.

    Jag spar pengar på gymkort, jag spar pengar på att slippa åka till gymmet, jag spar tid på att slippa resa, vi kan träna när som helst på dygnet. Det tar 1 minut att gå till gymmet och det finns ingen annan som stör så tidsbrist är inte längre ett argument för att skippa träningen.

    Jag har aldrig motionerat så mycket som efter jag sa upp gymkortet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äntligen någon som ger mig lite rätt :). Jag tror att många gjort den där grejen nu, skaffat egna vikter och inrett ett eget gym. Har t ex läst flera på Twitter som frågat vad och var man ska handla.

      Jag är själv inte gymtypen vare sig hemma eller borta, men jag har en motionscykel jag fått gratis i nyskick och den använder jag hyfsat ofta. Jag skulle aldrig orka gå på gym. Dels för transporten, dels för att jag inte gillar själva grejen.

      Radera
  8. Jag är en inbiten styrkelyftare som är bekant med många andra inbitna. Har svårt att se att den sortens folk skulle sluta gymma nu. Tvärt om har de abstinens som fan. Tvivlar också på att de köper hem hundratals kilo vikter till lägenheten i stan. Alla andra kan du säkert ha rätt om. Jag själv tränar dock på byns gemensamma källargym för 500 om året. Det har enorma fördelar jämfört med kommersiella gym tycker jag. så det är ju möjligt att fler gymmuppar upptäcker fördelarna med små lösningar och ger dig mer rätt än jag trott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De allra inbitnaste tror jag inte heller slutar. Dels för att ni gillar hela gymgrejen, dels för att era krav på utrustning gör att det skulle bli väldigt dyrt att köpa hem motsvarande. Men så är ni ju också redan på styrkeklubbar istället för Sats eller Friskis.

      Det är just de andra jag tänker på, de som gymmar för att hålla vikten och kanske mest använder exempelvis roddmaskinen. De kan köpa hem en egen roddmaskin nu, till priset av en årsavgift. Sedan är jag inte säker på att de kommer tillbaka. Men som sagt, det här är fria spekulationer från min sida.

      Radera
  9. Hade jag haft ett hus så hade jag också haft ett hemmagym med löpband och vikter men nu bor jag i lägenhet. Springer gärna ute på sommaren men gillar inte göra det på vintern. De flesta har bindningstid på sina gymkort så gymmen får nog betalt i alla fall till nästa årsskifte. Dessutom sponsrar de flesta arbetsgivare delar av gymkorten så jag tror faktiskt gymmen kommer att klara sig mycket bättre än många andra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast är det alltid kalenderår på korten? Är det rullande tolvmånadersschema drabbar det dem tidigare. Samma sak med månadsabonnemang.

      Hur som helst tror jag att de får det kämpigt de närmaste månaderna och sedan är det ju snart årsskifte. Jaja, vi får se. Jag säger absolut inte att jag har rätt, bara att jag inte hade velat äga gymaktier nu.

      Radera
    2. Nej, det är det inte men jag gissar att ganska stor andel köps i januari eller efter semestern när folk ska börja sitt nya hälsosamma liv. Hos mitt gym har man kunnat pausa medlemskapet nu men jag gissar att de kommer att börja löpa på efter att allt lugnat ner sig.

      Radera
    3. Ja, något slags normalläge måste det ju bli till slut. Sen får vi se hur gymmen (och alla andra) står sig.

      Radera
  10. Bifogar ämnesförslag. Kolla in detta:

    https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/Xg7mzr/far-matcheckar-fran-fralsningsarmen

    /Frihetsmamman

    PS inte det minsta politiskt eller corona-relaterat för dina läsare som ogillar sånt. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Thorsten Flinck är alltid intressant! På nå' vis.

      Radera
  11. Människan har en stor tendens att approximera framtiden med nuläget. Men, jag tror knappast att de träningsinbitna (dvs de som rör sig på gymmet hela året) kommer investera i eget hemmagym, det blir för dyrt med bra grejer. Övriga som köper gymkort och slutar i Februari är nog inte heller motiverade att bygga något hemma, de är nog fullt upptagna med att finna anledningar att det är bättre att pilla sig i naveln.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte att gymfenomenet kommer att försvinna, men allt går i cykler. Den uppgång som varit hade inte kunnat fortsätta i evighet oavsett och jag tror att Covid-19 kan innebära första spiken i kistan.

      Radera
    2. Jag håller med dig i den mån att jag aldrig skulle köpa aktier i något av gymbolagen, trots prisfall. Jag tittade på det för länge sedan men konstaterade ganska snabbt att det var skit att vara aktieägare i sådana bolag.

      Radera
    3. Du har garanterat tittat närmare på aktierna än jag, men nu tycker jag att det är svårt att se en uppsida på inkomstsidan. Det verkar rätt överetablerat också. Jag har själv tre gym inom en tvåkilometersradie och de verkade inte ens överfulla i januari.

      Radera
  12. Har själv inte besökt gymmet på 3 månader (2månader bortrest, sista månaden pga corona) men har ju redan betalt mitt årskort så betalt får de oavsett, en kompis som går på samma gym påstår att det är ungefär lika mkt folk som vanligt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag ens övervägt att skaffa gymkort (någon överjävligt kall vinter) har abonnemanget gått att pausa.

      Okej, jag har ju inte vrålstirrat in när jag gått förbi gym, men jag tycker att det har sett ganska öde ut sista månaden. Det i kombination med flera "hur ska man träna hemma nu när man inte vill gå på gym"-frågor på nätet har fått mig att tro att den förändrade attityden märkts. Men det kan ju vara lokalt eller felaktigt också.

      Radera