torsdag 9 april 2020

Hem-”tjänst” i Sundsvall

Jag skrev om hur fint det är när människor hjälper varandra, t ex äldre och andra i riskgrupper att handla. Nu ska jag skriva om motsatsen, 92-åriga Kerstin som får betala 1475 kr/månad för att hemtjänsten ska handla åt henne en gång i veckan så att hon slipper utsätta sig för smittorisk.
Vi har en fastställd taxa, säger tillförordnade förvaltningsdirektören på Vård- och omsorgsförvaltningen Annika Backström som rekommenderar Kerstin att försöka hitta andra lösningar.

Men då ändrar man väl rutinerna? Har Sundsvalls kommun missat att det är en pandemi igång? Och för övrigt, hur tusan kan det kosta nästan fyrahundra spänn att handla åt en tant? Själva butiksbesöket borde ta tio minuter och gissningsvis kan hemtjänsten handla åt några gamlingar på en gång. De butiker som själva erbjuder utkörning tar mindre än en hundring trots att de måste få en vinstmarginal också. Har butikspersonal lägre lön än hemtjänsten? Knappast.

Förresten är det många butiker och kommuner som bjuder på utkörningen till riskgrupper just nu. Hoppas att de tjänar på det i slutändan. Och hoppas att förvaltningsdirektör Annika Backström får mjäll och reklam från Postkodlotteriet.


Den gamla frågan ”Vad fan får jag för pengarna?” ekar i mitt huvud. Vi har ett av världens högsta skattetryck, men på ålderns höst får vi mer och billigare hjälp från Ica och Willys än vi får av de kommuner som beskattat oss hela livet. Så ynkligt!

8 kommentarer:

 1. Fantastisk slutkläm. Måste komma ihåg den nästa gång jag vill sätta dit kommunisterna i min närhet som vurmar för ännu högre skatter. Åtminstone för dem som tjänar mer än de själva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enda viktiga för vänsteranhängare o dylika kommunister är att glädjas åt att sådana som tjänar mer än de själva ska sättas åt hårt. Varje gång de själva tar ett steg upp i lön höjer de ribban för beskattning...

   Radera
  2. Alla står sig själva närmast, men jag kan hålla med om att vänstern generellt har lite svårare att kliva ur sin bubbla och se till helheten och inte bara den egna vinningen. Fast jag tror inte att så många av dem förstår det själva.

   Radera
 2. Plötsligt händer det!
  Sparo skriver "billigare" och "Ica" i samma mening.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte bara det, jag berömmer dem (om än indirekt) för att vissa butiker har gratis hemkörning till äldre just nu. Äras den som äras bör, och mycket otippat kom turen nu till Ica.

   Radera
 3. Ja, det är väl ganska uppenbart att våra politruker hoppas på att så många äldre som möjligt ska dö i förtid. Blir billigt så. Speciellt de som inte har det gott ställt nog att be staten flyga och fara. Dvs de rödas väljare.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cynism i all ära, men jag tror inte pensionsbesparing är prio 1 just nu.

   Radera