lördag 18 april 2020

Miljösparbluff?

En utredning beställd av regeringen föreslår den nya sparformen ”miljösparkonton”, där inlåningen ska gå till miljöprojekt och innebär en skattereduktion för spararna. Detta ska finansieras som vanligt nuförtiden, genom att slå ännu ett slag mot de förhatliga sparformerna kapitalförsäkring och investeringssparkonto.


Det finns mycket att säga om detta, men jag tycker att Nordnets Frida Bratt summerar det bra med formuleringen ”häpnadsväckande i sin uselhet”. Min främsta invändning är inte att jag tror att det är en dålig investering utan att klåfingriga politikers sätt att genom påtryckningar tvinga vår fria vilja åt ett visst håll är obehagligt.

Men jag tvivlar inte på att det kommer att bli en proposition av detta. Regeringen brukar få svar som de ropar och i direktivet till utredningen antyds det att den bör ”lämna förslag i syfte att bidra till den samhällsomställning som behöver ske för att klimat- och miljömålen ska uppnås”. Dessutom tycks såväl finansminister Andersson som finansmarknadsminister Bolund hata börshandel.
Yoda till höger, inte Bolund.

Jag gillar miljön (vem gör inte det?), men så fort någon produkt har ”miljö” i namnet osäkrar jag min revolver. Bildligt alltså. Det brukar nämligen innebära att varan inte håller utan en vädjan till kundens samvete. Dessutom är det inte hugget i sten att valet är bättre för miljön bara för att ordet miljö är med (se bara på miljöpartiet). Jag konsumerar gärna miljövänligt (vilket ofta är liktydigt med att inte konsumera alls), men ett sparkonto med tveksam miljönytta och avkastning finns inte på min topplista.

6 kommentarer:

 1. Verkar väldigt ogenomtänkt om man ska tro på vad de säger, men det ska man naturligtvis inte göra. Det behövs inget skattebefriat sparkonto med 0% ränta. Det är billigare och enklare för alla om de som vill stödja miljöprojekt donerar valfritt belopp av sina egna pengar.
  Hela idén är bara en ursäkt som låter fint när de höjer skatten på privat pensionssparande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om de önskar frivillighet och valfrihet, men jag börjar också misstänka att det bara är en täckmantel. "Om vi i regeringen inte klarar av att buffra ska helst ingen annan heller göra det."

   Radera
 2. Innan fler korkade beslut fattas av denna så kallade regering, så skulle de kanske kunna börja med att granska hur det har gått hitintills med den så kallade miljöpolitiken? Katastrof och önsketänkande, på skattebetalarnas bekostnad.

  Det är sorgligt att se hur denna regering enbart nyttjar miljön som ett rött skynke att gömma sig bakom, i sin strävan att enbart höja skattetrycket för de numera få som arbetar och försöker försörja sig själva.

  Dessa ständiga och ideologiskt drivna attacker på isk och sparande? Vad är det som gör att de arbetar så maniskt för att sabotera folks egna pensionssparanade? Trots att alla numera borde veta bättre.

  Har inte just denna kris påvisat att Sveriges sparande är på en farligt låg nivå redan? Att hela samhället kan krascha när skuldsättning gynnas istället för sparande.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den taktiken verkar de tyvärr ha gemensam med såväl företag som stora organisationer. I miljöns namn kan man komma undan med lite av varje.

   Men jag håller med om att de snart får sluta ge sig på ISK/KF. Vill de inte att folk ska ha ett sparande borde de säga det öppet istället för att agera emot det samtidigt som de säger något helt annat.

   Radera
  2. Hej
   Jag har flera ISK konton och KF och min egen vinst är stor.
   Risken är stor att vilken regering som helst vill åt dessa vinster.
   I övrig EU typ Danmark rejäla skatter på aktievinster.
   Mycket gnäll på de styrande jämt i dessa svåra tider det är svensken national sport " Vad var det jag sa" efteråt. Men då vi sitter på möten på företaget är det ingen som säger något...

   Radera
  3. Ja, bäst att börja bråka redan vid små försämringar. Annars sitter vi till slut där med lika hårt skattetryck på kapital som på arbete och ingen kommer tacka oss för att vi satt tysta.

   Radera