I en framtid när man får lämna
det här jävla landet (anar ni en viss frustration?) har jag en dröm
om självhushåll där höns känns som ett givet inslag, och äter
jag inte ägg då blir jag förmodligen världens första hönsbonde
som inte gör det, så möjligen tänkte jag testa innan jag grottar
ner mig i hönslitteratur (den risken finns).
Det sägs att det är billiga proteiner, och prisvärd mat är ju aldrig fel, men jag kan inte säga att jag saknat ägg under de här åren. Möjligen har jag avstått en del bjudna bakverk och det svider ju lite i själen att behöva tacka nej till bjudmat, men i mitt eget hushåll har jag inte saknat dem. Jag har gjort pannkakor, sockerkaka och till och med omelett utan ägg, och i de flesta andra recept (för Gud ska veta att det ofta är ägg i vegetariska recept) kan man bara stå över dem.
Det sägs att det är billiga proteiner, och prisvärd mat är ju aldrig fel, men jag kan inte säga att jag saknat ägg under de här åren. Möjligen har jag avstått en del bjudna bakverk och det svider ju lite i själen att behöva tacka nej till bjudmat, men i mitt eget hushåll har jag inte saknat dem. Jag har gjort pannkakor, sockerkaka och till och med omelett utan ägg, och i de flesta andra recept (för Gud ska veta att det ofta är ägg i vegetariska recept) kan man bara stå över dem.
Så hur blev det då, har denna
förändring revolutionerat mitt liv? Nej. Ägg är en matingrediens
bland andra. Jag kommer inte äta rysk (eller Kalles) kaviar eller
göra egen spettekaka. Jag fortsätter att leva livet som om varje
dag vore den mellersta. Men det är klart att har ni något äggrecept ni tycker att jag missat (det kan ju också ha kommit nya maträtter sedan 1991) får ni gärna berätta i kommentarsfältet.
Välkommen till den mörka sidan!
SvaraRaderaKalle56
Haha, tack!
RaderaSnart kommer bloggaren att hållas med kjoltyg oxå.När pendeln börjar svänga kan det gå fort.
Raderamvh
Lars
Det är ett beslut jag inte kan ta själv, men jag har aldrig i vuxen ålder varit så ointresserad av ett förhållande som just nu, så sannolikheten är liten.
RaderaLägg ägg!
SvaraRaderaJust det tror jag inte låter sig göras.
RaderaVet inte om du kan räknas som pålitlig längre. Inom vilka områden kan du inte komma att ändra dig om du går så långt som att plötsligt äta ägg?! Obalanserat måste jag säga. Nu kan vad som helst hända. Det är nog viruspåverkan, har du testat dig? Ja, just ja det går ju inte här, om du inte redan ligger på sjukan.
SvaraRaderaHela jag är en enda "reservation för ändringar". Inte testad, men det enda symptom jag haft som möjligen skulle passa in på Covid-19 var ett par timmars halsont för några veckor sedan.
RaderaJag som lantis, har en liten undran?
SvaraRaderaHur gör du med tuppkycklingarna som föds?
Kalle56
"En dröm om självhushåll där höns känns som ett givet inslag" innebär att jag inte behövt ställa mig den frågan. Det vanliga är väl att man kläcker & knäcker.
RaderaProblemet med hönor är ju att dom inte lägger ägg mer än typ tre-fyra år. Äldre hönor äter bara mat utan att lägga ägg.
RaderaSå då behövs nya hönor. Då kan man köpa nya hönor eller låta dem själva ruva fram nya hönor. (För befruktade ägg krävs även en tupp bland hönorna.) Men av det som ruvas fram är ju cirka hälften tuppkycklingar.
Så det är bara att koka gamla hönor. Och steka tuppkycklingar. Självhushållning.
(Kan inte låta bli att nynna på Cornelis Vreeswijk´s Hönan Agda.)
Mm, tänk om Cornelis skrivit en visa om tuppen istället:
Radera"Men lille glade tuppen Sivert,
han blev blåst på hela livet.
Spolades av, kom upp till ytan
för att snabbt hamna ner i grytan.
För det blev ej som Sivert trodde,
bonden bara stod och glodde
tills han plötsligt med ett sprätt
gjorde Sivert till dagens rätt."
;-D
RaderaHm, började också äta ägg för ett antal år sedan, efter ett uppehåll på tjugotal år.Efter äggens återkomst i mitt liv och smått tankar på egna höns började jag drömma om helstekt kyckling med klyftpotatis och fet gräddsås gjord på skyn. Spinner vidare med en härlig efterrätt, någon variant på äppelkaka med en äkta fluffig vaniljsås. Skulle förmodligen aldrig börjat äta ägg.
SvaraRaderaDen helstekta kycklingen har jag inget sug efter, jag håller mig till den okläckta varianten. Äppelkaka med fluffig vaniljsås har jag (tyvärr) ätit även utan ägg. Socker i alla former är min stora matpassion som jag har mycket svårt att se mig själv klara mig utan.
RaderaÄgg är ju en fantastisk ingrediens. Tycker shakshuka är en supergod rätt: Skiva lök och stek med röd paprika i olja. I med en hackad vitlök och kanske lite färsk chili. Sedan krydda med spiskummin, paprikapulver och en nypa cayennepeppar. I med en burk tomater. Salt och pepper. Gör några "hål" i röran och knack i några ägg (brukar ta tre till två personer). Låtet de gosa i värmen tills vitan är fast men gulan fortfarande krämig. Lite smulat feta på, om man vill, och lite persilja eller koriander för extra smak och en grön touch. Kanske lite bröd till. Så gott!
SvaraRaderaMagnus
Låter gott, och rätt gjord ser den antagligen väldigt bra ut också. Persilja "för smak" förstår jag däremot inte, den må vara hur nyttig som helst och fin som garnering, men jag vet ingen gröda som smakar så lite. Vitlöken hoppar jag däremot över, just för att den smakar. Men i övrigt vill jag testa detta.
RaderaJag tror Rocky svängde ihop det ultimata äggreceptet.
SvaraRaderahttps://youtu.be/snqs566G_Zg
Fy fan! Hoppas han fick bra betalt. Jag anar att så var fallet.
Raderaannars prova detta. från 2:20. :-)
Raderahttps://www.youtube.com/watch?v=3ovZ20NZhgw
Jag tror jag passar.
RaderaVar ska du bosätta dig då när du lämnar det här jävla landet ?
SvaraRaderaÅterkommer till det.
Raderahttps://www.youtube.com/watch?v=B2O_B08anss
Du ska alltså flytta till Danmark?
RaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
"So you're saying you are Cathy Newman?" ;-)
RaderaMen, men första april var ju förra veckan!
SvaraRaderaOtroligt. Vad är det som händer med världen? Konfunderad.
Mvh
Egon
Som aprilskämt vore det ganska beigt.
Radera