tisdag 7 april 2020

Kinesisk utpressning

Man måste nästan imponeras av Kinas känsla för affärer. Först ger de oss ett dödligt virus. Igen. Huruvida det gjordes i laboratorium eller överfördes till människan med hjälp av kinesernas vilja att äta vad som helst med puls vare sig det är hundar, katter eller gnagare får vi kanske aldrig reda på. Den här gången lyckades man inte döpa den efter en annan folkgrupp som vid spanska sjukan, men Gud nåde den som kallar viruset kinesiskt.


När sedan hela världen drabbats erbjuder de sig att skicka ansiktsmasker för att begränsa skadan de ställt till med. Men bara om man samtidigt köper Huaweis spio... 5G-utrustning. För mig låter det som en maffia som först säljer en ”försäkring” till en krögare så att dennes restaurang inte ska brännas ner. När pengarna väl finns på kontot spränger de restaurangen istället så att kunderna ska gå till maffians egen krog som denna vecka har extrapris på ”fyra små rättigheter”.

Men, bara för att vara tydlig, detta gör Kina för att vi låter dem göra det. Det har passat västvärldens ledare och kapitalister alldeles utmärkt att låta all tillverkning ske i Asien där flinka barnfingrar satt ihop allt från mobiltelefonkomponenter till t-shirts. ”För den som är van, tre spänn om dan, när arton timmar är gjorda”, som Hoola Bandoola Band skaldade.


Så fort någon andats att inhemsk handel hjälper de egna företagen har den stämplats som nationalist, bakåtsträvare, rasist, eller varför inte nazist eller fascist på en gång. Så nu sitter vi här, var och en i sitt hem, helt i klorna på en kommunistisk diktatur som spelat världshandelsspelet bättre än någon annan. Det enda vi vet är att de inte kommer börja sälja skrupler, för det har de inga.

25 kommentarer:

 1. Hmm.. kan vara läge att flytta viss tillverkning "lite" närmare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Är det något som blivit tydligt är det att vi borde ha egen produktion av inte minst mat. och lager av skyddsutrustning och mediciner.

   Radera
 2. Sluta konsumera och börja producera, vill vi det då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det vore praktiskt om allt fanns tillgängligt ändå, men den senaste tiden har visat att det inte funkar så. Inte ens EU funkar så trots mantrat om frihandel. Det första EU-ivrare som Macron gjort när han kommit över skyddsutrustning är att sätta exportförbud på grejerna.

   Radera
 3. Det är tack vare kineserna som vi har vår höga materiella levnadsstandard. Men i takt med att AI kommer in allt mer kommer också värdet av en billig arbetskraft att minska. En produktionsrobot kostar lika mycket i Sverige som i Kina.

  Kineserna är smarta och skrupelfria. De har gjort sig oumbärliga genom sina "erbjudanden", ungefär som Google på webben. Fördelarna med att använda dem är så stora att vi bortser från de långsiktiga konsekvenserna. /nils

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte säker på att AI är lösningen, åtminstone inte förrän om länge.

   Ja, vi är dumsnåla, bekväma och blåögda. Det ger oss fenomen som Kina och Google.

   Radera
 4. Är du inte lite orättvis nu ?
  Jag tror inte kineserna "tillverkade" Coronaviruset. De drabbades ju hårt själva.
  Vi flyttar ju tillverkning och säljer företag till Kina av egen fri vilja. Det är ju precis som när vi klagar på politikerna, som vi själva valt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att gemene man på gatan tillverkade viruset, men att det skulle kunna vara en kinesisk labprodukt är jag långt ifrån den förste att spekulera i:
   https://www.dailymail.co.uk/news/article-8009669/Did-coronavirus-originate-Chinese-government-laboratory.html

   Att vi självmant låtit Kina få makt genom att flytta tillverkning dit är ju precis det jag skriver:

   "Det har passat västvärldens ledare och kapitalister alldeles utmärkt att låta all tillverkning ske i Asien där flinka barnfingrar satt ihop allt från mobiltelefonkomponenter till t-shirts."

   Radera
  2. Du har svårt för att referera till pålitliga källor. Dailymail är en oseriös skvallertidning.

   Radera
  3. Allvarligt talat tog jag en i högen, men jag tänker inte offra tid på att leta upp nya. Du, jag och de flesta andra vet att det spekulerats i att Covid-19 är skapat i labb. Huruvida det ligger något i det kan jag inte bedöma, men jag är övertygad i att du inte kommer tycka det oavsett om jag listar upp tio sajter som nämnt möjligheten, mer eller mindre underbyggt.

   Radera
 5. Haha! Jag såg ett klipp där Trump kallade viruset för "chinese virus" vilket fick en reporter att kalla honom rasist. Men ha förklarade att det kom ju från Kina så han var inte rasistisk utan ha var korrekt. ;)

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just sånt jag menar, rasistkortet dras direkt. Att kalla en åkomma med kinesiskt ursprung för spanska sjukan gick däremot utmärkt.

   Radera
  2. Är det någon som har koll på hur många virus de nu har spridit ifrån Kina? Det är ju det som gör en så tokförbannad på de där fladdermusätarna. Och vad är sedan det första de gör, om inte att åter öppna de där djurmarknaderna där det påstås ha spridits ifrån.

   Men det där med att erbjuda handel i utbyte mot skyddsmasker? Det överstiger så vida det vidrigaste sätt att agera på!
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  3. Ja, lite vidrigt är det.

   Radera
 6. Den som tror att ingen ensam kan förändra världen, har aldrig ätit en underkokt fladdermus.
  Det som har hänt har hänt, men hur vi reagerar på det är utslagsgivande. Våra ledare är inte sällan långsamma att (re-)agera just för att de är valda. I diktaturer är eftertänksamhet inget som premieras. Normalt är det bra, men just nu är det frustrerande.
  Det är korkat att ta bort beredskapslager, skänka bort fältsjukhus, och bygga nya Karolinska - men det går att lösa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att det går att lösa, men det borde allra minst kräva att politikerna själva har sjukdomsinsikt och det känns tyvärr inte så.

   Radera
 7. Viruset är inte konstruerat, det är i grunden ett extremt instabilt virus som muterar hela tiden.


  Har lite svårt att hitta en bra liknelse. Men lite grann som "plockepinn". Det blir olika högar varje gång det kommer till en ny värd (man häller ut nya pinnar). Det är inte samma virus idag som det som startade i Wuhan.


  Så det är helt fel virus att försöka skapa en sjukdom av. Det har ändrat form ett antal gånger innan det lämnat labbet ;).

  Det är därför vi får tillbaka förkylning varje år. Viruset ändrar form och återkommer i ny tappning. Förkylningsvirus = annan form av coronavirus.

  Så att kina konstruerat viruset i ett labb är nog mest konspirationsteorier....som bör lämnas därhän...de tillför inget i den oro som finns.
  MEN att Kina tillåtit virus att frodas med den djurhushållning de har...DET är däremot säkert. Det innebär ju faktiskt att vi kan göra något mot risken att detta händer igen. Så det faktumet skall man dock inte sluta prata om.


  Det är inte för inte som säsongsinfluensan börjar i Asien varje år...det har med hur djur och människor umgås och närheten.


  Vi ser det på våra folkhälsodata även i vår historia. Så fort vi tog bort djuren från våra levnadsytor...och ännu bättre från bostadshuset helt och hållet så blev folkhälsan bättre.


  Med vänlig hälsning
  THZ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du säger att det inte är konstruerat, men lite för många kunniga människor har lämnat den dörren öppen för att jag i det här skedet ska vara beredd att avskriva det som konspirationsteori.

   Hur som helst är det inte poängen med inlägget. Kina idkar utpressning för att vi har gett dem möjligheten och det är illa.

   Radera
 8. Mycket bra skrivit, har ett tag haft nästan exakt samma tankar som du lyckades sätta på pränt. Vi i Europa och USA slår rekord i det mesta. Liknelsen med maffiametoder är klockren.

  SvaraRadera
 9. Vore intressant eller deprimerande att se hur kineserna (regimen, finns olika slags kineser) handlar. Om några år kanske representanter för den kinesiska staten sitter med i en massa styrelser världen över. Den som lever få se / mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag inser att det finns olika sorters kineser, de är ju rätt många.

   Den kinesiska staten kommer säkert fortsätta sitt finansiella korståg i världen. De äger ju redan halva Afrika. Om du däremot menar att de ska anpassa sig och ingå i något slags kulturutbyte är jag mer tveksam till det. Känns som att de håller sig på sin kant.

   Radera
 10. Kineserna är väl lika rasistiska som alla andra folkslag och vet att de är bäst😀 så det tror jag inte. Kinesiska regeringen kommer fortsätta på sin plan och köpa upp resten av världen. Dom har bland annat planer på att bli ledande i läkemedelsproduktion och läkemedelsforskning hur det kommer falla ut vet vi om 2-3 år. Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vi har verkligen gett dem alla chanser att köra över oss. Hoppas att det är något vettigt som kan komma ut av pandemin, att vi slutar att göra oss beroende i så hög grad, men jag tvivlar.

   Radera