fredag 3 april 2020

Sålde pengar

Jag har sålt lite gamla mynt jag hade liggande, svenska mynt från 1800- och 1900-talen. I Sverige verkar det finnas samlare för nästan allting och det här är en värld jag har noll insyn i. Jag samlar i och för sig också på pengar, men inte på fysiska mynt, jag föredrar att ha dem på banken eller i värdepapper.


Men tydligen finns det myntklubbar och mer eller mindre professionella myntsamlare som snöat in på detta. Förutom samlarvärdet på själva mynten innehåller en del av dem guld och silver, och det har ju ett värde. Jag som sov mig igenom kemilektionerna har aldrig förstått hur man kan separera metallerna, men för att få loss silver verkar det i stort sett räcka med salpetersyra och lite koppar:


För 40 år sedan var detta förbjudet i Sverige, men nu får man göra vad man vill med sina egna mynt, även om de vore giltiga. Den här processen är dock ingenting jag skulle ge mig på själv, så jag föredrog att sälja mynten till andra.

en fiffig hemsida räknar man med hjälp av dagskurserna på silver och guld om värdet på mynten till moderna kronor. Tyvärr var det inga guldmynt från 1800-talet jag hade, men sammanlagt fick jag ändå ihop ett par tusen. Vackert så. Med tanke på hur silverpriset rasat på sistone borde jag kanske ha väntat, men med ett bohag fullt av sopor jobbar jag inte så.

8 kommentarer:

 1. Var sålde du dessa? Jag har också lite skrot liggandes, både svenskt och utländskt. Bla en silverdollar från cooköarna, stor som ett snusdoslock :) Ingen aning vad värdet är dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sålde på Tradera.

   Svårare med värde på utländska mynt. Ett sätt är att sätta ut det så billigt som man kan leva med och låta marknaden bestämma pris. Ett annat är att lägga upp bilder och lägga ut på något forum för silverkunniga tillsammans med uppgifter om vikt, mått och andra upplysningar och fråga om någon kan säga någonting om värdet.

   Jag har kört bägge varianterna. Tyvärr har forum-alternativet alltid lett till att jag fått svar att "priset är ringa" eller liknande, men jag har upplevt att det funnits ett genuint intresse av att hjälpa okunniga nybörjare så man slipper idiotstämpel.

   Radera
 2. Snyggt! Man kan som sagt sälja allt. Nu sitter folk dessutom hemma och har tråkigt. Jag har lagt upp en hel del på tradera och det går rätt fint.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har funderat på det, om det går sämre för att folk håller i sina pengar nu eller bättre för att folk inte har något annat för sig än att konsumera på nätet. Svårt att säga för mig som har stor spridning i det jag säljer, men jag tror också att det går rätt bra nu.

   Radera
 3. Fin avkastning på det där ändå :) Det kanske är myntsamlare man skull bli istället för börsnörd?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte den blekaste om det går att göra pengar i den branschen, men ibland ställer jag den frågan om börsen också.

   Radera
 4. Jadå folk samlar och betalar för det mest udda saker. Vi kör förrådsrens nu och har sålt runt 20st kokeshi figurer(tror det är japanska) som man får med gratis när man handlar på skin city... fick väl i snitt runt 30kr/st

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Ibland förvånas jag över hur mycket man kan få betalt för något som är värdelöst i mina ögon. Och så blir man ju av med det också utan att behöva kasta.

   Radera