onsdag 29 april 2020

Bonnesen inför rätta?

Jag hängde inte med så mycket i Swedbanksoppan eftersom jag aldrig ägt aktien eller varit kund i banken och inte heller haft tankar på vare sig det ena eller andra. Men vd Birgitta Bonnesen fick ju sparken efter att ha ljugit om Swedbanks ljuskänsliga affärer i Baltikum.

Det verkar sunt att hennes agerande kan få större konsekvenser än att hon går vidare till ny verksamhet som om ingenting hänt och samtidigt kvitterar ut en fallskärm större än vad vanligt, hederligt folk har som livsinkomst.Jag vet inte om Bonnesen är skyldig och i så fall till vad. Än så länge finns inte ens en brottsrubricering, men jag tycker att det är befriande att frågor om personligt ansvar ens väcks. Det vanliga, såväl i storföretag som i myndigheter eller inom politiken, är att gigantiska lönekuvert skylls på att ledande personer har ett stort personligt ansvar, men så fort detta ansvar ska utkrävas rycker man på axlarna. ”Det där är inte mitt jobb längre” säger börs-vd Faxander eller exminister Olofsson.

Hahaha, tack för pengarna!

Hur det än går för Bonnesen hoppas jag att det blir en trend att ledare tvingas ta ansvar för sina handlingar. Lite grann som vi andra måste göra det.

13 kommentarer:

 1. I länken om Bonnesens indragna fallskärm står att Swedbank beslutat sig för att INTE rikta skadeståndsanspråk. Jag är dåligt insatt i den där härvan, men du kanske har sett annan uppgift på annat håll?
  Generellt är jag ganska ointresserad av att investera i svensk storbank, även om det har hänt kortvarigt någon enstaka gång. Dock aldrig i Swedbank, sossebanken vill jag varken vara kund eller ägare i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej då, jag har helt enkelt läst fel. Tack för rättelsen, ändrar skyndsamt.

   Jag har ägt alla övriga svenska storbanker och tjänat pengar varje gång. Inga investeringar är kassaskåpssäkra, men en bank som kommer backas upp av staten varje gång det går dåligt (och som tjänar jättebra pengar mellan kriserna) är nog så nära som man kommer.

   Radera
  2. Visst finns en trygghet i att investera i regeringens bank, det är mer en principsak för min del. Oetiska investeringar: sossebank och klusterbomber :)

   Radera
  3. Vilken är den bästa storbanken eller den minst sämsta? har i o f s en lokal bank men som är kopplad till Swedbank. Vet inte hur mycket min lilla bank påverkas av samröret med Swedbank, men bara att man vet att de har något ihop, gör ju att man vill byta.

   Radera
  4. Kalle: På ett sätt är ju alla storbanker regeringens eftersom det är därifrån de tar hjälp när det krisar. Nordea är inte längre svensk, men är egentligen den mest statliga.

   Anonym: Tidigare hade jag tveklöst sagt SEB, men de går åt fel håll. Bäst är nog att vara kund hos flera så att man snabbt kan byta eller minska engagemanget.

   Radera
  5. Som kund skulle jag säga SEB är bäst. Dock har jag inte haft Nordea på väldigt många år. Swedbanks internetbank är ett helvete i användarOvänlighet. Handelsbankens kontor verkar ha många anställda som snackar skit emellan sig men är mindre intresserade att ta hand om sina kunder och deras internetbank är inte en höjdare. Efter att inte fått något svar på några veckor på meddelande så kontaktade jag dem igen och fick svaret att personen var föräldraledig. Jag löste problemet efter en massa undersökningar som de inte lyckats svara på efter flera veckor. Någon skulle återkomma men gjorde aldrig det. De tyckte jag skulle komma till ett bankkontor för att byta mina pensionsfonder år 2019 för jag ville inte betala 300 kr extra i avgift varje år för internetbank, där man kan göra det.

   SBAB har timslånga köer på sin telefonbank. Satt en dag fyra timmar i kö eller snarare mobilen tjöt med högtalare på för att lösa en sak på fem minuter. I det aktuella fallet ville jag inte vänta på agerande i flera dagar via meddelandefunktionen.

   Radera
  6. Samma erfarenhet av SHB. Har inte varit kund där på 30 år, men avslutade ett dödsbo där i höstas. Otroligt många anställda som inte verkade veta ett dugg. Första eller andra kunde jag vifta bort som nyanställda/praktikanter, men om majoriteten på kontoret inte kan svara på de enklaste frågor eller ens räkna undrar jag hur rekryteringen går till.

   SEB är bäst, men det betyder inte nödvändigtvis att de är bra.

   Radera
 2. Inte en enda bank/finanschef blev dömd efter 2008/09. Jo, i Island där en hel bunt åkte i finkan, men annars så gick ju alla fria, trots alla stolligheter de hittade på. Perfekt yrke. Högar av cash och man kan hitta vad vad som helst. Har inte läst juridik på länge men kanske är det så att det smugit sig in en modernisering i Regeringsformen, Femte kapitlet, paragraf sju: "Konungen kan ej åtalas för sina gärningar. Detsamma gäller bankdirektörer"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore ett roligt tillägg i någon slags satir, men ibland är det svårt att skilja dikt från verklighet.

   Radera
 3. Ekobrottsmyndigheten säger du? Hon har tur hon, för allt de gör slutar väl alltid med skit och pannkaka, eller? Hon kan somna om.
  Ansvar var väl något som utövades i Sverige senast på säg 50-talet? Men idag är det ingen som ens vet betydelsen av ordet.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säg inte det! En och annan småsparare/trader har de väl satt dit.

   Radera
 4. Många är nöjda med Länsförsäkringar Bank. Använder själv SEB både privat och i företaget sedan länge. Men funderar på att ha en eller två reservbanker. Så det blir nog denna och kanske någon helt webbaserad bank som Skandia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har SEB, mest för att jag inte orkat ta reda på om det finns bättre. Tror att det är det bankerna lever på.

   Radera