lördag 4 april 2020

Politiker passar på

Alla försöker väl göra det bästa möjliga av ”Coronasituationen” och för politiker är det att tillskansa sig mer makt. Staten kommer att roffa åt sig vår frihet när den kan, för att den kan. Och när världen är i kris kan den det. Ibland blir den till och med uppmanad till det. Vi minns väl alla när klimataktivistiska influencers önskade ”klimatdiktatur” eftersom de själva inte kunde sluta resa med flyg som om det vore en solcellsdriven lokalbuss. Klart politikerna nappar på sånt.


Här tolkar jag finansministern som att hon bl a vill bli delägare i hotellkedjor. Bara det handlar om ”större bolag så är det en möjlig väg” för att rädda arbetstillfällen. Som att staten någonsin kunnat göra det annat än konstgjort och tillfälligt.

Att det saknas mediciner och munskydd hänvisas nu av många till avregleringen av apoteksmonopolet för elva år sedan eftersom det var då medicinlagren avvecklades. Jag tycker själv att den avregleringen hade en hel del att önska, men faktum är att vårt grannland Finland inte heller har apoteksmonopol, men ändå ett medicinlager. Jag gissar att de som nu vill återinföra apoteksmonopolet motsatt sig tio av tio avregleringar och nu ser sin chans.


Den nyligen införda möjligheten till korttidspermittering har en liten, liiiten klausul om att möjligheten till statlig hjälp med lönekostnaderna kräver att företaget har ett kollektivavtal. ”Tack”, får man förmoda att Karl-Petter sa till sin gamla fackkompis Stefan när denne nu tvingar in allt fler företag i fackets klor.

Det är bara ett exempel. Jag tror att vi kommer att se (eller missa) massor av små förändringar i äganderätt, yttrandefrihet och andra medborgerliga friheter den närmaste tiden. Topp-100 i nyhetsflödet kommer ändå vara virusbaserat och när människor dör som flugor kommer ingen orka bevaka eller läsa om någon tillsynes oviktig förändring i en gammal lag, och skulle det till äventyrs hända kan politikerna alltid hänvisa till pandemin och hävda att förändringarna är nödvändiga och/eller oviktiga, men framförallt tillfälliga. Historien är full av tillfälliga förändringar som fortsatt i evighet.

30 kommentarer:

  1. Det gäller att värna om vår frihet. Klart att socialister och kommunister nu passar på att försöka införa för dem efterlängtade förändringar. Det räcker att hosta fram "Corona" så nickar nickedockorna automatiskt. S-regeringen har haft mer än 5 år på sig att fixa beredskapslager via t ex MSB utan att något har hänt. Så viktigt var det tydligen för dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina exempel fick lite slagsida åt vänster, men jag tror inte att det enbart handlar om socialister och kommunister. Alla politiker tycks ha en inre drivkraft att göra sig viktiga och sättet att göra det blir att låta politiken styra mer.

      Möjligen är socialdemokraterna lite skickligare än andra på detta spel eftersom de har haft makten vid nästan alla kriser, från andra världskriget och framåt.

      Att skylla på tidigare styre ligger nog också i ryggmärgen. Jag minns att Ingvar Carlsson skyllde på "de borgerliga åren" (-76-82) en bra bit in på nittiotalet, Reinfeldt skyllde på sossarna och nuvarande regeringen skyller på regeringen Reinfeldt. Alla är själva ofelbara.

      Radera
  2. När skrev du det här inlägget? För redan nu har du blivit sannspådd i och med att regeringen vill åsidosätta riksdagen. Naturligtvis "bara tillfälligt" och "bara i smittsammanhang".

    Att Orban kritiserades hårt bara några dagar tidigare för samma sak har man förstås glömt. Eller kanske det är okej när rätt parti gör det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Igår kväll, så jag är inte mer profet än så. Men jag tycker att det syns både nu och tidigare.

      Tänkte om jag skulle ta upp Orbans eller Trudeau exempel, men tyckte att det skulle bli för plottrigt att gå utomlands. Annars bevisar det min tes, att politiker har denna egenskap, att ständigt skaffa sig mer makt, i blodet.

      Radera
  3. Det finns inget så beständigt som de temporära lösningarna.

    Själv sitter jag och väntar på nästa höjning av skatten på ISK. Den totala beskattningsbara förmögenheten bör ju minskat drastisk den senaste månaden. Det måste rimligtvis vara småspararnas ansvar att kompensera upp det, så att Ulla får sina ostbågar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det gäller tillfälliga skatter är momsen ett bra exempel. Den har varit med ett tag nu, och när politikerna väl har en slant att köpa ostbågar för vill de inte sluta äta.

      Radera
    2. Bättre sent än aldrig så stopp och belägg. Omsen var tillfällig och den avskaffades också till förmån för den permanenta momsen. Rätt ska vara rätt och politiker ljuger aldrig...

      Man vet inte om man ska skratta eller gråta.

      Radera
    3. Jag tycker nog att omsen och momsen i egenskap av omsättningsskatter har vissa beröringspunkter ;-).

      Radera
  4. Större statligt ägande? Ja vi minns väl hur jävla bra Maud Olofsson och resten av patrasket skötte Vattenfall? Lika bra som de nuvarande har tömt vården på resurser lagom till nuvarande haveri. Men man ska kanske inte klaga när migrationsverket trots allt går oerhört bra i budgeten?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, namnet Maud Olofsson borde räcka som förklaring till varför staten ska undvika att ägna sig åt företagande.

      Radera
    2. Maud borde ställas inför rätta för försnillande av statskassan! Sedan har vi Telia och deras affärer i forna Sovjetstater, både aktieägare och medborgare har fått vara med och betala för slarvet. Ofattbart naiva investeringar!

      Radera
    3. Allra minst borde hennes bidrag/statrådspension dragits in i samma stund som hon nekade att komma till KU och förklara sig.

      Radera
  5. "Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant som det är sagt (av Benjamin Franklin tydligen).

      Radera
  6. Det behövs ingen kristallkula för att förutspå en socialdemokratisk regering efter nästa val. I kriser väljer vi ett säkert kort. "Man vet vad man har" Därtill kommer ett fack med betydligt starkare muskler att stötta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ändå (förmodligen) 2,5 år till nästa val. Mycket kan hända innan dess - nya virus, en ny flyktingkris, några svenska och internationella terrorattacker... Så jag är inte beredd att utlysa en segrare 2022 redan nu.

      Radera
  7. Såssarna gör PRECIS vad som helst för att få mer makt & har inga skrupler.
    Här ber man om att få göra lite avkall på en av våra grundlagar & ge ett 4-%-igt litet sk*tparti möjlighet att driva igenom whatever utan möjlighet till invändningar.
    Om oppositionen köper detta kan vi lika gärna avskaffa riksdagen här & nu...

    Hälsar
    Lars D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har ju blivit lite så. "Om vi får regera nu så släpper vi nästa period till er och får ni för lite stöd skickar vi över två av våra partier på er sida."

      Radera
  8. Det enda jag inte riktigt håller med om är att det krävs kollektivavtal för att få ta del av korttidspermiteringens stöd. Om företaget inte har kollektivavtal krävs det att 70 % av arbetstagarna på en driftsenhet har accepterat permitteringen.

    Så det krävs att arbetstagarna är med på spåret men det kan väl vara rimligt eftersom de också är med och bidrar? Men i övrigt. Helt med dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men en arbetsplats där varken ägaren eller de anställda känner behov av ett kollektivavtal (villkoren kan ju vara mer generösa än ett avtal där LO är inblandade) kan ju också vara hårt drabbade av pandemin, exempelvis en frisersalong som nu är förbjudna att ta emot kunder. Varför ska de behöva ta in en extern part i form av facket ifall ingen av de anställda är medlemmar? Jo, för annars får de ingen ekonomisk hjälp att klara den kris de inte kan klara utan att helt byta bransch.

      Radera
    2. Det kanske är ett konstruerat problem, kanske finns det inte så många sådana här företag, men om det så bara är ett i hela Sverige tycker jag att det är illa nog.

      Radera
    3. Jag är inte säker på att jag förstod invändningen nu. Jag tycker inte heller att facket skall få definiera så mycket av arbetsmarknaden eller styrelseskicket som de gör och visst kan man kanske tycka att korttidspermitering inte alls skulle nämna facket men min invändning gällde ju att det inte är ett krav att företaget har fackavtal för att få stödet. Det räcker att 70% av arbetarna accepterar att bli permitterade.

      Så frisörsalongen och restaurangen kan få stöd utan fackavtal.

      Radera
    4. Är du verkligen säker på det? I så fall är vi överens, men jag har förstått det som att kollektivavtal är ett absolut krav för att företaget ska komma ifråga för statligt stöd.

      Radera
    5. Jag råkar vara en av handläggarna som från och med idag är satta att handlägga och granska det stödet så jag tycker att jag känner mig ganska säker. Jag var med och tog fram dem avtalsmall man kan använda om man inte har kollektivavtal 😀

      Det är jättemycket som har ändrats sedan man presenterade det för tre veckor sedan. Nu får vi exempelvis ge stöd till alla utom ägaren och familjen till enskild näringsverksamhet.I början gällde undantaget alla ägare och deras familjer. Fortfarande lite trubbigt men vi gör allt vi kan för att så många som möjligt skall klara sig ur den här krisen...

      Radera
    6. Då backar jag och påstår motsatsen :-). Men om jag förstår dig rätt fanns det alltså ett förslag att man skulle vara tvungen att ha kollektivavtal för att komma ifråga för stödet? I så fall passar exemplet ändå i min text, om jag bara hade skrivit att politiker VILLE ha det så.

      Radera
    7. Jag är faktiskt inte helt hundra på hur det såg ut i början. När jag kopplades på var det sagt att det inte behövdes kollektivavtal utan fanns andra lösningar men om du hade hört annorlunda känns det inte osannolikt att det var oklart i början vilka som skulle få stödet...

      Sen tänker jag att om en viss typ av politiker hade fått bestämma själva hade du haft helt rätt och att de VILLE ha det så kan vi nästan vara säkra på :-)

      Radera
    8. Jag HAR hört annorlunda, dessutom från flera källor. Men jag kan inte ta gift på att man ville tvinga företag till kollektivavtal. Det skulle å andra sidan inte förvåna mig om så var fallet. Kopplingen mellan de mäktigaste facken och det historiskt mest styrande partiet är ju rätt omfattande.

      Radera
    9. För det här stödet lutar man sig primärt mot Lag (2013:948) om stöd vid korttidsarbete och i §15 står det specificerat att företag skall ha kollektivavtal för att få stödet men i §16 nämns vissa undantag vilket gör att det finns organisationer som kan få stödet ändå men då krävs de där 70 % jag nämnde ovan.

      Jag gissar att medierna var lite snabba i början när man rapporterade om det här stödet eller så är det någonting annat konstigt som gör att folk inte fått med sig den paragrafen för jag kan inte se att den ändrats vilket många andra paragrafer i lagen har gjorts i samband med den nuvarande krisen.

      Jaja... Vi tycker egentligen lika. Det var mest en fakta jag ville påpeka :-)

      Nu kommer jag jobba väldigt mycket övertid i några veckor för att få ut det här stödet. Ses på andra sidan...

      Radera
    10. Jag uppskattar alla påpekanden när jag skrivit fel. Rätt ska vara rätt och det ska den här bloggen också helst vara.

      Radera
    11. Och lycka till! Själv tänker jag hålla mig stödfri och inte lägga någon börda på laxen.

      Radera