fredag 20 mars 2020

Just in time out of order

Vi har lärt oss att allt finns hela tiden. Jag är inget undantag, jag har alla butiker jag kan behöva på gångavstånd. Eller ännu närmare, på internet kan man beställa mat, kläder, prylar och mediciner, för hemleverans inom någon dag.


Så här var det inte förr, och med ”förr” menar jag inte när farfar var ung. För 25 år sedan var internet exotiskt och det gick definitivt inte att handla pizza där och få hem den på en halvtimme. Matbutikerna stängde vid sextiden förutom på lördagarna då de stängde vid 14-15 och på söndagarna var det helstängt. Det fanns närbutiker med längre öppettider, men deras utbud var klent och dyrt.

Är du ung kommer du inte ihåg detta, men även vi som var med har glömt och vant oss. Så när vi nu är i ett läge där man inte kan (och definitivt inte bör) småhandla precis det man vill ha för stunden, utan någon som helst framförhållning, och går bananas över att något på inköpslistan är restnoterat, finns det möjlighet att skapa nya, bättre rutiner. Just-in-time-samhället är jättebra om det inte behövs några marginaler, men där är vi inte nu.


Se till att ha flera veckors lager av torrvaror och konserver, och ännu längre av mediciner och den nya hårdvalutan toalettpapper. Ta några minuter att skriva upp allt det där du tror att du ska komma ihåg i butiken. Planera dina måltider, veckohandla och (om du inte gjort det tidigare) upptäck att framförhållning spar såväl pengar som tid.

Moderna svenskar, särskilt i städer, har lärt sig att inte behöva planera. Kanske är det dags att vi lär oss något nytt nu.

18 kommentarer:

 1. För inte allt för längesedan kallade du ju folk för preppers som hade liknande rutiner, har du svängt om i den klassificeringen nu eller tycker du bara att mer folk borde vara preppers givet det nya läget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lägger ingen negativ värdering i ordet prepper (det kanske är lite nytt), men jag tycker att vi alla borde se till att ha marginaler. Det är inte rimligt att vi bara ska ha mat för ett par dagar hemma med hänvisning till att det finns butiker att hämta mer i.

   Men oavsett vad vi kallar oss (jag tycker inte etiketter är så viktiga) känner jag att det är skillnad på prepping och veckohandling.

   Radera
 2. Ja, man blir förvånad över att folk inte har bättre framförhållning och sen när det händer något så roffar man åt sig utan att tänka på andra.En del drar sig inte ens för att stjäla sjukhusens handsprit, vilket visar att en del är verkligen lågt stående individer./Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att det roffas förvånar mig inte alls. Jo, när de stjäl handsprit, men inte att man tänker på sig själv i butiken.

   Framförhållningen kanske inte heller förvånar mig, när jag tänker efter, men ändå märkligt att nästan alla verkar gå tomma på mat, toapapper och tvål efter 2-3 dagar.

   Radera
 3. Tror denna kris kommer ge många människor nya insikter om både det ena och det andra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen är det så. Än är det svårt, för att inte säga omöjligt, att se var detta ska landa.

   Radera
  2. I kanske sju minuter. Sedan har saker och ting lagt sig, och allt är som normalt.

   Radera
  3. Wow, du är mer cynisk än... jag!

   En del kommer såklart inte lära sig någonting, de har liksom inte den talangen. Men kriser av olika slag brukar ge människor aha-upplevelser att dra nytta av, jag tror som IGMR att det finns något för många här, om än inte alla.

   Radera
 4. Det här kan nog vara ett uppvaknande, på riktigt.

  De tomma hyllorna kan vara ett tecken på att fler insett att det finns problem som inte försvinner om man blundar, och som heller inte kan lösas bara genom prat om värdegrund.

  Jag tror att många yrvakna nu börjar ta ansvar för sig själva om sin omgivning, och att bristen på toalettpapper är en oväntad konsekvens av det.
  SvaraRadera
  Svar
  1. Så tror jag med. Överdrivet bunkrande (om det nu är överdrivet och inte bara ett uttryck för att inte heller butikerna har lagermarginaler) vittnar om att folk inte litar på samhället. DET är i sig något bra, för det bör de inte heller göra.

   Radera
  2. I mycket är det enkom ett problem med att det har uppstått ett enormt tryck på en utmattad butikspersonal. De hinner inte packa upp varorna ens i den takt kunder roffar åt sig. Det är alltså INTE som så att maten på Willys är helt slut och att det nu gäller att fylla hela vinden med mat när man kan.
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  3. Då borde de ta in extrapersonal eller muta den ordinarie att jobba extra. När det är utfiskat överallt finns pengar att tjäna på att vara butiken som har varor.

   För på sikt kan det verkligen bli slut och då tvingas butikerna försörja fast anställda för att INTE plocka upp varor, så då kan det vara bra att tjäna in lite pengar först.

   Radera
 5. Jag läste en artikel där några pensionärer intervjuades. De hade gått över från daglig småhandling till att storhandla två gånger i veckan. Det kändes skrattretande att kalla att handla två gånger i veckan att storhandla. Jag beställer mat en gång i veckan via nätet och nu fick jag i början av veckan göra nästa veckas beställning innan denna veckas levererats för att få det. Jag veckohandlar som ensamstående och jag brukar passa på att storhandla i butik när jag råkar ha bil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det visar hur långt det gått, att man upplever det som storhandling att handla för 3-4 dagar. Jag är också ensamstående och handlar aldrig mer än en gång per vecka.

   Radera
 6. Problemet är att företag såväl som organisationer inte har någon motståndskraft mot kriser. I grund och botten är JIT bra, fantastiskt att inte behöva hålla stora lager som bara kostar pengar. Men har man ingen motståndskraft mot kriser skiter det sig rejält när någon kris inträffar. Och vad man än tror på så kommer kriser att hända. Igen och igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men står inte JIT och motståndskraft mot kriser i direkt kontrast? I dess mest extrema form klarar man ju inte minsta försening.

   Radera
  2. Delvis är poängen med JIT att vara känsligt och därigenom snabbt hitta brister. Men inget hindrar att lärdom dras även efter denna situation. Tex ökad redundans och diversifiering i såväl leverantörskedja som egen produktion. Sen finns såklart kvartalsekonomerna kvar vilka kan hindra all utveckling.

   Radera
  3. Det är där "out of order" kommer in, det verkar inte funka utan vara bräckligare än någonsin. Jag hoppas att det kommer lärdomar av detta. Åtminstone på individplanet, samhället har jag gett upp på.

   Radera