söndag 8 mars 2020

Månadsköpa aktier eller sälja allt?

När börsindex nu går upp eller ner (oftast ner) tre procent per dag faller det sig naturligt att folk blir oroliga för sina investeringar, medan andra tvärsäkert hävdar att det enda rätta är att köpa mer aktier, i nya eller befintliga innehav, varje gång lönen landar på kontot.


Det är märkligt många som tycks tro att det helt plötsligt finns en strategi som alltid funkar för alla, medan inga andra alternativ funkar för någon. Börsen fungerar inte så. Det är som att fastslå hur mycket man ska träna, exakt vad man ska äta eller vilken kvinnlig författare som skrivit de allra roligaste böckerna.

Men det finns inget tydligt rätt eller fel den här gången heller. Det är helt okej att sälja allt om man vill slippa exponera sig för marknaden i denna skakiga tid. Det är också tillåtet att ligga fullinvesterad och allting däremellan.


Som vanligt gäller dock att göra sin egen bedömning, ha en plan och agera efter den. Man kan också ändra planen (fast ändrar man sig varannan dag är det ingen plan). Men skulle vi kunna sluta med det eviga pekpinnandet? Investeringar är ingen exakt vetenskap.

22 kommentarer:

 1. Nu kom det ett sånt där klockrent inlägg som jag bara är tvungen att visa tummen upp för Sparo :) Mvh Mats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Skrev det igår kväll med feber och tankarna på annat håll, så det var extra skönt att höra att det "gick igenom".

   Radera
  2. Corona? Du som brukar lyxåka till Italien och hänga i trendiga barer!

   Radera
  3. Nej då, bra idag igen och vad jag förstått om Corona kan det bli lite segdraget.

   Radera
 2. Ligger mycket i det. Dessutom har jag annat att göra än att glutta på börsen dagarna i ända.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ska man inte göra snabba trades kan det nästan vara skadligt att göra det, eller åtminstone tidsslöseri.

   Radera
 3. Sista stycket var bra, amen. Precis så är det.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 4. Många söker det ultimata sättet att tjäna pengar på börsen. Men det är att börja i fel ända. Börja med hur du vill förvalta, hur ofta du vill agera, vad du vill handla med osv. När du vet det har du förutsättningarna som du kan bygga på. /nils

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det kommer ta tid. Fattar man inte det tar det ännu mer tid.

   Radera
 5. Kloka tankar! Det viktiga är att ha en strategi som man håller sig till i tider som denna. Personligen behåller jag det mesta och säljer endast av lite surdegar för att öka i bättre presterande aktier. Om andra säljer av och tror sig kunna gå in billigare i framtiden får de väl göra det men jag litar inte på min förmåga att tajma marknaden och håller mig till vad jag förstår mig på istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det är ju i skakiga tider man verkligen behöver hålla sig till planen.

   Själv ligger jag lite utanför marknaden och lite defensivt. Under mars har det känts bra.

   Radera
 6. Kloka ord. Själv håller jag mig till min plan, något som varit omöjligt innan denn sjösattes 2015 då jag i ärlighetens namn inte hade någon plan alls utan gick mest på känn.

  Om det i det längre loppet lönar sig för mig att hålla mig till min plan får framtiden utvisa. Åtminstone är det solklart för mig hur jag ska agera i dessa tider (i mitt fall inte alls).

  Jag är glad att du är frisk igen.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det lönar sig bättre med en plan oavsett. Hellre än dålig plan ingen plan alls.

   Tack! Mina förkylningar brukar vara ungefär fyra timmar från start till mål och det funkade den här gången med.

   Radera
 7. Jag tror att det är rätt att hålla sig till sin plan. Är man inte nöjd får man ändra planen. Om man ändrar sig stup i kvarten kan man aldrig veta vad man gjorde rätt eller fel. Man måste vara metodisk och systematisk.
  Jag sålde rubbet och är nog rätt nöjd med det, även om jag tappade. /nils

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och ändrar man sig stup i kvarten är det ju egentligen ingen plan. Annars blir det som Groucho Marx principer: "Those are my principles, and if you don't like them... well, I have others."

   Radera
 8. Du borde ha sålt för 2 månader sen, om inte då så för 1 månad sen, om inte då så förra veckan och om du ännu inte sålt så bör du göra det nu om några timmar! Det kommer krascha, och det rejält. Jag tippar på -40% innan sommaren.

  Märkligt hur ni som varit aktiva länge har så dålig fingertoppskänsla. Städer går in i karantän. Självklart kommer det betyda enorma problem för världsekonomin. Att inte kunna se det gör mig tveksam till hur många av er bloggare faktiskt vet vad ni sysslar med.

  Nästa stad för karantän lär bli Oslo eller Stockholm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste kännas skönt att sitta på facit ;-).

   "Märkligt hur ni som varit aktiva länge har så dålig fingertoppskänsla. Städer går in i karantän."

   Jag vet inte hur länge du räknar med att "vi" varit aktiva, men ingen av oss var med under Spanska sjukan. Jag är 48 år och har aldrig upplevt att en svensk stad går in i karantän, så det är inte självklart att det händer med jämna mellanrum.

   Radera
 9. Jag har en plan! Den är att bli rik på börsen. Jag sålde det mesta innan raset och jag tänker köpa in mig när det vänder :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyckas den är den genial. Fast det gäller i och för sig många planer.

   Radera
 10. Den gamla Bent Larsen*-devisen håller fortfarande: Du måste ha en plan. :)

  Kul att du har en del tvärsäkra läsare som tvivelsutan är ekonomiskt oberoende vid det här laget. Med den fingertoppskänslan att kunna förutse att just den här gången skulle allt rämna så behövdes det inte en speciellt stor peng in i säljoptioner (olja tex) för att bli stormrik. Grattis till dem!

  Fast nu undrar jag förstås, vilken kvinnlig författare har skrivit de roligaste böckerna? Jag behöver något som väger upp portföljen. ;-)

  Cheers,

  /P (fullinvesterad, sitting still in the boat, all the way down)

  *icke insnöade läsare ombedes googla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte också på gamle Bent, men tänkte att referensen möjligen är för smal :-).

   Ja, lite avis är jag på de som alltid vet hur det ska gå. Livet vore mycket enklare då.

   Frågan om vilken kvinnlig författare som skrivit de roligaste böckerna har tyvärr inget svar, men väl en bakgrund. I Drömkåken fick Björn Skifs sparken från jobbet att skriva frågor till ett frågesportprogram i tv eftersom man tänkte att det skulle bli lite folkligare med Anna-Karin Hemströms genomblåsta karaktär istället. Just författarfrågan ställdes till "Ankan" Parmström, som inte såg svaret som helt givet:

   https://youtu.be/tiXBvDDse9o?t=74

   Radera