måndag 23 mars 2020

Karantängöra

Oavsett om du beordrats till karantän eller helt självmant och i förebyggande syfte dragit ner lite på det sociala är vi många som tillbringar mer tid hemma nu. Vad gör man där då? Jag har sett förslag på abonnemang att skaffa och filmer att se, men det ger ju varken pengar eller nya kunskaper, alltså det livet går ut på. Här kommer bättre tips:

Frosta av frysen

Det går mot vår och det är mycket lättare att frosta av frysen när det är nollgradigt än när det är +15 och sån där äcklig sol som det brukar kunna vara på sommaren. Så om du ändå går hemma och skrotar, gör något vettigt. En avfrostad frys drar mindre ström, rymmer mer och är allmänt trevligare.


Laga mat

Dags att göra det där storkoket du aldrig tar dig tid till eller börja experimentera med eget brödbak. Det blir nyttigare, godare och billigare. Förhoppningsvis (troligen!) kommer du gilla det och skapa nya rutiner.


Fixa bostaden

Åtminstone om du äger ditt boende finns det alltid något att göra i form av renovering och underhåll, men de flesta tänker göra det ”sen”. Nu är ”sen” här, så sätt upp den där listen, måla den där fönsterbrädan, lacka den där bokhyllan. Rätt många har någon liten detalj de tänkt fixa ända sedan de flyttade in. Vänta inte tills det är dags att sälja.

Städa

Nu menar jag inte dammsugning, det ger inga pengar. Men någonstans finns ett förråd, skåp eller låda med grejer du inte riktigt kunnat placera i din bostad. Kan du inte det nu heller kanske det är dags att sälja den. Kolla in secondhandmarknaden och du kommer bli förvånad över hur mycket du har som du inte behöver, men som betingar ett värde. Det blir snyggare och mer plats och det ger en slant du absolut inte räknat med. Är det win/win, win/win/win eller möjligen win/win/win/win? Gör't!


Det är bara några förslag. Du har kanske andra ”någon gång ska jag banne mig...” i pipeline. Passa på, om du tänker vara med i gruppen som överlever. I annat fall kan du lika gärna kolla Netflix och skyffla i dig ostbågar i väntan på döden.

16 kommentarer:

 1. Gillade särskilt slutklämmen. För tanken till det som har kallats Buffett-formeln (i ekonomikretsar): https://fs.blog/2013/05/the-buffett-formula/
  Ha en fin dag i isoleringen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där försöker jag verkligen leva efter, att hela tiden sträva efter att kunna och veta lite mer.

   Tack detsamma!

   Radera
 2. "Nu är ”sen” här, så sätt upp den där listen," - check

  Hade en list i garaget som saknades, körde ner till brädgården igår och köpte den, fick stå i kö (med säkavstånd) ca 20 minuter, det var knökfullt av glada hemmafixare, har sällan sett sånt kaos. Tyvärr hade XL-Bygg totalt missbedömt anstormningen, det fanns EN anställd på hela anläggningen som skulle stå i kassan, sköta drive-in osv. Han såg stressad ut, minst sagt. Undrar vad facket säger om det.

  Listen kom upp i alla fall. Vi har mängder med småprojekt som vi ska ta tag i så fort värmen kommer på allvar. Man få se upp för vårförkylningar bara, lätt att kasta kläderna utan at tänka på att det blir kallt så fort solen går i moln pga de kalla nordvindarna. Oavsett vilket tycker jag det är bra att folk kan vara mera utomhus. Fler kan ju cykla till jobbet istället för att åka buss eller spårvagn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, fler som fått samma tanke! Själv var jag på Bauhaus häromdagen och de verkade också ha att göra.

   Själv håller jag inte på med förkylningar (bara för det så åker jag väl på något skit nu), men frysa gillar jag inte.

   Radera
 3. Grävde upp 20 kvadratmeter av gräsmattan i morse för hand. Där ska sättas potatis. Återstår 2000 kvadratmeter. Men det ska jag nog göra sen... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra jobbat! Gräsmatta känns helt meningslöst, om man inte har får.

   Radera
 4. Bra tips! har några till. Bocka av läslistan, lära sig ett nytt språk, fördjupa sig i intressanta bolag, slå personliga rekord i armhävningar, ta onlinekurs om något intressant eller bara börda ner sig via internet om allt från vikingarna i österled till astronomi osv. Jag har aldrig varit uttråkad i vuxen ålder och förstår inte hur någon kan vara uttråkad.

  För att citera Louis C.K "I mean, you live in a great, big, vast world that you’ve seen none percent of. Even the inside of your own mind is endless; it goes on forever, inwardly, do you understand? The fact that you’re alive is amazing, so you don’t get to say ‘I’m bored."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror jag prickat alla dina förslag med undantag för armhävningsrekordet (skulle annars inte ta många sekunder).

   Louis C.K. har också några poänger.

   Radera
 5. Jag konstaterade tidigare att jag tycker det är ganska skönt att kunna jobba hemifrån. Dessutom sparar det ca en timme på att inte behöva ta sig till kontoret. Sedan slipper jag sitta i landskap. Den enda nackdelen är att vårt företag vill att man ska ha på kameran så man kan inte sticka eller ägna sig åt något annat mer produktivt på möten.

  Jag är i grunden en hemmamänniska som trivs utmärkt i mitt eget sällskap. Jag är gärna i kontakt med kompisar men har inget större behov av att träffa jobbkompisarna som jag har 0 gemensamt med.

  I helgen läste jag en bok som legat i bokhyllan i ett antal månader och till påsk tänkte jag ta min två veckors ledighet som planerat för jag behöver jobbplatserna men istället för snö och sol så kanske det är dags att ta itu med de senaste 10 årens foton.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser själv mest fördelar. Har lyckligtvis aldrig suttit i kontorslandskap (bara nattetid, men då hade jag hela landskapet för mig själv), men särskilt kreativt känns det inte.

   Och restid gör ingen människa glad.

   Radera
 6. Väl talat, Netflix och liknande måste vara det mest meningslösa sedan hedenehös.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte riktigt svara på det eftersom jag aldrig haft en enda streamingtjänst, inte ens Spotify. Men det känns som att det, precis som vanlig tv, skulle stjäla min tid.

   Radera
 7. Intressant hur mycket det bekymras och skrivs om att få tiden att gå nuförtiden. Jag tillhör ju den grupp som dels förfarande jobbar och dels inte kan ta jobbet med mig hem. (städare) Och det är faktiskt en hel del folk som fortfarande är på jobbet och gnor.
  Vårdpersonalen jobbar också. Tror jag.

  Men, jag tror att jag också nämnt som sysselsättning plantera om växter. Och odla lite grönt. Lite kryddor. Tomater. Lite groddar.
  Tänk inte bara på bostaden. Pyssla om sakerna du tänker ha kvar också. Smörj upp cykeln. Laga / ändra / lägg upp / lägg ned kläder. Sätt på möbeltassar. Underhåll dina saker så håller dom längre. (uppskjuten kostnad) :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dels det. Sedan tänker jag också att om man först jobbar 8-10 timmar, behöver man verkligen så mycket tips för att få tiden att gå? Eller "låtsasjobbar" de en kvart på morgon bara?

   Bra tips! Cykeln eller bilen behöver säkert lite kärlek och möbeltassar är aldrig fel.

   Radera
 8. Men det här var ju ett jättedåligt råd.
  Den lilla reparation jag tänkte ta tag i slutade med att jag lyckades limma fast min iPad på strykbrädan och få så mycket kontaktlim på fingrarna att min mobil inte känner igen mig. Det pinsamma är att varken ipaden eller strykbrädan skulle repareras. De råkade bara bli inblandade.
  Jag är uppenbarligen papphammar. Det är väl egentligen inte ditt fel, men jag tänker vara sur ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Det blev en bra historia i alla fall.

   Radera