fredag 6 mars 2020

Preppingtåget

Under många år slutade jag lyssna så fort någon ens nämnde prepping. Preppers verkade vara förvuxna scouter eller män som blev nostalgiska kring lumpartiden. Till stor del tycker jag fortfarande så. Att samla konserver och flaskvatten i källaren i väntan på någon slags apokalyps känns inte friskt.


Fast om jag försöker nyansera bilden gillar jag framförhållning, så det har vi gemensamt. Jag ser ner på människor som handlar toapapper i sexpack och skulle själv aldrig kunna tänka mig att handla mat för 1-2 dagar i taget.

Ämnet har ju blivit lite aktuellt i och med att det handlas slut på torrvaror i butikerna i rädsla för att viruspandemin ska skapa svält. Jag är inte rädd för svält, men högre priser skulle det kunna bli. Åtminstone tillfälligt och det är ju illa nog om man inte har bunkrat upp.

Alla gör sina prioriteringar.

Jag tänker fortfarande inte skaffa mig en batteriradio eller ett lager av frystorkad mat, men nog skulle jag kunna se över mitt lager av vanliga torrvaror, liksom dasspapper och sånt som ändå går åt, det skadar inte.

Hur gör ni andra? Har ni källaren full av vatten och diesel, badrummet fullt av tvål och handsprit och köket fullt av pasta och konserver?

52 kommentarer:

 1. Har ett spritkök från biltema som är använt några gånger i samband med strömavbrott.
  Vatten finns infryst (för att fungera som isklamp i kylskåpet vid elavbrott) i frysboxen i garaget (som används för bär och andra säsongsvaror)
  Vi har alltid basvaror i lager.

  Har en radio som går på batteri...

  Men ingen nedgrävd disesel….


  Vet inte om jag skulle kalla mig prepper. Finns ingen anledning att inte vara förbered på sådan som man vet kommer hända. Dvs elavbrott.


  Har dock inte spenderat mer än någon hundring totalt skulle jag tro. Har valt att spara in på avsågade hagelgevär och motorsågar...så jag är nog körd om zombieapokalypsen kommer (brukar vara standard redskap i zombiefilmer/ spel)


  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut bra att vara beredd på några dagars strömavbrott. Det där med radio är kanske också bra. Jag har bara så svårt att tänka mig radio som informationskälla eftersom SR tycks ha valt bort den funktionen ungefär 1980.

   Motorsåg och ishockeymålvaktsskydd för ansiktet - sedan klarar man vilken zombieapokalyps som helst ;-).

   Radera
 2. Jag har inte riktigt fattat poängen. Tror folk som har hela jordkällaren full med konserver, vatten etc att de får vara ifred om det blir katastrof på riktigt. Grannen håller på att svälta ihjäl samtidigt som du frossar i soldatens ärtsoppa. Antingen så delar du med dig eller så tas ditt lager ifrån dig.

  Om worst case scenariot inträffar så lär vapen vara en viktigt ingrediens i din prepping men de flesta har inte vapen och vill heller inte att allmänheten ska ha rätt att bära vapen så jag får inte helt ihop deras logik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast om du är riktig doomsday prepper så säger du ju inte till någon att du har ett lager.

   Det är ju samma typ av vett som att du inte skriver ut publikt på Internet att du har värdesaker hemma eller att du baserat ut att huset står tomt i flera veckor när du resor utomlands.

   Radera
  2. Smart att tala tyst om det, men det verkar ju som att varenda prepper är så stolt över sina förberedelser att de redgör för dem i detalj för alla som vill lyssna (och även för oss andra).

   Radera
  3. Survivorship bias på den analysen. :-)

   Radera
 3. Gör som du. Tror varken på el,värme eller vattenbrist. Dock har vi ett lager med mat och hygienartiklar som håller oss flytande i ett par -tre veckor. Det känns ändå bra i gubbamagen att kunna klara sig själv ett tag om skiten träffar fläkten. Coronaskiten eller annan skit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, bra att kunna flyta ett tag. Går jorden under hjälper nog inga förberedelser oavsett.

   Radera
 4. Jag har mat så jag kan nog klara mig några månader utan påfyllning. Men det handlar mest om att jag köpt lite extra av allt när det varit rea. Det är bara sånt som jag skulle köpt ändå och inte mer än att jag hinner konsumera allt innan utgångdatum. Vatten finns i kranen...

  Min enda särskilda "coronapreppning" var att köpa en flaska handsprit på apoteket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Några månader var imponerande. Och så länge det är mat man ändå skulle köpa och platsen finns är det ju bra. Köper man ett svindyrt överlevnadskit tycker jag att man har dragit det minst ett steg för långt.

   Radera
 5. Jag är väl lite små prepper enligt andra.

  Förutom att jag oftast har frysen och skafferiet fullt (fyller upp när det är extra priser), så har jag ett förråd med konserver/hygienartiklar och 30 liter vatten som jag roterar med jämna mellanrum. Det folk inte förstår är att detta kostar mig inget (eller till och med sparar mig pengar). Mitt extra lager består av saker jag ändå äter med lång hållbarhet så när saker i detta är på extra pris så roterar man mat/dryck till vanliga skafferiet.

  Utöver detta har jag spritkök med t-röd och grill med grillkol så jag kan tillaga maten (eller grilla normal / ha på campingturer), ljus + ficklampa om strömmen går. Lite extra apoteksvaror, första hjälpenkit, verktyg och böcker om självhushåll. Frön för odling (är en hobby) och vapen med ammunition (då jakt också är en hobby).

  Förstår om andra kan tycka detts är extremt, men samtidigt är det ju inget som kostar mig en krona extra då allt är säker dom används ändå. Det jag har som "kostar" mig något är lite kontanter jag har liggandes ifall det skulle behövas av någon anledning, då dessa pengar inte är investerade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Lite små prepper"... På vilket sätt är detta (extralager av mat med lång hållbarhet, 30 liter vatten etc) inte att betrakta som helt och fullt prepper med svart bälte och extra allt?

   Radera
  2. För att det motsvara vad våra föräldrar (eller deras föräldrar beroende på ens ålder) hade som standard i sverige.

   Det är ju i princip en jordkällare + lite vatten. (2.5 liter dygn per person så 30 liter räcker ju bara i 12 mansdygn). Svartbälte så har du en egen bunker med eget reningssystem!

   Radera
  3. Hahaha! Kanske är det så. Jag läste nyligen Bombmannens testamente där det beskrevs hur Lars Tingström faktiskt byggde en egen bunker på tomten. Kul idé om inte annat.

   Radera
 6. Handlar som vanligt. Köper liten extra vid erbjudanden som jag alltid gjort. Dock inga mängder då vi är (snart 4) på 57 kvm. Fortsätter leva som vanligt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv storhandlade jag i veckan. Bara det att denna "storhandling" gick på en dryg femhundring, så många skulle nog inte uppfatta det som så stort. Men nu har jag ett lager av ärtor, bönor, ris, en bal toapapper och lite andra bra-att-ha-grejer.

   Radera
  2. 500kr på en person tycker jag definitivt låter som en storhandling. När vi storhandlar landar vi på 800-1000kr ungefär. Men då ingår blöjor, välling osv. Vi brukar dock behöva komplettera lite under veckan. Svårt att handla allt för mycket när man inte har bil.

   Radera
  3. Ja, 500 kändes stort för mig, men för familjer som handlar för 3000 kr varje helg och sedan kompletteringshandlar lite i veckan låter det nog inte så.

   Jag var utan bil en dryg vecka och det knölade absolut till handlingsmöjligheterna. En femkilossäck med lök och en med potatis slänger jag inte upp på ryggen på joggingrundan. Dessutom sålde jag 20-25 grejer på Tradera som jag fick bära iväg med handkraft. Det tyngsta paketet vägde 18 kilo.

   Radera
  4. En sån där cykelvagn för 400kr på blocket har ersatt bil för oss rätt bra. Får plats med ett par Willyskassar + storpack med t/h-papper och barn. Alltid härligt när transportkostnaden blir noll minus lite kalorier

   Radera
  5. Jag är inte mycket för att cykla, men de ser onekligen rymliga ut.

   Radera
  6. Köp en moppe, men köp då någon veteranmoppe av något slag. Dem är billiga i drift och dom stiger i värde varje dag.
   Att du sen kan laga den med en näve verktyg är inte heller någon nackdel.

   Radera
  7. Jag har haft två mopeder och fattade absolut ingenting av det mekaniska i dessa maskiner, så i mitt fall skulle det inte hjälpa om jag så hade en hel verkstad :-).

   Radera
 7. Vi har ett lagom förråd av torrvaror, medicin och hygienprodukter. Borde kunna hålla ut några veckor med ransonering. Sen bor vi i hus och har en sjö nån kilometer bort där man kan hämta vatten för att koka. Ved har vi i överflöd. Knowhow har vi också i form av frun som jobbar inom sjukvård och jag som är el-ingenjör i grunden. Skjutvapen finns också i skåpet, dock inget som tål någon längre belägring, ammunition är svindyrt i Sverige. Några askar 30.06 samt diverse jakthagel kommer man en bra bit med, bättre än knivar och skjutvapen. Dessa kommer såklart att användas till jakt om maten börjar tryta, inte till att ha ihjäl hungriga grannar. Rövarband är dock en annan femma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Know-how är kanske allra viktigast. I kombination med ett lugn i stressiga situationer. Detta sammantaget gör att jag är rökt i vilket fall :-(.

   Radera
 8. Tänkte väl se till att jag har ett hyggligt lager av basvaror som ris, kaffe, havregryn, pasta och ett par burkar krossade tomater. Är ju saker som jag vet kommer gå åt oavsett om det blir kris eller inte. Skulle nog säga som du: Lite bättre framförhållning för att iaf klara ca två veckor. Men det anser jag ju egentligen att man precis alltid borde ha. Så kan nog se detta som en liten påminnelse snarare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det + ett par paket febernedsättande medicin, fast det har jag också alltid hemma men fick en påminnelse om att det börjar sina då jag har en tendens att precis alltid bära med mig ett par tabletter vilket slutar med att de sprids lite överallt.

   Radera
  2. Det låter som prepping på min nivå. Istället för att ha 2-3 burkar krossade tomater såg jag till att ha 5-6. Kaffe bunkrar jag vid rea, så ibland har jag tio paket. Övriga torrvaror vill jag inte ha så mycket av, men nog ska jag klara i alla fall en månad nu.

   På det medicinska planet ligger jag lågt. Jag räknar iskallt med att klara mig, jag brukar inte ens bli förkyld mer än någon gång per decennium.

   Radera
 9. Tittar man på börsen så är det väl där det panikas mest maniskt? Och kanske inte i prepersekten. Eller bör man se börsen som ett tecken på vad folk gör utan att prata om det vad gäller prepp?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att man ska se börsen som ett tecken på någonting eftersom det är en kombination av riktig panik, uppfattad panik och spekulation i att andra kommer att få panik.

   Radera
 10. I samma sekund jag "öppnar" en förpackning noterar jag inköpsbehov. Inte "när det snart är slut". Saknas nästan aldrig något då.

  Men preppade idag. Köpte en rejäl förpackning salt.

  Undrar om prepparna i lägenhet funderat vad långa strömavbrott ger i längden. Tänker tinade frysar, icke fungerande toaletter och sophantering som troligen inte fungerar.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag ser det skulle det inte gå att bo i lägenhet i längden utan ström, värme och vatten, så tänker man sig en zombieapokalyps bör man nog bo i hus med egen brunn och vedeldning.

   Radera
 11. Har konserver,torrvaror,frysvaror,vatten,diesel,batterier,ljus generator mm för 2pers i ca 1år. Ammunition och vapen för en livstid (minst) för jakt och nöje. Egen brunn och långt till grannen,känner att vid strömavbrott eller leveransproblem är det gött att vara förberedd,tex chock höjningar på diesel då kan man tanka hemma tills det blir bättre pris.
  Vi som bor i glesbygd är nog alla preppers, kan inte åka 10mil bara för att köpa mjölk eller godis.Vid en kris försvarar jag det som är mitt och på hemmaplan är jag oslagbar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är åtminstone lätt att tänka i preppingbanor när man bor avsides. Jag har själv haft en mil till närmaste affär och bott med ostadiga luftledningar och grusvägar som plogas när någon har tid.

   Fast diesel låter krångligt att förvara. Har själv bara haft bensinbilar och där bör man ju t o m tömma reservdunken då och då eftersom kvaliteten sjunker.

   Radera
  2. Hvo100 diesel håller länge annars finns Aspen bränsle för dom som vill ha bensin

   Radera
  3. Okej. Än så länge bor jag i lägenhet, så för mig är det ändå inget riktigt alternativ, men intressant att få en inblick.

   Radera
 12. För i tiden sade vi att vi åker till vårt hus i skogen, nu för tiden kallas det tydligen för En Bug Out Location:-). Se där- man lär sig.

  Men hur som helst känns det faktiskt tryggt att veta att man när som helst kan åka till ett ställe ute i ingenstans där det finns fler björnar än åretruntboende (i våras hade vi 12 björnar i närområdet mot 6 st åretruntbofasta). Inga problem att klara sig på egen hand där i månader. Så länge man inte är rädd för björnar i alla fall:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast då har man väl ändå sett liiite för många zombiefilmer ;-).

   Jag kan tänka mig betydligt värre grannar än björnar.

   Radera
 13. Apokalyps är ett låneord från Grekiskan som betyder avslöjande.
  Läs skriften och ta emot Jesus i ditt liv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst den, men känner mig inte manad.

   Radera
  2. Tack för feedback. Uppenbarelseboken 13 : 15-18 beskriver det vi nu ser

   Radera
 14. Ammunition anses viktigast i skarpt läge. Kan du inte försvara din prepping så är den inget värd när det rasar. Den civiliserade fernissan är tunn...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hamnar vi i ett läge där man måste försvara sina konserver med vapenkraft är det nog många som faller ur, inklusive jag själv.

   Radera
 15. Prepping ter sig nog mest som en hobby, tills den dagen då det blir aktuellt att börja praktisera sin hobby för ren överlevnad.

  Som förälder till två minderåriga barn och ansvaret det bär med sig så anser jag att det snarare är en skyldighet att både kunna äta oss mätta och att kunna försvara oss från de flesta möjliga hot om systemet börjar halta. Det verkar ju räcka med ett virus. Självbevarelsedriften är bortprogrammerad och ersatt av just-in-time leveranser men när dessa slutar komma.. Då är det så dags. Plan-B för några veckor borde alla ha, de flesta klarar inte ens 72h.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller jag med, utan att vara eller ha ambitioner om att bli prepper.

   Radera
 16. Jag ändrade åsikt om preppers efter en intervju på radio med MSB i höstas. Han som intervjuades på MSB lät faktiskt lite irriterad över att svenskar inte tog tills sig deras rekommendationer som kan beskrivas som att de vill att alla skall vara mini preppers; vatten, mat, värme och bonus för radio och trianga kök. Det är vad staten förväntar sig av varenda en av oss, annars blir vi ett extra problem staten inte kommer hjälpa när de har fullt upp med annat. Så jag tog till mig det och har sedan dess lite över två veckor mat etc sedan I höstas. Två veckor har alltså minimum om jag minns rätt... Mer info hittar ni på MSB hemsida

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min ledstjärna brukar tyvärr vara att göra tvärtemot vad Dan Eliasson säger, så där har vi ett problem :).

   Radera
 17. Jag har "preppat" med lite extra mat för att slippa gå ut om man skulle drabbas av viruset.

  Har också hushållskassan uppdelad två två kort (olika banker) och lite kontanter i reserv.

  Brukar försöka ha bensintanken på bilen så full som möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också kontanter, men frågan är hur bra det skulle funka om det blir kris på riktigt. En del butiker tar inte ens kontanter och resten är beroende av ett fungerande nät.

   Radera
 18. Sprit är bra hårdvaluta att byta mot mat bränsle tjänster eller annat, blir inte dåligt vid lagring och populärt vid diverse krissituationer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bygger på att man själv kan lämna lagret i fred. Tror det var i julas vi snackade om det på bloggen, att jag inte fattar varför folk prompt ska handla sista dagen innan en storhelg, och någon sa att många inte kan handla i förväg för då tar det slut. Jag hade inte tänkt på den möjligheten.

   Radera
  2. Det visar bara hur bra bytesvärde en sådan vara kan ha, någon som är sugen på en whisky eller liknande kan byta bort sin stortå eller dotter eller vadsomhelst och är det då kallt,regnigt,skrämmande,hungrigt eller tråkigt så är du vinnaren.
   Jag har alltid några lådor med sprit och öl som mutor eller bytesmedel även i vardagen.Pajjar vattenpumpen så kommer rörmokaren mycket snabbare och är gladare om han fick en flaska förra gången han var här,samma om man vill låna vedklyven av grannen.

   Radera
  3. Men vad ska du med en stortå till ;-)?

   Jag brukar använda hembakta bullar och egenplockade blåbär till det där, men det är inte omöjligt att sprit funkar bättre.

   Radera