torsdag 19 mars 2020

Skatteverket-Buddha 1-0

I jämtländska Brunflo bor det ett gäng thailändska buddhistmunkar i ett tempel sedan åtta år tillbaka. Där går de runt på ”Inre glädjens skogstempel” och följer 227 levnadsregler hela dagarna. Kruxet är att det i dessa regler ingår att de inte får jobba för pengar eller laga mat, så deras överlevnad bygger på att människor skänker mat till dem. Men det verkar funka, det bor flera hundra thailändare i området som fixat käk till munkarna, som heller inte verkar vara så kinkiga:
Vi äter för att kroppen ska fungera, inte för att vi ska få begär av någon maträtt. Vi har de kläder vi har för att vi inte ska frysa. Vi har de inte för att det ska vara snyggt. Vi bor där vi bor för att vi ska ha tak över huvudet, inte för att det är en fin plats eller ett hus vi har strävat efter.

Så då är väl allt frid och fröjd då? Icke! Nu har nämligen Skatteverket bestämt sig för att munkarnas kost och bostad är att betrakta som skattepliktiga förmåner. Skattmasen har skickat räkningen till buddhistföreningen, som inte har råd att betala, så nu har nästan alla munkar flyttat ut för att inte hela församlingen ska knäckas av svenska skattemyndigheter.

I och för sig verkar slöhet vara en religion i sig, man behöver knappast vara buddhistmunk för att se det som omöjligt att tjäna egna pengar och laga sin egen mat. Sverige är fullt av människor som tycker sig ha rätt till både det ena och andra och strejkar tills de får det.


Så varför denna punktmarkering av buddhistmunkar som inte ligger någon till last som inte väljer att försörja dem helt frivilligt? Svaret är antagligen ”För att det går”. Buddhisterna säger själva att de åker tillbaka till Thailand eller till något annat land om de måste. En sittstrejk på Medborgarplatsen finns inte på kartan. De slåss inte ens! Komma här och vara fredliga liksom... Hur skulle det se ut om alla gjorde så?

12 kommentarer:

 1. Förmodar att de har uppehållstillstånd? Vilket isåfall borde innebära rätt till försörjningsstöd, föreningsbidrag och allsköns övriga bidrag.
  Det borde bara vara att gå ner till närmaste socialkontor och hämta pengarna. Förmodligen ligger skatteverket så nära att de kan sticka inom där för att betala skatten.

  Ett alternativ är lämna in 50% av nudlarna till staten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar att deras 227 regler förhindrar dem att leva på statsbidrag. Jag vet inte, men icke-tvång känns centralt och det går ju stick i stäv med skatter.

   Att skicka nudlar till staten låter som en bra idé. Gärna kokta och i kuvert. Men SKV kräver nog tillgångar i form av pengar. De verkar petiga med det.

   Radera
 2. Så Skatteverket är ute i rasistiska ärenden, de verkar tillämpa lagtext även på människor med "utländska rötter" - hualigen det går minsan inte för sig.
  Följer inte Skatteverkets GD Katrin Westling Palm med i samhällsdebatten och hur tingsrätter dömer? Kan vi få se Katrin äntra elefantkyrkogården inom kort, naturligtvis med full betalning och bibehållna övriga förmåner?

  p.s. för att förtydliga: rasistiska ärenden innebär alltså inte det som ordet egentligen betyder utan tas som intäkt att ge vissa grupper förmåner på bekostnad av andra, alltså en väl praktiserad retorik på ledarsidor inom vänstern och dito politiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte hur mycket rasism det är i botten, men de verkar onekligen göra skillnad på folk och folk.

   Radera
 3. En vänlig kommentar från mig:
  Det som gjort det jobbigt för munkarna är att föreningen sökt arbetstillstånd åt dessa munkar på Migrationsverket för att få dem att komma till Sverige. Det ger ett ganska solitt underlag för Skatteverket att hävda kost- och bostadsförmåner. Det spelar mindre roll om sedan en annan part då och då ger munkarna mat, det är föreningen som har "ansvar" för dem.

  Hoppas du inte blev arg på mig att jag kom med en synpunkt.

  Ps: var du fullinvesterad på börsen innan kraschen bröt ut? Jag var det :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, för tusan! Det är bara bra att få höra olika vinklar.

   Antagligen är de väl tvungna att söka arbetstillstånd åt dem eftersom de knappast kan få flyktingstatus. Samtidigt har de ju inte jobbat och en gåva utan motprestation kan omöjligen vara lön. Men jag säger inte att det är lätt, bara att jag tycker att det är en konstig prioritering att ge sig på en handfull fredliga munkar som inte stör någon.

   Nej, jag var långt ifrån fullinvesterad, så även om jag också förlorar massor slår jag index varje minusdag och väntar (någorlunda) lugnt på botten.

   Radera
 4. Sverige är fantastiskt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.youtube.com/watch?v=Kz3jwM3sco8

   Radera
 5. HAHA, har de sökt arbetstillstånd för att bokstavligt talat INTE arbeta?

  Det låter som att skatteverket försöker kompensera för att andra myndigheter inte gör sitt jobb...

  Jag ogillar fenomenet tjänstemannaaktivism, men i det här fallet kan jag göra ett undantag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte det, men jag kan tänka mig att det är enda chansen att få komma hit från Thailand. Om man inte ingår i ett skenäktenskap, men det borde vara svårt att få trovärdigt som munk :-).

   Problemet med att gilla tjänstemannaaktivism de gånger de passar ens egna åsikter är att nästa gång gör de inte det.

   Radera
 6. Går inte det under religionsfrihet eller nåt?

  Som ateist är buddhism tillsammans medan Jainism nog de enda religionerna jag har lite lockelse till. Just buddhism funkar även för den som inte tror på hokus bokus och har mycket nyttigt.

  Konstigt att de inte protesterar ändå. Kung Fu kommet väl från buddhistisk munkar som ville försvara sig från attacker och förtryck? Finns ju munkar som tuttat eld på sig själva i protest också. Men i Sverige väljer de bara att flytta. Känns så svenskt på nåt sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Religionsfrihet verkar lite flytande.

   Men ja, vore de lite mer krävande och högljudda skulle de kanske komma lindrigare undan i statens kvarnar. De kanske har försvenskats.

   Radera