torsdag 12 mars 2020

Myndighetssverige levererar... eller?

Jag är glad att jag inte sitter på en ansvarsfull post i ett land när världen drabbas av en pandemi. Det är säkert ingen lek. Så till den som vill ifrågasätta om jag hade gjort det bättre själv är svaret antagligen nej.

Samtidigt. Hand upp den som inte trodde att Sverige skulle drabbas hårdare av COVID-19 än exempelvis våra grannländer. Ingen?

För vi har ju facit från förr. När tsunamin drabbade Thailand 2004 körde andra länder ner räddningspersonal för att hjälpa till och containrar för att snabbt få hem sina döda medborgare. Sveriges utrikesminister Laila Freivalds visste inte vad Phuket var och hade inte fattat hur många svenskar som tillbringade jullovet i området. Så hon valde att gå på teater den kvällen, med telefonen avslagen eftersom den pep hela tiden av någon anledning (när jag ifrågasatt politikers arbetstider har jag fått höra i kommentarsfältet att de minsann alltid är i tjänst, men Freivalds visste kanske inte det heller).


När Estonia sjönk gick svenska politiker och myndighetspersoner ut med så många motstridiga påståenden att de överlevande och anhöriga som inte var förbannade från början blev det. Jag har träffat flera anhöriga som inte skräder orden om dykförbudet, betonggraven och andra stolligheter.

Och nu har det blivit dags för Corona där Myndighetssverige representerats av statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten som länge körde på att det nog inte är så farligt. I alla fall kan det inte bli farligt här. Troligen.

Till slut var det bara hans trogna fan, professor Agnes Wold, som hyllade ”Bagdad Bob” Tegnells krishantering, men till slut tvingades bägge att svänga. Tegnell kom fram till han varit ”lite för optimistisk” innan han valde att åka till Somalia för att med svenska biståndspengar bygga upp en hälsomyndighet där istället för att ta hand om den svenska.


Jag vet inte vad en statsepidemiolog gör på dagarna, men jag tänker mig att om man kan ta ledigt så fort det dyker upp en epidemi värd namnet så kan det vara ett rätt lugnt jobb. Jag funderar själv på att utropa mig till expert på svenska kannibaler och sedan hålla tummarna för att det inte uppdagas någon kannibalism.

Politikerna då. Den ”ansvariga” ministern Lena Hallengren, någon som sett till henne på sistone? Äh, hon kanske har haft tvättstugan. I vissa bostadsrättsföreningar är det ett rent helvete att byta tvättid, så det får man ha förståelse för. Och kafferasten är helig!


Vi går istället över till statsminister Löfven. I vanlig ordning tog han också försvarlig tid på sig att uttala sig offentligt. Jag tänkte faktiskt inte klaga på honom för att han blandade ihop baciller och virus. Jag kan köpa ordet bacillskräck som ett samlingsnamn med bredare betydelse. Möjligen visar det att statsministern är lågutbildad och har låg grad av allmänbildning, men det kom väl knappast som en överraskning för någon.

Men att han – och hela regeringen – i vanlig yrvaken ordning inte agerar, utan i bästa fall reagerar, är hans yttersta ansvar. Inga direktiv för människor med symptom eller förhöjd smittrisk. Inga direktiv för folksamlingar. När idrottsevenemang ställs in i hela världen träffas 27000 personer på Friends Arena för Melodifestivalen. Direktflyg från smitthärdarna Iran och Italien flög på som vanligt och när ett specialchartrat ”Corona-flyg” med skidresenärer från norra Italien landade på Arlanda i helgen fick passagerarna inga restriktioner.

Stilstudie på tumrullande statsminister.

I Sverige har man i princip bara testat de som har dokumenterade bevis på att en bekräftat sjuk hostat dem i ansiktet och sjukhusen (som ju redan sedan tidigare verkar köra stabsläge för jämnan) har bara några hundra vårdplatser. Tills nu, då man helt slutar att testa i Stockholm, orten med överlägset flest fall.
Du som har symtom som påminner om coronavirus kommer inte att provtas. Det gäller oavsett om du varit i de områden som tidigare varit utsatta för smitta eller haft nära kontakt med någon som du vet är sjuk i covid-19.
Kanske inte så konstigt att Sverige har fyra gånger så många smittade som Taiwan, grannland till Kina med runt 23 miljoner invånare, som började testa inkommande flygresenärer direkt på flygplanen 31 december 2019. Eller Singapore, ännu ett tättbefolkat asiatiskt land med färre fall än Sverige.

Gustav VI Adolfs valspråk var ”Plikten framför allt”, Löfvens tycks vara ”Vi såg det inte komma”, eller möjligen ”För Sverige ur tiden”. Karl XIV Johans ”Folkets kärlek, min belöning” kan han åtminstone glömma.

26 kommentarer:

 1. ”Vi har varit naiva” kan jag också tänkta mig som ett Såssialdemokratiskt valspråk

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kan alltid variera sig genom att byta tempus. De ÄR naiva och de lär fortsätta att vara det.

   Radera
 2. Jag är väl en av de som inte är så jätteorolig över det här. De allra flesta av kommer inte bli smittade. Och av de som blir smittade kommer de flesta knappt märka det, eller bara få lindriga besvär. Jag är inte ens särskilt orolig för mina föräldrar trots att de kommit upp i åren.
  Men det betyder inte i att jag struntar i att göra vad jag kan i form av hygien och "social distansering" som det kallas. Jag bokade också av en semesterresa trots att pengarna inte återbetalades. Tycker det är självklarheter att alla bör hjälpa till på alla sätt de kan för att minska spridningen. För även om man inte är orolig för sin egen eller anhörigas del kommer folk dö. Ju fler desto mindre vi gör och ju längre vi väntar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte orolig för att själv bli sjuk och släktens riskpatienter har lämnat oss det senaste halvåret, men det känns som att Myndighetssverige gett sig fan på att bli bäst i klassen på att sprida detta genom att försöka göra alla fel som går.

   Förutom mänskligt lidande och död är jag rädd för en global finanskris som troligen inte behöver så mycket hjälp för att komma igång.

   Radera
  2. De gör inte bara fel gång på gång. De har dessutom det dåliga omdömet att kritisera dem som gör "för mycket" eller "för tidigt".

   Radera
  3. Japp, de läggs mer energi på att rättfärdiga det man gör än att göra rätt. Trist om Sverige går åt helvete, men ännu värre om Sverigebilden gör det.

   Radera
 3. Det jag blir mest förvånad över är att Sverige tycks agera så annorlunda än andra länder. Gör alla andra länder fel? Vad vet vi som inte dom vet?

  Medan andra länder trappar upp testerna och smittspridningskartläggningarna så slutar vi dom?

  Medan andra länder stänger ner skolor tuffar vi på som vanligt.

  Medan andra länder uppmanar folk att jobba hemifrån så svarar Tegnell i en intervju på frågan hur han ser på att vissa Svenska företag som Spotyfy ber sina anställda att arbeta hemifrån för att minska smittspridningen och han svarar att det får stå för dom och att det inte är något han förespråkar. Och lyfter jämnställdhet som motiveringen att alla har minsann inte möjlighet att jobba hemifrån.

  Andra länder testar alla som reser in från utlandet, i Sverige får de som reser in från utlandet inte bli testade ens om de tjatar om det.

  Osv osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det undrar jag också! Kan det vara behovet av att upprätthålla Sverigebilden som gör att våra makthavare intalat sig själva att de kan allt mycket bättre än alla andra? För ingen data tyder ju på det.

   Tegnells resonemang är helt fantastiskt korkat! Det är ju inte ens bara så att mer hemarbete skyddar de som jobbar hemma. Alla andra drar ju också nytta av det! Det är som att det är bättre att alla har ett trepoängsliv på en tiogradig skala än att några har 8 och resten 4.

   Radera
 4. Med förbud om 500 personer i sammankomst kan komma att justeras nedåt, men aldrig under 349 personer - av känd anledning. Möjligtvis om det införs ett explicit undantag för just riksdagen och det är lätt ordnat när man själv i princip skriver förbudstexten.

  Turkiet har väl knappast någon sådan lag, i så fall skulle ju inte ansamlingarna vid grekiska gränsen tillåtas. Men de är väl friskförklarade allihopa, jag menar de kommer ju inte från Kina iallafall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror de har ännu bättre marginal i riksdagen. Jag har åtminstone aldrig sett plenisalen mer än halvfull förutom vid riksdagens öppnande.

   Turkiet skiter nog högaktningsfullt i hur det går för människorna vid gränsen, de är bara brickor i Erdogans maktspel.

   Radera
 5. Klockrent som vanligt Micke. Den där Anders Timell på smittskyddsinstitutet verkar helt ärligt mest ha någon politisk ställning. Letar man lite så hittar man massa konstiga uttalanden som skulle passa bra på Kim Jong-il eller Bagdad Bob. Han har ju haft fel i ALLT han sagt...

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket kan man belasta Anders Timell för, men nu är det nog Tegnell du menar ;-).

   Bilden på honom är förresten hämtad från en artikel där han propagerade för att svininfluensavaccinet var bra och säkert, så man kan lugnt säga att han haft fel förr.

   Radera
 6. Är inte uppståndelsen betr. Corona överdriven ? Enda skillnaden mot tidigare influensatyper är att vi inte har något vaccin.
  De som är gamla och sjuka har dött även av tidigare typer.
  Jag tillhör riskgruppen.Blir jag sjuk dör jag endast något tidigare än annars. Inget att oroa sig för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att säga än, tycker jag. Det verkar kunna ha en högre dödlighet än de "vanliga" influensorna, men det kan ju komma att ändra sig.

   Radera
  2. Men för helvete.. problemet med corvid-19 är att vi inte är immuna eller har vaccin. Så mängden människor som kan (och kommer) bli smittade i Sverige och världen är mer än för vanliga influensor.

   Visst procenten som dör är "relativt låg" på mellan 0.1 -5% just nu, men mängden dom behöver vård är ofantligt mycket högre än för vanliga influensa. Risken är inte att du dör i covid-19, risken är att sjukvården klappar ihop och att all vård slutar fungera då spelar det ingen roll om du har covid-19 Eller varit i en bilolycka risken att dö är ofantligt mycket högre än vad den är innan vården slutar funka.

   Glöm operationer för cancer, klagat på vårdköer? Det är lugnt för det kommer inte finnas köer utan det kommer stå stil.

   Om corona tar all belastning som sjukvården klarar av, tror ni att alla andra olyckor och sjukdomar kommer bara ta paus då?

   Radera
  3. På din ton anar jag att du tycker att någon har motsagt din ståndpunkt, men varken jag eller någon kommentator har hävdat att det finns vaccin eller att sjukvården inte riskerar att klappa ihop. Tvärtom har jag påpekat att svenska sjukhus hamnat i stabsläge redan innan vi hade ett enda misstänkt Covid-19-fall i Sverige. Så svaret på din fråga är nej, jag tror inte att andra olyckor och sjukdomar kommer ta en paus.

   Radera
  4. Micke, jag tror att kommentaren var riktad mot Eilert.

   Radera
  5. Det tror jag med, men jag uppfattade inte att han heller motsade något av påståendena. "Jag tillhör riskgruppen.Blir jag sjuk dör jag endast något tidigare än annars", låter ju inte precis som att allt är frid och fröjd utan just bortom den kontroll som också "Anonym" menar saknas.

   Radera
 7. Hade ont i huvudet innan jag läste din blogg, men det blev genast bättre efter några rader då mungiporna rörde sig alltmer i 'uppåtgående riktning'...
  Din beskrivning av den svenska regeringens & ansvariga myndigheters krishantering är verkligen mitt i prick.
  Sorgligt nog.
  Att såssarna faktiskt VÄLJER att utsätta det egna folket för uppenbar livsfara för sin egen godhets skull ger en stjärna i "PK-himlen" medan svenska befolkningen får betala för det med sin trygghet & säkerhet...
  Men de kanske likt Karlsson på taket tycker att det är "en världslig sak"?
  Hälsar
  Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Jag var rädd att särskilt det här inlägget skulle kunna skapa huvudvärk istället.

   Radera
 8. I kristider följer mediedramaturgiken alltid det förutsägbara mönstret: hjälte, expert, skurk. Nu verkar det som att Tegnell har fått skurkrollen och ska rullas i tjära och fjädrar. Det säljer väl tidningar och ger annonsintäkter. Jag tycker att det är osmakligt.

  Folk beaktar inte att Tegnell och hans myndighet är i löpande kontakt med experter från WHO och andra länder.

  Folk beaktar inte att förutsättningarna är annorlunda i Kina, Sydkorea och Italien avseende vilka metoder som anses legitima, befolkningstäthet och sjukvårdens kapacitet. Dina exempel med Taiwan och Singapore antyder en bristande kunskap om hur staten Kina fungerar. Att resa mellan Taipei och fastlandet är inte som att ta Ryanair till Italien.

  Men framförallt beaktar folk inte att Tegnells jobb innefattar svåra bedömningar utifrån ständigt föränderlig information. Det är lätt att peka finger i efterhand. Det är lika lätt att kräva att andra ska vidta oproportionerliga åtgärder när man själv inte behöver ta ansvar för deras konsekvenser. Men Tegnells uppgift är att utvärdera läget kontinuerligt utifrån vad vi känner till just då. Det är lätt att glömma att i december trodde de flesta att det var ett nytt SARS/MERS isolerat till Östasien där risken att det skulle spridas vidrare från några alpbyar där socitet från halva Europa råkade befinna sig. Det är inte Tegnells hans uppgift att vidta reserestriktioner eftersom det får andra konsekvenser bortom hans myndighets expertis.

  Det vore oproportionerligt att stänga ned hela Sverige för ett enda fall. Det får oproportionerliga konsekvenser att omgående införa reserestriktioner och reseavrådan, inte minst eftersom det kan medföra att försäkringar inte gäller på utländska sjukhus.

  Som utlandssvensk kan jag också intyga att Sverige och Norge har lyckats förhållandevis väl med sin smittspårning och testning i den inledande fasen. Det finns andra västländer där man har långt svagare kapacitet och sannolikt ett långt större mörkertal. Hade för egen del känt mig tryggare i Sverige än där jag bor just nu. Och att Stockholm vill hålla Mello får stå för Stockholm...

  Att Tegnell åkte till Somalia är tröttsamt att folk gör sig lustiga över. Det är en del av hans jobb och karln har ju startat hälsomyndigheter i andra länder tidigare, det är något han kan och bör göra. Karln är inte oumbärlig och har ersättare.

  Sedan är det en aning underligt att folk inte heller frågar sig hur länge vi ska hemarbete och stänga ned större evenemang? Hur många veckor dröjer det innan någon tänker tanken att smittan kanske sprids på nytt om en månad trots alla åtgärder?

  Jag respekterar Tegnell som jobbar i ett relativt underbetalt offentligt jobb, säkert kunde tjänat bättre i privat sektor eller internationellt, får den otacksamma rollen som talesperson för en kris som han knappast kan klandras för men ändå tar ansvar och svåra beslut.

  Visst, man får skämta om vad som helst och ska naturligtvis kritisera fel men jag tycker att det är lågt att driva med personer som gör sitt yttersta för att för att försöka lösa det här. Kritisera javisst, men ge fan i att göra narr av karln.

  Utan att ha någon egentligt stark partipolitisk åsikt efter att inte ha bott i paradiset Sverige på flera år tycker jag också att det är unket att så många försöker göra en partipolitisk sak av det här. I större kriser bör regering och opposition samla sig och tillsammans ta ansvar för att lösa krisen på ett vuxet sätt (och ja, de får rent av fatta beslut utan att konsultera lobbyister som Günther Mårder).

  Det här blev en ovanligt lång kommentar på temat det här var väl nära gränsen. Kritik och debatt, javisst men visa respekt också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är verkligen Tegnell och FHM i kontakt med riktiga experter eller WHO? Jag tycker snarare att det verkar som att nu har femtio länder agerat innan oss. Låt oss slänga alla deras kunskaper överbord, svenskar vet som vanligt bäst. Sedan går man i varenda fälla och potthål man hittar för att till slut konstatera att "det här kunde ingen förutse".

   Nej, inget land är exakt som Sverige, men tills någon förklarar motsatsen på ett begripligt sätt kommer jag att tycka det är märkligt att länder med större befolkning på mindre yta betydligt närmare Kina klarar att få färre fall än Sverige.

   "Det vore oproportionerligt att stänga ned hela Sverige för ett enda fall."

   Det här skulle kunna bli Årets halmgubbe! Vem tusan har antytt någonting ens i närheten av detta?! Exempel jag har gett är att man låter hundra hostande personer på ett specialchartrat plan från norra Italien lämna Arlanda vind för våg. Och nej, jag försöker inte skämta. Tycker du detta plan av potentiella dödsmaskiner är ett skämt har vi ytterst olika syn på humor.

   Och när vi ändå är inne på saker som aldrig sagts. Jag gör mig inte ett dugg lustig över att Tegnell åkte till Somalia. Jag tycker att det är FRUKTANSVÄRT DÅLIG TIMING att åka till Afrika för att starta en folkhälsomyndighet, helt i nivå med Freivalds teaterbesök. Om det verkligen är en del av hans jobb föreslår jag att den delen tas bort omedelbart. Om det innebär att han inte har heltidsjobb föreslår jag att han avskedas och återanställs på deltid. Somalia får bygga sina egna myndigheter, våra behöver - uppenbarligen - lägga all energi på att hålla sig själva flytande.

   Radera
 9. Ibland tänker jag att det är fullkomligt omöjligt att förstå vad som egentligen försigår när politruker försöker tänka.

  Ser man till myndigheters agerande hitintills så tycks det mesta ha gått ut på att råljuga för allmänheten i någon slags märkligt syfte att inte skrämma folk. Vi minns ju alla "beredskapen är god" pressmötet för bara någon vecka sedan.
  Mycket av försöken till "planeringen" tycks bygga på det vansinniga antagandet att folket mår bra av att höra detta, och att så lite som möjligt bör göras. För annars sprids panik?

  En apröv fattar väl annars att folk får panik enbart av det faktum att landets så kallade regering är så fullkomligt tafatt. Jag blir rädd av det faktum att de råljuger så pass mycket. Finns det verkligen något alls de klarar av, denna regering? Samtidigt har jag vetskap om att mycket planeringsarbete har upprättats bakom fasaderna, men de har uppfattningen att det inte bör pratas om. Tänk om de någon ända gång skulle våga prova att prata klarspråk?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är lite som flygkaptenen som plötsligt tillkännager att det inte finns någon som helst anledning till oro.

   Och hela tiden glömmer de att vi har andra källor. Internet har varit ordentligt utbyggt i Sverige i tjugo år. När svenska "experter" slirar lyssnar vi på andra. Svenska politiker och myndigheter tycks tro att de har Kinas möjligheter att mörka och blir lika förvånade varje gång de blir rundade.

   Radera
  2. Det kan vara så att Tegnell kanske inte har stor egen möjlighet att påverka innehållet i sina uttalanden, att han helt enkelt är en politruk eller "nyttig idiot". Bollade denna tes med några i infektionsbranschen som känner honom och de hade tyvärr inte mycket tillit till honom oavsett bakgrunden till hans uttalanden. Men historiens dom får väl avgöra på samma sätt som Freivalds m.fl.

   Radera
  3. "Jag lydde bara order"? Möjligt, men man har ändå ett personligt ansvar för vad man säger. Vill man inte sprida falsk information som riskerar att människor dör i onödan kan man alltid låta bli.

   Radera