måndag 9 mars 2020

”Stjäl inte av oss, snälla ni!”

Jag driver ingen butik. Det är säkert jättesvårt och mycket att tänka på. Min farmor och farfar hade butik, men det är 60-70 år sedan. Själv har jag praktiserat på Ica, men det är över 30 år sedan och varade bara en vecka, så jag ska inte komma här och lära handlare deras jobb. Men...

Jag läste en artikel med rubriken ”Ica-handlarnas kamp mot ungdomsgängen” och det kan vara det mesigaste jag läst i hela mitt liv.

Blåmesen är en tuffing i jämförelse med Icamesen.

Jag fattar att det är frustrerande när skolungdomar kommer in och snattar som rent tidsfördriv. Förutom värdet av varorna de stjäl lär det skrämma bort kunder. Jag skulle själv inte vilja handla i en fritidsgård för missanpassad ungdom, hur synd jag än skulle tycka om handlaren och personalen.

En ex-handlare berättade på Twitter att han portade alla skolungdomar från sin butik i tre dagar och fick böta 50000 kr, men att det helt klart var värt priset. Sjukt att en butiksinnehavare inte ska kunna välja sina kunder på samma sätt som jag bestämmer vem som ska komma in i min bostad, men ändå en framkomlig väg.

Ica-handlaren Ulrik Kjerstenssons på Ica Nära i Tibro har en annan metod. Han har satt upp en skylt i butiken.
Som vanligt är det ett fåtal elever som håller på och stjäl, men tills vi kommit fram till en lösning vill jag att alla minderåriga som kommer in och handlar i butiken har ett intyg med godkännande från sina föräldrar.


Detta intyg där föräldrarna godkänner att deras barn ”får vistas i butiken under skoltid” är alltså inget krav (det vore ju för hårt), men Ulrik ”ser gärna” att ynglingarna visar upp ett intyg. Han har tidigare jobbat som officer i försvaret. Undrar vad han hade gjort vid en invasion, skrivit lappar och försökt ställa fiendesoldater i skamvrån?

Andra metoder skulle kunna vara kameraövervakning och punktmarkering med hjälp av extra vakter. Att helt enkelt kasta ut de som stör ordningen i butiken. Polisen lär väl som vanligt inte hjälpa till, men ring Securitas eller Bandidos! Att dra in en snattare på lagret, ge honom duktigt med stryk och sedan låta honom sprida ordet bland sina vänner vore givetvis olagligt, så det ska jag inte föreslå. Det är nog tur ändå att jag inte är Ica-handlare.

23 kommentarer:

 1. För längesedan och för spänningen skull, snattade jag och mina kompisar på frukostrasten. Jag åkte fast för en påse med biskvier, man brukade ha dem i nyponsoppan, vet inte om såna finns längre, men en sån fånig sak att snatta.Pengar fick jag tillräckligt hemma så det var inte för den skull. Skillnaden mot idag att jag var livrädd för vad mina föräldrar skulle säga och göra, skammen hade varit stor. Rektor ringde inte ens hem, såg väl att jag var tillintetgjord och skämdes som en hund över mitt tilltag.
  Nuförtiden verkar de ju också stjäla från skolkompisar vilket var otänkbart för oss. Det är något som gått förlorat, skammen kanske, att varken föräldrar eller barn bryr sig nämnvärt eller, att det är väl inte så farligt attityden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tolkar det som att du efterfrågar mer hederskultur ;-).

   Och jag tror att du sätter fingret på något viktigt. Om normen är att det är fult att stjäla och den som bryter mot denna drabbas av skam och straff är mycket vunnet. Jag glömmer aldrig när Dan Eliasson i egenskap av polischef beklagade ett mordoffer i fem sekunder och därefter beklagade mördaren, "vad har den personen varit med om för någonting, vilka omständigheter har den killen växt upp under, vad är det för trauma han bär med sig".

   Man ska såklart försöka känna empati med brottslingar, men det var fel fokus för en polischef.

   Radera
 2. Hörde om ett lagförslag enligt vilket en ungdomsbrottsling kunde förses med fotboja och tvingas var hemma, då han/hon inte var i skolan.
  Kanske avskräckande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter bra! Om inte kostnaden blir för stor skulle jag gärna se fotboja på samtliga skolelever som upprepade gånger går in i en butik de ombes lämna och inte återkomma till, för att se till att de inte hamnar där igen.

   Radera
  2. Fotboja vore absolut det bästa. Pinsamt att inte få gå ut på kvällarna, om man nu vill vara tuff. Fotbojan blir som en andra förälder. Mycket bra.
   Men innan något fungerande beslut kommer lär vi få vänta. Måste allting ta så lång tid? /nils

   Radera
  3. Eller också kommer man få hög status av att ha fotboja. Jag vet verkligen inte hur unga människor idag funkar.

   Radera
 3. Det finns inget som hindrar handlaren att göra ett envarsingripande (24 kap 7 § stycke 2 rättegångsbalken), även om det handlar om barn under 15 år. Ja, man får hålla fast personen, och behövs det är det tillåtet att använda våld för att kunna hantera en våldsam situation.

  Oj, oj, oj, om jag startade en butik, så skulle alla snattare få vänta tills polisen hade tid att komma förbi och hämta dem. Jag förstår inte, hur blev vi så mesiga i Sverige? Less.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. I teorin är det tillåtet. I praktiken är jag rädd att rättsväsendet skulle ställa sig på busens sida. Jag minns en kille som utrustad med en dykarkniv (gissar att han varit och dykt) kommer tillbaka till sin bil och ser en inbrottstjuv rota runt. Han lägger armen runt tjuvens halv med kniven, drar honom till en telefonkiosk (ja, det var ett tag sedan) och ringer polisen. När polisen kommer (jag sa ju att det var ett tag sedan) hade inbrottstjuven fått en liten rispa på halsen och fick skadestånd dels för skadan, dels för kränkningen.

   Vill man ha (rätt) resultat är det nog bättre att inte vänta på polisen.

   Radera
 4. Jag förstår inte varför man inte ska kunna porta folk? En affär är ju en 100% privat inrättning, som vem som helst inte kan springa in i hur som helst. Om jag äger affären måste jag ju kunna portförbjuda folk som jag inte vill ha i min affär, måste jag ens ange anledning?

  Oavsett vilket var det ett töntigt reportage, "wow vi har satt upp en lapp". Finns det ingen bastant släkting eller liknande som hade kunnat extraknäcka som "utkastare"? Så hade jag nog löst problemet. Själv tål jag inte drägg som stör och håller på, så dessa individer hade på ett eller annat sätt inte blivit långvariga om det hade varit min ICA-affär.

  Tror det är dags att svenskar börjar anpassa sig till den nya verkligheten, den smyger sig på oss lite här och var...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, men nuvarande diskrimineringslagstiftningen är lite känslig. Dock borde det vara tillåtet att porta en specifik individ om man har en motivering (och att man tidigare stulit där borde funka).

   Utkastare hade varit vettigt och jag finner det särskilt anmärkningsvärt att en f d militär väljer att istället sätta upp en lapp där han ber om att skolungdom på frivillig basis ska ta med sig ett intyg.

   Radera
  2. Om man väljer ut vissa grupper som portas förstår jag att det ses som diskriminering. Men att införa åldergräns för inträdet på Ica kan väl inte vara förbjudet? Det hade varit intressant med mer info kring "ex-handlaren" som fått en bot.

   Radera
  3. Fast en ren åldersgräns skulle nog skrämma bort barnfamiljer och med tanke på hur mycket de handlar är det en jobbig risk för handlaren.

   Har inte mer info om ex-handlaren. Jag såg bara en tweet där han berättade att han fått en bot. Det kan ha varit förra året eller 1985. Eller inte hänt alls.

   Radera
 5. Det här problemet för Ica, det beror nog på för få ungdomsgårdar och för låg skatt, tror du inte det?
  Att identifiera dem med kamera och sedan stänga av socialbidragen till deras familjer, det skulle göra susen. Men det lär inte ske i Sverige.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. För många skattesänkningar under de borgerliga åren alltså.

   Lär inte vara tillåtet, nej, men det skulle nog öka föräldrarnas intresse av att hjälpa till.

   Radera
 6. jag är enormt imponerad över de unga tjejer och killar på mina lokala ICA butiker och hur de vågar stå upp mot vissa unga idioter som snattar. Den där hyperaggressiviteten de möter.

  Personalen borde få allt stöd och alla medel i världen för att förbättra situationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller jag med om. Jag kommer ihåg när Christer Pettersson och hans kompisar härjade på min lokal Icabutik. De hade jag inte velat stoppa.

   Radera
  2. Ha ha, ja, där var det nog läge att backa:-).

   Radera
 7. Sälj saker över disk? Ställa ut väktare? Sluta sälja godis/läsk under skoltid? (Ta in det på lagret och flytta fram det på eftermiddagen) Ta kontakt med skolan och be dem om hjälp med att identifiera vane-förövarna? Finns flera lite klurigare lösningar, men det centrala problemet är att stölder är socialt accepterade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men mycket av det krånglar till det för riktiga, betalande kunder. De vill slippa titta på klockan för att se om de kan gå till sin vanliga butik och köpa godis, och är man van att plocka varorna själv blir det ett minus att behöva be expediten.

   Dessutom tror jag inte själva stölden är central för ynglingarna. De vill nog mest slå ihjäl tid och samtidigt visa vilka som bestämmer i området. Väktare/ordningsvakter/mc-gäng tror jag på.

   Radera
 8. Haha "Blåmesen är en tuffing jämfört med Icamesen" :D. Det här är bara en bekräfelse på att vi håller på att förvandlas till ett helt land av mesar. Menscertifierade könsneutrala mesar. Tragiskt men sant.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Icamesen borde vara utrotningshotad så försvarslös som den tycks vara.

   Radera
 9. Det verkliga problemet är de butiker som det inte skrivs om, men som själva löst problemet genom att betala beskyddarpengar till lokala klanledaren. Jag ser tyvärr inget i samhället som talar emot en fortsatt utveckling åt det hållet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det delvis är en annan problematik. De skolungdomar som snattar på lunchrasten tror jag sällan ingår i en plan att bryta ner butiksägare.

   Men det förekommer givetvis också och jag ser heller inga tecken på att det ska vändas eftersom det allra första steget mot att lösa ett samhällsproblem måste vara att offentligt erkänna att det existerar.

   Radera