måndag 30 mars 2020

Dags att köpa?

Fördelen med att vänta på ett börsras i flera år är att man är beredd när det väl kommer. Jag fattar att jag tackat nej till avkastning, men när jag tittar på den senaste månadens utveckling av portfölj och index är det ändå nästan så att jag skulle vilja citera Nigel Farage vid Storbritanniens EU-utträde: ”You're no laughing now, are you?


Men hur intressant det än är att grotta in sig i historik vill jag vända blad. Jag har pengar vid sidlinjen och den stora frågan nu är inte vem som skrattar utan: När är det dags att tanka aktier? Det kan vi inte veta, men alla som investerar pengar på börsen ställer sig ändå frågan. Även de som alltid ligger fullinvesterade och månadsköper indexfonder funderar.

Jag tror att ekonomiska räddningspaket, skattelättnader, räntesänkningar eller vad politiker hittar på för att hjälpa börserna kan vara betydelsefullt på marginalen och i intradagshandeln, men i det långa loppet är det fundamenta i bolagen som styr. Detta är (i alla fall inte än) en sådan kris. Virus går inte att stimulera bort, företag som tappar sin marknad kommer inte visa blå siffror för att de får anstånd med arbetsgivaravgiften för anställda de inte behöver.


Alltså tror jag inte att börserna vänder upp på allvar förrän viruset är under kontroll i I-världen och då särskilt i USA. Inte utrotat eller löst med färdiga vaccin och mediciner, men med kurvor som planat ut. När man kan börja ana vändningen kommer riskviljan tillbaka på börsen och då stiger kurserna.

Varken USA eller Europa är där än. Är vi där om en vecka, en månad eller ett kvartal? Jag vet inte, men jag börjar tänka tanken. Covid-19 kommer att drabba resultaten i år, men börskurser handlar mer om framtid och potential än om faktiska siffror här och nu. Jag kommer inte att vara fullinvesterad vid nästa månadsskifte heller, men kanske har jag börjat köpa in mig igen. Hur gör ni?

44 kommentarer:

 1. Efter en del tankar som väcktes i.o.m. denna kris har jag valt att investera i en solcellsanläggning till huset, istället för att köpa aktier för motsvarande summa, den kommer att ge avkastning så länge elnätet fungerar och solen skiner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en udda diversifiering, men kanske smart.

   Skaffar jag solceller blir det snarare för att slippa elnätet. Fast med svenska vintrar kanske det skulle innebära extrem elransonering oktober-februari?

   Radera
  2. Har man värme från ved och lagar mat med gasol eller på vedspis kan man driva ett litet kylskåp, ha belysning och ladda småprylar med några fritidsbatterier och vara utanför elnätet. Skall man ha värme, tvättmaskin e.t.c. Blir det fasligt dyrt med den stora mängd batterier som krävs.

   Radera
  3. Svårt att leva ett liv utan tvättmaskin. Och i mitt fall en dator som står på all vaken tid, men det kanske inte drar så mycket.

   Radera
 2. Är i början av sparandet (2-3 år in) och är fullinvesterad. Det vi gör nu är att försöka ösa in ännu mer i sparandet.

  I övrigt instämmer jag i dina tankar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter tufft (lite beroende på hur mycket fullinvesterad betyder i förhållande till inkomster och utgifter).

   Radera
  2. Först och främst. Buffert har vi sett till att ha. Räcker i 4 månader om skiten skulle träffa fläkten.

   I öfvrigt har vi bara ökat månadssparandet från ca 50-55% till 65% ngt. Det blir ju ganska naturligt i och med att vi mest är hemma och äter billigt (vegetarianer).

   Vågar inte tajma marknaden utan kör på med månadssparandeautopilot.

   Radera
  3. Och själv vågar jag inte göra som du. Det är en av de fascinerande aspekterna av börsen.

   Radera
 3. Försöker köpa på mig pö om pö. Svårt att pricka någon exakt botten utan man får vara nöjd om man får ett ok pris. Försöker vara noggran med bolagsvalen.

  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, att pricka botten perfekt är nästan omöjligt redan i enskilda bolag. Och visst borde det vara viktigare att köpa rätt bolag än vid rätt tid.

   Radera
 4. Fanns det en anledning du gick ur från början? Magkänsla att vi snart går in i lågkonjuktur? övervärderade bolag?

  Jag köper på mig löpande, inte sålt något senast hmmm 3åren tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, magkänsla av att börsen var för högt värderad. Och just då var det helt rätt (april-maj 2015), det föll ganska bra. Fast jag borde ha hoppat in fullt igen våren 2016. Jag trodde att det skulle fortsätta ner.

   Radera
  2. Nu har du chansen igen då, med tanke på att vi ligger lägre än 2015 års nivå.

   Radera
  3. Ja, men frågan är om vi ligger lägre än april 2020.

   Sen ska väl förtydligas att jag inte stått helt vid sidan av börsen i fem år. Jag har hela tiden haft investeringar och både köpt och sålt.

   Radera
  4. Hahaha, ibland får man känslan att du till och med är för snål för att handla på börsen! Skrattar för att jag känner igen mig ändå. Men att tajma är svårt, det är alltid en chansning.

   Radera
  5. Jadå, särskilt när jag gjort en dålig affär kan jag bli lite skotträdd.

   Det är svårt och jag skulle aldrig försöka det genom att gå all-in och all-out. De som helt avråder från att ens försöka tycker jag ofta argumenterar just mot att sälja allt->invänta botten->köpa fullt->invänta ny topp, och det tror jag ytterst få gör eller planerar för.

   Radera
 5. Hur påverkar börsen din syn på att flytta just nu och även gå in med kapital? Detta med virus är ju något man i sin vildaste fantasi inte kunnat lista ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synen har inte ändrats. Möjligen har viljan förstärkts, men det betyder inget i praktiken.

   Däremot sabbar det tidplanen. Hade tänkt åka och reka områden under april, det sprack. Och svårt att sälja bostäder när folk inte vågar lämna det egna hemmet.

   Radera
 6. Köper man bolag tittar man på om de har en bra business, stark balansräkning osv osv. Sen tittar man på om man kan köpa till ett attraktivt pris, dvs till låg värdering. Alltså inte "nu har aktiekursen fallit med 10-20-30% från högsta notering någonsin så då slår jag till" utan: vid normal intjäning - säg om fem år - hur mycket kommer bolaget att tjäna då. Och så lägger du på en säkerhetsmarginal på priset vid ditt tänkta pris för köp. Marginal som är beroende av ditt psyke och mag-oro, men säg 25-30% är rimligt.
  Det är alltså inte långt ifrån samma sak som 30% börskursfall = köp!

  Rent allmänt är det nog jobbigast för dem som bara upplevt aktiemarknad i uppgång, dvs i princip endast varit aktiva de senaste 10 åren. Och för de som har kort eller lider av dåligt minne, alternativt är lättpåverkade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan inte nog betonas att man ska köpa rätt aktier, men hur bra ett bolag än är kommer det ju nästan garanterat att rasa om såväl branschen, konkurrenterna som börsen i stort faller 30 procent.

   Jag tycker att många som trots att de måste ha upplevt både it-kraschen -99-01 och finanskrisen -08 verkat helt oförstående inför att börsen kan gå ner mycket på bred front.

   Radera
 7. Började gå in med det 'torra krutet' på börsen vid -10% och har ökat successivt, är nu fullt investerad. Utökade dock lånet på huset för att få loss lite kapital, så dom pengarna lär dyka upp denna vecka. Då är det bara att lägga sig på köpsidan igen :) horisont 3-5år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv har jag gått in med en mycket liten skvätt än så länge, och vid -10 % hade jag ännu inte hunnit agera. Och jag undrar om det inte är för tidigt att gå in hårt nu också. Samtidigt måste jag ju våga släppa sargen någon gång också.

   Radera
 8. Jag köper in mig kontinuerligt.
  I övrigt delar jag även denna gång din analys och dina spekulationer kring när vändpunkter etc kan tänkas inträffa.

  Facit har vi om 1 år.

  SvaraRadera
 9. Jag är en av dem som månadssparar i fonder och aldrig säljer något. Jag är för dålig för att fixa enskilda aktier och är inte tillräckligt intresserad för att bli bra. Men jag har, utöver mitt månadsspar sagt åt avanza att investera några kr extra varje vecka. Har trots allt haft några kronor utöver mitt behov i bufferten. Räknar med att klara det tempot i 5-6 månader. Så har jag gjort just för att jag är för dålig för att förutse vart botten är. Jag räknar ändå med att det är rea ett tag framöver. Det är ingen optimerad vinst men strategin funkar nog relativt ok för mig personligen.
  Praktiskt att vara vårdpersonal i katastroftider. Rea på börsen och guld från övertid samtidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan även tänka mig en del opraktiska aspekter på att jobba i vården just nu, men stum av beundran för er som orkar.

   Rea på börsen nu? Ja, kanske.

   Radera
  2. Ja huruvida det är rea är en definitionsfråga förstås. Men du förstår min poäng :-) Man tackar för beundran. Just jag drabbas inte så farligt dock.

   Radera
  3. Det är åtminstone billigare nu än för en månad sedan, men det kan ju lätt falla lika mycket till. Vore så mycket enklare om man fick facit nu. Kanske Anders Tegnell kan styra upp detta och komma med klara besked. Gör man då tvärtom bordet det funka skapligt, det har i alla fall stämt hittills.

   Radera
  4. Ja, fast Aftonbladet körde väl en rätt bra artikel för en tid sedan annars? "Så räddar du dina pengar" eller vad det nu stod i rubriken :)
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  5. Att fråga Aftonbladet om privatekonomi känns lite som att be Angela Merkel tipsa om fitness eller Björn Ranelid om hans bästa självdistansråd.

   Radera
  6. Pratade just med en nära anhörig i förra veckan om att Björn Ranelid inte har kommenterat Corona i Expressen ännu. Är väl bara en tidsfråga, och vore ärligt talat roligt att se vad han kan koka ihop utifrån sin vanliga modell...

   Radera
  7. Kanske är det så enkelt att Expressen tycker att det räcker med ett världsomspännande virus nu, att vi inte behöver fylla på med Ranelid dessutom.

   Radera
 10. Jag håller mig till min strategi som vanligt, risken ökar om jag försöker ändra mig. Alltså köper jag som vanligt och säljer bara i de fall där förutsättningarna förändras företagsspecifikt.

  Tror också vi är i en björnmarknad åtminstone i så mån att vi inte studsar tillbaka innan det lagt sig. Sedan tror jag dock att det blir en glädjeeffekt när folk kan gå ut och roa sig, gå på sport osv och ta igen allt de inte kan göra just nu. Frågan är hur mycket stryk ekonomin har hunnit ta innan dess.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter ju som att en del företag fått irreparabelt stryk redan nu. Några länder som autokraschar tror jag inte att vi har än, även om det är svårt att veta med Italien.

   Radera
 11. Jag har haft en mindre buffert på konto och investerar större delen av lönen. Risken att bli varslad är för min del obefintlig men skulle det hända så är det inte hela världen. Jag har tillräckligt i kontanter för att klara mig tills a-kassa och inkomstgaranti börjar droppa in. Jag kommer att fortsätta investera stora delar av lönen på börsen men även börja lägga ca 40 % av sparandet på sparkonto för har insett att jag på 1-2 års sikt vill bli min egen chef. Då vill jag ha kontantreserver för att klara mig ett tag utan att ta ut lön.

  En generell reflektion är att jag inte tyckt denna nedgång varit jobbig trots ganska rejäla dipp på ISK. Jag följer inte ens det dagligen. Jag har funderar ut det värsta som kan hända ekonomiskt men insett att det inte är ett problem. Jag är mer orolig för att min familj eller släkt ska bli smittad och allvarligt sjuk. Eftersom jag jobbar hemifrån så har mina utgifter gått ned trots att jag nu gjort vissa inköp som jag skjutit på tidigare av ren lathet. Fortsätter detta länge så kommer mitt sparande öka eftersom jag kan skippa en del lokaltrafik och uteluncher och middagar pga jobbet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, livet är tillräckligt problematiskt ändå utan att behöva oroa sig över minsta svängning på börsen. Att inte kunna hålla ut tills eventuella skyddsnät kickar in låter skrämmande, men faktum är ju att många tycks ha det så. Socialkontoren har inga problem att uppmana människor att sova i bilen tills vidare. Det kan tyckas extremt, men jag tror inte att någon som hamnat på gatan trodde att det skulle hända.

   Jag lider med alla som drabbas av pandemin, men för egen del tycker jag att det är mer intressant än skrämmande. Ekonomiskt lever jag precis som vanligt, men jag har hört flera som sagt som du att sparandet ökar med automatik när man nästan inte kan göra av med pengar.

   Radera
 12. Jag tror att det finns lite för stor tilltro till det sociala skyddsnätet i normala fall. Att bli nekad ersättning om man blir sjuk är nog det som lätt kan leda till hemlöshet om du inte har buffert och är ensamstående.

  Nu är det ingen större ökning för min del för jag har ganska låga utgifter till att börja med. Det ska bli intressant att se vart matkontot landar men framförallt är det bortfall av resor som gör en större skillnad. Semester i år lär vara hem till föräldrarna om det är relativt riskfritt med hänvisning till riskspridning. I annat fall är det balkongen hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och även om man inte blir nekad kan det ta många månader innan man får ut pengarna. Har man då hunnit bli luspank, skuldsatt och vräkt är det ett problem man får ta helt själv.

   Semestern känns som ett blankt papper för de flesta. Själv hade jag hoppats åka i april och någon gång i sommar, men som det känns nu vet man ju ingenting. Kanske är man hänvisad till Sverige fram till i höst eller ännu längre.

   Radera
 13. Själv är jag i en lite speciell situation då jag i många år har varit alldeles för försiktig och har missat mycket av uppgången de senare åren (och grämt mig för det). Jag har som den förhärdade civilisationskritiker jag är år efter år gått och väntat på att allt plötsligt ska braka ihop. Det är först på senare tid insikten har kommit om att principen om "Time in Market" nog kanske är ett bättre halmstrå än eget tyckande och tänkande. Har sen grävt ned mig i frågan om "lump sum" vs "dollar-cost averaging", men nu verkar det som att jag slipper fundera mer på det. Det är drygt en miljon som ska in och jag utgår i dagsläget från att ha ungefär april på mig. Det sista har jag tänkt att spara till att köpa på en tydlig uppgång, ifall allt annars skulle gå åt... Jag tänker mig att det kan vara en klok strategi, även om man naturligtvis aldrig kan veta vart kurvan tar vägen därnäst

  Matti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite beroende på hur stor del av din ekonomi den där miljonen är känns det som en onödig självpåtagen deadline att pressa in pengarna på marknaden under april. Om du (som jag) legat lågt och missat vinst på att inte ligga fullinvesterad i uppgången är det synd att ligga fullinvesterad i nedgången och på så vis förlora en gång till.

   Visst kan strategin visa sig fungera, men jag förstår inte riktigt stressen in på marknaden nu.

   Radera
  2. Dessa pengar ingår i min rena "pengamaskin", målet är alltså inte säkerhet utan att få bra vinst över tid. Klarar mig på andra tillgångar fram till jag fyller "folkpensionär".

   Jag tänker som så att det kan vända uppåt eller det kan gå ytterligare nedåt. Vilket av dem som kommer att inträffa kan vi ju inte veta nu. Det enda som vi kan vara någorlunda säkra på är att på lång sikt kommer det att löna sig att vara på marknaden. Det visar historien (och om det inte skulle gälla hädanefter på grund av någon ändrad världsordning eller liknande kan vi ju lika gärna lägga av med börsen helt och hållet).

   Det behöver inte bli att allt ska göras i april, men vad jag inte vill vara med om är att hamna i ungefär samma situation igen som tidigare. När vändningen kommer kan det gå snabbt och bara de senaste dagarna har vi sett en viss återhämtning. Dock gissar jag att det snart kommer att bära utför igen då jag har svårt att tänka mig att marknadens nyvunna optimism kommer att kunna hålla någon längre tid inför allt det kaos pandemin ställer till med. Men jag vågar inte satsa allt på en gissning och det kan vara bra att åtminstone börja gå in nu, dock inte allt på en gång.

   Eller hur känner du själv inför att sen kanske till stor del behöva stå utanför marknaden igen? En fördel med att lita till "Time in the Market" är ju att man slipper en massa huvudbry om börsens utveckling och kan ägna tid åt mer givande saker och i stället låta tiden göra jobbet (om man kör index)

   Matti

   Radera
  3. Nej, veta kan ingen ,men man kan försöka känna av vartåt det blåser längs vägen. Med tanke på att saker och ting ändrar sig dagligen nu vill jag inte fastställa hur jag ska agera längre än just någon dag.

   Klart att jag inte heller vill missa uppgångar, men om jag går in hårt nu resulterar det inte i sluppet huvudbry ifall börsen rasar 30 procent.

   Radera
 14. Månadssparar som vanligt. Identifierar mig med en struts.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att de flesta som identifierar sig som djur brukar välja en jaguar eller fullblod, men struts funkar ;-).

   Radera