torsdag 26 mars 2020

Gå ut!

Eftersom jag jobbar ifrån mitt hemmakontor brukar jag vara noga med att ta mig ut. Jag får ju inte samma automatiska vardagsmotion som exempelvis de som promenerar till jobbet. Teoretiskt skulle jag en vanlig dag kunna gå mindre än hundra steg och det vore inte särskilt nyttigt.


Pga virusvarning är nu var och varannan människa hemma på dagarna, i självvald karantän. Men de flesta verkar tro att de måste vara inomhus trots att de bara behöver undvika att träffa andra människor. Utomhus går det utmärkt att hålla tio meters säkerhetsavstånd till andra ifall man bara undviker Sergels Torg och Avenyn.

Särskilt nu, på mina promenader och löprundor ser jag nästan inte en människa. T o m de gym jag springer förbi för att hånle åt människorna som bokstavligt talat springer i ekorrhjul är tomma, de flesta har stängt. Inte för att ”hamstern är död”, den har bara gått hem och kollat på Netflix istället.


Ingen vet hur stor smittorisken är i folksamlingar, men risken för en för tidig död pga inaktivitet är snudd på 100 procent. Det är ändå inte där konflikten står. Man kan lugnt fortsätta att jobba hemifrån, vara osocial, låta bli att gå på kafé eller besöka sina äldre släktingar tills man bedömer att faran är över. Men gå ut och rör på dig, för risken att smittas av Covid-19 i en öde skog eller på en folktom landsväg är exakt noll.

37 kommentarer:

  1. Intressant. Jag upplever att det är fler som är ute och motionerar nu än i vanliga fall. Brukar ta min löprunda efter kl 16 och då är det mycket folk ute.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den senaste träningsveckan har blivit lite förstörd av ett nackspärr, men gått har jag gjort varje dag. Löpare har nog inte varit anmärkningsvärt få, men vanliga promenader verkar nästan ha försvunnit. Så gott som alla gående människor jag möter har en hund med sig, och då är man ju nästan tvungen.

      Radera
  2. Jag upplever också det motsatta. Det är otroligt mycket (och ibland för mycket) fölk som rör sig i skogarna nära tätorterna i Skåneland. Smockfulla parkeringar und so weiter.

    Dock är ditt budskap viktigt. Ut och röra på sig, promenera och få lite sol i det bleka vinteransiktet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Märkligt! Här känns det helt öde. Lite som när det är något stort idrottsevenemang på tv, final i fotbolls-vm eller så, och jag kan gå runt en timme mitt på dagen nästan utan att se en enda människa.

      Smockfulla parkeringar tyder på att folk är ute och åker bil istället.

      Radera
    2. Smockfulla parkeringar vid nationalparker och andra skogar. I Skåneland kan det vara trängsel i nationalparker eller friluftsområden vid fint väder så de ska man definitivt hålla dig borta från.

      Motionsspåren var iaf för två veckor sedan relativt fulla här i Göteborg. Sedan dess har jag dock inte haft möjlighet att besöka.

      Radera
    3. Märkligt. Här är det alltid tomt i skogen (naturreservat), året runt.

      Radera
  3. Min gissning är att de som inte gillar att röra på sig, dvs de som behöver det mest, förmodligen tar det hela som en ursäkt för att just inte göra det. Rätt säker på att de som gillar att röra på sig fortsätter med det. En sak är säker inaktiviteten som du säger är bra mycket farligare än COVID-19!

    Alexander: Well alla gym är ju stängda, plus att åtminstone i Stockholm har det ju varit kanonväder så klart att folk är ute :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. De som gillar att röra på sig tror jag är en så försumbar grupp att det ändå inte märks, men det är en ren fördom. Av 100 vuxna människor i Sverige tror jag att över 90 inte rör sig i onödan, tar bilen även på mycket korta sträckor osv.

      Om vi dessutom ska smittas kan det vara bra om vår kondition är så god som möjligt.

      Radera
    2. Friskis och svettis har öppet och sats öppnar igen nästa vecka.

      Radera
    3. Det hoppas jag vid Gud att de inte gör!

      Radera
  4. På min cykelväg hem är det så mycket folk ute och promenerar/springer nu. I vanliga fall ser jag knappt några alls när jag cyklar hem eftersom jag slutar lite tidigare än de flesta. Till jobbet på morgonen är det däremot det motsatta, nästan folktomt, när jag börjar närma mig jobbet och trafikkorsningår och pendeltågsstation.

    SvaraRadera
    Svar
    1. och detta i en av dina grannkommuner

      Radera
    2. Skulle jag ha en arbetsplats dit jag normalt tog mig med kollektivtrafik skulle jag gärna gå eller springa. Hade jag inte bil skulle jag inte se något alternativ. Aldrig i helvete att jag skulle sitta på pendeltåg eller tunnelbana två gånger per dag nu.

      Fast om de du ser bara är ute på eftermiddagen lär det ju inte vara jobbpendlare.

      Radera
    3. Tror det är hemmajobbare, de med lindriga sjukdomssymtom som inte får jobba och 70+ som passar på att röra sig. Jag är glad att jag kan cykla till jobbet och slipper kollektivtrafiken. Men jag cyklar förbi en infartsparkering och den är ungefär 1/3 full kl 8 mot i vanliga fall helt full kl 7.

      Radera
    4. Att pendlingen gått ner när det finns lediga platser på infartsparkeringar kl 8 förstår t o m jag som normalt sover den tiden.

      Radera
  5. Mitt gym Fitness 24 Seven har öppet och har haft öppet hela tiden - så där har du fel om stängda gym

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mina två närmaste gym (Sats och ett kommunalt) verkar ha stängt, men jag skrev inte att alla har det.

      Radera
    2. SATS öppnar upp alla gym nu, tror det gäller from idag

      Radera
    3. Fantastiskt, världen är galen. (Fast det visste jag redan.)

      Radera
  6. Nu tillhör jag en av dem som fortfarande måste ta mig till kontoret så jag tar inga promenader på hemmaplan till vardags. Men helgen som var så var vi ute i lite olika omgångar på våra vanliga rundor. Det var väldigt mycket folk ute på promenad, utan hund! Det känns som många hade ett uppdämt behov att röra på sig efter en vecka hemma. Och på utegymen och lekplatserna var det väldigt mycket mer folk än det brukar vara på helgerna.

    I kollektivtrafiken har det varit ca 10% passagerare mot normalt, så man har kunnat sitta i egen kupé. Ända tills SL drog ner på trafiktätheten. Har tyvärr för långt för att cykla.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att utegymmen fylls upp känns logiskt, men dessa är jag sällan förbi. På vanliga trottoarer tycker jag att det varit märkbart öde. Men jag hoppas att jag har fel, att folk inte bara degar framför tv:n.

      Vad är för långt för att cykla? Har en känsla av att inbitna cyklister gärna trampar 5-6 mil i enkel riktning, men bor man i Södertälje och jobbar på Arlanda blir det ju kämpigt.

      Radera
  7. Det är två olika världar tycker jag.

    Dels den som skildras på teve med öde storstäder och folk med munskydd.

    Och dels verkligheten där jag bor. För här nere i glesbefolkade södra Sverige är allt som vanligt. Fullt med folk överallt, ingen som jobbar hemma.

    Man kan ju undra.

    Är vi skånelänningar helt jävla dumma i huvudet, eller är 08:or bara oroliga och räddhågsna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De enda jag sett med munskydd här har varit invandrare. Vet annars inte hur det skiljer sig mellan olika landsändar. Bor man i ett område där det inte finns ett enda fall blir det kanske svårare att ta på allvar, och rimligtvis finns mindre anledning också.

      Jag tycker att det är sunt att dra ner på antalet personliga möten, men att sitta och häcka i en lägenhet känns idiotiskt.

      Radera
  8. Perfekt tillfälle kolla igenom de 15400 avsnitten av Guiding light. Det kommer ta motsvarande 1 925 arbetsdagar. Förhoppningsvis är Corona pandemin över tills dess. Godnatt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte vad Guiding light är, men tror inte det är värt de tio extrakilon och den potentiella hjärtinfarkt det skulle ge mig.

      Radera
  9. Att vissa inte tror att man riskfritt kan gå utomhus ens borde lyssna på smittskyddsläkaren Hans Boman: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/corona-i-familjen-hur-gor-man-hor-smittskyddslakarens-rad

    Kontentan är att man till och med relativt lugnt kan bo kvar i samma hushåll som en som är smittad!


    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte mer påläst än någon annan (men jag pratade med en läkare som delade min åsikt att stillasittande i sig är en större risk än risken att smittas, förutsatt att man inte tillhör en utsatt grupp), men det är ju en droppsmitta, så på så vis är den tacksam jämfört med en luftburen smitta. På ett par meters avstånd från andra människor är smittorisken noll.

      Fast jag undrar ändå över Bomans påstående att man inte kan smitta innan man utvecklat symptom. Och även om det går att bo i samma hushåll som en smittad tycker jag att det var modigt att rekommendera övriga familjemedlemmar att bo kvar samtidigt som de fortsätter gå till jobbet.

      Radera
    2. Tegnell säger något liknande om att man inte smittar innan symptom, men har medger ändå att smittorisken finns upp till ett dygn innan symptomen märks. Det läste jag i chatten på svtnyheter idag:

      "14.51
      Anders Tegnell får frågan om man verkligen inte smittar innan symptom bryter ut. Han svarar att man möjligen smittar sent under inkubationstiden, dvs någon timme eller ett dygn innan man känner av symptom..."

      Tror nog att han och andra experter än så länge faktiskt inte vet exakt hur det ligger till. Han är medveten om osäkerheten här, men förstår att folk vill ha tydligt svar och svarar på detta sätt eftersom han då ju ändå erkänner att det finns smittorisk före symptom. Att påstå att det inte gör det, kanske han inte med rent samvete kan säga.

      Radera
    3. Att Tegnell säger det gör mig ännu mer orolig. Han har ju haft fel i typ allt han har sagt ända sedan han garanterade att svininfluensavaccinet var helt ofarligt (tack för det - hej, narkolepsi!).

      Radera
    4. Oj, visste inte att han sagt det om svininfluensavaccinet! Nå, man kan inte sätta hela sin tillit till någon människa här i världen, varken expert eller annan auktoritetsfigur. Som vuxen har man ansvar för att ändå bruka sitt eget förnuft och göra så gott man kan utifrån den kunskap man lyckas vaska fram. Att leva väl kräver vishet. Inte det lättaste, men den som påstår att allt är lätt - den litar jag absolut inte på!

      Radera
    5. Jodå, han var fel ute redan på den tiden. Men jag håller med om att man har det största ansvaret själv. Problemet med ett land som Sverige är att man här sätter så stor tillit till auktoriteter att de får extremt stor makt.

      Radera
    6. https://www.expressen.se/nyheter/henrik-friskforklarades-har-fortfarande-corona/

      För att ytterligare komplicera det hela... Att läsa om Henrik Tidefjärd väcker frågan om "friskförklaring" är någon garant för att de inte är smittsamma ändå...

      Radera
    7. Det var låst nu, men jag tror att jag förstod andemeningen. Nej, det verkar ju tveksamt.

      Radera
  10. Där jag håller till är det relativt riskfritt att vara ute. På en 4 timmars skidtur i dag uppe på kalfjället såg jag en isfiskare och ett hundspann. Annat helt folktomt.

    I dessa dagar känns det skönt att kunna tillbringa vintern i stugan i Härjedalsfjällen.
    Även om vi är pensionärer och i iallafall jag hör till riskgruppen, känner vi ända inte att vi är mogna för renskinn och solgrop.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ännu säkrare i Härjedalsfjällen, men även här i en tätbefolkad Stockholmsförort har jag inga problem att hålla fem meters säkerhetsavstånd till andra människor. Bara att gå över till andra trottoaren om man får möte. I skogen och på gång- och cykelvägar är det lika folktomt som alltid.

      Dessutom känns det som att folk hjälps åt med detta. Om jag inte byter sida gör den jag möter det. Ingen tycks vilja gå i närheten av sina medmänniskor. Passar mig utmärkt.

      Radera
  11. Jag brukar gå till jobbet och/eller tillbaka de flesta dagar. När man jobbar hemifrån så får man ju ingen frisk luft om man inte aktivt ger sig ut. De flesta är ju ute i vart fall någon minut per dag oavsett hur de transporterar sig till jobbet eller rör sig på kontoret. Jobbar du hemifrån har du om du bor i en tvåa som jag mindre än 10 meter till kontoret, dvs köksbordet. Då tror jag de flesta känner ett behov av att gå ut i alla fall efter några dagar. Då blir en promenad runt kvarteret oftast resultatet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en klar nackdel med att jobba hemifrån, men tänker man på den är det ju bara att ta hänsyn till och ge sig ut och gå. Jag försöker gå en timme om dagen de dagar jag inte springer. Fast det är inte alltid det blir så, man ska ju ta sig tid också.

      Radera