tisdag 10 mars 2020

”Tid är väl pengar?”

Det här ämnet har jag nog stött och blött, men nu tar jag det igen på förekommen anledning eftersom signaturen Q ifrågasatte varför jag inte räknar arbetstid på spartips, med motiveringen ”tid är väl pengar?”.

Nej, det är det inte. Det är begripligt att koppla ihop begreppen eftersom tid ibland kan köpas för pengar, och pengar nästan alltid kan köpas för tid, men de är två olika resurser. Tid är givetvis den mest värdefulla eftersom den är ändlig, men vi behöver bägge.


Direkt jämförbara är de bara om man tappar en inkomst genom att lägga tid på något annat. Handen på hjärtat är det väl sällan det är där striden står? Om jag sparar x kr genom att baka själv istället för att köpa bröd får jag också ett godare och nyttigare bröd än det fabriksgjorda. Dessutom tycker jag att det är rätt trevligt att skapa i köket.

Inlägget Q kommenterade handlade om att byta ruta på bilen. Inte lika trevlig sysselsättning, men trevlig på ett annat sätt. Den tillfredsställelse jag får varje gång jag ser eller tänker på något jag sparat pengar på genom att jobba själv har också ett värde. Jag ser egenhändigt tillverkade detaljer i min bostad som jag regelbundet glatts åt i över tio år.

Men tydligast blir skillnaden mellan tid och pengar när jag tillbringar tid med betydelsefulla människor. Under min mammas sista levnadsår, när jag visste att tiden var utmätt, hade inga pengar i världen kunnat ersätta den tid vi fick tillsammans.


Det är ju därför jag gillar pengar, för att de skänker mig frihet att kunna tacka nej till dem. Att kunna lägga tid på sånt som inte lönar sig, eller kanske lönar sig på sikt. Jag har aldrig haft så höga utgifter att jag varit tvungen att jobba heltid eller mer för att få ihop mitt liv, och jag vill se till att aldrig hamna där. Inte till något pris!

10 kommentarer:

 1. Har fått liknade kommentarer själv. "Men har du tänkt på vilka alternativinkomster du går miste om när du står och bakar bröd själv?", eller liknande. Den tesen bygger på inkomstbringande arbete 16 timmar per dygn (om man sover åtta timmar), vilket ingen av oss ägnar sig åt.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och framförallt är det nog få av oss som skulle vilja det hur roliga jobb vi än kan hitta.

   Radera
 2. Den där tillfredsställelsen att kunna laga/fixa/reparera saker själv tycker jag är viktig. Tyvärr håller den på att gå förlorad till stor del. Min föräldrageneration som kunde fixa allt byts ut mot såna som jag som - utanför mina nördiga specialintressen - knappt kan byta tändstift. Skulle aldrig våga mig på att byta en vindruta, det skulle gå helt åt skogen så applåder för det. Bra gjort.

  I vår by i skogen fanns en man som kallades för DunderKarlsson. I hela sitt liv hade han jobbat för försvaret med att reparera diverse maskiner. Han kunde allt, bokstavligen allt. Vad som än behövde repareras i byn - bilar, skotrar, traktorer, fiskenät, båtmotorer- you name it, så fixade han det. Han ställde alltid upp. Betalt fick han väl nån gång ibland, men det var inte så viktigt. Det var liksom inte förrän han nyligen gick bort förrän man förstod hur mycket han betydde för byn.

  I byn finns en salig blandning - akademiker, rika skogsägare, fotografer, elektriker, men ingen har betytt lika mkt för byn som DunderKarsson - mannen som kunde reparera allt och alltid med ett gott humör

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tråkigt när sådana där gubbar försvinner med all kunskap.

   Radera
 3. Jag får nog hålla med dig om att det ger en viss tillfredsställelse när man fixar med saker själv, som att reparera ,baka eller vad det nu kan vara. Jag är inte världens mest händiga person men det går faktiskt ofta fixa mer själv än man kanske tror.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är snudd på världens minst händiga, men mycket går med envishet.

   Radera
 4. Sitter på en buss just nu. När jag är hemma igen kommer jag ha åkt i över fyra timmar för att köpa en pryl till bra pris. Sparade 500 spänn. Minst! Sitter och läser och har det rätt skönt. Hade jag varit hemma hade jag förmodligen glott på tv istället. Ingen optimal timpenning, men glädjen av att göra en bra affär uppväger det.

  Det jag sparade på mina fyra timmar idag var för övrigt var ungefär lika mycket som börsen backade på fem minuter igår. Men det förtar inte känslan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar försöka se till att alltid ha en podd jag ändå vill höra i öronen när jag hamnar i dylik "dötid". På det sättet känns all väntetid effektiv.

   Det där med börsraset är lurigt. Jag tror att många börjar slösa pengar med motiveringen att torskar man ändå femtiotusen om dagen på börsen kan man ju lika gärna bränna ett par tusen när man ändå är igång. Fast så funkar det ju inte.

   Radera
  2. Jag är dålig på poddar. På att hitta dom, men framför allt på att ha lurar med mig när jag kommer på att jag vill lyssna på dom,

   Håller helt med om börsraset. Börjar man tokspendera bara för att börsen svänger kan ju sparandet sluta i något tråkigare

   Radera
  3. Det tog ett tag att vänja sig, men nu planerar jag så att det alltid finns poddar med för all oförutsedd dötid.

   Ja, börsen kommer alltid att svänga upp och ner, men tokspenderandet fjädrar inte tillbaka.

   Radera