lördag 14 mars 2020

Co-living – bläää!!!

Jag fascineras av märkliga sätt att bo på och har bloggat om ”tiny houses”, husbilar, jordskepp och allt möjligt. Långt ifrån alla skulle passa mig, men jag brukar förstå vad det är folk gillar med att bo som de gör. Fram till nu.

En tjej jag pratade med bodde i en lagerlokal i Silicon Valley tillsammans med 60 personer, 30 tjejer på ena sidan av ett skynke och 30 killar på andra. Badrummet var ambulerande mellan könen varannan timme, säger hon.
Co-living, co-housing... De får kalla det vad de vill, det är alltså ett slags kollektiv där du inte ens har ett eget rum. Jag gillar pengar, men inte ens om jag fick betalt skulle jag kunna tänka mig denna typ av vandrarhemsboende. Jag skulle däremot lätt kunna tänka mig ett boende på 10-15 kvm, men det förutsätter att inte människor jag inte ens känner har tillgång till en enda kvadratcentimeter av ytan.

Jag fattar att bostadsminister Bolund jublar. Det passar honom såklart som handen i handsken att folk frivilligt buntar ihop sig som fiskpinnar. Och visserligen är Aftonbladets timing skrämmande dålig när de marknadsför detta mitt under brinnande virusepidemi (de flesta av oss försöker undvika att trycka ihop oss med en massa främlingar nu), men jag hade varit lika negativ för ett år sedan. Jag hade hellre bott i skogen i en koja av wellpapp än så här:


Jag anar en anda av socialism här, och jag tror faktiskt inte bara att det handlar om källorna. Men om folk går igång på att dela müsli i ett gemensamt kök har jag inga problem med det. Själv har jag bara allt för ofta problem med att ha grannar på andra sidan väggen utan att jag behöver dela badrum eller riskera att bli sparkad på när grannen går och lägger sig.

16 kommentarer:

 1. Silicon valley är nog en av världens dyraste bostadsmarknader. Det är väl Apple, Facebook med flera som fått det att skena. Så jag är inte förvånad att sådana boendevarianter finns där för nyutbildade men panka ungdomar. Men det finns ju även människor som tilltalas av kollektiv, jag är däremot definitivt inte en av dem. Jag vägrade bo i korridorrum när jag studerade, trots att endast kök behövde delas.

  Jordskepp hade jag aldrig hört talas om men googlade nu. Verkligen kul och annorlunda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lättare att förstå torftiga boenden i Silicon valley eller New York än Alvesta och Avesta, men till att dela bostadsyta med tiotals främlingar är steget för långt för mig.

   Kollade upp om jag for med osanning nu, men jag har faktiskt skrivit några rader om jordskepp:
   https://sparosverige.blogspot.com/2016/08/hus-ar-overkurs.html

   Radera
 2. Tänker har man inte haft sömnproblem förut, så kommer det i all säkerhet i den där miljön,hemskt. Ovälkomna ljud och lukter lär tränga sig på, jag skulle gå mot en för tidig död av annat än virus.Det är inte klokt va de tycker att människor ska stå ut med, som att bo i ett kontorslandskap. Bolund kanske anser att vi ska vänja oss, så att alla får plats här. Ser ett zombieliknande samhälle framför mig där stora delar av befolkningen,har en sovplats, matutskänkning och ett arbete/Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är otroligt känslig för ljud när jag sover, så jag skulle tveklöst bli en del av zombiesamhället efter bara ett par dagar.

   Jag tror inte att Bolund tänker så långt. Han vill ha en image av att begripa/gilla nya initiativ och det kostar honom bara lite tid att klippa ett snöre och lyckönska. Skulle bostadsbristen minska vore det tacksamt, men det räknar han knappast med.

   Radera
 3. Minns ett tillfälle när jag under studenttiden bodde i en hyreslägenhet i ett slitet område i Gbg. Väggarna var tunna som A4-ark. En morgon vaknade jag av att grannens väckarklocka började ljuda. Ingen fara då jag ändå skulle gå upp. När jag kom hem på em så ljöd ff grannens väckarklocka likt hesa Fredrik. Och när jag skulle gå och lägga mig. Mkt bankande men ingen åtgärd. Hade fördelen av att bo tillräckligt stort så jag kunde byta rum. Tidigt nästa morgon upp för att banka på grannens dörr. Ingen åtgärd men grannarna meddelade att de åkt på semester till fjällen i en vecka. Visst är det härligt med grannar som bor nära... Hälsar Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon borde ha slagit in dörren och skickat upp den till fjällen :).

   Radera
 4. Jag tror snarare att det är kapitalismen som drivit upp priserna på boende till så höga höjder i t ex Silicon valley och andra "hot spots". Det i sin tur gör att liknande lösningar växer fram för de som inte har möjlighet att lösa boende på annat sätt.

  Inget för mig, men funkar kanske bra för de som jobbar inom IT-sektorn eller andra sektorer med höga löner. Så kan de spara pengar och sedan köpa sig en lägenhet.

  Tror inte att Bolund har någon annan åsikt än att det är bra för de som trivs i dylikt boende. Tror verkligen inte att han skulle tvinga hela befolkningen, inkl dig, att bo såhär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du med kapitalism menar att de höga lönerna i Silicon valley möjliggör för hyresvärdar att ta bra betalt så stämmer det såklart.

   Jag har heller inte sagt något annat om Bolund. "Det passar honom såklart som handen i handsken att folk frivilligt buntar ihop sig som fiskpinnar." Frivilligt, skrev jag, inget om tvång.

   Radera
 5. Vilken fingammeldags anda av kommunism de har där på det så kallat oberoende bladet. Jag antar att det borde gälla alla då, förutom partiledningen som torde vältra sig i personlig lyx betald av andras svett och tårar.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om tidningen var så vinklad i detta fall och nu ser jag att artikeln låsts. Men visst kunde väl ha fått med någon negativ aspekt. Särskilt i Corona-tider borde det inte vara så svårt.

   Radera
 6. 1 200 dollar i månaden! Herregud, vad ligger då hyrorna på för en liten etta på?

  SvaraRadera
 7. DE var ju precis så Marian Radetzky. Raifelds mentor ville vi lågutbildade skulle bo Mvh Mats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det måste väl vara tjugo år sedan han var aktiv. Fanns sådana här boenden då?

   Radera
 8. Lek nu med tanken att alla 30 boende får magsjuka eller blir matförgiftade. Och det finns EN toa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är därför jag tycker Aftonbladet visar prov på vansinnigt dåligt timing. Att NU, när alla uppmanas undvika sociala kontakter, pusha för en boendeform där massa människor är hopträngda på en liten yta utan dörrar eller ens väggar. Corona tackar på förhand.

   Radera