tisdag 3 mars 2020

Andras pension dröjer


Knepig rubrik, men karln det handlar om heter Andras. Han är 65 år och tänkte att han skulle få svensk pension eftersom han bor i Sverige och har jobbat här sedan han var 23.


När utbetalningen uteblev svarade dock Pensionsmyndigheten att de skulle göra en utredning för att ta reda på om Andras möjligen får pension från något annat land. Utredningen förväntades ta tre månader och i väntan på den råddes han att gå till Socialkontoret (som att de skulle betala ut några pengar inom tre månader). När Andras kontaktade SVT gick tremånadersutredningen på mindre än en vecka. Tänk så det kan slumpa sig! Men de som inte har ork att starta ett mediedrev får väl snällt vänta i kön.

När det pratas pension brukar jag säga att i mina kalkyler räknar jag inte med att svenska staten ska ge mig någon pension när det är dags om ett par decennier. Ibland blir jag då kallad domedagsprofet eller åtminstone överdrivet negativ. Men tror ni Andras hade räknat med att bli nekad pension 2020?


Jag tror i och för sig att han hade fått den förr eller senare. Kanske efter tre månader eller något mer. Men om pengarna är slut är de slut och jag föredrar att vara på den säkra sidan. Kommer det pension blir det en kul överraskning.

24 kommentarer:

 1. Jag har drygt 30 år kvar till pensionen och är helt inne på samma spår. Räknar med 0kr och ser eventuell pension som oväntad bonus. Hellre överdrivet negativ än bankrutt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det brukar vara lättare att anpassa sig åt det hållet.

   Radera
 2. Jag tycker Andras har varit oerhört klantig. Pensionen kommer inte automagiskt när man fyller x år, utan alla behöver ansöka om den. Har man så dåliga marginaler att man måste gå till soss i väntan på beslutet, bör man inte vara så dum att man säger upp sig från sitt jobb i förväg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behöver vanliga svenskar ansöka om pension minst tre månader innan de fyller för att myndigheterna ska hinna göra en utredning?

   Jag känner inte Andras, men utifrån artikeln och intervjun är jag helt övertygad om att han hade klarat betydligt mer än tre månader utan ersättning.

   Radera
  2. Ja. Men måste ansöka om allmän pension.

   https://www.pensionsmyndigheten.se/ga-i-pension/planera-din-pension/planera-infor-din-pension

   Radera
  3. Det står ingenting om ledtider där vilket stör mig. Att det ändras när man kontaktar SVT är ingen nyhet.

   Radera
  4. Står klart och tydligt "Ansök cirka tre månader innan du vill ha din första utbetalning. Har du arbetat eller bott utomlands bör du söka sex månader innan du vill ha din pension."
   Visst kan man ha synpunkter på att det är lång handläggningstid, men de flesta har väl planerat för pension flera i förväg. Personligen tycker jag det är bra att de säkerställer vad man har rätt till. De flesta bidragsinstanserna i Sverige gör tvärtom, och sen sitter skattebetalarna och försörjer utländska ministrar i åratal.

   Radera
  5. Har man i obruten tidsföljd jobbat 42 år i Sverige tycker man antagligen inte att man har jobbat utomlands även om man hade ett sommarjobb på 60-talet, men står det så står det.

   Handläggningstiden har jag absolut synpunkter på, allt över två veckor känns orimligt.

   Radera
 3. Verkar ju väldigt slappt av Andras att inte titta i sitt Oranga kuvert någon gång under alla sina år i sverige. Tycker verkligen inte Löfvens har någon skuld. MVh Mats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur många gör det, en av tio? Det rättfärdigar såklart inget, men så ser tyvärr verkligheten ut.

   Radera
 4. Har han inte upptäckt detta under alla dessa år? Vad står det på minpension.se eller i det orangea kuvertet? Man har väl ett eget ansvar också att kolla upp saker och ting, speciellt om man inte är född i Sverige. Om jag hade flyttat till valfritt land hade jag inte bara slappat på och förväntat mig att allting skulle falla på plats. Jobb, bostad, pension etc etc, allting är ens eget ansvar att kolla upp.

  SvaraRadera
 5. Känns som att det kommer (gråt ut i media) repotage med jämna mellanrum,så inte mycket nytt i detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gråt säljer, men han känns inte så gråtmild utan verkar mest se det som en kul grej.

   Radera
 6. Sådär brukar jag också säga. Jag fyller 30 i år och antar att pensionsåldern är minst 70 när det blir dags för mig. Jag räknar inte med att det finns något kvar till mig om 40 år dock. Den sanktioneras nog ut till "bättre behövande" eller likartat. Det är tur att jag har snusmumriken som idol, för då kan man bo i tält.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina Muminkunskaper är högst bristfälliga, märker jag.

   Ja, antingen skjuter man gränsen uppåt så att vi måste upp i 110 år eller också tar man bort alltihop.

   Radera
 7. Ett tydligt exempel på att individen inte tagit sitt egna ansvar. Det finns tydliga och rimliga riktlinjer från myndighten att förhålla sig till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns inte som att Andras gråter blod över stressen. Mer som "Hundraåringen som försvann" som nås av Pensionsmyndigheten som inte lyckats betala pension till honom och vill betala 35 års pensioner retroaktivt. Hundraåringen själv hade inte reflekterat över att han blivit pensionär.

   Radera
 8. Jag kan enbart hålla med dig i att man bör se statlig pension som en eventuell form av trevlig bonus. Själv räknar jag med att vår Riksdag och regerings - PÖK i god tid har försatt Sverige i bankrutt. Inget annat tyder nämligen på motsatsen till det.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur pessimistisk jag än tenderar att bli kan jag alltid glädja mig åt att du tar det till nästa nivå ;-).

   Radera
 9. Tror inte heller det blir någon pension från staten den dagen det beger sig!

  - Jaha...du har sparat lite själv ser vi i en ISK?
  - Jo det stämmer...tänkte det kunde vara bra att ha lite där oxå!
  - Hmm..ja du..då är du inte berättigad sedan 2027 till någon pension från staten
  - Ojdå...skulle inte spara själv alltså!
  - Näe precis...Du hade lite otur att du tänkte!

  Precis så räknar jag att det blir :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte omöjligt alls. Gott omdöme brukar bestraffas :-(.

   Radera
  2. Vi får börja pensionsspara i bitcoin helt enkelt

   Radera
  3. Är det verkligen definitionen av gott omdöme ;-)?

   Radera