söndag 22 mars 2020

101 tankar om aktier – recension

Jag har läst Ludvig Rosenstam Åhmans bok 101 tankar om aktier. Det är inte en traditionell bok om hur du ska investera utan handlar mer om hur man kan tänka. Eller, ett steg till, varför vi tänker som vi gör kring aktier. Aktiepsykologi alltså, och det kan alla behöva lära sig mer om i dessa dagar när börsen åker jojo mest hela tiden.

Som hörs på namnet är det 101 tankar. Dessa är uppdelade på olika underrubriker som strategi och mentala modeller. Kanske inte en bok för den rena nybörjaren som vill lära sig mer om aktiehandel, men den funkar om man har ett hum för den är ändå väldigt grundläggande. Själv tycker jag att det är skönt att den är befriad från nyckeltal och inte minst svengelska uttryck som inte tillför något utan bara distanserar förståsigpåarna från allmogen (här kan en och annan aktiepodd med fördel ta lärdom).


Dessutom handlar den inte bara om aktiehandel, det går att dra paralleller utanför börsen. När det står ”priset på en aktie” kan man många gånger tänka likadant om exempelvis ”priset på en tv-apparat”. Man kan också få insikter om sig själv genom att läsa bokens allmängiltiga exempel.

Och inte bara om sig själv. En ögonöppnare för mig var påpekandet att ränta-på-ränta-effekten funkar likadant för kunskaper som för pengar. Ju mer man vet, desto lättare blir det att ta till sig nya kunskaper. Den tanken tror jag att Ludvig lånat från Dilbert-skaparen Scott Adams.

Fast det här är Ludvig. Scott har inte en moraklocka på handleden.

Boken är nämligen full av tänkvärda citat från stora tänkare, men här vill jag utfärda en varning: Ta inte en sup varje gång Warren Buffett nämns! Det kommer med all säkerhet göra dig till alkoholist om du inte dessförinnan avlider av alkoholförgiftning. Buffett i all ära, men när författaren uppenbarligen gjort god research (källförteckningen räcker som läslista i flera år) hade jag gärna sett större spridning bland citatmakarna.

Och med det sagt vill jag istället lyfta fram det som jag tycker är bokens bästa citat, från medieprofilen Dave Ramsey:
Rika fortsätter vara rika genom att leva som om de vore fattiga. Fattiga fortsätter vara fattiga genom att leva som om de vore rika.

Så sant som det är sagt. Men den som tror sig få nytta av att lära sig mer om börspsykologi vill jag ändå föreslå lite konsumtion. Köp Ludvig Rosenstam Åhmans bok 101 tankar om aktier!

17 kommentarer:

 1. Min goto bok när jag börjar famla i röran. Ludvig har även varit med i många av de mest populära finanspoddarna, vilket jag rekommenderar som lyssning.

  För övrigt pågår operation down-sizing i hemmet. I enlighet med det fina citatet du valde. Efter en bilpromenad i går insåg jag att jag har för dyr bil, och att det är betydligt coolare att se fattig ut och vara rik än det omvända.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har hört åtminstone någon av intervjuerna.

   Vad bra!

   Radera
 2. Var det inte du som skrev om denna bok tidigare med? Eller har du läst den 2 gånger :) Det kan vara jag som bara är tillfälligt sinnesförvirrad med.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huruvida du är tillfälligt sinnesförvirrad vet jag inte, men jag blev klar med boken i förrgår och har inte skrivit om den tidigare. Om inte jag blivit dement :).

   Radera
  2. Investeraren, du har skrivit två gånger om den!:-)

   Radera
 3. Sparo, nu kan du göra en insats för samhället genom att börja propagera för att politikerna måste införa en pandemi-skatt, naturligtvis en temporär skatt, för det vet ju alla hur det är med temporära skatter....

  En pandemi-skatt nu när flygskatten inte längre drar in några pengar till statskassan, är ju en skatt som alla kan samlas kring. Vad sägs om en gala på SVT där de samlar in pengar till just denna pandemi-skatt? Naturligtvis utan publik, eller om det nu prompt måste vara publik så kan det väl samlas 500 SD-anhängare på galan, det skulle ju säkert vara populärt bland de styrande i främst regeringen men även inom kultursektorn.
  Jag menar, är det några som "förtjänar" ett straff från gud så måste det väl vara dom? I brist på Trumpsupporters i Sverige menar jag ;-)

  Ju mer jag tänker på det är nog Pandemi-skatt lösningen på så gott som alla problem i Sverige. För alla vet ju att ju högre skatt desto lyckligare människor i Sverige. Det är vetenskapligt bevisat, fråga vilken vänsterpolitiker som helst, inklusive nuvarande regering.

  Kom ihåg var ni hörde det först: Pandemi-skatt. Här hos Sparo.

  p.s.
  kan finnas spår av ironi i kommentaren ovan
  d.s

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, en pandemiskatt är nog vad Sverige behöver. Skulle inte förvåna mig om vi har den här vilken dag som helst.

   Radera
 4. Tack för påminnelsen Micke. Den där har jag börjat läsa men lite annat kom emellan. Måste ta tag i det och läsa klart den. Tycker det jag hunnit med hittills verkar lovande.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lättläst trots vettigt innehåll.

   Radera
 5. Ludvig Rosenstam Åhman22 mars 2020 kl. 16:15

  Tack för en bra recension Micke. Ärligt och fyndigt som vanligt. Inlärningens ränta-på-ränta är lite från Scott Adams, men framförallt från James Clear och hans bok Atomic Habits. James kanske har en ”Axcent of Scandinavia” på handleden :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte omöjligt, den ser svulstig ut: https://www.bigspeak.com/wp-content/uploads/2019/02/james_clear-1024x800.png

   Radera
  2. Ludvig Rosenstam Åhman22 mars 2020 kl. 17:04

   Haha, snyggt.

   Radera
  3. Ludvig Rosenstam Åhman22 mars 2020 kl. 19:05

   Menade mest snyggt att du lyckades hitta en bild på honom med en stor klocka på armen. Min är en 5 år gammal gåva. Den visar både tid och datum och jag gillar den. Men jag har inga större preferenser kring klockor eller kläder. Får jag något så använder jag det gärna tills det trillar av. Än så länge sitter den på, även om den börjar hänga lite löst :)

   Radera
  4. Jodå, jag förstod det, men valde att ignorera och håna det rådande klockmodet. Själv har jag klocka i mobilen, så jag la ner armbandsur för femton år sedan. Men det är tur att folk är olika.

   Radera
 6. Kul! Jag fick hem mitt recensions-ex idag också, ser fram emot att läsa och recensera efteråt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta min Warren Buffett-varning på allvar bara :).

   Radera