fredag 27 mars 2020

Folk som hatar pengar

Jag var på Ica. Inte för att handla såklart. Jag är visserligen hyfsat rik, men det innebär inte att jag vill kasta bort pengar. Jag var med som sällskap, men väl där fick jag en upplevelse som var värd all tid. Kvinnan framför i kön handlade för 2644 kr! Bunkring i all ära, men...

Hon stod bokstavligt talat och kastade upp varor på transportbandet i fem minuter. Efter ungefär halva tiden var det fullt på andra sidan kassörskan som därefter fick lobba upp paketen ovanpå de redan ditlagda.


Eftersom jag hade gott om tid hann jag få en rätt god inblick i familjens matvanor. Det var ärligt talat mest skit. Hel- och halvfabrikat, vakuumförpackad smörja och flaskvatten. Där låg också fem påsar snacks. Inga små finsmakarpåsar utan rejäla familjepaket på 300-500 gram av olika chipssorter.

Det kan ju tänkas att hon skulle anordna ett barnkalas, men sättet hon langade upp varorna (jag blev trött bara av att titta på) gav mig en känsla av att detta hade hon gjort förr. Här laddades det för ett helt vanligt fredagsmys.


Avslutningsvis la hon upp nio plastpåsar (à 3 kr – jag kan göra flera middagar bara för de pengarna) innan hon drog sitt kort som nästan smälte i kortläsaren, för att sedan börja det mödosamma arbetet med att packa varorna.

Det här var en Ica Supermarket och eftersom hon handlade mer mat än vad hon skulle kunna bära utgår jag ifrån att hon hade en bil på parkeringen. I kommunen finns två Lidl, en Willys och en City Gross. Hade hon handlat sina nio matkassar i någon av dessa butiker hade de antagligen kostat henne under 2000 kr. Om hon av outgrundlig anledning prompt måste handla på Ica finns en Ica Maxi ett par kilometer bort, vilket nog skulle bespara henne åtminstone ett par hundralappar.


Hon kan ju vara snuskigt rik och älska att fylla sin kundvagn till brädden i sin lokala närbutik, men om hon, som jag antar, är en stressad småbarnsmamma med slut på kontot varje månad skulle hon spara tiotusentals kronor om året genom att välja en annan butik, mångdubbelt mer genom att handla lite smart och ett par tusenlappar bara genom att ta med egna kassar.

Är det detta som kallas guldkant eller vardagslyx, att slippa ta rationella konsumtionsbeslut? Kanske är hon fullt medveten om att hon antagligen skulle kunna gå ner på halvtid och ändå få pengar över genom att göra andra val. Men jag tvivlar.

44 kommentarer:

 1. Din kundvagn talar om vem du är. Intressanta studier det där. /nils

  SvaraRadera
  Svar
  1. I så fall är jag en väldigt billig människa. Inte ens när jag försöker storhandla och bunkra kommer jag upp i mer än några hundra.

   Radera
  2. *skratt* ”försöker storhandla”

   Radera
  3. Patetiskt, jag vet :).

   Radera
  4. Mina veckohandlingar brukar trilla ner på 800 till 1200 kr. 700 till 800 var normalen för ett par månader sedan. Bunkrar verkligen inte utan det är vad jag, sambo och barn drar per vecka. brukar lassa ner allt i två ikea kassor.

   Radera
  5. Varför har det stigit så mycket på ett par månader? Har mat blivit dyrare?

   Jag försöker bunkra, men det är inte lätt. Vid både förra och förrförra veckohandlingen hade jag t ex skrivit upp vetemjöl och krossade tomater, men de hyllorna var soprena.

   Radera
 2. Till brädden heter det väl...? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du helt rätt i, ändrat nu.

   Radera
 3. Jag storhandlade på ICA igår, 4 pkt bönor för 20 kr.Räcker till 8 portioner, ibland kan man fynda. Bra att ta till som snabbmat, när lusten att laga mat tryter.Svänger lätt ihop någon gryta eller sallad under tian.
  Det finns en del basvaror som är billiga på ICA, t ex frysta grönsaker eller deras Basic krossade tomater 500 gr 6 kr. Annars håller jag med dig, ICA är dyra. Skulle köpa tomatpuré, ordinarie pris på ICA,ca 18 kr för 200 gr, på Willys en stor burk på 800 gr för samma pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du jämfört priset med torkade bönor? Vet inte vilka bönor du köper, men det mesta går ju att blötlägga och koka själv. Jag köper gula ärtor och kikärtor torkat och blötlägger över natten.

   Eftersom många handlar på Ica måste de ju ha billiga varor, men jag gav till slut upp eftersom jag ofta hamnade i det där läget. Gick ner på Ica (som är min närmaste butik) för att akut köpa något jag fått slut på, men jag kunde inte förmå mig till att betala mellan 50 och flera hundra procent mer än på Willys.

   Radera
  2. Föredrar blötlagda bönor och ärtor men kan vara bara att preppa lite med det lite alltför slankiga färdigkokta bönorna, men i nödfall.Ärtsoppa är väl bland det billigaste som finns, speciellt om den är vegetarisk. Såg att det fanns en bok om att äta för 1000 kr i månaden, skulle vara en lyx för mig som har c a 700 kr i matkostnader, vilket jag äter bra för.

   Radera
  3. Jag tycker just "preppingfaktorn" är det bästa med torra ärtor/bönor, att man alltid kan ha dem hemma eftersom de håller i flera år och inte tar någon plats.

   Jag fick min ärtsoppa till 1,35 kr/portion (https://sparosverige.blogspot.com/2016/07/billigast-middag-vinner.html), svårslaget. Jag ligger också på 700 kr och trivs bra med det.

   Radera
 4. Tänker samma sak när jag ser trötta kollegor som jobbat heltid inom vården i många år och klagar på att de ej har råd att gå ned i arbetstid. En i 50års ålderb har inte körkort än för ett hon inte ha råd... samtidig röker i stort sett alla dessa, värmer Felix matlåda eller liknande dynga till lunch, ett annat gäng köper frukost på bensinmacken varje morgon på väg till jobbet. Fralla och stor red Bull.. vissa dricker läsk till lunchen osv. Någon köpte en kaffe på macken för 26kr! Det är mer än vad ett helt paket kostar. Inte konstigt att många klagar på livet och verker må som skit när det fyller kroppen med gift hela dagarna och är slut för att de inte har råd att gå ned i arbetstid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ber om ursäkt för dålig stavning, skriver med skakiga händer under vilan på gymmet

   Radera
  2. Fantastiskt att man kan gå genom livet och inte se sambandet mellan små återkommande utgifter och bristen på sparkapital. Jag känner igen alla dina exempel från alla arbetsplatser jag varit på, möjligen med undantag för den körkortslösa rökaren, men inte heller hon förvånar :-(.

   Radera
  3. Fast något gift är det väl ändå inte?

   Radera
  4. Red bull nämndes. Det är gift i min bok. Inte i klass med DDT eller Roundup, men ändå gift.

   Radera
 5. Dina vardagsbetraktelser brukar vara roliga med en liten sting, men nu tycker jag du en "gubbe". Du vet ingenting om den här kvinnan eller vilken situation hon befann sig i. Var inte så snabb att döma andra. Med det sagt tycker jag du skriver mycket bra och jag brukar rekommendera din blogg till vänner och bekanta. Vänligen Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ÄR en gubbe. Däremot tycker jag inte att jag dömer. Jag spekulerar, men är noga med att ta höjd för att jag kan ha fel. "Det kan ju tänkas att hon skulle anordna ett barnkalas", "Hon kan ju vara snuskigt rik och älska att fylla sin kundvagn till brädden i sin lokala närbutik".

   Men anledningen till att jag spekulerar om denna kvinna (som ju är helt anonymiserad, jag har inte ens gissat på hennes ålder i texten) är att det finns många som gör de avvägningar jag gissade att hon gör - handlar i en dyr butik trots att omvägen till en billigare skulle ge hennes tusentals kronor i skattefri "timlön".

   Radera
 6. *gjorde en gubbe (vad det är är lite svår definierat...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det, men erkänner glatt att detta inte var veckans favorittext i min bedömning heller.

   Radera
 7. Det finns många sköna slantar att spara! Bara på att byta ut dyr ICA mot någon lågpris butik. "JAG VET" :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Särskilt om man handlar så där mycket. Då blir det billigare att ta taxi till lågprisbutiken än egen bil till Ica Supermarket.

   Radera
 8. Svar
  1. Jag hade ingen korg, jag hängde bara med en kompis som skulle köpa något slags telefonkort.

   Radera
  2. Det vore ju otroligt roligt om hon visar sig ha en blogg där hon ondgör sig över "skäggmiffon" (din benämning) som strövar omkring på ICA utan att handla. :-)

   Ingen kritik till din observation, bara lite metahumor.

   Radera
  3. Absolut! Jag läste en gång på en blogg att jag såg ut som en uteliggare och jag startade inte världskrig då heller.

   Radera
 9. OT så nu har man justerat ner antalet personer som får samlas från 500 st till 50. Nästa steg blir måhända 5?

  Sparo du bor väl i en ganska stor BRF, innebär det att ert årsmöte måste ställas in nu när begränsningen är 50 personer eller är det som det brukar, dvs styrelsen samlas och ett antal ströpersoner sitter spridda i samlingssalen och totalen summerar till kanske 20 personer och därmed duckar med god marginal 50 pers regeln?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag bor i en stor BRF. Har aldrig gått på årsmöte, men sluter alla upp kan vi nog bli uppemot 2000 pers, så den ryker definitivt.

   Radera
 10. Ser att du har lagt ut en bild på toapapper här, den blonda kvinnan som håller i ogiltiga sedlar, så det är väl det enda man kan använda dem till. Ett inlägg i hamstringen av toapapper?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Toapapper är helt klart hårdvaluta numera. Och bakverk:
   https://pbs.twimg.com/media/EUHRNZGXQAAcFdW?format=jpg&name=900x900

   Radera
  2. De gamla sedlarna går fortfarande att lösa in hos Riksbanken. Så nästa gång du hittar en mille i utgångna sedlar i madrassen hos en avliden släkting - tänk på det innan du tar med dem till utedasset ;-)

   Radera
  3. Jag tänkte att konceptbilden med sedlar illustrerar poängen även om sedlarna har ersatts.

   Radera
 11. Problemet när man handlar billigt är att det blir så tungt. Morötter, potatis, vitkål, krossade tomater, havregryn, mjöl = billigt men tungt och nyttigt🤔😀 tips?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rena gymtipset alltså! Någon gång har jag köpt 5 kilo lök eller potatis och sprungit hem med i ryggsäck.

   Radera
  2. Kanske därför jag ser vältränad ut trots minimal träning och kontorsjobb. 😀 Nyfiken vad gör du med 5kg lök, soppa?

   Radera
  3. Jag har gul lök i nästan allt, hackad i såser eller stekt till potatis. Är dålig på soppa, tyvärr. Gör i stort sett bara ärtsoppa och då slänger jag med lök.

   Radera
  4. Löksoppa borde jag göra. Soppa är billigt, lök är gott - what's not to like liksom.

   Radera
 12. Jag är benägen att hålla med, om man typ hatar pengar då ska man göra alla sin matinköp och lite till på sitt lokala Ica närköp. För så dyrt är det i jämförelse.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag förstår att inte alla gör som jag, tvärvänder istället för att kompletteringshandla en burk för 9,90 bara för att jag vet att den kostar hälften någon annanstans. Men handlar man för tusenlappar finns många hundralappar att spara.

   Radera
 13. Jag skulle personligen vilja nå tusenlappen ifall det ens gick varje gång jag bunkrar...
  Detta verkar helt enkelt som om halvfabrikaten tagit över förståndet.
  Fast är det långt till affären är det förståelig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är synd om människor som bara har dyra butiker där de bor.

   Radera