söndag 1 mars 2020

En coronavecka över

Det första fallet av det coronavirus som fått det klatschiga namnet Covid-19 rapporterades på nyårsafton 2019. I 1,5 månad brydde sig inte världens börser ett dugg ens när tiotals miljoner kineser satts i karantän.

Svårt att veta om det beror på att det på allvar spridits till Europa, att företag flaggar för leveransproblem från Kina eller om det helt enkelt har sjunkit in, men plötsligt betyder ingenting annat någonting. Stockholmsbörsen har tappat över 11 procent på en vecka, Nasdaq något mindre.


Jag har skrikit om börsras i flera år, men är inte beredd att säga ”Vad var det jag sa?” än. På ett års sikt ligger Stockholm på snitt, på flera år har det gått ännu bättre. Jag blir faktiskt lite matt över alla kommentarer jag läst de senaste dagarna av panikslagna sparare som varken sett eller hört på maken. I Marcus Hernhags chatt hos Privata Affärer kunde vi läsa följande i fredags:
Hallå! Jag har panik. Jag har belånat vårt radhus för att köpa aktier. Köpt för över 2 miljoner i stora bolag. Har nu blivit av med över en kvarts miljon. Hur ska jag göra? Jag får panik. Vill inte behöva sälja huset. Hjälp mig!


Så vad hade du väntat dig – att börsen skulle fortsätta uppåt utan hack i kurvan i 30 år till?! Oavsett hur det går med corona kan vi vara fullständigt övertygade om att börserna kommer att få utstå värre prövningar än denna vecka, så ta höjd för det eller spara på bankkonto.

Viruset då? Jag är inte så himla rädd. Även om dödligheten skulle vara så hög som två procent av de smittade lär mänskligheten klara det. Barn tycks nästan inte drabbas, de flesta som dör är multisjuka åldringar och flera länder räknar med att testa vacciner på människor redan under våren. Men visst hade det känts mer kontrollerat att bo i ett land där makthavarna tar smittan på allvar och avsätter resurser på vården.


Här trummas budskapet om god beredskap ut precis som vanligt, men till skillnad från när Polen och andra länder räddade oss från skogsbränder i somras kommer de ha fullt upp hemmavid om skiten träffar fläkten den här gången. Myten om vård i världsklass borde ingen längre köpa, men inte ska väl världens ekonomier gå under av det här?

Själv kröp jag till korset och köpte lite Investor i fredags. Fast det kanske är den nya säljsignalen – ”När till och med det där bittra jävla skäggmiffot köper, då är det dags att bli konträr”? Dags för ännu en Coronavecka i ”nödens år”, nu åker vi!

33 kommentarer:

 1. Om de är något jag faktiskt är rädd för så är det den totala passiviteten som Sveriges politiker uppvisar. Det finns inte en enda fråga som de förmår att ta på allvar. DET är skrämmande.

  Beträffande viruset så roade jag mig med att räkna ut andelen kineser som drabbats. Om vi tar det och multiplicerar med 5 så blir det ändå väldigt få svenskar. Jag instämmer i din tror vad gäller detta.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns som att de tog plastpåsefrägan på stort allvar. Nä just det ja, där överreagerade de istället...

   Radera
  2. Förlåt, de har ju faktiskt agerat snabbt när det gäller. De tog genast chansen att skänka tiotals miljoner till WHO. Det gäller att ta vara på alla möjligheter att förstöra vårt lands skattemedel.

   Radera
  3. Äh, Löfven fixar nog detta ska ni se :-).

   Radera
 2. Däremot är ett virus antagligen något av det perfekta att blanka på. För det är osäkerhet i allmänhet, ren psykologi med ett slags yttre hot. Men rationellt att få panik över det? Nej.

  SvaraRadera
 3. Jag har nog aldrig sett på maken trots att jag varit aktiv på börsen i typ 30år. Men det är ju inte veckans typ -12%, som förvånat, utan att det växlade från ATH, solsken och klarblå himmel. Till rätt ner i en vecka, utan ens en rekyl. Men har man panik redan nu borde man nog ta lite förluster och ha en buffert så man inte riskerar att tvingas sälja huset.
  Vad gäller regeringens passivitet... visst följer de WHOs rekommendationer? Åtminstone gällande resor? På sätt och vis skönt för så fort 7-klövern försöker tänka själva, verkar det bli helt fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev det inte minst lika stökigt vid IT-kraschen och finanskrisen? Nu har vi ju inte sett slutet på detta, men än tycker jag att det varit förhållandevis lugnt ändå.

   Jag vet inte vems rekommendation regeringen följer, men att på onsdagen säga att man tar situationen på allvar och vill visa handlingskraft och då boka in ett möte för måndagen - fem dagar senare - känns som världsrekord i passivitet.

   Radera
  2. Visst var det stökigt periodvis men jag tyckte nog vändningen skedde mer gradvis då. T.ex toppade väl börsen nästan ett år innan Lehman kursade.
   Men jämfört med -25% på dow -87 under en dag, var ju veckan väldigt lugn

   Radera
  3. Fast 11 september rörde sig kurserna lika mycket på en kvart som det nu rört sig under en vecka.

   Radera
  4. Inte alls Sparo, det är med rekordfart som regeringen reagerar och agerar. Hur var det med det där nu igen: "vi såg det inte komma" - den frasen kan komma att användas igen så här i återanvändningens tidevarv.

   Hur är det nu, politiker talar ju mycket och de som talar mycket borde släppa ut mer koldioxid genom sina andningsorgan jämfört med genomsnittliga befolkningen och därmed borde politiker vara miljövänliga? Det var kanske därför de måste boka speciella rum när politiker, speciellt de inom regeringskansliet, ska prata med varandra eller som det kallas informera, därför att just de rummen har stora koldioxidåtervinningsanläggningar/pumpar och pumpar ned koldioxiden under Rosenbad i stora utrymmen där. Miljövänligt ska det vara.

   Radera
  5. Sant, den hade jag glömt. Det var ett ett rejält ras utan förvarning även om vi var långt inne i en bearmarket då också.

   Radera
  6. "...politiker vara miljövänliga?..." ska naturligtvis vara miljö-o-vänliga

   hälsar
   tryckfelsnisse

   Radera
  7. Tryckfelsnisse: Fast den här gången säger de ju att de har koll, så "Vi såg det inte komma" skulle åtminstone inte duga för mig. Fast de som fortfarande 2020 säger att de skulle rösta på S/MP/L/C trots allt de ställt till med låter sig antagligen köras över oavsett.

   Kalle: Ja, det var en jobbig dag :-(.

   Radera
  8. Sportlovet, även politruker måste ha sportlov. Klart viktigare än att styra landet vid behov. Därav möte en vecka efter alla andra. Och hur skulle det se ut om vår regering avvek från sin vana denna gång? Nu är det "ingen kunde se det komma" som bör återanvändas.

   Radera
  9. Ja, hur skulle det se ut? De kanske skulle framstå som en normal regering, för en gångs skull, och inte som en Samhall-avdelning.

   Radera
  10. Investeraren, påminner starkt om jullovsledigheten vid tsunamihändelsen där ju socialdemokratiska regeringen agerade snabbt och kraftfullt - enligt dem själva.
   Så kraftfullt så att all emailkorrespondens hemligstämplade och flyttades rent fysiskt till annan, låst och bekavakad plats.
   Det här var ju i tider då statsmedia sedan årtionden i allmänhet starkt förknippat semester i Thailand med män som enbart åker dit för att utnyttja kvinnliga prostituerade i och runt Bangkok, men även små barn. Dvs, ingenting för en socialdemokratisk regering att bry sig om.
   Med lite tur så har datamediet de använt som backup tappat sitt innehåll av sig själv när hemligstämpeln lyfts efter 50 år så då finns det iallafall inget kvar att läsa. Det är väl det som Socialdemokraterna som parti hoppas på kan man tänka.

   Radera
 4. Brukar vara frestande att köpa utländska aktier när börserna världen över gått ner ordentligt, dvs 30-40% från ATH. "Utmaningen" är oftast att växelkursen mot svenska kronan har gått åt precis motsatt håll. Nu när SEK står i ca 10 kr mot USD kan man fundera i vad det kan bli framöver, måhända 15 kr för en dollar/euro/schweizerfranc?
  Den med framförhållning kanske ser tillfälle att växla till utländsk valuta redan nu och får sålunda en 30-40-50% bättre utgångsläge. Att växelkursen skulle gå åt andra hållet och att man skulle förlora på det är nog mycket osannolikt, så det är ju vad som skulle kallas för en asymmetriskt position?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant tanke. Håller med, men även osannolikheter slår ju in ibland.

   Radera
 5. Regeringen gör väl precis som alla regeringar innan den gjort: blundar och hoppas på det bästa. En svensk nationalsport. Först när det är för sent agerar man i jobbiga situationer. Kanske visar det sig vara helt rätt denna gången, vi får se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att blunda kan väl aldrig vara rätt? Kanske ska de inte, som andra länder, se till att det finns särskilda klinik för de smittade för att hålla den isolerad. Men att inte ha en plan kan inte vara en plan.

   Radera
  2. Under svininfluensan 2009 agerade man ju kraftfullt och ville massvaccinera hela befolkningen. Då visade det sig onödigt och dessutom visade sig vaccinet ha allvarlig biverkning (narkolepsi). Det har de fått mycket skit för i efterhand. Det bidrar antagligen till handlingsförlamningen nu?

   Radera
  3. Kanske, men nu finns det ju ännu inget vaccin att erbjuda. Det samhället kan göra är att se till att det finns vårdplatser och möjligheter att isolera smittan.

   Radera
 6. Att sitta i riksdagen eller regeringen är inget kall längre utan en karriärsbana som andra. Därmed flyttas fokus från samhällsnytta till egennytta. /nils

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det absolut. Förr var det ett förtroendeuppdrag. Idag gör de inget för att vi ska känna förtroende för dem.

   Radera
  2. En karriär som alla andra? Nej det är det absolut inte alls!
   Dessa människor skulle inte överleva en sekund ute på en riktig arbetsplats, där du förväntas få något vettigt uträttat och i rätt tid.

   Radera
  3. Med viss variation mellan de 349 ledamöterna, men att en del efter riksdagsuppdraget kan gå arbetslösa i åratal tyder ju på att deras kunskaper inte är efterfrågade.

   Radera
 7. Jag var oerhört nära att investera i Investor i fredags, men lagt budet på 169 så det gick inte igenom. Kanske eller kanske inte blir nya möjligheter imorgon. Den som lever får se.

  Jag befinner mig i köpläge, så förhoppningen är att det sjunker 10-20% ytterligare. Men tror inte att det blir så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att du menar 469 för annars var det inte så nära att det gick igenom.

   Jag har också mycket pengar på sidlinjen och tror nog att det mesta blir billigare längre fram. Vänder det upp nu skulle jag kunna sälja av Investor (och lite annat), jag är öppen för olika varianter.

   Radera
  2. Nä, jag förväntade mig en snabb rusning neråt med lite drygt 300 bagis där på slutet ;)

   Jo, 469 menade jag.

   Hoppas faktiskt att du har rätt om att det blir billigare framöver. Min plan är att fortsätta gå in hårt fram till mitten av 2022.

   Radera
  3. Så lång framförhållning som 2-2,5 år har jag aldrig.

   Radera
 8. För somliga blir det aldrig billigt nog. De tenderar att stå kvar på sidlinjen. Har för mig att Investor gick för runt 415:- juni-19. Var det dyrt då ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag ingen aning om, men det kan mycket väl ha varit dyrare med 415 i somras än 477 nu. Med facit i hand finns det aktier som var ett kap på P/E 50, men det var svårt att se då.

   Radera