2016 skrev jag om idiotköp i mataffären,
färdighackad lök, våffelmix och andra dumheter. Men nu fick jag
ett mejltips från Alexandra som toppar allt – färdigkokt
spaghetti!
Folk brukar skämta om att de inte kan
koka ägg, men det är ju rena vetenskapen jämfört med att koka
pasta. Man kokar upp saltvatten, man häller ner pasta, man väntar.
Antingen ställer man klockan (exakt lika lång tid varje
gång) eller också smakar man av. Det går att misslyckas, men lätt
är det inte.
Men tydligen finns det en marknad för
färdigkokt spaghetti för drygt 44 kr/kilo. Själv betalar jag 8,50
kr/kilo för okokt. Det blir kanske 3 kr/kilo kokt. Klarar man inte
att koka spaghetti undrar jag om man klarar att mikra den. Och vad
äter man till? Köper man en färdig sås är det nog knappt att
slutsumman för måltiden ”mikropasta” blir lägre än dagens
lunch hos en foodtruck.
Det är lätt att skratta bort detta, men egentligen är det ju skrämmande att det finns kundunderlag för industrikokt spaghetti, kunder som väljer att spara åtta minuter (effektivt kanske en minuts arbete) på att slippa koka upp vatten. Tänk att de orkar tugga!