Jag är ingen stor julentusiast. Idag
blir det t ex pizza precis som vanligt på julafton, som en slags
antitradition. Men andra firar ju och jag har fullt av vänner och
grannar jag känner tacksamhetsskuld till för att de under året hjälpt mig med
byggprojekt, biodling, bilar, myndigheter osv. Så en liten julklapp
kunde vara på plats, och då tänkte jag att hemlagad knäck är
gott och blåbär är gott. Det borde man kunna göra något
med.
Jag är osäker på om jag någonsin gjort knäck.
Möjligen hjälpte jag mamma med det i min barndom, men det var ett
tag sedan. Det visade sig dock enkelt. Detta behövdes i min
variant:
ljus sirap, 6 dl
vispgrädde, 6 dl
strösocker, 6 dl
blåbär, 3 dl
knäckformar, 150 st
När man väl kokar knäck är man
fullt upptagen med att röra i kastrullen, så det gäller att
förbereda allt annat innan. Först formarna.
Se till att ha plats för dem, det här
var onödigt tätt. Att ställa dem på plåtar var däremot ingen
dum idé eftersom visst dräll är ofrånkomligt och det är smidigt
att kunna flytta dem medan de svalnar. Vidare behövs en kanna med
pip om du inte investerat i en knäcktratt. Slå lite vatten i kannan
så kan du använda den till ett kulprov längre fram i processen.
Blåbären mixar jag frysta, så blir
det inte så kladdigt (man får ändå nog av kladd innan detta är
klart). Efter mixning ser det ut lite som malet kaffe.
Dags att koka knäck. Häll sirap,
grädde och socker i en kastrull. Den får inte vara för liten för
då kommer det att stänka.
Koka på ganska hög värme, men lämna
aldrig kastrullen. Rör med en slev, hela tiden. Det tar minst en
kvart innan det är tillräckligt tjockt. Hur vet man då det? Det är
här kulprovet/dropptestet kommer in. Slå några droppar av smeten i
kallt vatten. När smeten är klar kommer detta bli en formbar klump
i vattnet, innan dess späs det bara ut i vattnet.
Start.
Varm.
Klar.
När det är färdigt slår du
blåbärsmixen i smeten. Fortsätt rör och låt det koka några
minuter. Särskilt om du kör med frysta bär tar det en stund innan temperaturen är uppe igen.
Slå av plattan och häll över lite av
smeten till kannan (töm kannan på vatten först om du använde den till kulprovet). Ta lite åt gången medan resten får stå kvar på spisen,
för när smeten svalnar blir den trögflytande och svår att jobba
med.
Full formarna, men inte ända upp.
Åtminstone inte över kanten får du blir det bara kletigt.
Låt knäcken svalna och stelna. Har du bråttom
använder du frysen, annars funkar det i rumstemperatur. När det är klart funkar de att hälla upp i en skål eller över i cellofanstrutar om de ska ges bort. I mitt fall lade jag upp dem på spillvirke som mottagaren lämpligen eldar när brädan är tom. Igår kväll åkte jag runt likt Karl-Bertil Jonsson med mina knäckbrädor för att sprida lite julglädje i grannskapet.
De blev som vanliga knäck, men med en
tydlig blåbärssmak och en rolig färg. Rekommenderas, eventuellt
som ett familjeprojekt någon gång under julhelgen när själva
firandet börjar kännas segt.
God jul, gott folk! Själv har jag nu en
pizza att förbereda.