För massor av år sedan hände det att
jag köpte pitabröd som jag fyllde med något gott. Det gör jag
inte längre. Kanske för att pitabröd kostar hela 3 kr/styck, eller
också tröttnade jag bara. Nu tyckte jag hur som helst att det var dags. Fast nu
köper jag inte bröd, jag bakar det. För åtta pitabröd krävdes:
vatten, 3 dl
jäst, 25 gram
salt,
1 tsk
rågsikt, 2 dl
vetemjöl, 5 dl
Värm vattnet fingervarmt, c:a 37
grader (och hellre för kallt än för varmt). Smula ner jästen och
vispa ut den. I med salt och mjöl, bearbeta med degkrokar tills
degen känns klar och släng upp den på en arbetsbänk.
Dela upp degen i åtta ungefär lika
stora bitar. I mitt fall vägde bitarna c:a 90 gram och vill man vara på den
säkra sidan väger man bit för bit. När man är nöjd med
uppdelningen rullar man dem runda och lägger dem på plåtar.
Jag hittade bakplåtspapper i gömmorna, men det är inte
nödvändigt.
Låt dem jäsa under bakduk i minst en
halvtimme. Jag brukar ta i lite eftersom deg aldrig blir sämre av
att få jäsa ordentligt, så blir det en timme skadar inte
det. Sedan plattar du ut dem till runda kakor med minst en decimeters
diameter.
På med duken igen och låt dem jäsa ytterligare en halvtimme. Eller timme.
Värm dem i ugnen, 225
grader. Med så pass varm ugn och tunna kakor bör du knappt lämna
ugnen oövervakad, de är klara på max tio minuter.
Pitabröd kan man äta som frukostbröd
med pålägg eller fylla med något – köttfärs, tomatsås, ris...
Själv bestämde jag mig för att göra en grönsaksröra med vad jag
hittade i skafferierna. Det blev potatis, lök, morot, rödbeta,
paprika, chili, selleri, brysselkål och en klick röda linser
(eftersom jag för tillfället ledsnat på att försöka få katterna att äta dem).
Allt hackades i bitar, ju längre
tillagningstid desto mindre bitar.
Ner med allt i en stekpanna tillsammans
med salt och peppar och när det kändes klart hällde jag på en
skvätt mjölk.
Pitabröden mikrade jag en halvminut
för att få dem varma och mjuka. Sedan skar jag upp en öppning och
bökade ner röran.
Det blev faktiskt rätt gott. Särskilt tycker jag att pitabröden blev mycket bättre än jag minns de industribakade frysta jag köpte. Eftersom den effektiva baktiden bara är några minuter är jag definitivt färdig med industrivarianten.