Gäster
på ingång, en som skulle hjälpa mig med bil och en med bin.
Situationen kräver fika och jag hade inget kaffebröd hemma. Det
händer mig då och då. Min goto-gofika är kanelbullar, men det tar
tid jag inte alltid har. Är frysen tom får jag därför
improvisera. Den här gången blev det en sockerkaka.
I sådana har man oftast ägg, men det hade
jag inte heller hemma nu. Inget stort problem, jag lät helt bli att
äta ägg i 30 år och gör fortfarande exempelvis pannkakor utan
ägg. För denna sockerkaka krävdes:
smör, 50 gram
vetemjöl, 4 dl
strösocker, 3 dl
bakpulver, 3 tsk
mjölk, 2 dl
kokosflingor
Kokos är överkurs för mig, men nu hade jag det hemma. Annars går det säkert lika bra med ströbröd, det är för att bröa en smord form i
botten. Jag använder en form med löstagbar botten och då skulle det kanske räcka med smör eller olja. Formen bör hur som helst ha volymen 1-1,5 liter eller mer.
Med formen på plats sätter man ugnen
på 175 grader, smälter smöret, häller resten av ingredienserna i
bunken och vispar. Slarva inte med det sista. Nyckeln till en luftig
sockerkaka är inte ägg utan att röra ner tillräckligt mycket luft i
smeten.
Ner med smeten i formen och in i ugnen.
Långt ner för här måste den tåla att stå c:a 40 minuter för
att inte bli smetig i mitten. Klart!
Det jag gillar med receptet förutom att det blir gott är att det går snabbt. Den effektiva arbetstiden är tio minuter och man behöver inte vänta på jäsning. Bor man, till skillnad från mig, nära en butik kan man såklart dra dit och köpa något när behovet uppstår plötsligt, men hembakt är hembakt och det trumfar det mesta.