För 3,5 år
sedan skrev jag att jag gärna hade odlat rabarber på släktens gravar.
Läsaren Marcus berättade då att han hade satt jordgubbsplantor på sin
brors grav, och nu läser jag fler exempel. I Blekinge odlar man potatis på kyrkogården.
Inte på själva gravarna alltså utan flera meter från närmaste
grav, men tror ni det gör att de går fria från kritik? Inte en
chans! Det känns nämligen inte fräääscht.
Just den kommentaren kommer från en
som inte vill äta döda människor med potatis. Det framgår inte om
han varit kannibal länge eller om det är potatisen som gör att han
vill äta lik till. Generellt verkar de flesta i inslaget tro att de
maskar och organismer som luckrar upp jorden just vid
grönsaksodlingar är av en annan sort än de som hjälper till att
bryta ner döda människor.
Vad tror de förresten gödsel är
tillverkat av? Man hör ibland om barn som tror att all mat
tillverkas i fabrik eller som skiljer på komjölk och ”vanlig mjölk” (gjord av havre).
Det är beklagligt att barn inte förstår hur mat blir till, men när
vuxna är lika okunniga blir jag lite rädd.
Själv har jag som sagt en väldigt avslappad syn på döda kroppar och det förstår jag att inte alla har, men att inte kunna äta mat för att den odlats i närheten av gravplatser låter nästan som en fobi, och med tanke på hur mycket skit folk stoppar i sig utan att blinka tror jag att det finns betydligt mer ofräscha ”livsmedel” att rasa över.