Jag ser inte poängen
med att bunkra mat för att slippa gå till affären på ett helt år,
men sedan jag flyttade ut på landet kan det absolut gå en månad
mellan butiksbesöken för mig.
Mjölk och ägg köper jag från
granngården, inte heller det så ofta eftersom jag tappar över
mjölken i småflaskor som jag fryser in. Torrvaror gillar jag att
köpa i storpack, och när de ändå är billiga är det ju lika bra
att bunkra upp.
Vad jag (och familjen i
reportaget) vinner på detta är tre saker: pengar, tid och enkelhet. Att
köpa mycket när det är billigt behöver knappast någon närmare
förklaring. Större och färre inköp gör det dessutom möjligt att
åka längre.
Tidsbesparingen tror jag inte heller
behöver förklaras. Handlar man en gång i månaden tar det kanske
en timme. Handlar man 4-5 gånger i veckan tar det antagligen ändå en kvart per gång och då har man lagt minst fyra gånger så
lång tid i butiken, och betalat mer i reskostnad ifall man inte går
eller cyklar till affären.
Enkelheten kan bli flummig att förklara, men jag ska försöka. Handlar man flera gånger i veckan vänjer man sig vid att all mat man äter alltid finns hemma. Det är inte så noga med inköpslistor för missar man något rättar man till det i morgon. Jag får nästan aldrig slut på torrvaror eller frysvaror eftersom jag har lager, men färskvarorna kommer att ta slut. Ibland är de slut i affären när jag handlar och då hamnar jag på minus redan då. Men det gör inget, jag vet att det är så och jobbar mig runt problemet. Jag får aldrig panik över saknade matvaror. Undrar om de som handlar flera gånger i veckan kan säga detsamma.